Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

šimo orešković / 8.9.2017. 12:21:34

Poštovani, Mislim premazat (prekrečiti) i podrumski zid koji je ožbukan i koji vlaži, pa me zanima ima li u Vašoj proizvodnji kakav premaz takve namjene koji štiti da vlaga ne prodire? Moram napomenuti da nema mogućnosti vanjske sanacije. Sa poštovanjem! Šimo Orešković

ODGOVOR

Vlagu je potrebno riješiti sanacijskim proizvodima kao SANISIL H ili hidroizolacijskim premazima. Proizvod koji možete upotrijebiti za premazivanje zidova u kojima je prisutna zasićenost vlagom su AQUAPOL ili TERMOPOL, ali vam skrećemo pažnju da to nisu proizvodi koji eliminiraju vlagu, već samo mogu privremeno spriječiti vlagu.

Sanja Hrgović / 6.9.2017. 16:22:24

Koji je proizvod najbolji za izravnavanje poda?

ODGOVOR

To ovisi koji je tip poda, da li su unutarnji ili vanjski radovi i što se želi, može se upotrebljavati CEMENTNI ESTIH 20, REPARATURNI MORT G ili F ili samonivelirajuće mase TERANEKS.

Ivan Horvat / 5.9.2017. 18:01:38

Poštovani, imam par pitanja.. Imam staru kuću iz 50tih od pune cigle s betonskim temeljima. 1.) Temelji su betonski ali na jednoj strani cca 4m dužine 0,50 visine beton se runi (previše šodera,malo cementa) te na nekim mjestima nedostaje do 7-8cm cca pola metra kvadratnog a inače oko 3-4cm. Dobio sam savjet otkopati cca 10cm u zemlju, ostrugati loši dio betona, nanjeti cementni špric te dalje zažbukati s vc 40. Što mislite o tome? Kasnije bi tako ostala žbuka, bez farbanja i fasade do daljnjega. 2.) Fuge između cigala su zapunjene nekim lošim pješčanim mortom (tad se šparalo, pa se mort runi) i horozontalno je ok zapunjen a vertikalno 80% nije. Kojom žbukom zažbukat zidove izvana, u kojoj debljini te je li potrebno oprat cigle tj zid i impregnirati prije? Također ne bi farbao žbuku ni radio fasadu.. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Betonski temelj potrebno je obavezno podbetonirati , a ne žbukati s VC 40. VC 40 je žbuka samo za unutarnje radove žbukanja. Ako je potrebno, kada se izbetonira temelj ožbukati sa cementnom žbukom C 80 ili SOKL ŽBUKOM u d=2 cm, te može ostati završna. Reške između opeke zapunite MORTOM ZA ZIDANJE M5 ili sanacijskom žbukom SANISIL H. Impregnacija se ne upotrebljava ni kod podbetoniravanja niti kod žbukanja već samo CEMENTNI ŠPRIC 2 ili 4.

Marko Ilčić / 4.9.2017. 19:38:03

Postovani, Koja je razlika izmedju teranila i betonfixa? Imam jedno i drugo pa me zanima koji je bolji za gletanje? Lp

ODGOVOR

BETONFIKS je gips vapnena masa namijenjena za izravnavanje i gletanje betonskih i ostalih unutarnjih zidova i stropova u debljini do 20 mm. TERANIL je vapnena masa za gletanje unutarnjih površina do debljine cca 5 mm. Oba proizvoda su dobra za gletanje. BETONFIKS je primjereniji ako imate gipsanu žbuku na zidovima, dok TERANIL može na ići na svaki tip žbuke - gipsane i vapneno cementne.

Zlatko Draganic / 3.9.2017. 11:19:33

Poštovani, molim vas preporuku proizvoda i postupak za dovršetak sokla na kojem je zaljepljen xps i tako ostavljen godinu dana. Kao završni sloj bi želio Teraplast G, ali nisam siguran da li se on može nanjeti direktno na xps ili bi ga prethodno trebalo armirati mrežicom i li nanjeti neki od impregnirajućih premaza. Zahvaljujem na info.

ODGOVOR

Ploče XPS obavezno treba obraditi polimer cementnim proizvodom SAMOTERM F i armirati staklenom mrežicom u sloju SAMOTERM F-a. Na obrađeni i osušeni SAMOTERM F rewba nanijeti impregnaciju MINERALKVARC GRUND dan ranije , a drugi dan željeni TERAPLAST G.

Stanko Vukovic / 31.8.2017. 19:24:24

Može li se na TERATERMO ESTRIH polagati električno podno grijanje u sloju ljepila ispod keramike. Ima li u sastavu tog estriha mrvljenog stiropora ili sličnih polimernih materijala.

ODGOVOR

TERATERMO ESTRIH je suhi mort sa dodatkom granuliranog ekspandiranog polistirena kao laganog agregata. Karakteristike podloge definira vrsta I način postavljanja podnog grijanja. Ukoliko je riječ o grijaćoj mreži, preporučamo istu postaviti u prethodno punoplošno naneseni sloj fleksibilnog ljepila tipa TERATEKT FLEKS, te naknadno postavljanje keramike istovrsnim ljelipom.

vladimir Kovačević / 31.8.2017. 14:14:40

Na staru kamenu kuću na moru prije 9 godina ručno nanesena VC 60 i odmah podljetana sa ytong ljepilom. Izvrsno drži iako ima nešto tankih šprungova što je normalno je nije zidana cementom. Pitatnje:Molim kakav završni sloj tj. boju staviti.

ODGOVOR

Za završnu obradu vanjskih zidova preporučamo visokovodoodbojne završne žbuke kao TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z, teksture I granulacije prema vašem izboru. Podlogu je potrebno temeljito ispitati, te ukoliko nisu potrebne dodatne intervencije, impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Obzirom na spomenute tanke “šprungove” ne preporučamo samo bojenje. Ukoliko želite glatku površinu prije nanošenja fasadne boje tipa TERATON ili SILIKONKOLOR potrebno je podlogu dodatno obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA.

Stevo Horvat / 31.8.2017. 12:13:55

Poštovani, Na terasi mi sa temelja otpada teraplast te djelomično i žbuka koja je služila kao podloga teraplastu. Planiram sve dobro skinuti sa temelja te nanijeti novi sloj teraplasta. Da ne moram ponovno ravnati temelje nekom masom vidio sam da se mogu koristiti nekakve ploče. O čemi je riječ i kako se te ploče učvrščuju na temelje? Hvala.

ODGOVOR

Ukoliko su oštećeni samo Teraplast I površinski slojevi podložne žbuke u debljini ne većoj od 10 mm, ili ukoliko planirate potpuno uklanjanje svih slojeva do podloge, sanaciju sokla možete izvesti lijepljenjem ploča ekstrudiranog polistirena XPS željene debljine, na kojima je potrebno izvesti armirajući sloj SAMOTERMOM F I staklenom mrežicom PRIMAFAS 160., te završnu obradu TERAPLASTOM uz impregnaciju podloge MINERALKVARCGRUNDOM OBOJENIM.

Andrej P / 31.8.2017. 11:25:44

Poštovani, Renoviramo staru kamenu kuću koja ima problema sa kapilarnom vlagom. Zanima nas kako ispravno sanirati zidove u prizemlju. Planiramo napraviti novu betonsku temeljnu ploču i drenažu oko kuće. Istočni zid kuće je ukopan cca 50 cm u zemlju i s te je strane asfaltirani parking. Molim vas preporuku sanacije kamenih zidova iznutra i izvana. Da li se može koristiti iznutra samo prirodna vapnena žbuka? Je li dovoljno vani zid fugirati ili bi bilo bolje i njega ožbukati? Koju žbuku koristiti u kupatilu i kuhinji? Unaprijed se zahvaljujemo.

ODGOVOR

Za obradu zidova sa prisutnom kapilarnom vlagom preporučamo visokoparopropusni sustav žbuka. SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900 I završno bojenje silikatnom bojom SILIKATKOLOR. Na zidovima sa trajno prisutnom kapilarnom vlagom ne preporučamo primjenu vapnenih materijala. U kupaonicama , ukoliko je planirana obloga keramikom preporučamo primjenu vapneno-cementne žbuke VC 40, uz obvezno nanošenje CEMENTNOG ŠPRICA. Ovisno o količini prisutne kapilarne vlage potrebno je izvesti I hidroizolaciju polimer-cemntnim premazom tipa BETONPROTEKT MONOELSTIK. Fasadne površine možete samo fugirati MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE I cijelu površinu dodatno hidrofobirati vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM. Napominjem da su ovo samo okvirne smijernice te da je za konkretniji prijedlog sancije potrebno više ulaznih informacija.

Hrvoje Crljenko / 29.8.2017. 11:58:57

Prije 8 godina stavili smo na kuću završnu Terakril Z žbuku. Nažalost na mnogim dijelovima stvaraju se mjehuri. Vjerojatno nije bila dobra impregnacija. Što učiniti, kako najbezbolnije sanirati te mjehure koji polako pucaju?

ODGOVOR

Uz opisani problem niti jedan tip impregnacije neće spriječiti daljnje stvaranje mjehura , odvajanje i pucanje. Naime kada se žbuka počne odvajati potrebno ju je skinuti, površinu lagano prešmirglati i po potrebni nanijeti novi sloj SAMOTERM GLET-a u d= 1-2 mm. Kada se osuši impregnirati MINERALKVARC GRUND-om i nanijeti novi sloj žbuke.