Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ivan šimić / 4.3.2018. 20:49:26

Poštovani,molim vas odgovor u vezi izrade fasade.Da li je vlažno vrijeme pogodno za izradu vanjske fasade stiropolom.Hvala unaprijed.Područje Dslmacije.

ODGOVOR

Temperature podloge i zraka za izvedbu toplinskih sustava treabju biti od + 5°C do +30°C. Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Fasadna žbuka ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu treba obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše. Prilikom izvođenja radova treba se pridržavati važećih građevinskih normi za fasaderske radove.

Franko Dragojevic / 1.3.2018. 10:09:54

Postovani Planiram toplinski izolirati kucu u Dalmaciji . Logican izbor bio bi vanjska izolacija ali s obzirom da je kamena kuca steta je prekrit kamen pa sam se odlucio radit umutarnju izolaciju na nacin da se izo materijal nasloni na unutarnju stranu vanjskog zida a s druge strane gradi novi od cigle debljine 8 cm . Znaci radi se o sendvic zidu : vanjski kamen plus beton 30 centimetara izo materijal u sredini (neznam debljinu ) i cigla 8 cm unutra . Pitanje je koji izomaterijal i koju debljinu odabrati . Treba li kakva parna brana ili nesto . Pokusao sam naci odgovor na internetu ali nigdje nije bilo adekvatnog odgovora , stoga molim za savjet Hvala unaprijed Franko Dragojevic

ODGOVOR

Za izvedbu predviđene izolacije sendviča zida potrebno je obratiti se projektantu, koji će na temelju proračuna građevne fizike odrediti koji tip izolacije upotrijebiti, da li je potrebna parna brana i sl.

Đino Matulić / 27.2.2018. 9:22:23

Pozdrav, Planiram postaviti dosadni stiroplr pa sam već dobio ponudu za Framgat stiroplr 8 cm....i samoborka akril1.5....pa me zanima jel to silikatna ili mineralna zbuka i jos da li mi mozete preporuciti kako i u kojoj boji obojati fasadu.Imam slike kuće pa ako bi mogli dati koju ideju.Kuca je u Zadru.

ODGOVOR

TERAKIL Z 1,5 mm je akrilatna završna žbuka zaribane teksture na bazi akrilatnog veziva (nije ni silikatna ni mineralna). Za završnu obradu fasadnih toplinskih sustava možete koristiti sve tipove završno dekorativnih žbuka – mineralne (SEP Z2, SEP Z3), SILIKATNE ŽBUKE Z, R, Š ili VA, kao i SILIKONSKE ŽBUKE Z, R, Š ili VA. Za izradu kompjuterskog prikaza fasade molim potražite informacije na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/kompjutorski-prikaz-vase-fasade .

Darko Mužar / 22.2.2018. 18:53:44

Poštovani imam na kući postojeću fasadu od sepa debljine cca 4 cm. I sad bih stavljao na to fasadu od stiropora. Pa me zanima dal postojeću trebam inpregnirati i sa čime? Ili ju je dosta samo oprati sa minivašem. ( zbog prijanjanja ljepila) Hvala

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je temeljito otprašiti i očistiti – oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja impregnirati temeljnim premazom KONTAKT GRUND ili alternativno MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

Andrej Krklec / 18.2.2018. 11:47:21

Da li stiropor fasada može stajati pogletana ljepilom godinu dvije bez nanešene boje? Te da li je onda potrebno prije nanošenja boje raditi neki dodatni premaz ili gletanje?

ODGOVOR

Svakako preporučamo izvedbu cjelovitog toplinskog sustava, uključujući i završnu žbuku. Ukoliko to ipak niste u mogućnosti realizirati, priprema podloge prije nanošenja same završne žbuke ovisit će o stanju armirajućeg sloja, a koje pak ovisi o kvaliteti korištenih materijala kao i izvedenih radova. Prema dosadašnjim iskustvima naknadno nanošenje završne žbuke najčešće zahtijeva dodatne radove.

Filip Marsanic / 10.2.2018. 4:42:19

Poštovani, Zanimala bi me Vaša preporuka za debljinu fasade (stiropor). Radi se o starini gdje su zidovi (kameni) debeli cca 60cm. Te da li na sve strane kuce stavit istu debljinu ili na strani koja je juzno orjentirana moze ici i tanji sloj za razliku od recimo sjeverne strane. Mjesto gdje se kuća nalazi je izmedju Novog Vinodolskog i Senja, točnije Krmpote.

ODGOVOR

Zidove debljine 60 cm nije potrebno dodatno izolirati jer sama debljina zidova je vec izolator. Ako ih želite izolirati potrebno je napraviti proračun građevne fizike koji će navesti potrebnu debljinu. Za debljinu zidova 60cm potrebna toplinske debljina izilacije je vise od 20cm. Kada se izvodi toplinska izolacija preporuka je da na sve zidove ide ista debljina izolacije , a ne različita.

Tihomir M / 7.2.2018. 20:42:12

Postovani, Htjeli bi obnovioti fasadu na montaznoj kuci. Zidni paneli montazne kuce su izradjeni od drvenog kostura ( debljine 10 cm ) koji je ispunen keramickom vunom. Sa unutarnje strane nalaze se ploce od iverice ( debljine 10 mm ) i gipsane ploce ( debljine 10 mm ) dok su sa vanjske strane na kostur vijcima postavljene ploce od cementne iverice ( debljine 10 mm ). Na iste ploce je ljepilom navucena mrezica i fasada od sepa sveukupno debljine 3-5 mm. Sada bi htjeli na tu istu fasadu postavli stiropor ploce od 50 mm i navukli novu fasadu iz vaseg programa. Receno nam je da nije dobro da se stiropor ploce fiksiraju vijcima na postojecu fasadu ( zbog pucanja ploca od cementne iverice ) nego samo ljepljenjem. Rijec je o prizemnici visine 3-4 metra. Molimo vas za savijet. Hvala i pozdrav,

ODGOVOR

Ako su slojevi završne zbuke u redu tj. nigdje se ne odvajaju površinu treba oprati vodom i osušiti. Impregnirati dan ranije KONTAKT GRUNDom , zatim ljepiti toplinske ploče SAMOTERMom i izvesti prvi armaturni sloj sa staklenom mrežicom. Drugi sloj pregletati SAMOTERM GLETom. Završna zbuka - po izboru akrilat ili silikon. Pričvršćivanje pričvrsnicama na visinu od 3-4 m nije potrebno. Ploče neće pucati vec će se pričvršćivati u prazan prostor konstrukcije. Pričvrsnica se neće za ništa vezati, a trebala bi u zidu od opeke ili beton.

Željka goki / 6.2.2018. 16:31:24

Poštovani, radim novi armirano betonski objekt, 60m od mora. Želim staviti stiropor fasadu 10cm. Stolarija (vrata, prozori) je PVC. Planirano je završiti objekt izvana (stiropor fasada, zatvori, ograda), a ostatak na jesen. Stavljali bismo fasadu 1 mjesec nakon završenih armirano betonskih radova (zidova). Dobila sam informaciju da se to ne preporuča (zbog vlage) i da bi trebalo najprije staviti unutarnje estrihe na podove i ožbukati zidove. Molim Vas informaciju kako trebam postupiti? Srdačan pozdrav i zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Prije izvođenja fasaderskih radova moraju biti završeni radovi kako slijedi: - završen krov s postavljenim žlijebovima i odvodnim cijevima - ugrađeni prozorski i vratni okviri, te postavljene prozorske klupčice - unutarnje žbukanje

Milena Mavrovic / 29.1.2018. 8:32:55

Postovani, molim Vas da mi pomognete savjetom u vezi problema s prodorom vlage(kise) kroz fasadu. Vlaga je vidljiva u sobi u visini 15-20 cm od parketa. Fasada je stara 35 god, na sjevernoj strani kuce. Radi se o teraboni, visoko prizemlje koje je iznad konobe oblozene s vanjske strane s tzv pazinskim kamenom. Da li je moguce koristiti samo neki premaz , koliko ici u visinu fasade. Zahvaljujem na odgovoru, Milena M.

ODGOVOR

TERABONA je mineralna prirodna žbuka bez hidrofobnih dodatka, te je nakon toliko vremena i ona podložna starenju. TERABONU, ako je zdrava i nigdje se ne ljušti, je potrebno oprati vodom pod pritiskom i osušiti. Ako se na sjevernoj strani vide mikrororganizmi potrebno ih je eliminirati upotrebom biocidnog sredstva TERACID. Najbolje bi bilo cijelu fasadnu površinu premazati fasadnom bojom MINERALKOLOR ILI TERATON , a ako se ne želi bojati onda premazati transparentnim premazom SILIKOSAM KONCENTRAT.

Kresimir K / 25.1.2018. 21:35:53

Molim Vas pomoć oko sanacije fasade. Naime željelio bih ožbukati zid od fasadne opeke (molim pogledajte sliku u prilogu). Objekt se nalazi na području jakih vjetrova i izrazito jake solike. Površina je red veličine oko 80 m2. Molim Vas pomoć pri odabiru optimalnog riješenja fasade. Također Vas molim da za procjenu cijene po m2 kako bih mogao procjeniti investiciju. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ovako uredno napravljenu opeku šteta bi bilo ožbukati žbukom i sakriti ljepotu izvedenih radova. Preporučamo vam da opeku dobro operete slatkom vodom da se skine soli i kada se osuši površinu zaštitite premazom FIKSANIR. FIKSANIR se upotrebljava za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep. FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno s građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli. Proizvod je gotov za primjenu i ne razrjeđuje se. FIKSANIR se primjenjuje prskanjem ili premazivanjem. Važno je nanositi FIKSANIR do potpunog zasićenja podloge. Ako je potrebno nanijeti drugi sloj obavezno je sušenje prvog sloja dva do tri tjedna od nanošenja. Ako ipak želite površinu žbukati potrebno je nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA i ostaviti da veže s podlogom , a zatim podlogu ožbukati žbukom VC 50 do debljine max 2 cm. Završna obrada po želji. Prije žbukanja također površinu oprati slatkom vodom i osušiti prije žbukanja.