Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Zoran Hrelja / 23.10.2017. 22:43:18

Zanima me koliko dugo mogu stajati fasadne boje u orginal pakiranju. Naime zidar je kupio boje u 7. mjesecu a još nije izvršio radove. i do kad se može napraviti fasada pošto je 11ti mjesec tu. Hvala. Lp

ODGOVOR

Na svakom pakiranju, tako i na kantama fasadne boje piše gdje i kako se skladišti. SKLADIŠTENJE: u suhoj prostoriji na temperaturi od +5° C, a najviše +30° C ROK UPOTREBE: u neotvorenoj ambalaži 24 mjeseca .

Stjepan Dvorski DVORSKI / 23.10.2017. 12:23:29

Poštovani Imam upit vezan za lijepljenje granitnih pločica na stepenište od ograde do kuće. Do sada su na stepeništu (stepenica širine 140 cm i duljine 110 cm, ukupna duljina cca 14 metara) bile postavljene keramičke pločice. Zbog njihove glatkoće površina je bila klizava, pa sam odlučio ih zamijeniti sa paljenim granitnim pločicama. Kada sam počeo skidati pločice neke sam mogao vaditi cijele, jer su bile odlijepljene od podloge (držala ih je zajedno fugir masa). Priprema podloge za pločice je napravljena; na zemlju je nasut kameni materijal u debljini cca 20 cm i na njega su betonirane stepenice. Sada kada sam razbio pločice ostalo je ljepilo na betonu. Da li za postavljanje granitnih pločica treba skinuti sve staro ljepilo ili ne i koje ljepilo preporučati za koristiti i da li treba prije lijepljenja koristiti kakvu hidroizolaciju.

ODGOVOR

Za ljepljenje ploča upotrijebite TERATEKT FLEKS UNILEVEL kojim se lijepi i izravnava površina do 15 -20 mm. Hidroizolacijski premaz prije ljepljenja ploča je HIDROPROTEKT MONOELASTIK.

Sinisa Marinelic / 21.10.2017. 10:05:51

Kupio sam vas proizvod (MINERALKVARC GRUND OBOJENI) I zanima me jeli to kvalitetno rjesenje za postavu parketa? Znam da je super za keramiku na keramiku! Ali me zanima dali je to jednako dobro rjesenje za parket koji bi ljepio na keramiku? Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Ne, ne može se površina keramike impregnirati navedenim grundom prije postave parketa. Za postavu parketa postoje na tržištu adekvatni proizvodi prije ugradnje.

Krešimir Šemuga / 18.10.2017. 19:49:00

Imam stiropor na kući i dvije ruke ljepila,stoji tako 10 godina nisam grundiro kad sam napravio izolaciju prije 10 god a inace je u dobrom stanju nije osteceno ni ispucalo.Sad bih stavljao zavrsnu zbuku pa me zanima dali je dovoljno samo grundirat ili bi morao navući jos jednu ruku ljepila,hvala

ODGOVOR

Nakon toliko godina potrebno je provjeriti u kavom stanju armaturni sloj. Ako se sloj dobro i čvrsto drži za toplinske ploče podlogu je potrebno oprati i očistiti od prljavštine, impregnirati i izvesti završno dekorativnu žbuku po izboru. Ukoliko je armaturni sloj ispucao sve loše dijelove maknuti i ponovno pregletati koristeći SAMOTERM GLET ILI SAMOTERM F , impregnirati i izvesti završnu žbuku po izboru.

Mate Hrgović / 13.10.2017. 11:48:43

Poštovani, s čime sanirati popucali zid oko kutije za struju? Naime primjetio sam da je u kutevima popucalo. Kutija s mjetilom se nalazi vani, oko kutije je stavljen stiropor, preostalo je izraditi špaletu do kraja. Hvala!

ODGOVOR

Sve ovisi o tome kakve su pukotine, koliko se prostiru i da li su pukotine na nosivom zidu (opeka, beton, žbuka). Pošto je toplinska ploča ugrađena oko kutije, istu je potrebno adekvatno obraditi i kuteve dijagonalno rabicirati te po potrebi ugraditi kutne profile.

Niksa Peric / 12.10.2017. 16:12:07

Postovani, Zelim zamjeniti parket zaljepljen u bitumen sa podnim plocicama. Kojim materijalom i kako napraviti podlogu za plocice da nivo plocica ostane isti kao i parket kojega cu zamjeniti? Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Nakon skidanja parketa potrebno je površinu prekrivenu bitumenom očistiti što je više moguće (više od 90%) da bi novi sloj mogao prionuti za podlogu. Nakon čišćenja bitumena podlogu izravnati i oštećenja pokrpati upotrebom cementne glazure CEMENTNI ESTRIH 20.

Suzana A. / 12.10.2017. 9:00:02

Poštovani,ulazim u poslovni prostor u kojem je bila Ribarnica.Skinuli smo stari Knauf do cigle.Molim savjet sa čime premazati zidove tj.ciglu prije postave novog knaufa jer je miris užasan,i koji knuf da stavimo .U prostoru će biti Kozmetički salon pa se bojim.Hvala

ODGOVOR

miris u zidovima nećete eliminirati premazivanjem impregnacijom. Prije nove obrade prostor je potrebno što više provjetravati, te ako je moguće zidove oprati vodom pod tlakom i ostaviti da se prozračuju i suše. Ako planirate staviti ponovno Knauf prijedlog je da se prije postave ploča ugradi parna brana, toplinska izolacija i Knauf s odmakom od minimalno 5 cm. Za odabir Knauf ploča obratite se firmi KNAUF koje će vas savjetovati koju ploču da ugradite.

Stjepan Jelenčić / 12.10.2017. 7:54:46

Poštovani, trenutno sam u renovaciji kuće, kuća je izgrađena oko 1970. Nakon što smo neke zidove srušili i tokom promijene prozora primjetio sam odvajanje žbuke, pa smo odlučili promjeniti žbuku, tj staviti novu žbuku. Zidana je polovično punom ciglom i polovično normalnom ciglom. Pa me zanima kojom žbukom požbukati i koji temelj staviti ispod žbuke? (odlučili smo samo da budemo stavili cementno-vapnena žbuka)

ODGOVOR

Kod strojnog nanošenja vapneno-cementnih žbuka (VC 40, UNIVA 30, VC 50) podloge od opeke se obrađuju, prije nanošenja žbuke, predšpricom od istog materijal rjeđe konzistencije. Kod ručnog nanošenja potrebno je podlogu obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM.

robert john / 11.10.2017. 11:27:58

Da li postoje armirane žbuke za podebljanje i povećanje nosivosti pregradnih zidova u objektu, zbog nadogradnje . Postojeći zidovi su od Ytonga. Hvala

ODGOVOR

Zidovi zidani određenim blokom ne mogu se obraditi da povećavaju nosivost. Svaki blok koji je namijenjen za zidanje ima određenu nosivost, zato se koriste blokovi manje ili veće debljine ovisno koji tip zida se zida. Statička ojačanja izvode se isključivo prema projektu koji izrađuje projektant statike. Zidove se estetski obrađuju žbukom, tankoslojnom žbukom ili glet masom. Blokovi se mogu obraditi tj. ožbukati podložnom žbukom GV 10 (gips vapnenom ili VC 40 (vapneno cementnom).

Žarko Dropulić / 9.10.2017. 16:01:07

Izgradio sam montažnu kuću koja je oblažena fasadnim panelima (lim+izolacija 5cm+lim). Lim je praktično ravan. Radi se o prizemnom objektu u blizini mora. Zbog same estetike, želio bi da mi fasada ne bude lim. Da li postoji neka mogućnost žbukanja? Unaprijed zahvalan. Žarko Dropulić

ODGOVOR

Limene panele možete impregnirati KONTAKT GRUND-om, te na njima izvesti toplinski sustav tipa TERMOZOL STANDARD ili TERMOZOL EKSTRA. Iznimno, nakon imregnacije, možete limene panele obraditi SAMOTERM F-om , kao podlogom za završnu obradu pri čemu obvezno morate izvoditi radne dilatacije na spojevima panela.