Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Josip H / 20.5.2017. 18:18:08

Cime premazati vanjsku betonsku povrsinu horizontalnu da se ne odljepljuje boja za beton, nema opterecenje.

ODGOVOR

Boja za beton ne može biti trajna na horizontalnim površinama te je potrebno svakih nekoliko godina površinu ponovno prebojati. Ako se površina i impregnira također nema garancije da će se boja moći održati, a da ne dođe do ljuštenja. Potrebno je prije bojanja površinu očistiti i oprati i tek onda bojati.

enver karic / 21.5.2017. 10:05:24

Postovanje Uradio sam zid od rigipsa u kuhinji interesuje me da li mogu na rigips nanijeti fasadu naravno da bih prethodno premazao emulzijom moze li akrilna fasada?

ODGOVOR

Nakon obrade spojeva ploča, podloga se impregnira i nakon što se osuši, drugi dan možete nanijeti željenu završno dekorativnu žbuku po želji.

Vesna Vidakovic / 17.5.2017. 8:38:37

Postovani, Živim u zgradi u prizemlju,samo u dječijoj sobi imamo priblem sa vlagom,u visini pola metra od poda.Očigledno je da je na tom dijelu nešto sfušano,buduci da nemozemo nista trenutno raditi iz vana,sta vi preporučujete da napravimo sa unutanjim zidovima? Hvalaaaaa

ODGOVOR

Teško je prema opisanom utvrditi što se desilo ali pretpostavljamo da ili nema hidroizolacije ili je prisutno stalno zacurijevanje. Najbolje bi bilo otuči svu vlažnu žbuku i barem još cca 50 cm od vidljive kote vlage, ostaviti da se zid osuši u ljetnom periodu, površinu premazati mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT, u dva sloja četkom i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H. Nakon sušenja žbuke od cca minimalno 21 dan fino obraditi ili finom žbukom F-900 ili pregletati FINOM ŽBUKOM EKSTRA i obojati bojom.

Ivan Horvat / 16.5.2017. 8:15:15

Poštovani, U kući imam jedan zid od cigle na kojem je zaljepljen grafitni stiropor te je rabiciran i premazan ljepilom za fasade. Da li se na takvu podlogu može nanositi žbuka VC50 u debljini od 2cm uz predhodno grundiranje?

ODGOVOR

Na takvu podlogu se ne može nanositi VC 50. Podlogu možete obraditi završno dekorativnom žbukom SEP Z2, SILIKATNOM žbukom ili pregletati FINOM ŽBUKOM EKSTRA u debljini 2-3 mm i obojati bojom TERAPOL ili POLAKRIL.

Željko Zajec / 11.5.2017. 14:38:31

poštovani! Na moru imam vašu fasadu 3mm u sivoj boji ili slično...,koju sam mjestimično popravljao,zbog salitre..vašim sepom! Interesira me premaz akrilne fasadne boje,količina za 20 m2,način pripreme fasade,potrošnja po kg/m2 i cijena! napominjem da imam uzorak fasade i da je potrebno -toniranje -prema uzorku,i rok isporuke! Hvala i srd.pozdrav

ODGOVOR

Boja za fasadnu površinu na akrilnoj bazi je TERATON V. Potrebna količina za 20 m2 je 7l pakiranje 5l ili 15l. Površinu fasade je potrebno oprati, očistiti od nečistoća i po potrebi ako ima zaraze mikroorganzmima tretirati biocidno fungicidnim sredstvom TERACID. Potrošnja fasadne boje boje 0,35 l/2 za dva premaza, TERACID 0,20l/m2 jedan premaz. Toniranje boje po uzorku fasade se može napraviti te traje 7 -10 dana ovisno o zahtjevnosti tona uzorka. Cijena je van ton karte uvećana za 30-50% na našu cijenu ovisno o tonu. Isporuke tonirane boje su samo u pakiranju od 15l. Neposredno prije bojanja zbog prethodnih radova potrebno je podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om. Cijene fasadne boje ovise o odabiru tona od 30-50 kn/l.

emil cikač / 10.5.2017. 22:32:00

Mene zanima ako ja naljepim stiropor i dva puta pogletam koliko dugo može stajati tako bez završneg sloja i dal smeta što kad stoji bez završneg sloja???

ODGOVOR

Često odgovore na pitanja možete najbrže naći među našim već postojećim pitanjima i odgovorima tako što u gornjem desnom kutu pod PRETRAŽIVANJE unesete željeni pojam ili više njih npr.: stajati i onda će vam biti prezentirano nekoliko pitanja i odgovora vezanih uz tražene pojmove, tako npr. molim pogledajte web stranicu http://www.samoborka.hr/hr/pretrazivanje.asp?q=stajati i npr. poveznicu stranicu s odgovorima, br. 15 http://www.samoborka.hr/pitanja-i-odgovori?kID=1&p=15 ili neku drugu od navedenih.

Milan Z / 10.5.2017. 8:59:41

Dobar dan, Zanima me koja je razlika ako za fugiranje na otvorenom koristim cement i fini pijesak ili gotove fugmase? Unaprijed hvala, Milan

ODGOVOR

Gotove mase za fugiranje pripremljene su po standardnoj recepturi i takvim proizvodima nije potrebno ništa dodavati osim vode. Gotov proizvod ima sve potrebne dodatke neophodne da bi proizvod na vanjskim površinama zadovoljio sve zahtjeve.

darko darkić / 9.5.2017. 19:27:50

Poštovani, može li se reparaturnim mortom F zagladiti neravnine na armirano-betonskom podu garaže (MB-25), 1-3 mm visine, nastale zbog ručnog zagladjivanja betona žlicom i hoblom prilikom ugradnje? Koliko se velike površine mogu na taj način obradjivati? Nakon gletanja tih neravnina, impregnirao bih čitavu površinu poda (cca 20 m2) i premazao u dva sloja bojom za beton. Betonska podloga stara je tri mjeseca, i nije korištena ni dalje obradjivana. Je li to dovoljno za pod u garaži? Hvala, pozdrav

ODGOVOR

Navedena odstupanja mogu se obraditi REPARATURNIM MORT-om F. Ugradnja REPARATURNOG MORTA izvodi se gletanjem pa tako veličina nije bitna. Bitno je da se određena površina obradi u otvorenom vremenu vezanja proizvoda. Ako se koristi naša boja za beton AKROTON impregnacija nije potrebna već se boja direktno nanosi na pripremljenu i čistu podlogu.

Mate Buovac / 8.5.2017. 20:03:25

Postovani, planiram armirano betonsku terasu površine cca 60 m2 (jedan dio je iznad garaže, a jedan dio služi kao nadstrešnica), spojenu s 3 strane s kućom, obložiti keramikom, međutim, zbog neizvedenih padova vode moram prije keramike postaviti estrih. Majstor koji ce izraditi estrih mi savjetuje da prije estriha obavezno postavim hidroizolaciju terase pa me zanima je li hidroizolacija neophodna, a ako jest, kojim je materijalom/ima izvesti i na koji način? Takodjer me zanima je li i nakon postavljanja estriha potrebno hidroizolirati njegovu gornju plohu u spoju s vertikalnim zidovima kuće prije postavljanja keramike na terasu i kamene vune na fasadu kuće? Unaprijed hvala! Lp

ODGOVOR

Ako planirate izvesti glazuru i keramiku, hidroizolaciju ugradite na izvedenu glazuru, a prije postave keramike. Hidroizolacijski premazi koje imamo spadaju u sekundarne izolacije i ugrađuju se na površine prije postave završene obloge (glazure). Ako ćete izvoditi primarn hidroizolaciju potrebno ju je prvo ugraditi i izvesti beton ili glazuru u padu. Za dugotrajnost, zaštitu od vlage svakako izvedite hidroizolaciju. Upotrijebite naš proizvod dvokomponentnu fleksibilnu hidroizolaciju HIDROPRTOEKT DUOELSATIK. Površina se premazuje četkom, valjkom ili gleterom. Obavezno prije postave keramike treba hidroizolirati sve spojeve i ugraditi brtvene trake na spoju poda i zida, a pogotovo na spoju s fasadnom površinom.

Sanja Hrgović / 8.5.2017. 10:18:44

Poštovani, imam dva pitanja. Živim u kući novije gradnje. Na kući je postavljena fasada, samo su temelji ostali neobrađeni. Prvo me zanima kako dobro izolirati temelje kuće? Drgo me zanima kako se riješiti vlage u kuhinji? Naime u jednom kutu se s unutrašnje strane skida žbuka. Primjetila sam da kad kiša pada na vanjskom dijelu gdje je betonirana staza oko kuće stoji voda. Prije toga nije bilo problema s zidom.

ODGOVOR

Temelj izolirajte ugradnjom XPS ploča uz prethodno premazivanje fleksibilnim hidroizolacijskim premazom HIDROPEROTEKT DUOELASTIK. Žbuka se najvjerojatnije ljušti bog neadekvatno riješenih detalja ili neizvedene horizontalne tj. vertikalne hidroizolacije. Kada se utvrdi uzrok i mogućnost sanacije, sanirati ili upotrebom hidroizolacijskog premaza ili sanacijske žbuke.