Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Srećko Jakupec / 22.3.2018. 9:55:01

Poštovani, da li je TERANEKS UNILEVEL deklariran za podno grijanje?

ODGOVOR

Samonivelirajuća masa TERANEKS UNILEVEL nije deklarirana da se izvodi direktno na podno grijanje. Ako je izvedeno podno grijanje potrebno ga je zaštiti izvedbom CEMENTNE GLAZURE CE 20, a nakon toga po potrebi neravnu glazuru izravnati samonivelirajućom masom.

Tomislav Kukić / 21.3.2018. 14:13:50

Pozdrav, u interijeru želim zidati zid od cigle koja je već bila u istom prostoru. Zid bi trebao biti dekorativan. Počeo sam zidati mortom, ali mi se ne sviđa svjetlo sivkasta boja morta u fugama kad se mort osuši. Kako postići izgled tamno sive fuge kao sto recimo ostane kad se koristi lijepilo za keramiku? Trebam li jednostavno za zidanje koristiti to ljepilo ili nesto drugo? Ili se fuge trebaju posebno kasnije tretirati? Kako, čime urediti zid koji sam zidao mortom da cigla bude čista od morta i da dobije svoju crvenu boju i da se ističe od fuge?

ODGOVOR

Za zidanje i fugiranje opeke nudimo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE koji možemo proizvesti obojen po želji. Prilikom zidanja i fugiranja zid je potrebno odmah očistiti od ostatka morta. Ako je mort ostao i vezao teško ćete površinu naknadno očistiti. Opeka se nakon zidanja i fugiranja može premazati silikonskom emulzijom SILIKOSAM da se zaštiti a da ne promjeni boju.

Stjepan D. / 21.3.2018. 11:32:35

Poštovani Imam dva pitanja. Na Krku imam kuću na koju je stavljena fasada od termo žbuke i silikonski završni sloj. Nakon deset godinu, na fasadi su se pojavile mikro pukotine, a na dijelu unutarnje strane zida (južna) se oljuštila boja. Planiram obnoviti fasadu tako da nalijepim stiropor debljine 5 cm i opet stavim završnu silikonsku žbuku. Da li se stiropor može direktno lijepiti na silikonsku žbuku ili treba koristiti kakav predpremaz. I drugo pitanje vezano za stepenice. Na vanjskim stepenicama koje vode na kat nalaze se keramičke pločice koje na rubovima imaju aluminijske lajsne, ali nije napravljena izolacija pa pušta vlagu u prostoriju ispod. Ako skinem lajsne (sa čime popuniti rupe),da li na postojeće pločice mogu postaviti hidroizolaciju i na nju postaviti granitne pločice i sa kojim materijalima.

ODGOVOR

Pošto ste ugradili silikonsku završnu žbuku sustav se može ugraditi ali je potrebno prije lijepljenja provjeriti prionjivost i po potrebi čistu površinu impregnirati dan ranije KONTAKT GRUNDOM. Nakon impregniranja sustav lIjepite proizvodom SAMOTERM ili SAMOTERM F. Završna obrada može bez problema opet biti SILIKONSKA ŽBUKA. Nakon skidanja al profila , oštećenja zapunite upotrebom REPARATURNOG MORTA G. Podlogu od keramičkih pločica impregnirati MINERALKVARC ili KONTAKT GRUNDOM dan ranije. Na osušeni grund nanesite u dva sloja četkom, valjkom ili gleterom hidroizolacijski premaz HIDROELASTIK 2K . Na hidroizolaciju ugradite granitne ploče upotrebom ljepila TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

Ivo Zubovic / 18.3.2018. 23:07:08

Postovani, Zanima me, koji je najbolji nacin ciscenja oplocnika, sa kojim sredstvima? Da li je Ivasol - odmascivac dobro sredstvo u kombinaciji sa visokotlacnim ispiranjem?

ODGOVOR

Za čišćenje opločnika potrebno ga je dobro natopiti vodom do zasićenja, pošpricati ili utrljati građevnom četkom razrijeđenom solnom kiselinom ( 2-3% ) , ostaviti da djeluje oko 20 minuta, te nakon toga dobro isprati vodom pod tlakom (miniwash).

Mario Sakac / 18.3.2018. 16:38:15

Poštovanje, u fazi sam kupnje srarije kuće, prizemnica te sam primijetio da ima problema s vlagom i to najvjerojatnije kapilarnom. Zidovi su na nekim mjestima iznutra mokri do visine cca 50cm i naravno ljušti se i žbuka. Ista je siuacija i iz vanjske strane. Koliki je temelj kuće neznam, a kuća isto tako oko temelja nema ništa od ikakve izolacije ni slično tome. Molim Vas vašu preporuku za sanicuiju kuće iznutra, a isto tako za sve potrebno izvana. Lijepi pozdrav, Mario.

ODGOVOR

Za sanaciju zidova iznad temelja s unutarnje i vanjske strane upotrijebite sanacijsku žbuku SANISIL ŠPRIC i SANISIL H , u potrebnoj debljini. Temelj premažite mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati upotrebom SANISIL ŠPRICA i SOKL ŽBUKE u potrebnoj debljini.

Marko N / 16.3.2018. 14:00:15

Poštovani, zanima me koja je razlika u kvaliteti i primjeni između HIDROPROTEKT MONOELASTIK i HIDROELASTIK 2K. Naime, na balkon na ESTRIH 20 stavio bih jedan od ova dva sredstva a želja mi je da da to bude kvalitetniji i otporniji (na hodanje) proizvod. Hvala na odgovoru, Marko

ODGOVOR

Razlike u kvaliteti i primjeni hidroizolacijskom premaza nema. Razlika je jedino u omjeru dozvoljenog razrjeđenja koja je kod HIDROPROTEKT MONOELASTIK je 1:3, dok je kod HIDROLESATIK 2K 1:4. Niti jedan od navedenih proizvoda nije namijenjen da bude završni premaz, već da se na njega ugrađuje bilo koji tip završne obloge (keramika, kamen, drvo, lim ili po izboru).

Tomislav Babić / 14.3.2018. 18:31:09

Poštovani, na otvorenoj terasi dimenzije 700 x 250 cm (kat) stavljena je prije 7 god hidro izolacija sa vlaknima ( ne znam koja). Na cca 50% terase se oštetila izolacija zbog kiše. Odvod vode sa terase kao i pad prema odvodu mi ne odgovara (odvod - rigalica je na 1/4 boka terase). Kad postavim letvu na taj V - (pad) dubina iznosi max 17 mm. U planu je napraviti novi pad sa dvije rigalice na kutovima pročelja terase. Na kraju dolazi keramika. Pitanje je, kako i sa čime sanirati pod terase? Je li bi se moglo izvesti sa slojem nove hidro izolacije i fleksibilnim ljepilom za keramiku? Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav Tomislav Babić

ODGOVOR

Može se sanirati sa novim slojem hidroizolacije i debeloslojnim ljepilom za keramiku TERATEKT FLEKS UNILEVEL koji je namijenjen za lijepljenje i izravnavanje površine prije polaganja keramike. Savjetujemo da se prije sanacije posavjetujete sa izvođačem hidroizolacija koji će vidjeti da li je potrebno postojeću izolaciju maknuti ili se može staviti novi sloj preko postojeće.

Ivan Klasnić / 13.3.2018. 11:10:33

Koja žbuka ide preko stare žbuke koja je oštećena skidanjem pločica? Na zidu koji je cijeli bio u pločicama sa onim starim ljepilom sada će do polovice visine ići nove pločice, a ostatak do stropa će biti goli zid. Ima li žbuka kojom se može cijeli zid izravnjati bez obzira na završnu obradu ili treba kombinirati dvije žbuke, jedna tamo gdje će ići pločice, a druga gdje će ostati zid? Treba li skidati ostatke starog lijepila ili se smije prekriti tom (ili tim dvjema) žbukama?

ODGOVOR

Prilikom krpanja koristi se jedan tip žbuke, a nije potrebno više njih. Ljepilo treba što više očistiti i skinuti sa podloge i tek onda izravnavati žbukom VC 40, VC 50 ili VC 60 u potrebnoj debljini. Prije izravnavanja podloga se navlaži vodom i nanese se rjeđa konzistencija žbuke - špric.

Marijana Rančić / 12.3.2018. 15:14:07

Poštovani, Kolika je minimalna i maksimalna debljina sloja morta za opločenje prilikom polaganja bet. (kulir) ploča debljine 3,8 cm?

ODGOVOR

Minimalna debljina morta za opločenja je 10 mm, dok je maksimalna 100 mm.

Vjeran Komar / 12.3.2018. 7:23:37

Poštovani Možete li mi odgovoriti kako da ispunim šliceve u glzauri nakon postavljanja cijevi od centralno grijanja u pod, odnosno kako što bolje povezati staru glazuru sa novom i koliko bi trebala biti minimalna debljina estriha na tim mjestima

ODGOVOR

Instalaterski otvori u podu mogu se ispuniti upotrebom CEMENTNOG ESTRIHA 20 ili TERATERMO ESTRIHA. Stara i novu glazuru možete povezati ali će se na spoju novog i starog materijala uvijek pojavljivati tanka pukotina što je ouobičajna pojava. Minimalna debljina glazure trebala bi biti 3 cm.