Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ante M / 1.10.2017. 21:27:44

pozdrav,zidam kuću s porotherm profi opekom pa e zanima dali je dovoljna vasa termo žbuka za toplinsku izolaciju posto ne preferiram stiropor zbog ptica,hvala Ante

ODGOVOR

Ako objekt zidate porotherm opekom odaberite toplinsku žbuku TERATEMO 100 EKSTRA ili TERATERMO 080.

a.avas avas / 1.10.2017. 21:19:02

postovani.. na pasicu/temelj za ogradu bi stavili teraplast.. pa me zanima da li teraplast moze ici direkt na goli beton uz prethodnu potrebnu impregnaciju.. ili treba ici (po savjetu majstora) ljepilo ..mrezica..pa tek onda teraplast?

ODGOVOR

Nije preporučeno da se TERAPLAST ugrađuje direktno na beton. Potrebno je beton prethodno obraditi TERAFAS KIT-om, REPARATURNIM MORT-om ili SAMOTERM F. Nije potrebno armiranje staklenom mrežicom. Na horizontalne dijelove ugradite obavezno okapnicu (kamen, lim ili sl.)

Josip Jovic / 28.9.2017. 20:39:26

Poštovani Molim vas za savjet u svezi renoviranja stare kamene kuće, preporučeni postupak za eventualno strojno uklanjanje stare žbuke, postupke i materijale za učvršćenje (stabilizaciju) kamenih zidova, pripremu i fugiranje zidova te njihov završni tretman jer bih želoi da kamen bude maksimalno vidljiv. Hvala

ODGOVOR

Strojno uklanjanje žbuke na starim kamenim kućama nije preporučljivo jer se visokim vibracijama stroja oštećuje i trošna žbuka i kamen. Za skidanje žbuke eventualno koristiti adekvatnu udarnu bušilicu s adekvatnim dlijetom. Nakon skidanja žbuke utvrditi u kavom stanju je kamen i po potrebi ga premazati FIKSANIROM za učvršćenje i konzervaciju. Fugiranje i zidanje kamena obraditi sa MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.

Miro N / 26.9.2017. 10:38:15

Molim vas da mi preporučite impregnaciju te ljepilo i fug masu za rezanu ciglu koju bi ljepio na jedan zid u dnevnom boravku. Radi se o novom stanu koji do sada nije bio useljen, a moleraj je urađen prije 4 mjseca. Takođe bih vas zamolio da mi predložite količine za 8 m2 zida i gdje da to nabavim u Zagrebu. Zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Za lijepljenje opeke možete upotrijebiti MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE kojim možete zidati opeku i odmah je fugirati. Mort proizvodimo sa sivim ili bijelim cementom, a ostale boje isključivo po zahtjevu kupca. Impregnacija se ne upotrebljava. Ako se lijepi na zid koji je obojan potrebno je boju ostrugati žičanim četkama i dobro ga odprašiti. Potrebno vam je cca 240 kg MORTA ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Proizvod možete kupiti u našem skladištu u Zagrebu B. Adžije 12.

BORIS PUTAR / 25.9.2017. 11:23:56

Poštovani,molim savjet sa čime tretirati zid i zaustaviti prodor vode? podrum koji je u zemlji i nije izolirani i nemoguče ga je izolirati sa vanjske strane a voda prodire uz glavnu cijev vode koja ulazi u podrum kroz okomiti zid i na još jednom mjestu kroz manju pukotinu?

ODGOVOR

Prodor oko cijevi zapunite mineralnom brzoveznom hidroizolacijskom masom HIDROSTOP, a pukotinu kroz koju curi voda treba prvo zasjeći u obliku lastinog repa i onda je zapuniti s istom masom . Nakon sanacije prodora, po potrebi, zid premazati mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT .

Robert M / 17.9.2017. 22:52:54

posjedujem unutrašnje zidove koji su obrađeni u završnoj obradi sa nekadašnjim Roloplastom u dekorativnoj obradi tzv. hrastova kora. Odlučio sam da više nemam takvu obradu zidova ( skupljanje prašine u porama, nemogućnost pranja zidova itd.). Molim vas za savjet kako da zapunim pore ( pore su dubine od 1mm do max. 3,5mm )na zidovima da dobijem glatku dekoraciju zida. Molim vas radni postupak i materijale koje ću aplicirati na zid.

ODGOVOR

Površinu očistiti od prašine impregnirati KONTAKT GRUNDom dan ranije i te je pregletati u potrebnoj debljini od 1-10 mm FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Po potrebi ako se želi, u sloj FINE ŽBUKE EKSTRA može se ugraditi staklena mrežica PRIMAFAS 160. Mrežica treba biti u potpunosti prekrivne finim žbukom.

Nikolina Japundžić / 17.9.2017. 22:49:46

Poštovani , kuca na moru imala je stavljena fasada od Baumaksa koja je trajala preko 20.god. Kada smo drugi put stavili fasadu ( navodno dva premaza zastitna, mrezica i silikatna boja) ista se nakon par mjeseci pocela ljuštiti. Kuca se nalazi na Pagu i jedni govore da su zidovi hpili previse soli. Ne znam da li je to moguce i sto bi trebalo napraviti.

ODGOVOR

Ako prije stavljanja novog sloja površina nije bila prethodno očišćena i oprana od soli moguće je da je sada došlo do ljuštenja. Potrebno je sve slojeve skinuti do zdrave podloge, dobro oprati slatkom vodom i osušiti nekoliko dana. Poželjno bi bilo prije stavljanja novog sloja Suhu podlogu impregnirati KONTAKT GRUND-om i pregletati ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA i obojati fasadnom bojom ili nanijeti SAMOTERM F i armirati površinu te nanijeti akrilatnu ili silikonsku završno dekrativnu žbuku.

Zlatko Perković / 17.9.2017. 12:06:50

Poštovani zamolio bih vas savjet za popravak fasade oštećene nakon tuče koja je za posljedicu ostavila na stiropor fasadi sa silikatnom žbukom Pedesetak rupica veličine 1cm do 3cm otpao materijal do mrežice Zahvaljujem

ODGOVOR

Ako je samo oštećena završna žbuka potrebno je očistiti oko oštećenja i ponovno nanijeti na tim dijelovima završnu žbuku te nakon krpanja i sušenja cijelu površinu premazati fasadnom bojom da se ujednače oštećeni i neoštećeni dijelovi. Ako je došlo do oštećenja armaturnog sloja potrebno ga je pokrpati. Ako je oštećenje takvo da se ne može izvesti krpanje cijelu površinu treba ponovno pregletati tj. prevući novi armatruni sloj i novi sloj žbuke.

Josipa / 15.9.2017. 14:55:26

Koju debljinu kocki za dvorište preporučate a da npr. traktor sa 10 metara drva može ući u dvorište a da se kocke ne oštete? Pozdrav

ODGOVOR

Opločnici debljine 6 ili 8 cm u potpunost zadovoljavaju uvjete za kolni prijevoz pa tako i traktor s drvima. Dobro pripremljena podloga s adekvatnim modulom stišljivosti i dobrom drenažom osnovni je preduvjet za ispravnu ugradnju opločnika i njihovu izloženost opterećenjima.

Zrenka Probojčević / 14.9.2017. 11:07:14

Molim vas recite mi koliko vreća suhog cementa od 25kg treba za 1m3 betona Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Za 1 m3 betona potrebno vam je 2200 kg SUHOG BETONA tj. 88 vreća po 25kg .