Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Sonja P / 10.7.2018. 22:40:18

Postovani Kuca je sagradzena 1976..Polovina drugog kata je otvorena prohodna terasa sa balkonom iznad dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, priblizno 50m2. Zavrsni sloj terase su teraco plocice postavljene na pesku a hidroizolacija je bitumenska. Nakon 42 godine i ovogodisnje obilne kise na tavanu 1 kata pojavile su se mrlje. Teraco plocice su ostecene, na mesta raste trava i sve je za mjenanje. Okapnica balkona je isto ostecena. Planiramo da odstranimo sve do AB ploce. Molim za Vas savet kako sanirati -rekonstruirati terasu i koje termoizolacije, hidroizolacije i sve ostale slojeve postaviti. Ljepi pozdrav, Sonja.

ODGOVOR

AB ploču, ako je oštećena, prvo pokrpajte glazurom ili suhim betonom ili REPARATURNIM MORT-om, ovisno o oštećenju. Ugradite ljepenku (koja se vari) te izvedite plivajuću glazuru s toplinskom izolacijom pločama XPS u željenoj debljini. Obavezno ugradite okapne profile. Na izvedenu glazuru ugradite hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK , u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm, po potrebi na spojevima ugradite traku za brtvljenje ili kutne elemente. Nakon izvedene hidroizolacije, podne obloge kao keramika kamen i sl. lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS-om.

I B / 25.6.2018. 13:34:55

Poštovani, Namjeravam postaviti oplocnike na stazu oko kuće. Staza je ograđena rubnjacima. Upoznat sam sa postavljanjem oplocnika prema vašim uputama ali ima jedan detalj koji me zanima a nisam uspio pronaći objašnjenje. Na jednom dijelu staze namjeravam napraviti prijelaz sa oplocnika na ukrasni obli kamen i sada me zanima kako da to izvedem. Jeli potrebno taj završetak oplocnika ograničiti rubnjakom ili se taj kraj učvrsti nekako betonom ili na nekakav drugi način? Bio bih zadovoljniji ako bi taj prijelaz bio bez rubnjaka ali mi tada nije jasno niti kako zaustaviti curenje kvarcnog pijeska iz fuga. Hvala na savjetu.

ODGOVOR

Rubove opločane površine nije neophodno učvrstiti rubnjakom, isto se može riješiti učvršćivanjem tzv. podbetoniranjem krajnjih opločnika koji mogu biti postavljeni kao „rubnjaci“ ili bez vidljivo naglašenog ruba ovisno o odabranoj shemi slaganja. Za fugiranje opločenja preporučamo EKO MASU ZA OPLOČENJA koja osigurava „kompaktnu“ fugu i spriječava rast trave, korova i mahovine. Više informacija potražite na našoj web stranici www.samoborka.hr odnosno www.samoborka.hr/eko-masa-za-oplocenja

G / 5.6.2018. 14:46:58

Poštovani, Nedavno sam kupio Vaše ploče izrađene od pranog kulira veličine zrna 4-8 mm Samoborka Granada u dimenziji 40x60x3.8 cm za izradu pristupnog puta u dvorištu kuće. Budući da jedan nepravilni dio moram izraditi od pranog kulira (sa kulir zrnom 4-8 mm iz Vaše ponude) na licu mjesta, zanima me tehnologija izrade tj. da li i koje sredstvo za spriječavanje površinskog vezanja cementne paste koristite pri izradi/lijevanju Vaših ploča? Naime, želim postići čim sličniju površinu (po boji i teksturi), a proizvod za spriječavanje površinskog vezanja, koji se nudi na našem tržištu, prodaje se u više varijanti (ovisno o željenoj debljini nevezanog sloja cemente paste i tipu lijevanja tj.da li se nanosi na kalup ili na izrađenu površinu) - link na stranice proizvoda: https://www.hebau.de/EN/Produkte_gewaschene_Betonoberflaechen.php Zahvaljujem na odgovoru. Lijepi pozdrav,

ODGOVOR

Tehnologija za izradu pranog kulira na licu mjesta nije nikakva tajna te se izvodi na pripremljenu ab ploču koja je napravljena u padu. Zrno riječno granulacije po izboru miješa se sa cementom i 2-3% finog pijeska u omjeru 1:1 ili 1:2 (cement : zrno). Prije izvedbe ab ploču potrebno je preliti tzv. cementnim mlijekom u omjeru 1:1 kao vezivni sloj. Na vezivni sloj ugrađuje se zrno u potrebnoj debljini minimalno 1,5-2 cm. Nakon izvedbe pranog kulira kada je cement i zrno vezalo vrši se lagano ispiranje pod pritiskom. Izvedbom pranog kulira na licu mjesta dobije se najsličnija struktura kao na pločama koje ste kupili. Tip proizvoda koje ste naveli i mješavine u svojoj proizvodnji ne upotrebljavamo. Distributer navedenog proizvoda u tehničkoj uputi treba navesti način ugradnje i koji tipovi pasta se koriste.

S V / 18.5.2018. 20:50:55

Postovani...s cime ukloniti ljepilo od pločica na oplocniku??Probao sam cetkom ribati ali su ostale mrlje pa me zanima s čime ukloniti mrlje??Hvala

ODGOVOR

Ako je ljepilo vezalo s podlogom sada ćete vrlo teško očistiti s bilo kakvim sredstvom. Pokušajte lagano strugati s žičanom četkom .

M K / 11.5.2018. 12:12:18

Imam pitanje vezano uz postavljanje opločnika, naime trenutno imam na dvorištu armiranu betonsku ploču dimenzija otprilike 6x7 metara gdje parkiram aute, ploča je napravljena u padu u jednu stranu 1cm po metru. Želio bih na nju postaviti opločnike, dali je to moguće i na koji način? Dali na tucanik 4-8mm ili ljepljenjem direktno na ploču ili ??? Postavljao bih opločnike Apolon debljine 6cm. Hvala unaprijed, Matija Kolić

ODGOVOR

Pošto vam je ploča napravljena u padu predlažemo vam da opločnik lijepite MORTOM ZA OPLOČENJA ili ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

Ž T / 28.4.2018. 14:14:10

Poštovani, Molim Vas upute kako pripremiti podlogu sa postavljanje vaših gotovih betonskih ploča Naime htjela bih prilaz do kuće koji je sad zemljani samo pokriven travom popločiti navedenim pločama Dali prvo moram staviti tanki beton pa onda Vaše gotove ploče ili ... Unaprijed Vam se zahvaljujem

ODGOVOR

Polaganje betonskih ploča preporučamo izvesti na slijedeći način : 1. Ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donje podloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenog agregata 2. Nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibro pločom - 10-20 cm debljine - za lakša opterećenja - 20-40 cm debljine - za teža opterećenja 3. Nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm 4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom 5. Postavljene ploče utvrditi gumenim ili drvenim čekićem 6. Kompletno postavljenu površinu ploča zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). 7. Površinu ploča po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.

M B / 16.4.2018. 10:19:56

Poštovani, namjeravam gazišta starog vanjskog betonskog stepeništa obložiti s Vašim kuliranim betonskim pločama dim. 40x40x3,8 cm pa me zanima sljedeće: 1. Je li prije polaganja ploča potrebno staru plohu premazati kakvom impregnacijom? 2. Čime lijepiti ploče na beton da to bude kvalitetno s obzirom da su u tom podneblju zimi dosta niske temperature i da je pad vode s terase dijelom usmjeren na stepenice? 3. Koliku fugu ostavljati između ploča i čime fugu ispuniti? Unaprijed hvala! Lp

ODGOVOR

1. Impregnacija nije potrebna 2. Ploče lIjepite ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL 3. Fuge su vaš osobni izbor, može s fugom širine do 10 mm ili bez fuge(ploča do ploče) 4. Fuge ispuniti MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.

S P / 8.4.2018. 13:14:51

Dobar dan! Interesuje me da li se ove ploce mogu ugrađivati na betonsku podlogu i kakve je procedura, hvala.

ODGOVOR

Ne znamo o kojim pločama se radi. Betonske ploče koje mi proizvodimo mogu se ugrađivati na betonsku podlogu lijepljenjem mortom za opločenja ili TERATEKTOM FLEKS UNILEVEL ili na pijesak ovisi o kakvom prometnom opterećenju se radi. Ako je podloga namijenjena samo hodu ugrađivanje se radi na bilo koji od predloženih načina, ako je u pitanju prometno opterećenje polaganje se radu u mort za opločenja.

I Z / 18.3.2018. 23:07:08

Postovani, Zanima me, koji je najbolji nacin ciscenja oplocnika, sa kojim sredstvima? Da li je Ivasol - odmascivac dobro sredstvo u kombinaciji sa visokotlacnim ispiranjem?

ODGOVOR

Za čišćenje opločnika potrebno ga je dobro natopiti vodom do zasićenja, pošpricati ili utrljati građevnom četkom razrijeđenom solnom kiselinom ( 2-3% ) , ostaviti da djeluje oko 20 minuta, te nakon toga dobro isprati vodom pod tlakom (miniwash).

M R / 12.3.2018. 15:14:07

Poštovani, Kolika je minimalna i maksimalna debljina sloja morta za opločenje prilikom polaganja bet. (kulir) ploča debljine 3,8 cm?

ODGOVOR

Minimalna debljina morta za opločenja je 10 mm, dok je maksimalna 100 mm.