Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ivan G / 21.11.2017. 08:11:36

Poštovanje, molim vas što biste mi preporučili u slijedećoj situaciji: preuređujem staru konobu u kamenoj kući. Premda zidovi nisu ukopani u zemlju vrlo su vlažni. Zidovi nisu od lijepog kamena tako da fugiranje i isticanje kamena ne dolazi u obzir pa sam se odlučio na žbukanje. Zidove ću oprati tlačnim peračem tako da otpadnu svi nevezani dijelovi i očisti prašinu. Šta onda? Da li da nanesem HIDROPROTEKT neki? Mogu li onda na njega špric da se žbuka veže ili ne treba špric? Koja žbuka? Hvala vam puno unaprijed

ODGOVOR

Nakon čišćenja i pranja, zid do visine 30-40 cm premazati mineralnom hidroizolacijom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom. Nakon toga prostor ožbukati upotrebom sanacijske žbuke SANISIL H u potrebnoj debljini za izravnavanje podloge. Prije žbuke nanijeti SANISIL ŠPRIC dan ranije. Nakon sušenja žbuke od minimalno 21 dan prefilcati FINOM ŽBUKOM F -900 ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA.

Marko Kreč / 20.11.2017. 23:07:04

Poštovani, obnavljamo stariju kuću koja ima suteren ukopan oko 1 m od kote terena. Planiramo otkopati oko kuće kompletno do temelja i na zid ukopanog suterena postaviti hidro i termoizolaciju te nastaviti kasnije s termofasadom. S obzirom na našu lokaciju očekujemo da je tlo uz i ispod temelja šljunak. Uz kuću bi postavili opločnike tipa Apolon pa me zanima kakvim slojevima bi trebali zatrpati, da li više puta nabijati kod zatrpavanja, da li koristiti geotekstil kod pripreme podloge za opločnike? Hvala

ODGOVOR

Geoteksti nije potrebno ugrađivati. Potrebno je nasipati sloj 20-30 cm frakcije 0-32 mm i dobro sabiti te na to nasipati frakciju 4-8 ili 2-4 mm prije postave opločnika.

milan Premuzic / 14.11.2017. 19:00:24

zanima me koliko je teraplast otporan na temperaturu ja bi ga navukao preko dimnjaka

ODGOVOR

TERAPLAST nije namijenjen za ugradnju pored stalnog izvora topline jer se može odvojiti od podloge. Za vašu informaciju, često odgovore možete naći na našim web stranicama odgovora i pitanja tako da putem tražilice u gornjem desnom uglu navedete traženi pojam (ili više njih), npr.: teraplast dimnjak .

Gordana S / 14.11.2017. 12:33:22

Kipar mi pravi kip za na groblje i hoće da ga napravi(izlije u kalup) sa vašim materijalom bizek mortom dali to preporučujete ili imate neki drugi materijal ili savjet kip ide u Istru

ODGOVOR

Materijal koji mi proizvodimo namijenjen je za sanaciju kamena ali se može upotrebljavati i u druge svrhe. Kipar je vjerojatno stručna osoba i zna što radi pa se u upotrebu materijala za izradu kipa ne miješamo.

Goran Tutnjević / 13.11.2017. 13:32:02

Poštovani uradio sam demit fasadu bez završneg sloja samo ljepilo. Stiropol je 10 cm i namazane je hidroizolacija na kraju. Par puta se desilo da se začuje pucanje kao da neko baci kamen u zid. Za nekih 15 dana 3 puta se čulo. da li mi neko može objasniti o čemu se radi. Pozdrav

ODGOVOR

Toplinsko izolacijski sustav se nakon armiranje ne premazuje hidroizolacijskim premazom već se obrađuju dekorativnom žbukom po izboru. O navedenom pucanju vam ne možemo ništa reći.

antonija m / 10.11.2017. 7:48:30

postovani interesuje me koliko se dugo ceka na isporuku oplocnika. hvala

ODGOVOR

Isporuka opločnika ovisi o količini i odabranom modelu opločnika , u ovom jesenskom periodu čeka se 3 tjedna.

Igor Golubovic / 9.11.2017. 20:30:39

Temelj kuće se runira zbog stalnog prisustva vlage i vode.Zanima sa čime bi se mogla izvršiti sanacija?

ODGOVOR

Ako je temelj betonski možete ga popraviti ili podbetoniravanjem novim betonom ili ožbukati cementnom žbukom C80.

Dado / 9.11.2017. 14:14:07

Molim za savjet prije kupnje nivelirajuče mase. Nivelirao bi zatvorenu garažu kojoj je ukupna površina 25 m2. Na podu od garaže je beton star 40 g. Prije stavljanja nivelirajuče mase podlogu bi očistio i impregnirao. U garaži nije nikada temperatura ispod 0 (najniža je oko 5 stupnjeva, jer prolaze cijevi od grijanja kroz nju). Garaža se koristi za parkiranje osobnog automobila. Kada je kiša garaža će biti mokra od vode sa automobila, te kada bude zima u toj vodi i snijegu koji se otapa sa automobila biti će i soli. Molim uputu koju masu da kupim, te da li treba još kakav završni sloj. Hvala

ODGOVOR

Ovisno o potrebnoj visini za izravnavanje, do 5 mm možete koristiti TERANEKS, do 20 mm TERANEKS UNILEVEL, do 10 mm TERANEKS RAPID (brzovezna masa).

Aleksandar Pucić / 8.11.2017. 16:20:05

Poštovani, stavljao bih na pod u sobi samonivelirajuću masu, pa me zanima koliko vremena treba proći da se na nju može polagati laminat. Hvala!!!

ODGOVOR

Teraneks se suši ovisno o debljini od 5 -20 dana.

Ivan Vujčić / 8.11.2017. 11:59:07

Poštovanje, trebao bih ožbukati unutarnji zid stare kuće koji djelomično vlaži. Otukao sam dosta stare žbuke i sada mi je ispod ostalo trusno područje koje se mrvi i praši. Mislio sam staviti dvokomponetni hidroizolacijski sloj pa onda žbukati. Molio bih Vas do mi preporučite kako i sa čim najbolje napraviti da kasnije dobijem gotovu površinu za bojanje. Hvala na razumijevanju i srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Ukoliko je zid trusan niti jedna hidroizolacija neće vam spriječiti odvajanje i daljnje ljuštenje. Potrebno je prvo sav loš materijal maknuti, ugraditi novu opeku i onda zdravu podlogu možete premazati hidroizolacijekim premazom i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H ili vapneno cementnom žbukom VC 40, u potrebnoj debljini. Nakon sušenja žbuke, treba je pregletati TERANIL-om i obojati unutarnjom bojom AQUAPOL ili TERMOPOL.