Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

gordana novak / 23.5.2017. 17:50:59

poštovani pregrađivanjem prostora na više manjih jedinica dolazi do kondenzacije vlage te su zidovi flekavo-sivi. zidovi su glatki-gletani,i zatvori su od alu-stolarije da li je moguće nakon čišćenja-izbjeljivanja zida,navući nutarnji sep i da li bi se time što postiglo s obzirom da je vanjski zid cigla,nikakva izolacija,a ostali zidovi su neka loša fasada koja je samo pofarbana(stambena zgrada). napominjem da se stan nalazi u prizemlju znači može li se na gletani zid staviti sep.kao neka vrsta dodatne žbuke i bi li to pomoglo kod stvaranja vlage.napominjem da su prostorije male cca. po 8-12m2 ,i pored zračenja stvaraju se sivi zidovi hvala

ODGOVOR

Ugradnjom mineralne žbuke SEP problem nećete riješiti već se kondenzacija i dalje pojavljivati. Potrebno je utvrditi da li je uzrok pojave nedostatna hidro i/ili toplinska izolacija. Prema opisanom pretpostavka da dolazi do prevelike razlike u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora ugradnjom alu stolarije, te vam preporučamo ugradnju toplinske izolacije ili s vanjske strane ili s unutarnje strane da se donekle ujednače razlike temperature površina (tzv. hladnih mostova). Obavezno treba prije ugradnje toplinske izolacije provjeriti da li s vanjske strane postoji hidroizolacija i može li se ugraditi.

Emanuela Mutnjaković / 22.5.2017. 12:26:43

Poštovani, da li se nakon nanošenja hidroprotekta može površina može gletati i ličiti? Da li se prije gletanja mora premazati površina s nečim?

ODGOVOR

HIDROPROTEKT je hidroizolacijski mineralni premaz koji se primjenjuje na podlogu od opeke, kamena, betona, te se ne gleta već se na njega nanosi sanacijska ili podložna žbuka.

Vesna Vidakovic / 17.5.2017. 8:38:37

Postovani, Živim u zgradi u prizemlju,samo u dječijoj sobi imamo priblem sa vlagom,u visini pola metra od poda.Očigledno je da je na tom dijelu nešto sfušano,buduci da nemozemo nista trenutno raditi iz vana,sta vi preporučujete da napravimo sa unutanjim zidovima? Hvalaaaaa

ODGOVOR

Teško je prema opisanom utvrditi što se desilo ali pretpostavljamo da ili nema hidroizolacije ili je prisutno stalno zacurijevanje. Najbolje bi bilo otuči svu vlažnu žbuku i barem još cca 50 cm od vidljive kote vlage, ostaviti da se zid osuši u ljetnom periodu, površinu premazati mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT, u dva sloja četkom i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H. Nakon sušenja žbuke od cca minimalno 21 dan fino obraditi ili finom žbukom F-900 ili pregletati FINOM ŽBUKOM EKSTRA i obojati bojom.

Jelena Šimičević / 25.4.2017. 23:46:44

Poštovani, imamo veliki problem sa vlagom iz kupaonice (iza kutne tuš kabine) koja je propustila na drugi dio zida (spavaću sobu). Molimo savjet što treba napraviti, koliki okvirni trošak da očekujemo (ukupni, uključujući materijal te ruke) jer ne znamo ništa o tome, pa da znamo na koju cifru se osloniti prilikom traženja majstora. Dakle u sobi je zid već mokar te se boja počela guliti na površini 1 m2. Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Prema opisanom trebate se odlučiti na kompletnu sanacije zida kupaonice i na sanaciju zida koji je vlažan – soba. Najvjerojatnije je da ispod keramike nije izvedena hidroizolacija mokrih čvorova te je došlo do vlaženja zida kupaone i sada sobe. Potrebno je skidanje keramike i izravnavanje podloge žbukom ( žbuka VC 40), premazivanje dvokomponentnog hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT DUOELASTIK i ponovna ugradnja keramike. Zid sobe potrebno je ostrugati i otući žbuku barem još toliko koliko je oštećena vlagom i ponovno ožbukati žbukom koja je korištena prilikom žbukanja ili se odlučiti na sanacijsku žbuku SANISIL H. Nakon skidanja stare žbuke poželjno bi bilo da se prije nove žbuke zid suši što duže je moguće da bi što više vlage izašla van zida. Sanacija kupaone žbukanje+hidroizolacija +keramika + rad + materijal je cca 400-500 kn/m2, a sanacija zida sobe cca 150 kn/m2.

Ljiljana Modrić / 31.3.2017. 11:12:49

Lijep pozdrav moje pitanje glasi: trebali bi napraviti izloaciju izunutra većeg dijela kuće odnosno dnevnog boravka sa trpezarijom i kuhinjom. Jedna strana zida . Iz razloga što susjedi nedozvoljavaju vanjske radove. Kuća je na međi. Pa nas zanima što trebamo učiniti jer taj zid pravi probleme - vlaga. Hvala

ODGOVOR

Ako s vanjske strane nije moguće izvesti izolaciju (ili toplinski ili hidroizolaciju) može se izvesti s unutarnje strane. Potrebno je vidjeti na koji način je moguće izvesti sanaciju. Ako je u pitanju vlaga potrebno je ili premazati hidroizolacijskim premazom i ožbukati sanacijskom žbukom ili premazati hidroizoalcijskim premazom i ugraditi knauf ploče s toplinskom izolacijom na profile u razmaku od zida barem 5 cm. Umjesto hidroizolacijskog premaza može se ugraditi parna brana preko cijelog zida.

Mario Korbar / 22.3.2017. 5:25:14

Poštovani, Kuča je građena početkom 70-tih god. Na betonske temelje nazidano je 6 šari betonskih kvadra do betonske deke od kojih su 3 reda ispod zemlje. Visoke su podzemne vode i kvadri vuku vlagu preko metra iznad tla. Nema nikakve hidroizolacije . Mislim sve otkopati i probati riješiti drenažu, a na sokl staviti EP ploće i kulir masu. Molim Vas kako i čime riješim hidroizolaciju ispod EPploća? Hvala.

ODGOVOR

Nakon što izvedete otkop, čiste blokove treba premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPRTOEKT DUOELASTIK , u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, četkom, valjkom ili gleterom.

Mirela Mik / 12.3.2017. 18:14:38

Postovani pronalazim ovdje identicnu situaciju koju imam i sama pa molim Vas odgovor. Radi se o pregradnom zidu. S jedne strane su plocice(kupaona), sa sporne strane je spavaca soba. Gotovo cijeli zid, do 20 cm od stropa i od kraja zida je vlaga. Ona generira runjenje zida. Cime bih trerirala zid da bi gamogla normalno pofarbati. Molim Vasu pomoc. Lp

ODGOVOR

Ničim ne možete tretirati zid jer je potrebno izvesti sanaciju zida sa strane gdje se žbuka ljušti. Trebate očistit žbuku, premazati cijeli zid mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom, ponovno ožbukati VC 40 žbukom pregletati i obojati površinu. Prilikom sanacije obratit pozornost na ispravnost cijevi tj. da li su cijevi negdje popucale ili slično.

Robert Crnolatec / 9.3.2017. 3:56:07

Pozdrav. Prilikom kretanja u adaptaciju u unutrasnjosti kuce u potpunosti je uklonjena stara zbuka sa svih zidova. Isto tako u potpunosti je uklonjena stara betonska ploca u svim prostorijama te je izlivena nova. Deka je izlivena na nacin da je nesto niza u odnusu na temelj (4,5 cm) zbog ukupnog dobivanja na visini prostorija. Problem je kako izvrsiti hidroizolaciju. S obzirom da je spajanje stare ljepenke koja se nalazi na temelju zidova i nove ljepenke koja ce biti zaljepljena na betosku deku nemoguca jedno od mojih prihvatljivijih rjesenja je napraviti bazen sa ljepenkom u visini glazure a u nastavku jos dodatno premazati resitolom ili nekim premazom po preporuci. Koliko mogu primjetiti temelj kuce je poprilicno vlazan a vlaga se na nekim zidovima pojavljuje do drugog reda opeke u vidu vlazne cigle. Molim vase misljenje i rjesenje. Prihvacam sve osim jako skupih injektirajucih proizvoda. Unaprjed hvala.

ODGOVOR

Ukoliko je odabir izvedba hidroizolacije s ljepenkom, vaš upit proslijedite proizvođaču ljepenke koji će vam odgovoriti na vaš upit. Od naših proizvoda za hidroizolaciju zidova možete koristiti mineralni hidroizolacijski premaz HIDRO PROTEKT koji se premazuje u dva sloja četkom. Premažite zidove s unutarnje strane do visine cca 40 – 50 cm.

Drazenka Srakocic / 16.2.2017. 18:54:28

Poštovani, prošle godine izgradili smo novi podrum. Vlaga se javlja ispod stubišta. Podrum je ozbukan, a ovaj dio ispod stubišta odlučili smo sanirati dolaskom toplijeg vremena, kada se zidovi posuše. Moram napomenuti, kako ćemo prvo izvana napraviti krov, te nakon toga keramiku. Moje pitanje glasi: kojim sredstvima sanirati vlazno stubište (iznutra) kada se stvore idealni vremenski uvjeti te naprave krov i keramika te se na taj način zaustavi prodor vode. Još ću napomenuti kako je podrum izoliran vanjskom izolacijom, postavljena je i drenazna cijev te se vlaga javlja samo ispod nenatkrivenog stubišta.

ODGOVOR

Iz vašeg upita moglo bi se zaključiti da do prodora vlage dolazi uslijed zacurijevanja oborinske vode na površinama nenatkrivenog stubišta, poglavito na spojevima gazišta i vertikale zida. Na istima je potrebno izvesti odgovarajuću hidroizolaciju (holker) kako bi se spriječili daljnji prodori. Za obradu unutarnjih vlažnih zidova stubišta preporučamo sanacijsku žbuku SANISIL H. Detalje primjene možete naći na tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Vladimir D / 6.2.2017. 11:12:05

Javljam se iz Rijeke imam problem sa vlazenjem zida cca 6m2 kuca ima prizemlje i dva kata stan je na prvom katu. Sa vanjske strane ne postoji nikakva mogucnost izolacije vec samo sa unutrasnje strane negativna hidroizolacija. Kuca je stara kamena molim vasu preporuku i savjet koji vas materijal bi mogao rijesiti problem i cijenu istog.Bio bih zahvalan ako imate gradjevinara u Rijeci koji suradjuje sa vama koji bi bio voljan snimiti stanje i ponuditi radove.U privitku su fotografije stanja. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru srdacan pozdrav

ODGOVOR

Prema poslanim slikama potrebno je maknuti žbuku do zida i očistiti sve fuge. Premazati mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom do visine cca 50 cm i ožbukati zidove sanacijskom žbukom SANISIL H u potrebnoj debljini. Zbog poslovne politike i suradnje s trgovinama molim obratiti se trgovačkim kućama na području Rijeke kao CONCORD, ARKADA, JADRAN IMPEX, KALINA koje vam mogu preporučiti izvođače radova.