Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Nermin Jelovac / 26.6.2017. 12:02:48

Poštovani, Moje pitanje je kako sanirati zid koji je premekan i koji se mrvi na dodir. Radi se o staroj žbuci u kojoj je vjerovatno bilo vrlo malo cementa. Prilikom skidanja tapeta sa tog zida odpadaju i komadići žbuke. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Čvrstoća žbuke je upitna te ju je potrebno kompletno skinuti sa zida i ponovno ožbukati vapneno cementnom, gipsanom ili sanacijskom žbukom po izboru u potrebnoj debljini.

alen janes / 25.6.2017. 20:16:57

Postovanje Imam kucu koja je gradena 60 godine i problem je vlazenje deke u podrumu.Naime zivim u podrucju gdje su podzemne vode.Oko kuce je napravljena drenaza i na zidove je naljepljena ljepenka v4,stirodur3 cm i cepsta folija.Naime kako i dalje vlazi stara deka,tj prostorije po podrumu,ja sam odlucio sanirat te prostorije.Maknuo sam stari beton i jos dodatno kroz podrum ukopao drenazne cijevi zasuo rizlom itd.Sad sam zalio novu mrtvu plocu vodonepropusnim betonom od 5 cm,kad se beton posusio krajnje rubove zidova i deke sam premazao hidroizolacijom akwalastik 5.0. i sta se sad dogada,tu di sam rubove premazao hidroizolacijom sad dolazi do kondenzacije,znaci hidroizolacija je sva mokra,naime ja planiram jos ljepit ljepenku v4 kroz cijelu plocu,stavit mrezu i zavrsni sloj od 10 cm vodinepropusnog beton.Zanima me jedino zasto sad u ljetnim danima dok nema podzemnih voda stvra se kondenzacija na hidroizolaciji,dal ce se to izgubit kad poljepim ljepenku i dal isto zavrsni sloj napravit vodoneprpusnim betonom?Hvala

ODGOVOR

Molimo da svoj upit proslijedite proizvođaču ljepenke koji će vas najbolje savjetovati vezano za izvedbu novih slojeva. Mi nemamo ljepenke u našem proizvodnom asortimanu.

Andrea Rados / 24.6.2017. 18:19:52

Postovani..posjedujemo staru, kamenu kucu (Brač) bez izolacije. Problem je kondenzacijska vlaga i gljivice...spremamo se renovirati prostor...mozete li nam savjetovati(sto bi Vi napravili na nasem mjestu)...hvala

ODGOVOR

Ako je objekt starije gradnje i bez izvedene hidroizolacije, ako se ne koristi često, već povremeno i ako imate ugrađenu plastičnu stolarija pojava kondenzacije je moguća. Mikroorganizme ćete riješiti da površinu boje i gleta dobro ostružete, dobro odprašite od prašine i površinu operete vodom. Suhu površinu reba onda premazati biocidnim sredstvom TERACID (jedan do dva puta), po potrebi ako je zarza veća postupak ponovite te ponovo pregletati i obojati unutarnjom bojom sa dodatkom biocida.

mirko V. / 20.6.2017. 21:30:34

Poštovani. Koim sredstvom očistiti stari glineni crijep od algi i nečistoće atmosverske i kako ga ofarbati u prirodnu boju crijepa ? hvala .

ODGOVOR

Crijep treba očistiti pranjem vodom po tlakom (miniwash) te prilagoditi pritisak vode tijekom pranja i po potrebi četkama skinuti nečistoću. Boje za bojanje crijepa nemamo, već se može upotrijebiti boja za beton AKROTON ILI AKROTON PLUS koja se tonira prema ton karti.

Mate Hrgović / 19.6.2017. 15:40:58

Poštovani, imam jednu nedovršenu sobu. Zidovi su od cigle, beton je na podu, a strop je također nedovršen. Mene zanima kako da izoliram sobu, pošto će to biti dječja soba? Fasada od stiropora je na kući. Hvala

ODGOVOR

Pošto je objekt toplinski izoliran s vanjske strane, unutarnji prostor (zidove i strop) ožbukajte gips vapnenom žbukom GV 10.

antonio andelic / 18.6.2017. 22:25:31

Postovani,zanima me jel se moze na zidove piturane kemopolom nanijeti sep?molio bih vas misljenje o unutarnjem sepu ?HVALA!

ODGOVOR

Postojeću boju potrebno je mehanički skinuti što više (više od 80%) da bi se mogao nanijeti novi sloj mineralne žbuke SEP. Mineralna žbuka SEP je prirodan materijal, visoko parapropusan koji se može ugraditi i u unutarnjim prostorima. SEP se može naknadno bojati unutarnjim bojama po želji.

Anel Kurtović / 16.6.2017. 12:59:22

Veliki pozdrav. Prije 10-ak gogina na fasadu smo ugradili stiropor koji je armiran mrežicom i ljepilom.Na tom ljepilu pokazale su se mrežaste pukotine. pukotine se na šire. Sad planiram staviti završnu žbuku. Da li trebam dodatno sanirati ove pukotine prije nanošenja emulzije i žbuke?

ODGOVOR

Pošto je prošlo dosta vremena od ugradnje armaturnog sloja, prije ugradnje završne žbuke preporuka je da se prvo utvrde veličine i rasprostranjenost pukotina i provjeri da li je armaturni sloj dobro vezao za toplinske ploče. Ako je armaturni sloj dobar i nigdje se ne ljušti, poželjno bi bilo pregletati još jednu ruku sa proizvodom SAMOTEM GLET-om prije ugradnje završne žbuke.

ANA ŠIMUNKOVIĆ-FILIPČIĆ / 15.6.2017. 10:38:43

Poštovani, imam ogradu koja je napravljena od kvadara, da li ju je moguće obući sa recimo kulir pločama ili imate koji drugi prijedlog? Hvala

ODGOVOR

Ograda se može obući u kulir ploče samo je potrebno utvrditi zbog visine da li se mogu lijepiti direktno na betonski blok ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL ili će ih biti potrebno ugraditi na ankere. Preporučamo da ogradu ožbukate upotrebom CEMENTNE ŽBUKE C-80 ili SOKL ŽBUKE i završno obojite fasadnom bojom TERATON V. SOKL ŽBUKU nije potrebno dodatno bojati ako se ne želi.

Branislav Novakovic / 9.6.2017. 13:05:33

kako se moze ukloniti fug masa sa kulirplasta,to je spoj između keremicke plocice i kulirplasta

ODGOVOR

Ako je masa za fugiranje vezala preko TERAPLASTa sada ju nije moguće očistiti. Spojevi keramičkih pločica i TERAPLASTa zapunjavaju se trajno elastičnim kitom.

Lovre Grubić / 5.6.2017. 19:48:23

Poštovani, Izradili smo novu betonsku ploču u garaži (stara kamena kuća) sa namjernim padom od 1cm na 7metara duzine prema ulazu (ukopana je). Nismo postavili hidroizolaciju s razlogom da kapilarna vlaga ne krene po zidovima prema gore (nemogućnost izoliranja s vanjske strane i djeljenje vanjskih zidova sa ostalim kučama) .odstupanje same ploće (neravnine udubine) su oko max 0.5 cm. Mene zanima dali u vašoj kolekciji imate proizvod za izravnavanje poda od cca 1 cm a da mi i dalje ostane pad i da se može koristiti kao završna podloga. Namjera mi je poslije samo bojanje ili eventualno epoxi. Hvala.

ODGOVOR

Za izravnavanje poda možete upotrijebiti TERANEKS - samonivelirajuću masu do 5 mm ili TERANEKS RAPID do 10 mm. Samonivelirajuća može ostati kao završna obloga i može se premazati bojom za beton AKROTON u dva sloja.