Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Nada Macakanja / 17.1.2018. 12:16:38

Poštovani, molim kako na fasadi, na kojoj je ugrađen ETICS sustav (deblj. stiropora 5 cm) popraviti-sanirati oštećenja koja j enapravio djetlić (zaštićena ptica). naime, na zabatnom zidu, na nivou podrožnice krova kljuca kljunom i pravi rupe u fasadi (i stiropor) promjera i do 10-ak cm, a isto radi i drvenoj podrožnici, koja je van lica zida i to na porečnom presjeku vidljive grede. Značia. kako sanirati, odnosno kako zatvoriti fasadu (nastale rupe u ETICS sustavu) sa tehničke točke gledanja ispravan način. Dodatni problem je što se to događa na znatnoj visini (do 8 m od terena) te je otežan i pregled oštećenja. I još pitanje da li postoji nekakav poznati način zaštite fasade od takvih posjeta, kao preventiva, u smislu građevinske intervencije, ne računajući metodu rastjerivanja ptica (na neki od propisanih načina). Zahvaljujem

ODGOVOR

Ono što je djetlić oštetio može se popraviti samo će se vidjeti razlika u odnosu na ostali dio površine. Potrebno je izrezati veći dio (veću kocku, kvadar) tamo gdje je nastala šteta, ponovno zalijepiti novi dio ploče stiropora i pregletati uz armiranje. Nakon sušenja treba navući završnu žbuku. Ne znamo za neki pouzdani način zaštite fasade od ptica. Probajte „googlati“ riječi: djetlić fasada

Dražen Gotalić / 16.1.2018. 13:04:14

Poštovani, u stanu mi se na nekoliko mjesta diže glet masa i boja i otpada. Znam da je razlog kristalizacija soli (salitre) i znam da u kući, koja je vrlo stara, postoji problem kapilarne vlage. Zanima me da li bi imalo koristi da na tim mjestima skinem sve do žbuke i onda žbuku premažem Antisolom ili eventualno nekim drugim sredstvom iz vašeg asortimana? Skupa hidroizolacija i presijecanje kapilarne vlage nažalost zbog financija ne dolazi u obzir pa me zanima bi li ovo barem usporilo kristaliziranje tako da eventualno svakih par godina na taj način saniram zahvaćena područja. Unaprijed zahvaljujem, Dražen

ODGOVOR

ANTISOL ako se primjenjuje najbolje djelovanje ima na samom zidu, jer je zid zasićen topivim solima, a ne na žbuci. Na žbuci ima samo površinsko djelovanje pa će se isti promblem vratiti nakon nekog vremena. Najbolje skinuti žbuku do podloge očistiti površinu premazati ANTISOL-om i ponovno ožbukati.

Djani Ivancevic / 15.1.2018. 17:27:19

Postovani Imam terasu od 30kvadrata ispod koje je stambeni prostor,pa me zanima dali mogu staviti estrih od termo zbuke,slijedi hidroizolacija i zavrsni pod.... Djani Ivancevic

ODGOVOR

TERMO ŽBUKA nije namijenjena za izvedbu glazure. Za tu namjenu imamo proizvod CEMENTNI ESTRIH 20 koji se može izvesti kao vezani ili plivajući.

Dragutin JURČIĆ / 8.1.2018. 9:29:25

Poštovani, imam šternu ( cisternu) s kišnicom. Prije dosta vremena sam našao savjet jednog inžinjera da se za cisternu od 50 kubika vode uzme 5 kg čistog vapna koje se razrijedi u 10 litara vode , promućka te ulije i dobro umiješa u cisternu s vodom radi dezinfekcije. Sada bih to opet učinio pa sam u tu svrhu kupio vaš proizvod, kanticu na kojoj piše Vapneno bjelilo, gašeno vapno, natur. Možete li me savjetovati u kojem omjeru učiniti taj postupak jer pretpostavljam da je ovo već razrijeđeno? Na kantici doduše piše da nije opasno po zdravlje, ali me zbunjuje jer također piše da se ne smije izlijevati u kanalizaciju. Zahvaljujem na odgovoru, srdačan pozdrav.

ODGOVOR

VAPNENO BJELILO nije namijenjeno za dezinfekciju bunara s pitkom vodu. VAPNENO BIJELILO nije štetno ali je razrijeđeno i namijenjeno ličenju unutarnjih zidova i stropova u stambenim prostorima, skladištima, skloništima, podrumima, stajama i sl.; te za zaštitu i dezinfekciju debla voćki. Osušeni film ima dezinfekcijsko djelovanje i nije štetan za zdravlje. Vama treba gašeno vapno, živo vapno (ako se netko još uvijek bavi time) ili vreća industrijski hidratiziranog vapna.

Hidajet Hrustanovic / 7.1.2018. 9:37:42

Postovanj dali vi samo prodajete ili i ugradzujete i dali treba dugo cekati posto bih postavi oko 100 kvadrata Koliko bih vremena trebalo lokacija Turbe .Lijep pozdrav

ODGOVOR

Samoborka d.d. Samobor, HR (www.samoborka.hr) je proizvođač građevinskog materijala i ne bavi se izvođenjem građevinskih radova . Na području BIH imamo predstavništvo kod firme S PRODUKT koje možete kontaktirati da li maju kakve lokalne građevinare koje vam mogu preporučiti. Adresa: PC 96-II, 72250 Vitez, BIH Telefon: (+387) 030 71 71 71 Fax: (+387) 030 71 71 70 e-mail: s-produkt@tel.net.ba web: www.samoborka.ba

mario prević / 4.1.2018. 16:57:04

poštovani, imam pitanje u vezi zidova, majstor mi je strojno žbukao zidove, **** iz strmca, jako loši majstori i napravio mi je valovite neravne zidove ali to nisam vidio dok mi nije došao maler i to rekao. Maler je počeo gletati zidove i rekao da su zidovi neravni i da on to sa glet masom nemože izravnati da su prevelike neravnine. On je to poravnao koliko je mogao ali neravnine su i dalje vidljive pogotovo sada kad je došla boja na zid. Zanima me dali vi imate neke materijale kojima bi se zidovi mogli poravnati ? unaprijed hvala na odgovoru Lp Mario

ODGOVOR

Ukoliko je izvedeno gletanje i bojanje sada je teško izravnati zidove. Potrebno je glet i boju što više ostrugati i doći do čvrste površine žbuke. Podlogu zatim dobro otprašiti i impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije. Drugi dan nanijeti FINU ŽBUKU EKSTRA u debljini od 1- 10 mm da bi se površina izravnala. Po potrebi FINA ŽBUKA EKSTRA može se armirati u sloju žbuke staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Ako su neravnine VEĆE od 10 mm, glet i boju treba kao i prethodno ostrugati do čvrste površine žbuke, a postojeću žbuku nahrapaviti i nanijeti novi sloj žbuke VAPNENO CEMENTNE ili GIPS VAPNENE , ali ne više od (max) 15 mm , sve ovisi s kojim tipom žbuke je žbukano.

Mladen Ilišinović / 4.1.2018. 13:45:04

Poštovanje, Koja od fasada je najbolja za termičku zaštitu, trajnost i koja bi bila cijena za cca 215 m2 površine po pojedinim tipovima fasade?

ODGOVOR

Svaka fasada ako se izvede prema pravilu struke je dobra, trajna i kvalitetna za toplinsku zaštitu. Cijena ovisi o odabiru toplinske zaštite, debljini odabrane toplinske ploče, završnoj dekorativnoj obradi i ovisno o odabiru TERMO ŽBUKA, SUSTAV SA PLOČAMA EPS, KAMENE VUNE, GRAFITNOG EPS ili MULTIPORA. Cijena se kreće od cca 100,00 kn – 500,00 kn /m2.

Branko Bazina / 1.1.2018. 13:41:59

Poštovani.Prije 10 godina kuća na moru je klasično ožbukana grubo i fino.Sada bih htio na finu žbuku nanijeti bijelu fasadu boju.Koji postupak, temeljni premaz i bazu boje mi savijetujete obzirom na sol.Hvala.

ODGOVOR

Površinu treba dobro oprati slatkom vodom i osušiti, ako je površina zaražena mikroorganizmima (alge , gljivice, crnilo i sl.) potrebno je nakon pranja osušenu površinu tretirati fungicidnim pripravkom TERACID i dobro je natopiti, ako je zaraza veća, postupak fungicidom ponoviti. Nakon sušenja fungicida od 2-3 dana površinu obojati fasadnom bojom TERATON V ili SILIKONKOLOR u boji po izboru. Impregnacija za boju TERATON V nije potrebna, dok za SILIKONKOLOR koristite UNIVERZALKONCENTRAT GRUND nanešen dan ranije.

Vanja Turajlić / 29.12.2017. 20:19:23

Poštovani! Krećemo u obnovu stare istarske kamene kuće. Zidovi debljine 55 cm. Zanima nas kako izolirati kuću. Nije nam bitno da se kamen vidi. Čime izvana izolirati a čime iznutra? Unutra ima i stare žbuke koju treba skinuti i očistiti kao i na nekim vanjskim dijelovima... Hvala

ODGOVOR

Zidove debljine 55 cm nije potrebno dodatno toplinski izolirati jer proračunom građevne fizike toplinska izolacija bi trebala biti debljine 30 cm i više da bi dobili energetski učinkovit objekat. Prema opisanom staru žbuku je potrebno skinuti do kamena, dobro očistiti i ožbukati sanacijskom ili vapnenom žbukom po izboru. Žbuka se može upotrebljavati iza vanjske i za unutarnje radove. Završna obrada prema izboru. strukturna (mineralna žbuka po izboru), glatka.

Zdravko Ivanisevic / 28.12.2017. 18:52:16

Postovani, na obiteljskoj kuci prije 7 godina je postavljena toplinska izolacija od stiropora a zavrsna struktura silikatna (zuta).Ove godine doslo je do izbjeljivanje boje na mjestima koja su izlozena vremenskim utjecajima. Kako je najbolje to sanirati. Uaprijed hvala te svako Vam dobro zelim u godini novoj.

ODGOVOR

Ako je fasadna žbuka izgubila boju tj. posvijetlila je, potrebno ju je samo osvježiti fasadnom bojom. Površinu treba oprati vodom pod pritiskom (minimwash) i očistiti prljavštinu. Ako je na površini zaraza mikroorganizmima (alge , gljivice, crnilo i sl.) potrebno je nakon pranja osušenu površinu tretirati fungicidnim pripravkom TERACID i dobro je natopiti. Ako je zaraza veća postupak fungicidom ponoviti. Nakon sušenja fungicida od 2-3 dana, površinu obojati fasadnom bojom TERATON V ili SILIKONKOLOR u boji po izboru. Impregnacija za boju TERATON V nije potrebna, dok za SILIKONKOLOR koristite UNIVERZALKONCENTRAT GRUND nanešen dan ranije.