Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Boris P / 12.7.2018. 12:11:55

Poštovani Da li imate u svom proizvodnom programu nešto čime bih mogao sanirati djelomično roniranu vanjsku betonsku ogradu? Beton je na mjestima djelomično oljušten-roniran od soli i smrzavice preko zime. Hvala

ODGOVOR

Betonsku površinu očistiti i odstraniti sve loše dijelove. Dobro otprašiti i oprati vodom pod pritiskom i površinu popraviti tj. ožbukati cementnom žbukom C80 uz prethodnu obradu cementnim špricom 2 ekstra. Nakon žbukanja po potrebi površinu pregletati REPARATURNIM MORTOM G ili F. Po želji površinu obojati bojom za beton AKROTON.

andreja l / 11.7.2018. 16:53:50

Poštovani do prije2g smo grijali na drva svaku prostoriju zasebno,a tada smo ugradili centralno grijanje(također na drva).Zimus su u sjevernoj sobi čiji je jedan zid 20tak cm u zemlji izbile plijesnive mrlje(mjestimice bijele a mjestimice crne)neugodnog mirisa koje sa po ljeti gotovc da su nestale same od sebe.Molim savjet.Hvala unaprijed.L.A.

ODGOVOR

Pojava kondenzacije je uobičajna pojava u današnje vrijeme zbog nedovoljne ili nedostatne toplinske ili hidro izolacije , ili obje. Ugradnjom centralnog grijanja manje je izmjene zraka u prostoru te izjednačavanja vanjske i unutarnje temperature. Potrebno je sanirati tako de se mikroorganizmi očiste vodom i posuše, ostrugati glet masu i boju do žbuke i onda žbuku dobro natopiti biocidinim sredstvom za sprječavanje daljnjeg razvoja TERACID. Ako je zaraza veća postupak treba ponoviti. Nakon tretiranja TERACID-om površinu pregletati i obojati unutarnjom bojom sa dodatkom biocida.

Sonja P / 10.7.2018. 22:40:18

Postovani Kuca je sagradzena 1976..Polovina drugog kata je otvorena prohodna terasa sa balkonom iznad dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, priblizno 50m2. Zavrsni sloj terase su teraco plocice postavljene na pesku a hidroizolacija je bitumenska. Nakon 42 godine i ovogodisnje obilne kise na tavanu 1 kata pojavile su se mrlje. Teraco plocice su ostecene, na mesta raste trava i sve je za mjenanje. Okapnica balkona je isto ostecena. Planiramo da odstranimo sve do AB ploce. Molim za Vas savet kako sanirati -rekonstruirati terasu i koje termoizolacije, hidroizolacije i sve ostale slojeve postaviti. Ljepi pozdrav, Sonja.

ODGOVOR

AB ploču, ako je oštećena, prvo pokrpajte glazurom ili suhim betonom ili REPARATURNIM MORT-om, ovisno o oštećenju. Ugradite ljepenku (koja se vari) te izvedite plivajuću glazuru s toplinskom izolacijom pločama XPS u željenoj debljini. Obavezno ugradite okapne profile. Na izvedenu glazuru ugradite hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK , u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm, po potrebi na spojevima ugradite traku za brtvljenje ili kutne elemente. Nakon izvedene hidroizolacije, podne obloge kao keramika kamen i sl. lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS-om.

Antonija V / 9.7.2018. 22:30:59

Postovanje imam jedno pitanje,,,hocu u kucu uraditi podno grijanje i bjeli mramor ,,,modjutim cula sam da je nekome od grijanja pozutio kamen,,,pa me zanima sta vi kazete i vase misljenje

ODGOVOR

Vaš upit trebate proslijediti nekom izvođaču podnog grijanja. Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala ali se ne bavi podnim grijačima niti mramorom.

Marko K / 7.7.2018. 11:26:24

Poštovani, trenutno sam u fazi izrade fasade. Dio kuće se oblaže sa grafitnim stiroporom i za taj dio su u dućanu rekli da se treba koristiti drugačije lijepilo u odnosu na dio koji se izvodi s bijelim stiroporom. Kasnije sam slučajno bacio pogled na vaš letak s Etics sustavima i vidim da bi to lijepilo za grafitni trebalo biti SAMOTERM. Oni su mi dovezli SAMOTERM F. Da li da inzistiram na zamijeni ili će i SAMOTERM F biti u redu?

ODGOVOR

TERMOZOL EKSTRA je toplinski sustav s grafitnim pločama koji je certificiran sa SAMOTERM+ SAMOTERM GLET te bi bilo bolje da ste dobili to ljepilo, SAMOTERM F je također ljepilo koje se upotrebljava u toplinskim sustavima te se može upotrebljavati i za zaštitu grafitnih ploča. Razlika između proizvoda je u debljini frakcije koja je u ljepilu. Ako se sustav izvodi sa SAMOTERM F , preporuka je obratiti pažnju ne debljinu armaturnog sloja koja treba biti minimalno 4-5 mm.

Bojan F / 5.7.2018. 1:41:32

Poštovani, U sobi sam imao vlažan zid (prodor oborinskih voda izvana i to je sanirano) sa kojeg sam skinuo staru žbuku sve do cigle i koji sam isušio. Želio bih na njega staviti toplinsku izolaciju (stiropor ili nešto slično). Zanima me da li mogu „teranilom ekstra“ koristiti za izravnavanje zida (cigla) kako bi kasnije na taj zid mogao lijepiti izolacijske ploče? Ili mi možete preporučiti neki drugi vaš proizvod.

ODGOVOR

U koliko je riješen izvor navlaživanja zida isti preporučamo izravnati žbukanjem vapneno-cementnom žbukom VC 50, uz prethodnu obradu podloge s CEMENTNIM ŠPRICEM ili predšpricem od VC 40.

Zlatko S / 4.7.2018. 20:29:57

Poštovani ! Da li se industrijsko vapno može koristiti za krečenje zidova. Čuo sam da se pri krečenju dodaje sol i ljepilo za drvo.

ODGOVOR

Za ličenje zidova preporučamo gotovu VAPNENU BOJU U. Za istu namjenu možete koristiti i VAPNENO BJELILO, odnosno „klasično“ mljeveno gašeno vapno uz napomenu da čisto gašeno vapno nema karakteristike unutarnje boje i „sklono“ je brisanju. Zato ga maleri znaju „ojačati“ dodatkom ljepila za drvo.

dubravko h / 4.7.2018. 11:02:50

Predmet: Sanacija dijela vikendice – ploče ravnog krova iznad spremišta Opis predmeta sanacije Spremište je namijenjeno za razne alat i strojeve potrebne pri vikendici (kosilice; samohodna i flakserica, lančana pila, škare za živicu, …), površina ploče iznosi oko 10 m2, dimenzije (okvirno – nisam točno izmjerio) cca 4,6 m x 2,1 m. Spremište je građeno između (ne znam točno) 1971. i 1974. Gradivo ploče (također pretpostavljam) armirani beton. Materijali (opet pretpostavljam): beton miješan ručno agregat riječni šljunak vezivo portland cement u vreći, mješavina 4:1 (MB 15-17), armatura glatki čelik (GA240-360) φ8(10)/15 x φ8(10)/15. Ploča je odozdo obložena polistiren pločama debljine 2 cm (?), odnosno iznutra na stropu spremišta. Navedena ploča je godinama služila i kao mjesto spremanja drvene građe, gredice, letve, daske, fosne, te raznih drugih materijala koje ponekad trebaju na vikendici (željezno, plastično, …). Zadnjih godina daske su složene u hrpu a ista se redovito prekriva vodonepropusnim platnom (kao šatorsko krilo). Oštećenje predmetne ploče koje treba sanirati: Ploča je u značajnoj površini (tamo gdje nije drvena građa, kante …) obrasla mahovinom koja raste u gustom sloju procjena debljine 1 cm ≥ d ≤ 5 cm. pitanja: 1. Koji iz game reparaturnih mortova jest primjeren našoj sanaciji ? 2. Je li površinu nakon detaljnog čišćenja uključujući odprašivanje potrebno prethodno pripremiti i premazom impregnacije (? Npr. „Kontakt grund“), odnosno možda neki drugi premaz koji bi sadržavo fungicid ili koje sredstvo protiv mahovine ? 3. Je li nakon obrade površine betona reparaturnim mortom nužno potrebno nanijeti sloj novoga betona, ako da u kojoj debljini, ili je možda bolje postaviti tipsku oblogu (npr. kulir ploče, ili Samoborkine ploče od prešanog betona), ili ne treba ništa ?

ODGOVOR

Sanaciju betonske ploče spremišta preporučamo sanirati kako slijedi: 1. mehanički odstraniti mahovinu, kao i sve evntualno slabo držeće dijelove površinskog sloja betona 2. cijelu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom 3. nakon sušenja (nakon najmanje 2-3 dana ovisno o vremenskim uvjetima) podlogu tretirati TERACIDOM 4. nakon najmanje 2 dana na podlogu laganu navlaženu vodom nanijeti REPARATURNI MORT G i zafilcati NAPOMENA : U sloju REPARATURNOG MORA preporučamo izvesti odgovarajaući pad kako bi se spriječilo zadržavanje oborinske vode 5. preporučamo cijelu poršinu dodatno hidroizolirati polimer-cemetnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK, te po izboru obojiti AKROTONOM

S B / 3.7.2018. 10:50:22

Poštovani, Perforirane betonske cijevi promjera fi150 mm imaju otvore samo na jednoj strani cijevi. Kod postavljanja cijevi idu li ti otvori prema dolje ili prema gore?

ODGOVOR

Kako se perforirane cijevi u pravilu koriste kao drenažne, cijev se polaže na pripremljenu podlogu tako da su otvore okrenuti prema gore. Na taj način osigurava se odvodnja procijedne vode. U slučaju potrebe, po narudžbi, drenažne cijevi možemo izvesti sa otvorima po cijelom oplošju.

Andrej A / 2.7.2018. 13:31:26

Poštovani,radi se o novogradnji,zidovi su u 10 mj. prekriveni cementno-vapnenom žbukom (nije stavljen fini završni sloj), u 2. mj. gletanje 2 ruke Teranil-om i oličeni (nije stavljena impregnacija između gleta i boje). Prije 20-tak dana pojavile su se vertikalne i horizontalne pukotine (cca. 1 mm) preko skoro svih zidova.Pomnijim pregledom ustanovljeno je da je ispucala žbuka. Ostali stanovi su žbukani gips-vapnenom žbukom i tamo nema niti jedne pukotine. Možete li predložiti način sanacije jer izvođač želi samo pregletati i ofarbati pukotine?

ODGOVOR

Prije svega bilo bi dobro utvrditi razlog nastanka pukotina. U većini slučajeva, ovisno u uzroku, sanacija se provodi dodatnim gletanjem TERANILOM uz armiranje staklenom mrežicom IN 70.