Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Biljana B / 2.7.2018. 10:51:40

Poštovani, stambena zgrada je izgrađena 2008 godine, oblik slova U. Unutar se nalazi zajednička nenatkrivena terasa koja se svom dužinom naslanja na moj stan.Terasa s unutarnje strane dodiruje negdje polovinu zida dnevne i spavaće sobe te kupaonice. Nakon jedne zime, te nakon obilne kiše pojavile su se vlažne mrlje na zidu (tri mjesta) i to u donjem dijelu prostorija. Mrlje nisu crne od gljivica, ne osjeti se vlaga ali ružno izgledaju jer se stvaraju blago napuhnuta područja i nekako se rune. Kako sanacija cjelokupne terase zahtjeva značajna financijska ulaganja, a predstavnik zgrade kaže da nema dovoljno novaca u ovom trenutku, mene zanima mogu li ja i kako riješiti problem iznutra jer nažalost drugog rješenja nemam. Molim Vaš savjet. Unaprijed Vam puno hvala.

ODGOVOR

Štete koje opisujete u svom upitu posljedica su djelovanja kapilarne vlage, odnosno vlage prisutne u podlozi – zidu. Kvalitetnu sanaciju moguće je izvršiti isključivo uklanjanjem izvora navlaživanja, što ne mora nužno zahtijevati sanaciju cijele površine terase. Najčešće su problematični detalji kao na pr. holker na spoju terasa-zid, sifoni i sl. Svakako preporučujemo detaljan pregled!! Na žalost, s unutarnje strane zida ne možete izvesti kvalitetnu sanaciju.

Davor B / 1.7.2018. 13:30:51

Poštovani Na betoniranim površinama oko objekta: stazama, stepenicama, terasi, cisterni postavljen je riječni prani kulir. Betonaža je izvršena u srpnju mjesecu 2016 a postavljanje pranog riječnog kulira u srpnju 2018. Objekt je u Mrkoplju -Gorski Kotar. Nakon otapanja snijega u veljaći 2018 g. pojavile su se pukotine i to na južnoj i zapadnoj strani objekta. Na nekim dijelovima su makropukotine i došlo je do odvajanja cijelih površina kulira od podloge a ima masu mikropukotina, koje su vidljive kada i dok je podloga mokra. Kada se podloga - kulir osuši mikripukotine nisu više vidljive osim onih od 2 mm i više. Koji je Vaš prijedlog sanacije: 1. dijelova koji otpadaju, 2. tamo gdje su pukotine od 2 mm i veće i 3. one mikropukotine vidljive kada je kulir mokar ( ravna podloga je osušena a voda je ostala u pukotini ). Zahvaljujem LP

ODGOVOR

Djelomičnu sanaciju površina postojećeg pranog kulira nije moguće izvesti bez vidljivih spojeva. Obzirom da se kod izvođenja pranog kulira obvezno izvode dilatacije, preporučamo temeljito pregledati površine te odstraniti cijelu površinu pranog kulira unutar dilatacija i izvesti novi, bez obzira na stupanj oštećenja.

D F / 28.6.2018. 9:03:58

SNJEŽNO BIJELO ZRNO Šifra: 10030538 Da li prodajete big-bag? Prije x godina je bilo takvo pakiranje. Ako da, kolika bi cijena bila.

ODGOVOR

Ne pakira se više u big bag, samo u 25 kg pakiranje.

D B / 27.6.2018. 19:54:08

Napravio sam punu ploču debljine 12cm i dali trebam na tu ploču metati stiropor ili samo poravnati betonom to je potkrovlje

ODGOVOR

Ukoliko planirate prostor potkrovlja koristiti kao stambeni preporučamo toplinsku izolaciju izvesti unutar krovne konstrukcija. U tom slučaju na betonskoj ploči preporučamo izvesti plivajući estrih prvenstveno zbog zvučene izolacije između dvije etaže. Ukoliko se prostor potkrovlja ne koristi za stanovanje, te ne izvodite toplinsku izolaciju krova, preporučamo da na betonsku ploču postavite toplinsku izolaciju i istu na odgovarajući način zaštitite ovisno o planiranom opterećenju, (npr. ploče ekspandiranog polistirena + OBS ploče)

I B / 25.6.2018. 13:34:55

Poštovani, Namjeravam postaviti oplocnike na stazu oko kuće. Staza je ograđena rubnjacima. Upoznat sam sa postavljanjem oplocnika prema vašim uputama ali ima jedan detalj koji me zanima a nisam uspio pronaći objašnjenje. Na jednom dijelu staze namjeravam napraviti prijelaz sa oplocnika na ukrasni obli kamen i sada me zanima kako da to izvedem. Jeli potrebno taj završetak oplocnika ograničiti rubnjakom ili se taj kraj učvrsti nekako betonom ili na nekakav drugi način? Bio bih zadovoljniji ako bi taj prijelaz bio bez rubnjaka ali mi tada nije jasno niti kako zaustaviti curenje kvarcnog pijeska iz fuga. Hvala na savjetu.

ODGOVOR

Rubove opločane površine nije neophodno učvrstiti rubnjakom, isto se može riješiti učvršćivanjem tzv. podbetoniranjem krajnjih opločnika koji mogu biti postavljeni kao „rubnjaci“ ili bez vidljivo naglašenog ruba ovisno o odabranoj shemi slaganja. Za fugiranje opločenja preporučamo EKO MASU ZA OPLOČENJA koja osigurava „kompaktnu“ fugu i spriječava rast trave, korova i mahovine. Više informacija potražite na našoj web stranici www.samoborka.hr odnosno www.samoborka.hr/eko-masa-za-oplocenja

P P / 21.6.2018. 7:45:55

Poštovani, tijekom renovacije unutarnjih kamenih zidova trebao sam skinuti dio sto godina stare žbuke. Čime ožbukati ogoljeli kamen kako bih tu novu žbuku povezao (izravnao) s postojećom? Potrebno mi je nešto što se sutra može lako skinuti s kamena. Ne bih želio stavljati cementni špruc jer se zalijepi za kamenu površinu te ga je potrebno štokavati. Zahvaljujem.

ODGOVOR

Za bilo koji tip podložne žbuke potreban je špric, bilo cementni ili vapneni. Površinu ožbukajte upotrebom VAPNENE ŽBUKE 4.

M P / 19.6.2018. 19:50:09

Postovani, na unutrasnjem zidu imam zalepljen stiropor debljine 1cm, koji nije gletovan, bez mrezice ke, samo je okrecen. Da li preko njega mogu da lepim dipsane ploce? Hvala.

ODGOVOR

Upit trebate proslijedite KNAUFU proizvođaču gips ploča. Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala ali ne i gips ploča.

M R / 19.6.2018. 14:19:54

oštovani/a, Želio bih vanjsko betonsko stepenište, koje je iz dvorišta direktno naslonjeno na saobraćajnicu, da zaštitim nekom vrstom kulira. Da li se u Vašem proizvodnom programu nalaze odgovarajuće komponente (kulir smjesa, dvokomponentno ljepilo i ostalo) koje se na očišćenu podlogu nanosi u odgovarajućoj debljini (npr. 4 cm), koji ne propušta vodu na betonsku površinu, da je na neki način elastičan, da ne izmrzava i da je, što je možda i najvažnije, otporan na uticaj soli koja se zimi baca na saobraćajnicu i, indirektno, na moje stepenište? Na Youtubu sam pronašao video, koji nudi rješenje za ovaj slučaj. Radi se o www.buildingyvuba.com. (How to Prepare and Repair your Driveway for a Resin Bound Screed!) S poštovanjem, LP/Mladen

ODGOVOR

Iz našeg programa možemo vam ponuditi KULIRMIX, gotovu mješavinu za izradu pranog kulira i lomljeno zrno različitih granulacija i boja za izvedbu pranog kulira. Nakon što se izvede prani kulir nije ga potrebno premazivati.

M T / 17.6.2018. 8:30:09

Imam na zidu staru hirofu.sada bi stavijo neku novu akrilnu fasadu.nekih cc 40 kvadrata.kako pripremiti podlogu za novu fasadu.hvala.

ODGOVOR

Vrhove HIROF-e treba postrugati, površinu dobro oprašiti i oprati vodom pod pritiskom . Impregnirati KONTAKT GRUNDom dan ranije i nanijeti TERATERMO GLET i izravnati površinu. Nakon sušenja podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDom i nanijeti akrilnu žbuku TERAKRIL u boji, granulaciji i teksturi po izboru.

M S / 16.6.2018. 10:25:45

Postovani...na zidovima u hodniku je navucen teraplast...molim vas savjet sto i kako je moguce naprsvit da zidove obnovimo da ih mozemo bojati?

ODGOVOR

TERAPLAST je potrebno očistiti tj. oprati vodom po mogućnosti te suhu podlogu impregnirajte KONTAKT GRUNDom dan ranije a drugi dan pregletajte FINOM ŽBUKOM EKSTRA koju možete nanijeti u debljini 1-10 mm, tj. izravnati površinu. Finu žbuku ekstra možete armirati u sloju staklenom mrežicom. Osušenu finu žbuku ekstra obojati unutarnjom bojom po izboru TERAPOL, POLAKRIL.