Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

r t / 25.10.2017. 14:39:06

da li je moguće i kako pofarbati zid od cigle?

ODGOVOR

Ako se radi o fasadnoj opeci obojati se može bojom za fasade TERATON V prema odabiru tona. Ako se radi o zidanom nosivom ili pregradnom zidu zidanom NF opekom nije moguće bojanje bojom bez prethodne obrade podložnom žbukom.

N M / 24.10.2017. 22:08:29

Pozdrav, namjeravam izraditi kamin od porobetona pa imam pitanje vezano uz završni sloj, glet masu odnosno žbuku. Proizvođač porobetona kaže da se završeni kamin ožbuka gips-vapnenom ili cementno-vapnenom žbukom i uz upotrebu armirne mrežice. Koju bi od te dvije žbuke vi preporučili u ovom konkretnom slučaju? Pretpostavljam onu koja je manje osjetljiva na temperaturne promjene, pucanje, itd.... lp

ODGOVOR

Nakon izvedbe konstrukcije blokve obraditi vapneno cementnom žbukom VC 40 i završno obraditi mineralnom žbukom SEP Z 2 mm.

M B / 23.10.2017. 22:52:49

Poštovani, Prilikom renovacije stana korišten je Sanisil sustav. Na pojednim zidovima stara žbuka je kompletno uklonjena, na ostalim zidovima obijena su samo ona mjesta koja su bila loša te su sanirana samo ta mjesta. Čime bi se trebalo armirati te zidove? Kojim proizvodom? Da li sanisil H moram isključivo obraditi Finom žbukom F-900 ili se mogu koristiti i neki drugi proizvodi. Hvala Vam

ODGOVOR

Zidove obradite tj. pregletajte FINOM ŽBUKOM EKSTRA u potrebnoj debljini..

Z H / 23.10.2017. 22:43:18

Zanima me koliko dugo mogu stajati fasadne boje u orginal pakiranju. Naime zidar je kupio boje u 7. mjesecu a još nije izvršio radove. i do kad se može napraviti fasada pošto je 11ti mjesec tu. Hvala. Lp

ODGOVOR

Na svakom pakiranju, tako i na kantama fasadne boje piše gdje i kako se skladišti. SKLADIŠTENJE: u suhoj prostoriji na temperaturi od +5° C, a najviše +30° C ROK UPOTREBE: u neotvorenoj ambalaži 24 mjeseca .

S D / 23.10.2017. 12:23:29

Poštovani Imam upit vezan za lijepljenje granitnih pločica na stepenište od ograde do kuće. Do sada su na stepeništu (stepenica širine 140 cm i duljine 110 cm, ukupna duljina cca 14 metara) bile postavljene keramičke pločice. Zbog njihove glatkoće površina je bila klizava, pa sam odlučio ih zamijeniti sa paljenim granitnim pločicama. Kada sam počeo skidati pločice neke sam mogao vaditi cijele, jer su bile odlijepljene od podloge (držala ih je zajedno fugir masa). Priprema podloge za pločice je napravljena; na zemlju je nasut kameni materijal u debljini cca 20 cm i na njega su betonirane stepenice. Sada kada sam razbio pločice ostalo je ljepilo na betonu. Da li za postavljanje granitnih pločica treba skinuti sve staro ljepilo ili ne i koje ljepilo preporučati za koristiti i da li treba prije lijepljenja koristiti kakvu hidroizolaciju.

ODGOVOR

Za ljepljenje ploča upotrijebite TERATEKT FLEKS UNILEVEL kojim se lijepi i izravnava površina do 15 -20 mm. Hidroizolacijski premaz prije ljepljenja ploča je HIDROPROTEKT MONOELASTIK.

M H / 13.10.2017. 11:48:43

Poštovani, s čime sanirati popucali zid oko kutije za struju? Naime primjetio sam da je u kutevima popucalo. Kutija s mjetilom se nalazi vani, oko kutije je stavljen stiropor, preostalo je izraditi špaletu do kraja. Hvala!

ODGOVOR

Sve ovisi o tome kakve su pukotine, koliko se prostiru i da li su pukotine na nosivom zidu (opeka, beton, žbuka). Pošto je toplinska ploča ugrađena oko kutije, istu je potrebno adekvatno obraditi i kuteve dijagonalno rabicirati te po potrebi ugraditi kutne profile.

N / 12.10.2017. 16:12:07

Postovani, Zelim zamjeniti parket zaljepljen u bitumen sa podnim plocicama. Kojim materijalom i kako napraviti podlogu za plocice da nivo plocica ostane isti kao i parket kojega cu zamjeniti? Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Nakon skidanja parketa potrebno je površinu prekrivenu bitumenom očistiti što je više moguće (više od 90%) da bi novi sloj mogao prionuti za podlogu. Nakon čišćenja bitumena podlogu izravnati i oštećenja pokrpati upotrebom cementne glazure CEMENTNI ESTRIH 20.

S J / 12.10.2017. 7:54:46

Poštovani, trenutno sam u renovaciji kuće, kuća je izgrađena oko 1970. Nakon što smo neke zidove srušili i tokom promijene prozora primjetio sam odvajanje žbuke, pa smo odlučili promjeniti žbuku, tj staviti novu žbuku. Zidana je polovično punom ciglom i polovično normalnom ciglom. Pa me zanima kojom žbukom požbukati i koji temelj staviti ispod žbuke? (odlučili smo samo da budemo stavili cementno-vapnena žbuka)

ODGOVOR

Kod strojnog nanošenja vapneno-cementnih žbuka (VC 40, UNIVA 30, VC 50) podloge od opeke se obrađuju, prije nanošenja žbuke, predšpricom od istog materijal rjeđe konzistencije. Kod ručnog nanošenja potrebno je podlogu obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM.

r j / 11.10.2017. 11:27:58

Da li postoje armirane žbuke za podebljanje i povećanje nosivosti pregradnih zidova u objektu, zbog nadogradnje . Postojeći zidovi su od Ytonga. Hvala

ODGOVOR

Zidovi zidani određenim blokom ne mogu se obraditi da povećavaju nosivost. Svaki blok koji je namijenjen za zidanje ima određenu nosivost, zato se koriste blokovi manje ili veće debljine ovisno koji tip zida se zida. Statička ojačanja izvode se isključivo prema projektu koji izrađuje projektant statike. Zidove se estetski obrađuju žbukom, tankoslojnom žbukom ili glet masom. Blokovi se mogu obraditi tj. ožbukati podložnom žbukom GV 10 (gips vapnenom ili VC 40 (vapneno cementnom).

D B / 6.10.2017. 14:14:11

Poštovani, molim Vas preporuku za čišćenje kamena (kulir spomenik)? Unaprijed zahvaljujem! Lijep pozdrav, Darinka

ODGOVOR

Sredstva za čišćenje spomenika ne držimo niti prodajemo. Možete ih pronaći u raznim trgovačkim centrima.