Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Luka Grgurić / 12.4.2018. 9:47:14

Poštovani. Radi se o terasi 1m x cca 8m. Kućica je u Gorskom kotaru. Terasa lagano propušta pa se s donje strane odvaja žbuka. Na terasi su stare pločice , najvj. uvaćene cementom direktno. Koju je vaš savjet za sanaciju i dali se preko ploćica može zalijepiti ljepenka, pa na ljepenku ploćice? Dali je bolja ta varijanta ili varijanta sa tekućom hidroizolacijom prije postavljanja ploćica? LP Luka

ODGOVOR

Prema opisanom naš savjet je da kompletno maknete pločice i sanaciju izvedete prvo krpanjem tj. sanacijom betonske ploče, izvedete glazuru, nanesete hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja i ponovno lijepite keramiku ljepilom TERATEKT FLEKS. Samo premazivanje hidroizolacijskim premazom i ponovna ugradnja keramike ne isključuje pojavu istih problema.

Luka Grgurić / 12.4.2018. 9:43:07

Poštovani, dali bi mi odgovorili, na koji način i koju boju ili lak preporučate za zaštitu drvenih grilja i prozora i okvira, koji se nalaze u Gorskom kotaru. Naime tankoslojna lak lazura (bezbojna) koju nanašam nije dovoljna jer grilje crne pošto su direktno i dosta na udaru vjetra kiše i snijega. Nanio sam bezbojni tankoslojni lak kako bih izvorno sačuvao boju drva. PVC prozore (još uvijek) ne želim. Hvala unaprijed. LP Luka

ODGOVOR

Boje koje mi proizvodimo namijenjene se za fasadne ili unutarnje površine zidova, stropova. U svom proizvodnom i prodajnom programu nemamo boje za drvene površine. Obratite se firmama CHROMOS, SVJETLOST, BELINKA, HELIOS i sl. koji proizvode boje za drvene podloge.

Damir G. / 11.4.2018. 8:59:10

Poštovani, Jučer su mi završeni radovi unutarnjeg žbukanja sa Samoborkom VC40 u cjeloj kući. Nakon svakog ožbukanog zida ostavili su da se jedan dan osuši (što je po procesu normalno), a dan nakon toga su letvama skidali višak da se zid poravna. E sad, prvi dio su mi zaribavali (barem pola kuće), a drugi dio jučer ostavili bez zaribavanja te se sada vide pukotine pošto nije fino zaribano vodom i spužvom. Zvao sam majstora nazad ali mi tvrdi da se više nemože zagladiti nastale pukotina te da zbog gletanja nisu išli zaribavati. Odgovorno mi tvrde da Vas kontaktiram i da sa Vama utvrdim da je pucanje svake Vaše žbuke iz ponude normalno i kako zaglađivanje nije nužno unatoč tome da kasnije ide gletanje preko ukotina.

ODGOVOR

Pojava lasastih pukotina na podložnoj vapneno cementnoj žbuci je uobičajna pojava koja nije štetna. Pukotine koje se pojavljuju mogu nastati u procesu izvođenja radova ili zbog prenaglog sušenja ili usljed spuštanja žbuke, skupljanja ili puzanja ili uslijed zaglađivanja ili konstrukcijski uvjetovane pukotine. Nastale pukotine ako se pojave su površinske i važno je da žbuka veže s podlogom i da se pukotine ne šire u podlogu. Daljnjom obradom zidova tj. gletanjem nepravilnosti će se prekriti. Potrošnja gleta će biti nešto veća prilikom prvog gletanja da prekriju eventualno zrno koje je na sada površini žbuke, tj. nije fino zaribano.

mario miloš / 10.4.2018. 14:54:12

Poštovani, imama vanjsklu betonsku terasu koja se koristi za sjedenje. nije baš ravna. na njoj je bilo par pukotina te su iste premazane recitolom i vide se crne fleke. intersira me može li se ista premaazti bojom za beton ili je potrebno prethodno naparviti glazuru. u biti koje rješenje je najoptimalnije ukoliko ne bi lijepio pločice. Lijepa hvala i pozdrav

ODGOVOR

Tamo gdje je beton premazan Recitolom teško ćete nanijeti bilo koji tip boje. Potrebno je Recitol očistiti, pregletati REPARATURNIM MORTom pa obojati bojom za beton AKROTON.

Anita Filipčić / 10.4.2018. 10:07:32

Poštovani, trebala bih sanirati stari betonski ogradni zid i ispraviti, koliko se može, njegovu nagnutost (15-20 stupnjeva). Debljina zida je 15-20 cm. Na jednom je mjestu toliko uništen da je pukotina probila cijelu dubinu zidu, pa je tu nastala rupa u zidu promjera cca 15 cm koju bi trebalo zapuniti. Budući da u tom betonu ima jako puno šljunka koji je s vremenom ispao s vanjske strane, nastala je velika razrovanost, mjestimično dubine po nekoliko centimetara. Za sada je sve očišćeno od mahovine i isprano miniwashem. Koje bi sve korake trebalo poduzeti i koja sredstva koristiti da se dobije koliko-toliko glatka površina koja bi se mogla obojati? Kako izbjeći ljuštenje boje s vremenom? Postoji li boja ili neki prozirni premaz koji bi se mogao prati, jer je udaljenost od ceste samo pola metra? (Pitanje s fotografijama poslala sam i na samoborka@samoborka.hr. Hvala na savjetima. Anita Filipčić

ODGOVOR

Ako vam je ogradni zid nagnut cca 20 % i toliko oštećen teško ćete ga moći izravnati bez novog sloja betona tj. izvesti novo podbetoniravanjem novim slojem betona. Kada se izvede podbetoniravanje i izravnanje zida obradite ga REPARATURNIM MORTOM G ili F te obojite bojom za beton AKROTON. Ljuštenje boje teško ćete izbjeći ako je zid s ulične strane koji se s ulične strane ne održava. Nakon izvedenog novog sloja betona da bi zid zaštitili na duže vrijeme, beton premazati hidroizolcijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva loja četkom na hidroizolacijski sloj pregletati REPARATURNIM MOROM F u debljini 3-4 mm i obojati bojom za beton AKROTON.

Jelena D. / 8.4.2018. 19:16:24

Poštovani, trebala bih sanirati podnožje fasade na staroj kući. Radi se o sep fasadi iz sredine 1980-ih, a podnožje je bojano tamnosmeđom bojom, koja se na mjestima jako ljušti i otpada. Možete li mi savjetovati na koji način sanirati podnožje nakon uklanjanja sloja koji se ljušti, odnosno koje biste proizvode preporučili. Kuća se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da vam je sokl objekta zasićen kapilarnom vlagom, te vam se zbog prisutne vlage boja ljušti. Potrebno je nakon skidanja boje utvrditi u kakvom je stanju postojeća žbuka i ako je loša kompletno je skinuti sa sokla i premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati SOKL ŽBUKOM u potrebnoj debljini. Sokl žbuku možete obojati fasadnom bojom silikatkolor u boji po izboru. Ako žbuka ima zadovoljavajuću čvrstoću tj. nigdje se ne odvaja, ne zvoni i trusi se i nema vlage možete postojeći sloj nahrapaviti tj. ostrugati barem cca 5 mm i ponovno prefilcati ili F 900 ili VC 50 i obojati fasadnom bojom.

Seid Papracanin / 8.4.2018. 13:14:51

Dobar dan! Interesuje me da li se ove ploce mogu ugrađivati na betonsku podlogu i kakve je procedura, hvala.

ODGOVOR

Ne znamo o kojim pločama se radi. Betonske ploče koje mi proizvodimo mogu se ugrađivati na betonsku podlogu lijepljenjem mortom za opločenja ili TERATEKTOM FLEKS UNILEVEL ili na pijesak ovisi o kakvom prometnom opterećenju se radi. Ako je podloga namijenjena samo hodu ugrađivanje se radi na bilo koji od predloženih načina, ako je u pitanju prometno opterećenje polaganje se radu u mort za opločenja.

Tomislav Stockinger / 7.4.2018. 21:59:39

Poštovani, prije godinu dana kao završni sloj na čelo balkona su nam stavljeni mozaik silikati, no majstor je ostavio nešto duže pločice kojima je popločio balkon prema van. Na čelu balkona su se pojavile tamnosive crte od vode koja se slijeva s balkona i to ružno izgleda. Molim Vas odgovor lpostoji li nešto čime bi to mogli riješiti. Hvala

ODGOVOR

Površinu oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkom, suhu podlogu premazati fungicidnim premazom TERACID i obnoviti fasadnom bojom. Spoj keramike i čelo balkona potrebno je silikonizirati silikonom ili trajno elsatičnim kitom.

ilica Milanović-Arnold / 6.4.2018. 18:34:46

Kako popraviti pukotine na staroj sep fasadi? Nemam sredstava za novu fasadu, nego bih htjela rjesiti te pukotine koje su se pojavilena nekoliko mjesta i onda obnviti samo boju.

ODGOVOR

Ako su pukotine promjera do 0,3 mm mogu se prekriti mikroarmiranom fasadnom bojom, ako su pukotine veće potrebno je sanirati površinu ili zapunjavanjem pukotina ili premazivanje diprezivnim kitom i fasadnom bojom.

Jagoda Bonacin / 4.4.2018. 21:47:59

Da li je normalno da se na zidu( opeka ) koji je žbukan strojno sa VC 40 pojave pukotine i nepravilne linije?Što treba napraviti da se to ne dešava i dalje ?

ODGOVOR

Pojava lasastih pukotina na podložnoj vapneno cementnoj žbuci je uobičajna pojava koja nije štetna. Pukotine koje se pojavljuju mogu nastati u procesu izvođenja radova ili zbog prenaglog sušenja ili usljed spuštanja žbuke, skupljanja ili puzanja ili uslijed zaglađivanja ili konstrukcijski uvjetovane pukotine. Nastale pukotine ako se pojave su površinske i važno je da žbuka veže s podlogom i da se pukotine ne šire u podlogu. Daljnjom obradom zidova tj. gletanjem nepravilnosti će se prekriti.