Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Pero V / 7.7.2017. 10:44:26

Poštovani prije godinu je uradjena fasada na kući / stiropor fasada 12 cm/ sad se pojavljuju pukotine na završnom sloju , pukotina na ravnom Djelu zida cca 50 cm debljine možda 0,2 mm ,zatim u spaleti i cosku prozora molim vas savjet kako to sanirati lijepi pozdrav

ODGOVOR

Uzroci nastanka pukotina u ETICS-u su u nepravilnoj izvedbi ili su uvjetovani vanjskim mehaničkim i higrotermičkim utjecajima. Najčešće pogreške koje se javljaju kod izvedbe ETICS-a i koje dovode do pojave pukotina su: ■ nepravilno lijepljenje ploča, osobito EPS ploča (npr. samo točkasto lijepljenje, premala kontaktna površina, predebeli sloj ljepila) ■ preširoke fuge između ploča ■ kriva izvedba armaturnog sloja bez ili uz nedovoljno preklapanje staklene mrežice ■ izostanak dijagonalnog armiranja ■ premala debljina armaturnog sloja ■ nepropisni položaj staklene mrežice unutar armaturnog sloja ■ staklena mrežica koja ne odgovara zahtjevima kvalitete ■ nedovoljno sušenje armaturnog sloja ■ miješanje komponenti ETICS sustava različitih proizvođača. Funkcionalnost sustava može biti ugrožena nastalim pukotinama. O procjeni uzroka nastanka pukotina, njihovoj širini i dubini ovisi način sanacije. Ovisno o širini pukotine, sanacija se izvodi na više načina: a) širina pukotina do 0,3 mm- potrebno je sanirati prebojavanjem posebnim premazima predviđenim za tu namjenu; b) širina pukotina iznad 0,3 mm- uz uvjet da je sustav stabilan, potrebna je: ■ izvedba novog završno-dekorativnog sloja ■ izvedba novog armaturnog i završno-dekorativnog sloja

Mihael Topic / 7.7.2017. 10:19:30

Poštovana /i, Molim za savjet. Naime na kući imam stupove od bijele silikatne opeke koje namjeravam zaštititi dekorativnim premazom. Koji proizvod mi možete preporučiti a da ima zaštitnu i dekorativnu ulogu uz odlično prijašnje na silikatne opeku i fugu. Hvala

ODGOVOR

Silikatna opeka već je prilikom proizvodnje zaštićena te ju nije potrebno dodatno premazivati. Premaz za zaštitu koji možete upotrijebiti je SILIKOSAM KONCENTRA ILI FIKSANIR.

Slaven Mihaljević / 6.7.2017. 18:08:30

Dali je moguće izravno u sep iz vreče dodati boju za toniranja i koju? Hvala.

ODGOVOR

Mineralna žbuka SEP se proizvodi kao bijela ili obojana ali u nju nije moguće dodavati boju za toniranje.

Dominik Kantoci / 5.7.2017. 15:42:58

Poštovani, može li se sep staviti direktno na ciglu radi se o maloj površini od 3m2?

ODGOVOR

Mineralna žbuka SEP ne može se direktno ugraditi na opeku. Opeku je potrebno prethodno obraditi žbukom.

Mirjana Car Stojković / 4.7.2017. 20:57:54

Pozdrav Imam betonski vrtni zdenac koji je pocrnio i pozelenio od vlage i prljavštine. Zanima me mogu li ga premazati teraplastom i kako budući da se on nanosi špahtlom, a zdenac je pun neravnina? Kako bi premaz od teraplasta podnio često močenje vodom?

ODGOVOR

Teraplast ne preporučamo ugrađivati na vrtne zdence gdje je stalno prisutna vlaga. Nakon čišćenja zdenca i skidanja prljavštine zdenac obradite REPARATURNIM MORT-om F i obojite bojom za beton AKROTON.

Branko Filipovic / 4.7.2017. 14:22:23

Nabacio sam zbuku na zid ,i sad bih trebao finiranje ,kako napraviti glet masu od pjeska i vapna ,posto sam radim a to nikad nisam radio .unaprijed hvala

ODGOVOR

Recepturu za izradu glet masa vam ne možemo dati jer je to poslovna tajna. Proizvodimo i prodajemo gotove proizvode za gletanje koje možete kupiti kod nas kao npr. TERANIL, TERANIL EKSTRA ILI TERANIL MAX.

darinko skegro / 3.7.2017. 20:41:42

Dali odvodnja u zagrebu priznaje vasa okna

ODGOVOR

S obzirom da ne postoje jasni kriteriji po kojem se ta okna (ne)odobravaju , to ovisi o jedinici lokalne samouprave pa bi bilo najbolje da se obratite njima.

Zvjezdana Ivos / 28.6.2017. 16:35:16

Postovani. Molila bi Vas kako ocistiti od ljepila ploce u dvoristu. Ploce durch ljepljene na beton. Nemarom kod ljepljenja Imam i ljepiva na njima. To ruzno izgleda a ljepilo se stvrdnulo. Hvala. Zu srdacan pozdrav. Z. Ivos.

ODGOVOR

Očvrslo ljepilo potrebno je prije svega mehanički odstraniti s betonskih ploča. Na žalost mrlje će ostati prisutne budući da je došlo do reakcije ljepila i površine betonskih ploča. Površinski se mogu otkloniti eventualno primjenom octene ili solne kiseline (3%-tne) na način da se ploče prethodno dobro natope čistom vodom, mrlje tretirati kiselinom i nakon 1-2 minuta dobro isprati čistom vodom. Također možete primijeniti posebna sredstva za čišćenje kamena i betona dostupna u specijaliziranim trgovinama.

Roko Perković / 28.6.2017. 16:21:34

Pozdrav. Ja uređujem kupaonu i unutra ne želim keramiku na zidove već specijalnu boju koju već imam. Interesira me koja podloga pripreme kao glet ali da je otporan na vlagu i vodu. Jer će zid biti u kontaktu sa vodom.

ODGOVOR

Kako bismo mogli točno odgovoriti na vaš upit potrebne su nam informacije o karakteristikama boje koju imate (tehnička uputa proizvoda ili barem puni naziv). U ponudi imamo različite vrste masa za izravnavanje od kojih bi možda najprimjerenija bila disperzivna masu za izravnavanje TERANIL MAX.

Darijo Kurtović / 27.6.2017. 7:53:22

Poštovanje,mene zanima da li mogu premazati hidroizolaciju direkt na fasadu sa trakom na koju će se polijepiti coket od pločica?Hvala i pozdrav.

ODGOVOR

Možete premazati hidroizolaciju, ali velika je mogućnost da će vam se pločice s vremenom odvojiti od fasadne površine. Hidroizolacija je trebala biti ugrađena prije izvedbe fasadne površine.