Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D D / 3.6.2018. 23:21:08

Poštovani, mogu li se betonske ploče debljine 3,8 cm (60x30) postaviti na podlogu od armiranog betona debljine 10cm sa već pripremljenim padom, ali bez morta (ljepila) već na tucanik koji bi se stavio na beton? Podloga gdje se postavljaju ploče služila bi kao pješačka površina i terasa.

ODGOVOR

Ploče se mogu postaviti na pripremljenu ab ploču i na drobljeni kamen granulacije 2-4 ili 4-8 mm. Bitno je da podloga na koju ugrađujete ploče neće biti kolnička tj. neće njome prelaziti auti.

l ć / 3.6.2018. 18:01:59

Ljudi, živili, lip pozdrav iz Solina...i nadam se i vjerujem da pomoći će te mi...Naime na staroj prizemnici je ravni krov- terasa(taraca), liti je nesnona vrućina, zimi sibirski hladno, a u kući žive 90 godišnjakinja i 65 godišnjak...Tako u razmišljanju kako i šta napraviti za imati humanije uvjete dođoh do majstora svaštara, popričasmo, ponudi mi rad koji nije preskup, a izgledalo je skroz super obećavajuće...I tako počesmo-- premaza on betonsku ploču bitumenom, posloži stiropor, ( petica, 5cm),pokri ga folijom građevinskom i onda dva dana estriha...Jedan dan gvide, sutradan popuni polja između...odmah sam vidio da puca beton, a posebno mi se nije svidilo kako se novi , friški beton baš i ne veže sa jučerašnjim već presuhim gvidama...Polivali smo vodom, i sljedeći dan, i noć, i dan...i sad me najviše plaši činjenica da, mislim, previše vode ulaz kroz estrih...U razmišljanu sam da to nekako popravim...Dosta je hrapav, neravan, ispucao, strah me te vode, jer nema načina da izađe, strah me vlage stropa u kući...i eto me sad kod vas...Nadam se da ste me razumjeli, e da i još da kažem taraca je 8 puta 7 metara...i molim vas za savjet šta napraviti i koliko bi me to koštalo...Hvala vam od sveg srca, zdravi i veseli bili.

ODGOVOR

Prema opisanom izvedeno je u redu do glazure, samo izvedba glazure u dva dana je totalna pogreška. Glazura je trebala biti izvedena u jednom sloju u jednom danu, a ne prema opisanom. Ako je d=5 cm toplinske ploče, debljina glazure treba biti 5 ili 6 cm koja se može izvesti od jednom samo je potrebno napraviti dilataciju na pola. Prilikom izvedbe trebalo je pripaziti na temperaturu zraka i glazuru i odmah vlažiti da ne ispuca. Sada prema izvedenom pustiti da se glazura dobro osuši i ako je čvrstoća dobra tj. da se glazura ne trusi i ne odvaja, pregletajte REPARATURNIM MORTom G Prema opisanom mislim da ćete morati izvoditi novu glazuru jer vam čvrstoća za ugradnju REPARATURNOG MORTa nije zadovoljavajuća.

P / 2.6.2018. 0:00:34

Poštovani, trebao bi na nekim mjestima ožbukati dimnjak.Da li to mogu sa Teranil Extra?Ili imate neku bolju opciju koja je otpornija na dim i toplinu? Hvala unaprijed. Pozdrav!

ODGOVOR

TERANIL EKSTRA nije žbuka već glet masa za gletanje ožbukanih površina. Za žbukanje upotrijebite vapneno cementnu žbuku VC 50 ili VC 60 ili toplinsku žbuku. Za žbukanje dimnjaka ne postoje bolje ili lošije opcije već treba upotrijebiti proizvod namjenjen za određene vrste radova. Prije žbukanje dimnjak po potrebi (ako je zidan opekom) možete premazati mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT, u dva sloja četkom i nakon toga ožbukati. Hidroizolacijski premaz spriječiti će izlazak čađe iz sljubnica opeke.

d š / 1.6.2018. 19:42:49

Poštovani. da li se u Vašem, ako ga imate, tvorničkom dućanu, može nabaviti hirofa u boji? Prije puno godina smo tamo i kupovali. Da li imate svih boja, ili se mora naručiti? Na kući je fasada hirofa, i htjeli bismo je obnoviti.

ODGOVOR

HIROFA se i danas proizvodi te se može kupiti i kod nas u krugu tvornice u maloprodajnoj trgovini ili na upit u trgovini u Zagrebu (Adžijina ulica) Bijela HIROFA je uvijek dostupna, a obojena samo po zahtjevu kupca. Rok isporuke 7- 10 dana.

S H / 1.6.2018. 10:20:07

Ozbukali smo zidove. Na starinski nacin. Prije se to krecilo,gasenim vapnom. Cime bi sad to trebali kreciti? Neko spominje emulzije neke,neko odmah bojom. Napominjem sve bih u bijelo.

ODGOVOR

Žbuku možete obojati našim proizvodom VAPNENA BOJA U ili V ovisno da li se radi o vanjskim ili unutarnjim površinama. Vapnena boja proizvodi se bijela , a obojena prema zahtjevu kupca.

T Š / 1.6.2018. 1:55:47

Poštovani Zanima me imate li u proizvodnom asortimanu premaz kojim mogu premazati bitumensku ljepenku da na nju bolje prijanja beton i žbuka. U pitanju je ljepenka na zidu koja bi se trebala žbukati. Mislio sam mineralkvarcgrund možda? Lijep pozdrav

ODGOVOR

Bitumenski proizvod ne možete ničim premazati jer se niti jedna proizvod na katrane neće vezati. Ako je ljepenka na zidu potrebno je izvesti tzv. kant zid. Zanimaju li vas druga slična pitanja i odgovori s naše web stranice možete pogledati: https://www.google.hr/search?q=site%3Awww.samoborka.hr+bitumen

f b / 31.5.2018. 18:32:13

Poštovani Trebam obojiti fasadu koja je napravljena prije tridesetak godina ,nešto kao tarabona rustikalno s rupicama vućeni izgled,koju boju koristiti za istu ,boja je bijela bila i ponovo bih bijelu

ODGOVOR

TERABONA se može obojati bilo kojim tipom fasadne boje: mineralna, akrilatna, silikatna ili silikonska. Preporuka je MINERALKOLOR ILI TERATON V u bijeloj ili boji po izboru. Površinu treba oprati vodom pod pritiskom i osušiti. Impregnacija nije potrebna, boja se direktno nanosi na fasadnu površinu u dva premaza.

L K / 31.5.2018. 14:30:38

Pola sata nakon nanošenja kulira, naravno kada su majstori već otišli, moj pas se naslonio na zid i, osim što je on sav ulepljen i pun kamenčića, taj deo je sad nekako zgužvan i upada mi u oči. Postoji li rešenje za ovo? Radi se otprilike o površini promera 10 sa 10cm.

ODGOVOR

Ukoliko vam je ostalo istog proizvoda preko postojećeg sloja može se nanijeti novi i dobro zaribati.

B P / 29.5.2018. 14:29:29

Poštovani, radimo prednju betonsku ogradu. Nakon betoniranja planirao sam staviti stiropor debljine 1 ili 2cm, pa navući na njega teraplast, klupčice i kape na stupove se podrazumjevaju. Da li je to trajno rješenje te ako nije što bi po Vašemu trebalo još učiniti. Ne bi htio svakih par god navlačiti teraplasta?

ODGOVOR

Ne preporučamo vam ugradnju sustava u debljini 1 ili 2 cm već obradu betonske ograde odradite REPARATURNIM MORT-om F ili G u d = 4 - 5 mm te na obrađenu podlogu ugradite TERAPLAST.

K A / 25.5.2018. 12:14:54

Poštovani, Na kući staroj oko 50g izvedena je fasada stiroporom debljine 4 cm, sa završnom silikonskom bojom a ispod je stara SEP fasada (prije cca 10 godina). Prije dvije godine drvena stolarija je zamjenjena PVC stolarijom. Sada imamo sljedeće probleme: 1. u jednoj prostoriji se u visini cca 50 cm pojavile smeđe mrlje, što upućuje na kapilarnu vlagu 2. na plafonu koji se nalazi ispod natkrivene terase u zimskom periodu se pojavljuje kondenzirana voda i crne mrlje, nastale zbog toplinskih mostova. Molim Vas za odgovor kako sanirati navedeno, a da se sanacija izvrši sa unutarnje strane objekta. Hvala unaprijed na savjetima.

ODGOVOR

Prema opisanom debljina izvedene toplinske izolacije nije dostatna te se stvara prevelika razlika između unutarnje i vanjske temperature i pojave kondenzata , a jedan od uzroka je i ugradnja PVC stolarije. Sanacija s unutarnje strane je moguća ali ne dugoročno jer će vam se problem i dalje javljati. Najbolje bi bilo s vanjske strane povećati izolaciju za 4-5 cm. Pošto imate ugrađenu PVC stolariju u zimskom periodu je potrebno češće izmjenjivati razliku u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora. Pri sanaciji s unutarnje strane treba povećati debljinu toplinske izolacije (EPS ploče) ili ugraditi Knauf ploče s parnom branom i toplinskom izolacijom odmaknute od zida 3-5 cm. Prije sanacije neophodno je sa zida ostrugati boju i glet te otprašenu i čistu žbuku dobro natopiti fungicidnim sredstvom TERACID i ostaviti da se osuši. Ako je zaraza mikroorganizmima veća postupak ponoviti. Ako ne želite izvoditi dodatnu izolaciju nakon tretiranja TERACIDom treba pregletati zid i bojati bojom sa dodatkom fungicida.