Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Zdrave Koljanin / 3.8.2017. 17:43:54

Draga Samoborka, imam još jedno pitanje (jer smo jako marljivi ;) i jer Vi imate odgovor na sve). Nakon što smo ugradili nove prozore oko kojih je sada samo pur pjena, zanima me što ide direktno na tu pur pjenu. Neko ljepilo za stiropor ili ljepilo za pločice, pa žbuka? Molim Vas za odgovor. Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Pur pjena oko prozora se odreže u ravnini sa stolarijom, te se ožbuka bez problema VC 40 žbukom.

Zdrave Koljanin / 1.8.2017. 16:27:11

Draga Samoborka, nakon što je vodoinstalater razbio pločice i promijenio puknutu cijev zidne slavine iznad kade, ostala je ogoljena cijev koju treba obložiti i zatim zid opet prekriti pločicama. Zanima me što se može direktno nanijeti na cijev, i oko cijevi, a da ju ne nagriza. Rekli su mi da ne smijem staviti žbuku s vapnom, jer vapno nagriza cijev. Čime ispuniti taj prostor? Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Cijevi se oblože filcom (koji je trebao ugraditi vodoinstalater) i mogu se ožbukati žbukom VC 40 ili VC 60 , ovisno o dubini instalaterskih otvora.

Sanja Antolkovic / 30.7.2017. 16:30:17

Štovani Na garaži mi je popucala deka i glazura i sad mi voda curi u garažu...kako pokrpati ta puknuća,sa čim? Hvala

ODGOVOR

Sve ovisi koliko su velike pukotine i koliko se prostiru. Potrebno je premazati ili hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK u dva sloja ili pregletati REPARATURNIM MORT-om u debljini barem 4 mm. Napomena: hidroizolacijski premaz može biti završni sloj, najviše 1-2 godine, te je obavezna dodatna zaštita nakon tog vremena. Ako su pukotine lasaste možete ih zaliti staklenom vodom do zasićenja.

Matija Tomic / 30.7.2017. 9:24:07

Postovani, prilikom adaptacije stana cijevi od grijanja (Pex) smo postavili u pod. Izvodac je prilikom zatvaranja sliceva prostor napunio sutom i na to stavio cementi estrih 20. Da li je to u redu tj da li ce estrih povezati sutu i drzati cijevi ili su slicevi trebali biti cisti za zatvaranje s estrihom? Hvala.

ODGOVOR

Izvedene radove zatvaranja šlica ne bismo uopće komentirali. Prilikom izvedbe šliceva koriste se materijali kao što je toplinska ili vapneno cementna podložna žbuka (zidovi) ili cementni estrih ( podovi).

Branimir Valašek / 27.7.2017. 21:40:43

Oštetio sam sivi teraplast bojom za metal koju nisam uspio skinuti-oprati. Je li moguće pregojati teraplast sa nekom bojom i kojom,ili ga treba zamijeniti novim slojem teraplasta? Je li potrebno na neki način skinuti stari sloj? unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Branimir

ODGOVOR

TERAPLAST možete prebojati akrilatnom bojom TERATON V u tonu prema našoj ton karti Pogled u boju. Ukoliko želite zadržati specifičan dekorativni „mozaik“ izgled površine preporučamo nanošenje novog sloja TERAPLAST-a uz impregnaciju podloge MINERALKJVARC GRUNDOM OBOJENIM.

drago mihalić / 25.7.2017. 21:40:19

na kući imam staru hirofa fasadu napravljenu 1980 u jako dobrom stanju.sada bih volio prebojati u drugu boju a pošto je hirofa dosta zrnata˙(VELIKA ZRNCA) dali bi prije bojanja bilo dobro fasadu pregletati,a nakon toga prebojati.te koju vrstu boje uzeti(akrilna,silikatna ,silikonska)

ODGOVOR

Postojeću HIROFU možete obnoviti samo bojanjem MINERALKOLOR-om, pri čemu treba obratiti pozornost na dobro utrljavanje boje ukoliko se ista nanosi valjkom. U tom slučaju morate računati na nešto veću potrošnju boje 0,4-0,45 l/m2. Ukoliko se odlučite za zaglađivanje potrebno je postojećoj HIROFI „skunuti“ vrhove metalnim gleterom, te zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Na tako pripremljenu podlogu možete nanositi bilo koju vrstu fasadne boje. Preporučamo fasadne boje veće paropropusnosti kao MINERALKOLOR ili SILIKONKOLOR. U oba slučaja potrebno je temeljito pranje podloge, ako i impregnacija podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM prema tehničkoj uputi.

Damir Karnas / 24.7.2017. 16:15:58

Poštovani,po Vašoj preporuci,koju vapnenocementnu žbuku da stavim na vanjski zid kuće na moru, na koju je već bačen špric mort? Kuća je veličine 6x8metara,površina za žbukanje je oko 80m2.Koliko je potrebno vreća žbuke za tu površinu? Hvala, pozdrav!

ODGOVOR

Vanjske zidove možete ožbukati vapneno –cementnom žbukom VC 50 u sloju debljine do 2 cm Potrebna količina za 80 m2, debljine sloja do 2 cm je cca 2.000 kg. Obzirom na već nabačeni špric, ovisno o njegovoj starosti, potrebno je ispitati prionjivost !

Damir Grzelj / 24.7.2017. 7:42:49

Dobar dan Poštovani, ja bih trebao napraviti betonski nosivi stup pa me interesira koji od vaših navedenih materijala mi vi predlažete. hvala lp

ODGOVOR

Za izvedbu nosivog betonskog stupa potrebno je koristiti beton karateristika propisanih projektnom dokumentacijom.

Nikola Horvat / 24.7.2017. 7:13:47

Postovani, u spavacoj sobi preko zida imam navucen edelputz, no kako mi se vise ne svida gruba struktura koja se s njime dobila, htio bi da zid bude glatki. Na koji nacin mi je to najlakse i najjeftinije postici?

ODGOVOR

Preporučamo površine na kojima je izvedena strukturna završna žbuka temeljito otprašiti, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM 65 i zagladiti TERANILOM ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA, koje treba nanositi u dva do tri sloja ovisno o potrebnim debljinama.

sead šabić / 22.7.2017. 12:25:02

Poštovani,mam balkonsku ogradu vani koja je zidana glinenim blokom , na vrhu izlivena betonska kapa.Sve to obrađeno cementnom žbukom i fasadnom bojom.No nakon 25 godina javile su se sitnije pukotine u zidu ispod1 mm, ne duboke.Urađen sloj rofiksa 55 sa mrežicom.Smije li se to završno ogletovati teranilom extra i obojati fasadnom bojom.Dali je prije nanošenja teranila potrebno nanijeti impregnaciju.Hvala

ODGOVOR

Preporučamo izvedene površine impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM te završno obraditi strukturnom žbukom tipa TERAKRIL Z 1,5 mm ili zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA i obojati TERATONOM V.