Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Marijan Horvat / 15.5.2018. 22:29:45

Poštovani Radi se o fasadi rađene 2015 god. 15 cm stiropora,završni premaz akrilni 1.5mm. Za hladna vremena ujutro ocrtava se stiropor i tiple na fasadi,koji nako dizanja temperature polako nestaju. Več sam primjetio tamne crte na spojevima stiropora kao da je na to mjestu fasada prljava. Imam preporuku za sanaciju da se na postoječu fasadu naljepi 2cm stiropora + mrežica+ljepilo+ grund+završni premaz.ili da se samo pregleta sa ljepilom i stavi završni sloj fasade. Po Vama koji bi zahvat bio optimalan i trajan da se stiropor više ne osrtava na fasadi. Hvala Lp

ODGOVOR

Prema opisanom, toplinski sustav nije izveden prema pravilu struke te vam se u periodu hladnog i vlažnog vremena ocrtavaju toplinske ploče i pričvrsnice. Ugradnjom 2 cm toplinskih ploča nećete ništa postići ako će se izvoditi sustav kao što je i sada izveden. Najjednostavnije je da površinu impregnirate, dan ranije, KONTAKT GRUNDom i ponovno pregletate sustav s ugradnjom staklene mrežice. Ukupna debljina novog armatrunog sloja mora biti 3-5 mm. Armaturni sloj predstavlja najvažniji element sustava jer mu daje otpornost na vanjske utjecaje, stoga ga je potrebno nanijeti posebno oprezno, uz strogo pridržavanje pravila struke. Izvođenje armaturnog sloja treba početi najkasnije 14 dana od postavljanja toplinske izolacije. Armaturni sloj se izvodi kao tankoslojni, srednjeslojni i debeloslojni. Armaturni sloj se u pravilu izrađuje u dva koraka. U prvom koraku mort za armaturni sloj treba nanijeti na odgovarajuće pripremljenu toplinsku izolaciju. Preporuča se ovaj sloj svježeg morta pročešljati zupčastom gladilicom jer se na ovaj način osigurava odgovarajuća debljina sloja i pozicioniranje mrežice. Debljina morta i veličina zuba zupčaste gladilice moraju biti takvi da se osigura odgovarajuća debljina armaturnog sloja te pozicija mrežice u gornjoj polovini, odnosno trećini sloja. U svježi mort se umeće staklena mrežica odozgo prema dolje laganim pritiskom gladilicom (u okomitom ili vodoravnom smjeru) uz minimalni preklop od 10 cm. Treba paziti da se tijekom umetanja mrežice ne pojavljuju nabori. Drugi sloj morta za armiranje potrebno je nanijeti najkasnije nakon 24 sata od umetanja mrežice koja mora biti prekrivena barem 1 mm mortom za armiranje. Na površini armaturnog sloja ne smiju se ocrtavati obrisi mrežice. Ako je to ipak slučaj, potrebno je još jednom nanijeti mort za armaturni sloj.

Ivan R / 12.5.2018. 16:52:59

Poštovani. Imam staru fasadu(hirofa) koja je čvrsta. Kuća je niska prizemnica i sada planiram staviti stiropor od 10 cm kao i sve ostalo što je potrebno. Zanima me dali je potrebno stavljati tiple ili je obojenu fasadu dovoljno prije postavljanja stiropora premazati nekom emulzijom. S obzirom da ću radove izvoditi sam i ne mogu cijelu površinu završne žbuke izraditi bez vidljivih prijelaza mislio sam površinu odvajati nekom trakom da dobijem površinu u obliku pravokutnika cca 1 m2. Dali je to izvedivo i kakvom trakom te kada trebam skidati traku da zbog sušenja žbuke ipak dobijem čisti prijelaz a da ne odljepljujem žbuku. Hvala

ODGOVOR

Hirofi je prije ugradnje toplinskog sustava potrebno samo ostrugati vrhove i površinu dobro otprašiti od prašine i oprati vodom. Impregnacija vam nije potrebna prije lijepljenja sustava. Pošto sustav ugrađujete na postojeći sustav dodatno mehaničko pričvršćenje je obavezno, pričvrsnice moraju proći kroz sve slojeve sustave do nosivog zida. Planirane radove izvedbe toplinskog sustava prepustite ovlaštenom izvođaču radova tj. fasaderima. Planirane kvadrate ne izvodite jer ćete estetski narušiti izgled objekta te će vam se sve nepravilnosti vidjeti te ih nećete moći prekriti. Traka koja se upotrebljava u fasaderskim radovima je krep papirnata traka, te se nakon izvedenih radova traka odmah skida.

Ivo Lelas / 5.5.2018. 19:59:02

Postovani, Imam termo fasadu od 5cm stiropora i zbog odredjenih gradjevinskih zahvata (smanjivanje svjetlosnih otvora gradjevinskom opekom koja ce biti jednako izolirana) trebao bih napraviti spoj nove mrezice na staru silikatnu povrsinu. Koje ljepilo koristiti u tom slucaju (direktno na silikat)? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Radove armiranja možete izvesti sa SAMOTERM F ILI UNITERM.

Zoran Vuletic / 28.4.2018. 21:01:03

Postovanje!Tu na Vasim stranicama sam vidio pitanje o toplinskoj fasadi.Covjek ima samo špric na vanjskom zidu.Predlozili ste mu da ozbuka zid prije lijepljenja top.ploca.Dali je to obavezno ili se moze lijepiti stiropor fasada na sami špric?Hvala

ODGOVOR

Ukoliko ne postoji značajnije odstupanje ravnina, žbukanje podloge prije izvedbe povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju nije obvezno.

Jelena D. / 8.4.2018. 19:16:24

Poštovani, trebala bih sanirati podnožje fasade na staroj kući. Radi se o sep fasadi iz sredine 1980-ih, a podnožje je bojano tamnosmeđom bojom, koja se na mjestima jako ljušti i otpada. Možete li mi savjetovati na koji način sanirati podnožje nakon uklanjanja sloja koji se ljušti, odnosno koje biste proizvode preporučili. Kuća se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da vam je sokl objekta zasićen kapilarnom vlagom, te vam se zbog prisutne vlage boja ljušti. Potrebno je nakon skidanja boje utvrditi u kakvom je stanju postojeća žbuka i ako je loša kompletno je skinuti sa sokla i premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati SOKL ŽBUKOM u potrebnoj debljini. Sokl žbuku možete obojati fasadnom bojom silikatkolor u boji po izboru. Ako žbuka ima zadovoljavajuću čvrstoću tj. nigdje se ne odvaja, ne zvoni i trusi se i nema vlage možete postojeći sloj nahrapaviti tj. ostrugati barem cca 5 mm i ponovno prefilcati ili F 900 ili VC 50 i obojati fasadnom bojom.

ilica Milanović-Arnold / 6.4.2018. 18:34:46

Kako popraviti pukotine na staroj sep fasadi? Nemam sredstava za novu fasadu, nego bih htjela rjesiti te pukotine koje su se pojavilena nekoliko mjesta i onda obnviti samo boju.

ODGOVOR

Ako su pukotine promjera do 0,3 mm mogu se prekriti mikroarmiranom fasadnom bojom, ako su pukotine veće potrebno je sanirati površinu ili zapunjavanjem pukotina ili premazivanje diprezivnim kitom i fasadnom bojom.

Marko Berečki / 27.3.2018. 14:43:49

Poštovani, Lijepo molim savjet. Radi se o vikendici na moru. Izgrađena je 1998. godine. SEP fasada je tijekom godina i vremenskih utjecaja, posebice prilikom južnog vjetra i nevremena, ispirana kišom. Fasada je generalno u dobrom stanju, no od nekadašnje bijele boje pretvorila se u tamno sivu. Budite ljubazni pa mi preporučite što napraviti (oprati fasadu i kako, premazati ili navući novi završni sloj i kojim sredstvima odnosno materijalima to napraviti). Hvala unaprijed na odgovoru! S poštovanjem, Marko Berečki

ODGOVOR

Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom, suhu površinu premažite biocidnim pripravkom TERACID u jednom do dva sloja ovisno o zarazi mikroorganizama. Nakon jedan do dva dana površinu premazati fasadnom bojom TERATON V ili SILIKONKOLOR , u boji po izboru. Impregnacija prije bojanja nije neophodna, ali pošto je fasada već 20 godina stara, poželjno bi bilo da se impregnira UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom prije bojanja.

Stjepan D. / 21.3.2018. 11:32:35

Poštovani Imam dva pitanja. Na Krku imam kuću na koju je stavljena fasada od termo žbuke i silikonski završni sloj. Nakon deset godinu, na fasadi su se pojavile mikro pukotine, a na dijelu unutarnje strane zida (južna) se oljuštila boja. Planiram obnoviti fasadu tako da nalijepim stiropor debljine 5 cm i opet stavim završnu silikonsku žbuku. Da li se stiropor može direktno lijepiti na silikonsku žbuku ili treba koristiti kakav predpremaz. I drugo pitanje vezano za stepenice. Na vanjskim stepenicama koje vode na kat nalaze se keramičke pločice koje na rubovima imaju aluminijske lajsne, ali nije napravljena izolacija pa pušta vlagu u prostoriju ispod. Ako skinem lajsne (sa čime popuniti rupe),da li na postojeće pločice mogu postaviti hidroizolaciju i na nju postaviti granitne pločice i sa kojim materijalima.

ODGOVOR

Pošto ste ugradili silikonsku završnu žbuku sustav se može ugraditi ali je potrebno prije lijepljenja provjeriti prionjivost i po potrebi čistu površinu impregnirati dan ranije KONTAKT GRUNDOM. Nakon impregniranja sustav lIjepite proizvodom SAMOTERM ili SAMOTERM F. Završna obrada može bez problema opet biti SILIKONSKA ŽBUKA. Nakon skidanja al profila , oštećenja zapunite upotrebom REPARATURNOG MORTA G. Podlogu od keramičkih pločica impregnirati MINERALKVARC ili KONTAKT GRUNDOM dan ranije. Na osušeni grund nanesite u dva sloja četkom, valjkom ili gleterom hidroizolacijski premaz HIDROELASTIK 2K . Na hidroizolaciju ugradite granitne ploče upotrebom ljepila TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

ivan šimić / 4.3.2018. 20:49:26

Poštovani,molim vas odgovor u vezi izrade fasade.Da li je vlažno vrijeme pogodno za izradu vanjske fasade stiropolom.Hvala unaprijed.Područje Dslmacije.

ODGOVOR

Temperature podloge i zraka za izvedbu toplinskih sustava treabju biti od + 5°C do +30°C. Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Fasadna žbuka ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu treba obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše. Prilikom izvođenja radova treba se pridržavati važećih građevinskih normi za fasaderske radove.

Franko Dragojevic / 1.3.2018. 10:09:54

Postovani Planiram toplinski izolirati kucu u Dalmaciji . Logican izbor bio bi vanjska izolacija ali s obzirom da je kamena kuca steta je prekrit kamen pa sam se odlucio radit umutarnju izolaciju na nacin da se izo materijal nasloni na unutarnju stranu vanjskog zida a s druge strane gradi novi od cigle debljine 8 cm . Znaci radi se o sendvic zidu : vanjski kamen plus beton 30 centimetara izo materijal u sredini (neznam debljinu ) i cigla 8 cm unutra . Pitanje je koji izomaterijal i koju debljinu odabrati . Treba li kakva parna brana ili nesto . Pokusao sam naci odgovor na internetu ali nigdje nije bilo adekvatnog odgovora , stoga molim za savjet Hvala unaprijed Franko Dragojevic

ODGOVOR

Za izvedbu predviđene izolacije sendviča zida potrebno je obratiti se projektantu, koji će na temelju proračuna građevne fizike odrediti koji tip izolacije upotrijebiti, da li je potrebna parna brana i sl.