Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ž S / 16.5.2018. 10:21:08

Štovani,molim da mi odgovorite sa ćim oprati bijeli pijesak za groblje granulacije 2-4 mm,namjeravam u mješalici za beton ali sa kojom kemijom.Hvala.

ODGOVOR

Zrno se ne tretira nikakvim kemijskim sredstvima već se koristi samo voda.

M H / 15.5.2018. 22:29:45

Poštovani Radi se o fasadi rađene 2015 god. 15 cm stiropora,završni premaz akrilni 1.5mm. Za hladna vremena ujutro ocrtava se stiropor i tiple na fasadi,koji nako dizanja temperature polako nestaju. Več sam primjetio tamne crte na spojevima stiropora kao da je na to mjestu fasada prljava. Imam preporuku za sanaciju da se na postoječu fasadu naljepi 2cm stiropora + mrežica+ljepilo+ grund+završni premaz.ili da se samo pregleta sa ljepilom i stavi završni sloj fasade. Po Vama koji bi zahvat bio optimalan i trajan da se stiropor više ne osrtava na fasadi. Hvala Lp

ODGOVOR

Prema opisanom, toplinski sustav nije izveden prema pravilu struke te vam se u periodu hladnog i vlažnog vremena ocrtavaju toplinske ploče i pričvrsnice. Ugradnjom 2 cm toplinskih ploča nećete ništa postići ako će se izvoditi sustav kao što je i sada izveden. Najjednostavnije je da površinu impregnirate, dan ranije, KONTAKT GRUNDom i ponovno pregletate sustav s ugradnjom staklene mrežice. Ukupna debljina novog armatrunog sloja mora biti 3-5 mm. Armaturni sloj predstavlja najvažniji element sustava jer mu daje otpornost na vanjske utjecaje, stoga ga je potrebno nanijeti posebno oprezno, uz strogo pridržavanje pravila struke. Izvođenje armaturnog sloja treba početi najkasnije 14 dana od postavljanja toplinske izolacije. Armaturni sloj se izvodi kao tankoslojni, srednjeslojni i debeloslojni. Armaturni sloj se u pravilu izrađuje u dva koraka. U prvom koraku mort za armaturni sloj treba nanijeti na odgovarajuće pripremljenu toplinsku izolaciju. Preporuča se ovaj sloj svježeg morta pročešljati zupčastom gladilicom jer se na ovaj način osigurava odgovarajuća debljina sloja i pozicioniranje mrežice. Debljina morta i veličina zuba zupčaste gladilice moraju biti takvi da se osigura odgovarajuća debljina armaturnog sloja te pozicija mrežice u gornjoj polovini, odnosno trećini sloja. U svježi mort se umeće staklena mrežica odozgo prema dolje laganim pritiskom gladilicom (u okomitom ili vodoravnom smjeru) uz minimalni preklop od 10 cm. Treba paziti da se tijekom umetanja mrežice ne pojavljuju nabori. Drugi sloj morta za armiranje potrebno je nanijeti najkasnije nakon 24 sata od umetanja mrežice koja mora biti prekrivena barem 1 mm mortom za armiranje. Na površini armaturnog sloja ne smiju se ocrtavati obrisi mrežice. Ako je to ipak slučaj, potrebno je još jednom nanijeti mort za armaturni sloj.

F R / 15.5.2018. 7:09:47

Tražimo boju za osvježiti silikatnu fasadu kuće. Nanesena je žbuka Rofix 467-4 i 473-1 , pa nas zanima imate li u Vašem asortimanu boju koja odgovara navedenim brojevima. Sa štovanjem.

ODGOVOR

Mi smo Samoborka d.d. tvornica građevinskog materijala, te navedene boje drugog proizvođača nemamo niti nudimo. Prodajemo samo svoje vlastite proizvode. Samoborka ima svoju ton kartu pa tražene boje, ako vas zanima, možete prisličiti našoj ton karti i naručiti našu boju po našim brojevima.

s / 14.5.2018. 11:44:13

Poštovani, Na otvorenoj prohodnoj terasi bila je postavljena betonska žardinjera, koja je zatvorena i ispunjena betonom. Tako se dobila jedna stepenica visine 35x35 cm i duzine 7 metara. Na nju su postavljene keramičke pločice koje sr zbog lošeg ljepila i majstora počele otpadati. Skinuo bi u potpunosti pločice i ne bi ih želio ponovo postavljati. Moje je pitanje kako zaštiti beton i čime ga premazati da bude se na kraju dobije glatka površina, otporna na atmosferske utjecaje i po mogućnosti u bijeloj boji. Ta površina nje prohodna, služila bi samo kao klupica. Poz

ODGOVOR

Površinu pregletajte REPARATURNIM MORT-om F u debljini 3-4 mm. Prije ugradnje REPARATURNOG MORTA sve loše dijelove treba maknuti i očistiti. REPARATURNI MORT se proizvodi samo u sivoj boji. Nakon ugradnje REPARATRUNOG MORTA površinu premažite bojom za beton AKROTON BIJELI.

M / 14.5.2018. 9:51:50

Postovani, potrebno je da podignem nivo balkona povrsine 20m^2 pa sam planirao da to uradim sa styrodur-om debljine 100mm (ne sa betonom zbog statike). Da li neki od vasih proizvoda za hidroizolaciju mogu direktno da postavim na styrodur da bih kasnije mogao da postavim keramiku? Unpared hvala na Vasemodgovoru, Miodrag Duras

ODGOVOR

Hidroizolacijski premaz se ne upotrebljava na XPS pločama. Na XPS ploče ugrađuje se cementna glazura CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini od 4 cm, te glazuru možete premazati hidroizolacijskim premazom i onda ugraditi keramiku.

I R / 12.5.2018. 16:52:59

Poštovani. Imam staru fasadu(hirofa) koja je čvrsta. Kuća je niska prizemnica i sada planiram staviti stiropor od 10 cm kao i sve ostalo što je potrebno. Zanima me dali je potrebno stavljati tiple ili je obojenu fasadu dovoljno prije postavljanja stiropora premazati nekom emulzijom. S obzirom da ću radove izvoditi sam i ne mogu cijelu površinu završne žbuke izraditi bez vidljivih prijelaza mislio sam površinu odvajati nekom trakom da dobijem površinu u obliku pravokutnika cca 1 m2. Dali je to izvedivo i kakvom trakom te kada trebam skidati traku da zbog sušenja žbuke ipak dobijem čisti prijelaz a da ne odljepljujem žbuku. Hvala

ODGOVOR

Hirofi je prije ugradnje toplinskog sustava potrebno samo ostrugati vrhove i površinu dobro otprašiti od prašine i oprati vodom. Impregnacija vam nije potrebna prije lijepljenja sustava. Pošto sustav ugrađujete na postojeći sustav dodatno mehaničko pričvršćenje je obavezno, pričvrsnice moraju proći kroz sve slojeve sustave do nosivog zida. Planirane radove izvedbe toplinskog sustava prepustite ovlaštenom izvođaču radova tj. fasaderima. Planirane kvadrate ne izvodite jer ćete estetski narušiti izgled objekta te će vam se sve nepravilnosti vidjeti te ih nećete moći prekriti. Traka koja se upotrebljava u fasaderskim radovima je krep papirnata traka, te se nakon izvedenih radova traka odmah skida.

M K / 11.5.2018. 12:12:18

Imam pitanje vezano uz postavljanje opločnika, naime trenutno imam na dvorištu armiranu betonsku ploču dimenzija otprilike 6x7 metara gdje parkiram aute, ploča je napravljena u padu u jednu stranu 1cm po metru. Želio bih na nju postaviti opločnike, dali je to moguće i na koji način? Dali na tucanik 4-8mm ili ljepljenjem direktno na ploču ili ??? Postavljao bih opločnike Apolon debljine 6cm. Hvala unaprijed, Matija Kolić

ODGOVOR

Pošto vam je ploča napravljena u padu predlažemo vam da opločnik lijepite MORTOM ZA OPLOČENJA ili ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

I L / 5.5.2018. 19:59:02

Postovani, Imam termo fasadu od 5cm stiropora i zbog odredjenih gradjevinskih zahvata (smanjivanje svjetlosnih otvora gradjevinskom opekom koja ce biti jednako izolirana) trebao bih napraviti spoj nove mrezice na staru silikatnu povrsinu. Koje ljepilo koristiti u tom slucaju (direktno na silikat)? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Radove armiranja možete izvesti sa SAMOTERM F ILI UNITERM.

F R / 4.5.2018. 17:22:40

Poštovani, kako sanirati ljuštenje tj pojavu fleka bez pigmenta na dekorativnom (printanom) betonu (opločniku).Dali lakiratite posuti pigment pa ponovno lakirati ili obojiti te djelove bojom za beton pa lakirati ili postoje neka druga rješenja Srdačan pozdrav i hvala

ODGOVOR

Ne možemo vas savjetovati u vezi vašeg pitanja jer se ne bavimo dekorativnim betonima - najbolje je da se obratite izvođaču istoga.

D L / 2.5.2018. 10:39:25

Poštovani, Imam betonsku ogradu (stupovi i parapet) koje namjeravam obraditi i bojati. Preporučate li Teranil ili Reparaturni Mort F? Također, je li potrebno stavljati kutne profile i rabic mrežicu? Također koju boju preporučate. Hvala

ODGOVOR

Betonske površine ograde preporučamo obraditi REPARATRUNIM MORTOM F (ili G, ovisno o potrebnim debljinama). Ukoliko su površine izvedene sa pravilnim i „oštrim“ rubovima nije potrebna ugradnja kutnih profila. Za završnu obradu preporučamo boje za površinsku zaštitu betona tipa AKROTON ili AKROTON PLUS.