Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Petar Jozić / 20.4.2017. 23:17:17

Poštovani! Na betonsku ploču koja nije izrađena u padu postavio bi vaše betonske ploče 40x40. Zanima me dali je moguće postaviti ih na pijesak bez pada ili bi bilo bolje napraviti glazuru sa padom i na nju lijepiti fleksibilnim ljepilom, dali je potrebna hidroizolacija glazure. Dali postoji neko bolje rješenje? Lijep pozdrav!

ODGOVOR

Pad se ne može regulirati dodavanjem pijeska, već bi trebalo izvesti ploče u padu, pa se ploče mogu po želji postaviti u pijesak ili u mort za opločenja ili u TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Hidroizolacisjki premaz HIDROELASTIK 2K bi bio poželjan na izvedenoj glazuri prije ugradnje ploča u mort ili ljepilo.

Vid Jurčić / 18.4.2017. 20:56:48

Srdačan pozdrav. Već ste mi jednom pomogli oko staze uz temelje. Opet trebam vašu pomoć. Bivši stanari kuće u koju sam uselio su stavili flexibilno ljepilo na betononske temelje iznad zemlje, niže od fasade gdje bih ja sad stavio kulir teraplast. Dali moram ukloniti to flexibilno ljepilo s temelja prije stavljanja kulira teraplasta? Hvala lijepo i pozdrav

ODGOVOR

Ako se ugrađeno ljepilo dobro drži za podlogu i nigdje se ne odvaja i ako je izvedeno u debljini od cca 5 mm, može se ugraditi TERAPLAST. Podlogu treba očistiti i dan ranije impregnirati MINERALKVARC GRUND-om.

Veljko . / 18.4.2017. 8:45:53

Poštovani Molio bih Vašu preporuku, koju masu za izravnanje bih trebao upotrijebiti za sanaciju unutarnjih zidova. Imam apartman na moru te su se preko zime pojavile pukotine na unutarnjim zidovima, pojedine do 10 mm dubine te mjestimično otpada žbuka. Budući da je problem naći majstora, a meni se žuri, odlučio sam sanaciju pokušati napraviti sam, pa Vas molim savjet koji od vaših proizvoda da upotrijebim. Zidovi su od cigle i klasične žbuke. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Ukoliko žbuka otpada potrebno ju je skinuti sa zida i ponovno ga ožbukati. Privremeno si možete pomoći krpanjem upotrebom gipsane mase za gletanje i ispunu pukotina do 80 mm GIPSOGLET. Napominjemo da je proizvod na bazi gipsa i samo za unutarnje radove. Prije sanacije potrebno je provjeriti da li su svi spojevi izveden po pravilu i da li postoji negdje zacurjevanje, jer odvajanje žbuke i pukotine mogu biti uvjetovane neadekvatnom izvedbom ili neizvedenom hidroizolacijom.

Maja Marunic / 17.4.2017. 20:11:50

Kako ocistiti fasadno ljepilo sa cigle? Jedan cijeli zid od cigle u podrumu,kojeg je fugirao neki los majstor i sad je po ciglama ostalo to ljepilo..kako nam je to prostorija za druzenje htjela bih taj zid srediti.. Hvala!

ODGOVOR

Ako je ljepilo vezalo čišćenje je moguće samo mehanički žičanim četkama.

Sanja Linčić / 16.4.2017. 0:55:14

Poštovani, predloženo nam je vanjsku fasadu(šeranu) obnoviti prema europskim standardima nekim novi tehnologijama koje traže oblogu stare fasade sa stiroporom i oblaganje kamenom vunom na koje stavljaju se neke nove oblike fasada. Moje pitanje bi bilo postoji li mogućnost popraviti staru fasadu i bez ovih novih načina zatvaranja prozračnosti zidova kuća i zgrada, hvala. Do sada na zgradi nije bilo nikakvih većih problema osim same fizičke neuglednsoti i pknekih djelova dotrajalosti(gradnja zgrade, krajem 50-tih)

ODGOVOR

Ako je TERABONA zdrava, nigdje se ne odvaja i ne ljušti, a ne želite ili vam nije potrebna energetska obnova pročelja, preporučamo vam samo da površinu obojite fasadnom bojom u tonu po izboru. Površinu je potrebno oprati vodom pod pritiskom, ako je prisutna zaraza mikroorganizmima, nakon pranja i sušenja treba je tretirati biocidno fungicidnim premazom TERACID za sprječavanje razvoja mikroroganizama jedan do dva premaza i zatim osušenu površinu premazati bojom po izboru. Preporučamo da je obojite mineralnom fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte. Impregnacije nije potrebna, no pošto je fasadna površina stara impregnacije se može premazati da se smanji velika upojnost. Primjenjuje se UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen s vodom u omjeru 1:1, neposredno prije bojanja.

Mirko Ježek / 15.4.2017. 21:36:47

Poštovani, kuća je građena blok opekom debljine zida 30 cm. Da li mi preporučate falcani stiropor ili obični i koje debljine. Zahvaljujem na odgovoru. Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Obični stiropor na tržištu ne postoji, već se prodaju ploče EPS građevne, fasadne, za izolaciju podova, za razne ispune, ploče s udjelom grafita, XPS ploče za zaštitu podnožja i sl. Proizvode se i ploče sa utorom tzv. falc i bez utora, a kvaliteta ploča EPS je u potpunosti ista, da li ima utor ili ne. Ugradnja je u ista tako da sami možete odlučiti koje ploče EPS želite. Preporuka je da se ugrađuju ploče bez utora i fasadne. Debljina toplinske zaštite ovisi o proračunu građevne fizike i o detaljima izvedbe kao što su prozori, vrata, krovište i sl. , a preporuku daje projektant u projektu. Preporučena debljina za uštedu energije i toplinsku zaštitu bila bi minimalna 10-12 cm , optimalna 14-16 cm.

Dean Mimica / 12.4.2017. 13:41:07

Poštovani, Interesira me što je najbolje nanijeti kao prvu podlogu na knauf, koji grund ili?. Imam namjeru iste unutrašnje zidove obojati u bijelo.

ODGOVOR

Vaš upit najbolje je uputiti proizvođaču Knauf ploča i oni vas mogu s najbolje savjetovati o primjeni proizvoda. Koliko je nama poznato bojati se može direktno na Knauf ploče bez impregnacije, ako se upotrebljava impregnacija naš proizvod je UNIVERZALKONCENTRAT GRUND , neposredno prije bojanja.

tomislav falamić / 12.4.2017. 6:05:16

Koliko dugo-maksimalno grund smije stojati na zidu prije navlačenja završne žbuke? Hvala!

ODGOVOR

Najbolje bi bilo što prije nakon impregnacije nanijeti završnu žbuku, ali grund može stajati i nekoliko mjeseci, samo se prilikom izvedbe završne žbuke podloga ne smije ponovno impregnirati.

Mićo Martić / 11.4.2017. 14:30:47

Kako bi na najbolji mogu nacin mogao izravnat unutarnje zidove od sepa unaprijed hvala na odgvoru.

ODGOVOR

Sve ovisi o granulaciji i strukturi SEP- a na površini. Vrhove treba postrugati, dobro odprašiti površinu, impregnirati i gletati TERANIL-om ili TERANIL-om EKSTRA u potrebnoj debljini za izravnavanje površine. Umjesto TERANILa možete zidove obraditi univerzalnom mineralnom masom FINA ŽBUKA EKSTRA u debljini od 1-10 mm. Nakon sušenja bojite unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL.

Davor Halbauer / 10.4.2017. 19:41:35

Poštovani, možete li preporučiti neke dobre izvođače (fasader, maler, keramičar i zidar) za adaptaciju kuće.

ODGOVOR

Izvođače vam možemo preporučiti za radove, samo nam javite za koje područje RH.