Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Anel Kurtović / 16.6.2017. 12:59:22

Veliki pozdrav. Prije 10-ak gogina na fasadu smo ugradili stiropor koji je armiran mrežicom i ljepilom.Na tom ljepilu pokazale su se mrežaste pukotine. pukotine se na šire. Sad planiram staviti završnu žbuku. Da li trebam dodatno sanirati ove pukotine prije nanošenja emulzije i žbuke?

ODGOVOR

Pošto je prošlo dosta vremena od ugradnje armaturnog sloja, prije ugradnje završne žbuke preporuka je da se prvo utvrde veličine i rasprostranjenost pukotina i provjeri da li je armaturni sloj dobro vezao za toplinske ploče. Ako je armaturni sloj dobar i nigdje se ne ljušti, poželjno bi bilo pregletati još jednu ruku sa proizvodom SAMOTEM GLET-om prije ugradnje završne žbuke.

Veljko Marohnić / 5.6.2017. 17:49:27

Kako očistititi tamne mrlje od ptičjeg izmeta sa silikatne fasade? Pokušao sam detergentom za pranje posuđa, auto šamponom ali bez uspjeha! Fasada je svjetle boje pa je to veoma nagrđuje

ODGOVOR

Upotrebom kućnih deterdženata ptičji izmet bi se trebao očistiti bez većih problema. Ako nije moguće tako, prokušajte upotrebom 1-2 % solne kiseline. Plohu je potrebno natopiti vodom (što zasićenija vodom), pošpricati solnom kiselinom i očistiti prljavštinu četkom i nakon najviše 2-3 minute djelovanja kiseline dobro isprati vodom. Potrebno je pripaziti na vrijeme djelovanja kiseline, jer je žbuka obojana te može ostati fleka (zbog izbjeljivanja, tj. kiselina će nagristi pigment). Poželjno bi bilo nakon čišćenja cijelu površinu premazati fasadnom bojom SILIKATKOLOR ili TERATON V u boji fasadne žbuke.

gordana berisha / 5.6.2017. 15:47:59

Postovani, htjeli bi napraviti na kući termo izolaciju stiroporom 5cm i zavrsnu fasadu. Obzirom da si sada temperature vec 30''C da li nam savjetujete da cekamo nize temparature ili jesen. Hvala.

ODGOVOR

UVJETI PRIMJENE SUSTAVA TERMOZOL : Temperatura podloge i zraka od + 5°C do +30°C. Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše. Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi za fasaderske radove. Radove izvoditi u ranim jutarnjim satima ( do cca 10.00 -11.00 h) ili kasnije popodne (iza 17.00h).

Darko Gavranovic / 1.6.2017. 14:34:47

Postovani, Na kuci imam Samoborka SEP star otprilike 15 godina. Na juznoj strani kuce kod velikih kisa voda prodire u zid i nakon nekog vremena dodu fleke na unutarnjem zidu. Molim Vas kako sanirat tj. sprijecit da zid prestane upijat vodu-vlagu (impregnacija, boja )

ODGOVOR

Fasadnu površinu trerba premazati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza. Impregancija je UNIVERZALKONCENTRAT GRUND neposredno prije razrijeđen s vodom 1:1. Prije bojanja površnu treba oprati vodom pod pritiskom i sušiti prije bojanja, barem 2 dana.

emil cikač / 10.5.2017. 22:32:00

Mene zanima ako ja naljepim stiropor i dva puta pogletam koliko dugo može stajati tako bez završneg sloja i dal smeta što kad stoji bez završneg sloja???

ODGOVOR

Često odgovore na pitanja možete najbrže naći među našim već postojećim pitanjima i odgovorima tako što u gornjem desnom kutu pod PRETRAŽIVANJE unesete željeni pojam ili više njih npr.: stajati i onda će vam biti prezentirano nekoliko pitanja i odgovora vezanih uz tražene pojmove, tako npr. molim pogledajte web stranicu http://www.samoborka.hr/hr/pretrazivanje.asp?q=stajati i npr. poveznicu stranicu s odgovorima, br. 15 http://www.samoborka.hr/pitanja-i-odgovori?kID=1&p=15 ili neku drugu od navedenih.

Dragutin / 2.5.2017. 09:27:46

Poštovani , ovih dana sam napravio na stiropor pločama 8 cm fasade gletanje teranilom extra , interesira me nakon koliko dana mogu bojati fasadu jer po mjestima smo morali radi poravnavanja navlačiti ido 3 mm teranila extra / samoborka / . Napominjem da je zid na sunčanoj strani i ovih dana puše slabi vjetar. također me interesira dali nakon završenih radova teranilom treba predhodno staviti fasadnu impregnaciju ? Zahvaljujem na odgovoru Vaš zadovoljni kupac

ODGOVOR

Ploče EPS se ne gletaju TERANILOM EKSTRA već ih je potrebno obraditi polimer cementnom glet masom kao UNITERM, SAMOTERM F, SAMOTERM + SAMOTERM GLET uz rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160, te ih nakon obrade ne možete bojati fasadnom bojom, već treba ugraditi dekorativnu žbuku kao npr. SEP Z2, SILIKAT, AKRILAT, SILIKON. Ako želite bojati, ploče obrađene polimernom masom potrebno je dodatno pregletati FINOM ŽBUKOM EKSTRA i bojati fasadnom bojom TERATON V. Impregnacija neposredno prije bojanja je UNIVEERZALKONCENTRAT GRUND.

milan turibak / 28.4.2017. 13:40:59

molio bi savjet što je najbolje za krpanje pukotina u žbukanoj fasadi na koju je navučen sep.pukotine su 5-7mm.unaprijed hvala

ODGOVOR

Pukotine veličine 5-7 mm ne možete ničim krpati jer su pukotine najvjerojatnije uzrokovane statikom. Potrebno je konzultirati se sa statičarom koji može procijeniti da li su pukotine uzrokovane promjenam volumena konstrukcije (slijeganje, progib, savijanje, puzanje, skupljanje) i da li se radi o jednokratnoj ili o periodičnoj deformaciji. Za takve pukotine koriste se trake za premoštavanje pukotina, sustavi sa spiralnim sidrima, injektiranjem u zidu ili toplinska izolacija.

Sanja Linčić / 16.4.2017. 0:55:14

Poštovani, predloženo nam je vanjsku fasadu(šeranu) obnoviti prema europskim standardima nekim novi tehnologijama koje traže oblogu stare fasade sa stiroporom i oblaganje kamenom vunom na koje stavljaju se neke nove oblike fasada. Moje pitanje bi bilo postoji li mogućnost popraviti staru fasadu i bez ovih novih načina zatvaranja prozračnosti zidova kuća i zgrada, hvala. Do sada na zgradi nije bilo nikakvih većih problema osim same fizičke neuglednsoti i pknekih djelova dotrajalosti(gradnja zgrade, krajem 50-tih)

ODGOVOR

Ako je TERABONA zdrava, nigdje se ne odvaja i ne ljušti, a ne želite ili vam nije potrebna energetska obnova pročelja, preporučamo vam samo da površinu obojite fasadnom bojom u tonu po izboru. Površinu je potrebno oprati vodom pod pritiskom, ako je prisutna zaraza mikroorganizmima, nakon pranja i sušenja treba je tretirati biocidno fungicidnim premazom TERACID za sprječavanje razvoja mikroroganizama jedan do dva premaza i zatim osušenu površinu premazati bojom po izboru. Preporučamo da je obojite mineralnom fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte. Impregnacije nije potrebna, no pošto je fasadna površina stara impregnacije se može premazati da se smanji velika upojnost. Primjenjuje se UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen s vodom u omjeru 1:1, neposredno prije bojanja.

Mirko Ježek / 15.4.2017. 21:36:47

Poštovani, kuća je građena blok opekom debljine zida 30 cm. Da li mi preporučate falcani stiropor ili obični i koje debljine. Zahvaljujem na odgovoru. Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Obični stiropor na tržištu ne postoji, već se prodaju ploče EPS građevne, fasadne, za izolaciju podova, za razne ispune, ploče s udjelom grafita, XPS ploče za zaštitu podnožja i sl. Proizvode se i ploče sa utorom tzv. falc i bez utora, a kvaliteta ploča EPS je u potpunosti ista, da li ima utor ili ne. Ugradnja je u ista tako da sami možete odlučiti koje ploče EPS želite. Preporuka je da se ugrađuju ploče bez utora i fasadne. Debljina toplinske zaštite ovisi o proračunu građevne fizike i o detaljima izvedbe kao što su prozori, vrata, krovište i sl. , a preporuku daje projektant u projektu. Preporučena debljina za uštedu energije i toplinsku zaštitu bila bi minimalna 10-12 cm , optimalna 14-16 cm.

tomislav falamić / 12.4.2017. 6:05:16

Koliko dugo-maksimalno grund smije stojati na zidu prije navlačenja završne žbuke? Hvala!

ODGOVOR

Najbolje bi bilo što prije nakon impregnacije nanijeti završnu žbuku, ali grund može stajati i nekoliko mjeseci, samo se prilikom izvedbe završne žbuke podloga ne smije ponovno impregnirati.