Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D / 24.5.2018. 8:57:11

Poštovani, molio bih vas za vaše stručno mišljenje. Naime, preuredio bih jednu staru pušnicu. Zidana je od cigle i na ciglu je samo nanesen špric-mort koji je naravno čađav. Zidove bih poravnao. Pitanje je je li moguće takve zidove tretirati nekim premazom i poravnati npr. reparaturnim mortom ili nekim drugim vašim proizvodom ili treba otkloniti čađu sa zidova. Unaprijed hvala na odgovoru. Davor

ODGOVOR

Potrebno je postojeći sloj kompletno skinuti sa zida i površinu dobro očetkati od čađe. Ukoliko čađa ostane s vremenom će se preslikati na novi sloj žbuke. Impregnacija ili REPARATURNI MORT vam neće pomoći. Nakon skidanja čistu površinu po potrebi premazati mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u jedan do dva sloja četkom da se sto više eliminira čađa i nakon toga ožbukati vapneno cementnom žbukom VC 50 uz prethodnu obradu cementnim špricom.

I M / 22.5.2018. 9:14:32

Pozdrav ,htio bih drvenu gredu obložiti kamenom debljine 1 cm,postoji li način?

ODGOVOR

Drvene grede potrebno je obložiti XPS-om i izvesti kompletni sustav da bi mogli ugraditi kamenu oblogu. Na stranici HUPFAS imate brošuru kamen i keramičke obloge pa možete vidjeti što je potrebno napraviti prije ugradnje kamena.

M / 21.5.2018. 14:28:25

Obradio sam betonsku ogradu sa flexi ljepilom i u dilemi sam što staviti kao završni sloj: teraplast, akroton boju ili nešto drugo što bi bilo trajnije obzirom da je ograda odmah do ceste?

ODGOVOR

Ogradni zidovi se ne obrađuju fleksibilnim ljepilo već se za tu namjenu upotrebljavaju REPARATURNI MORT G ILI F ili SAMOTERM F. Možete prebojati bojom za beton, samo ćete nakon nekog vremena postupak ponoviti upotrebom drugog materijala i boje, jer ljepilo ima drugačiju namjenu i tehničke karakteristike.

S B / 21.5.2018. 11:31:49

Poštovanje,dali je potrebno stavljat GRUND prije navlačenja Teraplasta na temelje? na dosta kuća sam vidio svijetle fleke na teraplastu( kao da blijedi),hvala ,lp

ODGOVOR

Impregnacijski premaz prije ugradnje TERAPLASTA je obavezan i nanosi se jedan dan ranije. Pojave bijelih fleka nemaju veze s impregnacijom već s podlogom, načinom i vremenom ugradnje i zaribavanjem TERAPLASTa.

d l / 20.5.2018. 10:20:42

Bok, Imamo termo fasadu vec nekih 15ak godina. Boja je poblijedila i sad to na kraju dosta lose izgleda. Znaci...vidio sam da Cro Stone ima neke ljepe tamnije nijanse dekorativnog kamena, i svidja mi se ideja da to postavimo kao novu fasadu. Pitanje je dali je opce moguce posto mi vec termo (stiropor) fasadu? Dali se po njoj moze ista lijepiti? To sto smo mi vidli ima svoje stiroporske utore za postavljanje tih plocica. Sto bi na kraju bilo najbolje uciniti? Pozdrav i hvala Vam unaprijed Darko

ODGOVOR

Na izvedeni toplinski sustav može se ugraditi kamena obloga, potrebno je paziti da ukupna težina postojećeg sustava i kamene obloge ne prelazi 35kg/m2. Kamena ploča ne smije biti veće debljine od 15 mm. Lijepiti kamene ploče ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Na stranici HUPFAS imate brošuru kamen i keramičke obloge pa možete vidjeti što je potrebno napraviti prije ugradnje kamena.

Z C / 19.5.2018. 12:22:13

Poštovani! Molim vas za savjet kako riješiti problem koji imam na novogradnji, naime rolet kutija od stolarije ( drvena) je iznutra u istoj ravni sa zidom od phoroterm cigle, Kako nije bilo drugog rješenja zbog dimenzija rolo kutija (jer bi onda vanjski dio kutije preveć bio istaknut sa vanjske strane zida) ugrađeno je u ravnini sa zidovima. Postoji li neki premaz za drvo koji može prihvatiti žbuku, ne bih želio postavljati xps od 10mm ili knauf ploču jer bi onda rolo kutija bila izbočena, Debljina žbuke je cca 15mm, znači trebalo bi pronaći rješenje na bazi nekog plastificiranog premaza. nadam se vasšoj pomoći u rješenju problema.

ODGOVOR

Premaze za drvo ne proizvodimo niti imamo u svom prodajnom programu. Nema drugog rješenja za zatvoriti kutiju bez ugradnje knauf ploča ili XPS. Kutiju ako je s ugrađena unutarnje strane nije ju potrebno zatvarati jer danas ima kutija koje su zatvorene te se ne vide razlike.

S V / 18.5.2018. 20:50:55

Postovani...s cime ukloniti ljepilo od pločica na oplocniku??Probao sam cetkom ribati ali su ostale mrlje pa me zanima s čime ukloniti mrlje??Hvala

ODGOVOR

Ako je ljepilo vezalo s podlogom sada ćete vrlo teško očistiti s bilo kakvim sredstvom. Pokušajte lagano strugati s žičanom četkom .

M B / 18.5.2018. 11:33:45

Poštovani, planiram obojati betonske posude za cvijeće koje će se nalaziti na otvorenom prostoru pa mi je potreban savjet čime i na koji način to napraviti te gdje na području Splita nabaviti materijal iz vašeg ssortimana. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Posude obojati bojom za beton AKROTON. Boju možete naručiti i kupiti preko bilo koje trgovine građevnim materijalom u Splitu jer su sve naši partneri. Ako je površina betona loša prije bojanja preporuke pregletati REPARATURNIM MORTOM F.

M R / 18.5.2018. 9:20:53

Poštovani molim vas savjet kako sanirati vertikalne pukotine na toplinskoj fasadi. Kod izrade iste izgleda da je izvođač štediona materijalu i nije uz prozore postavio dodatna ojačanja komadom mrežice pod kutom 45° pa su se bočno po vertikali između dva prozora pojavile vertikalne pukotine(kutnici su postavljeni) i na zabatu gdje nema otvora od ruba cca1 m i druga na na razmaku od predhodne cca 2,5-3 m sada su već vidljive i s udaljenosti od 15-20 m

ODGOVOR

Pri tome u obzir treba uzeti širinu, izgled i vrijeme nastanka pukotina.Uzroci nastanka pukotina u ETICS-u su u nepravilnoj izvedbi ili su uvjetovani vanjskim mehaničkim i higrotermičkim utjecajima. Najčešće pogreške koje se javljaju kod izvedbe ETICS-a i koje dovode do pojave pukotina su: ■ nepravilno lijepljenje ploča, osobito EPS ploča (npr. samo točkasto lijepljenje, premala kontaktna površina, predebeli sloj ljepila) ■ preširoke fuge između ploča ■ kriva izvedba armaturnog sloja bez ili uz nedovoljno preklapanje staklene mrežice ■ izostanak dijagonalnog armiranja ■ premala debljina armaturnog sloja ■ nepropisni položaj staklene mrežice unutar armaturnog sloja ■ staklena mrežica koja ne odgovara zahtjevima kvalitete ■ nedovoljno sušenje armaturnog sloja ■ miješanje komponenti ETICS sustava različitih proizvođača. Funkcionalnost sustava može biti ugrožena nastalim pukotinama. O procjeni uzroka nastanka pukotina, njihovoj širini i dubini ovisi način sanacije. Ovisno o širini pukotine, sanacija se izvodi na više načina: a) širina pukotina do 0,3 mm- potrebno je sanirati prebojavanjem posebnim premazima predviđenim za tu namjenu; b) širina pukotina iznad 0,3 mm- uz uvjet da je sustav stabilan, potrebna je: ■ izvedba novog završno-dekorativnog sloja ■ izvedba novog armaturnog i završno-dekorativnog sloja. U slučajevima grubog kršenja pravila izvođenja sanacija može podrazumijevati i izvedbu novog ETICS sustava na postojeći, uz obveznu primjenu posebnih pričvrsnica (npr. na pločama koje su lijepljene samo točkasto temperaturne oscilacije uzrokuju prevelika naprezanja koja novi armaturni sloj ne može premostiti).Ukoliko prilikom izvedbe ETICS-a nije izvedeno dijagonalno armiranje, potrebno je kutove dijagonalno armirati te cijelu površinu izravnati mortom za armaturni sloj. Samo djelomično popravljanje uzrokovalo bi vidljive nepravilnosti, kao i razlike u nijansi završnog sloja.

g / 16.5.2018. 22:25:27

poštovani jel se mogu vase ploce slagat u suhi estrih na postojeci asfalt koji je vec 35 god odstajao?

ODGOVOR

Ploče se mogu ugrađivati u glazuru ali ne suhu nego zemljovlaznu konzistenciju . Glazura će se s vremenom odvojiti od asfalta jer niti jedan proizvod na bazi cementa ne veže s proizvodom na bazi katrana.