Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Dražen Lončar / 2.5.2018. 10:39:25

Poštovani, Imam betonsku ogradu (stupovi i parapet) koje namjeravam obraditi i bojati. Preporučate li Teranil ili Reparaturni Mort F? Također, je li potrebno stavljati kutne profile i rabic mrežicu? Također koju boju preporučate. Hvala

ODGOVOR

Betonske površine ograde preporučamo obraditi REPARATRUNIM MORTOM F (ili G, ovisno o potrebnim debljinama). Ukoliko su površine izvedene sa pravilnim i „oštrim“ rubovima nije potrebna ugradnja kutnih profila. Za završnu obradu preporučamo boje za površinsku zaštitu betona tipa AKROTON ili AKROTON PLUS.

Mario M / 1.5.2018. 7:38:45

Poštovani! Radi se o podrumu kuće koja je građena 70-ih godina. Na podu se pojavljuju vlažne mrlje osobito ljeti, mislio sam napraviti sanaciju na slijedeći način, cijeli pod premazati tekućim katranom, zatim izliti novu podlogu sa vodonepropusnim betonom u debljini cca 6cm, ali odvojeno od zidova, tkz. plivajući pod. Da li bi trebalo trenutni pod tretirati sa nečim prije ciljanog postupka? Unaprijed hvala

ODGOVOR

U koliko je riječ o betonskoj podlozi i prodoru vlage iz tla, preporučamo izvesti hidroizolaciju primjenom polimer-cementnog hidroizolacijskog premaza BETONPROTEKT DUOELASTIK ili BETONSPROTEKT MONOELASTIK, uz obaveznu primjenu TRAKA ZA BRTVLJENJE na svim spojevima pod-zid. Na tako pripremljenoj podlozi možete fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS zalijepiti keramičke pločice.

Zoran Vuletic / 28.4.2018. 21:01:03

Postovanje!Tu na Vasim stranicama sam vidio pitanje o toplinskoj fasadi.Covjek ima samo špric na vanjskom zidu.Predlozili ste mu da ozbuka zid prije lijepljenja top.ploca.Dali je to obavezno ili se moze lijepiti stiropor fasada na sami špric?Hvala

ODGOVOR

Ukoliko ne postoji značajnije odstupanje ravnina, žbukanje podloge prije izvedbe povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju nije obvezno.

Željka Tepavac / 28.4.2018. 14:14:10

Poštovani, Molim Vas upute kako pripremiti podlogu sa postavljanje vaših gotovih betonskih ploča Naime htjela bih prilaz do kuće koji je sad zemljani samo pokriven travom popločiti navedenim pločama Dali prvo moram staviti tanki beton pa onda Vaše gotove ploče ili ... Unaprijed Vam se zahvaljujem

ODGOVOR

Polaganje betonskih ploča preporučamo izvesti na slijedeći način : 1. Ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donje podloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenog agregata 2. Nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibro pločom - 10-20 cm debljine - za lakša opterećenja - 20-40 cm debljine - za teža opterećenja 3. Nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm 4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom 5. Postavljene ploče utvrditi gumenim ili drvenim čekićem 6. Kompletno postavljenu površinu ploča zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). 7. Površinu ploča po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.

Marijan Horvat / 27.4.2018. 18:06:28

Poštovani Nakon izrade fasade za hladna vremena , u jesen ili prolječe. Na fasadi se ocrtavaju tiple i spojevi stiropora. Koji nakon dizanje temperature zraka polako nestaju. U čemu je problem i kako ga ublažiti. Hvala Lp

ODGOVOR

Iz navedenog se može zaključiti da je problem nedovoljna debljina armirajućeg sloja, što se može potvrditi izuzimanjem uzoraka izvedenog sustava. Preporučamo izvedbu dodatnog armirajućeg sloja FINOM ŽBUKOM EKSTRA, te nanošenje završne žbuke.

Verica S / 27.4.2018. 13:38:19

Trebala bih znati ,čime se može premazati betonska terasa,da ima određenu nijansu boje i da lijepo izgleda.Nebih ljepila pločice na postojeću betonsku podlogu. Drugo pitanje bi bilo,čime mogu premazati ožbukani vanjski zid šupe ? Unaprijed hvala ! Pozdrav !

ODGOVOR

Betonsku terasu možete prebojati bojom za beton AKROTON. Napominjemo da trajnost boje ovisi o kvaliteti podloge kao i izloženosti habanju. Ožbukane fasadne površine možete obojiti fasadnom akrilatnom bojom TERATON V. Oba premaz dostupna su u više od 300 tonova prema ton karti POGLED U BOJU.

Stjepan D. / 24.4.2018. 7:58:59

Poštovani Imam ogradu kojoj je parapet i stupovi betonirani, a polja između stupova su zidana sa betonskim blokovima, a dio sa šupljom ciglom. Kompletna ograda je ožbukana sa cementnim špricom i vapneno cementnom žbukom. Završni sloj je sep. Na ogradu je stavljena betonska kapa. Na sepu su se pojavili razni flekovi a ima i pukotina. Nisam zadovoljan sa izgledom ograde, pa bi pregletao cijelu ogradu i postavio završni sloj (možda silikonsku žbuku). Koje mi materijale preporučate za sanaciju i da li je potrebno staviti kakvu hidroizolaciju. Na temelju nema hidroizolacije, a ograda je vidljiva sa obje strane.

ODGOVOR

Preporučamo uklanjanje postojećih slojeva te obradu betonske ograde SOKL ŽBUKOM. Detalje primjene možete naći na tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našoj web stranici.

zlatko perkušić / 23.4.2018. 15:34:35

Molim Vas da mi kažete dal postoji brzosušeći estrih , na koji bi stavljao parkete , a da se ne suši duže od desetak dana? ../Osnovna ploča betonska je stara 30 godina,odnosno kuća 30 godina/ hvala

ODGOVOR

Preporučamo primjenu CEMENTNOG ESTRIHA RAPID. Period sušenja ovisi o debljini sloja. Kod debljine od 3 cm moguće je polaganje parketa (uz optimalne uvjete termerature i vlažnosti zraka, ovisno o vrsti parketa) već nakon 6-9 dana.

Kata Horvatović / 23.4.2018. 7:40:02

U kuhinji imam parket star 40 godina i napokon bih ga izvadila i postavila pločice. Parket je ljepljen katranom i pitanje je koliko ce se uspjeti fizički odstraniti ga. Postoji li ikakav premaz koji bi mogao ići preko ostataka katrana pa odmah ljepilo za pločice ili smjesa za niveliranje? Ili neko otapalo za bitumen koje bi olakšalo skidanje? Hvala puno na što jednostavnijem rješenju :)

ODGOVOR

U proizvodnom programu nemamo sredstva za uklanjenje bitumena kao ni mase za izravnavanje koje bi mogle biti primijenjena na bitumenskim prodlogama.

Marin Kulaš / 19.4.2018. 9:24:51

Poštovani, Uklonjen je kompletan pod do AB ploče. Prenesene su visine gotovog poda. Ustanovio sam da su debljine 0d 8 do 14cm, došlo je u sredini stana do ugiba ab ploče. Namjera je ugraditi podno grijanje 5cm (ploča sa cijevima) i na to cementni estrih. Podna obloga predviđen laminat. Na koji način iznivelirati pod s tolikom razlikom? Koja je optimalna debljina estriha nad cijevima? Hvala

ODGOVOR

Navedene debljine (od 8 do 12 cm) možete izvesti isključivo CEMENTNIM ESTRIHOM 20. Minimalna debljina estriha iznad cijevi podnog grijanja je 3 cm.