Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M K / 19.4.2018. 9:24:51

Poštovani, Uklonjen je kompletan pod do AB ploče. Prenesene su visine gotovog poda. Ustanovio sam da su debljine 0d 8 do 14cm, došlo je u sredini stana do ugiba ab ploče. Namjera je ugraditi podno grijanje 5cm (ploča sa cijevima) i na to cementni estrih. Podna obloga predviđen laminat. Na koji način iznivelirati pod s tolikom razlikom? Koja je optimalna debljina estriha nad cijevima? Hvala

ODGOVOR

Navedene debljine (od 8 do 12 cm) možete izvesti isključivo CEMENTNIM ESTRIHOM 20. Minimalna debljina estriha iznad cijevi podnog grijanja je 3 cm.

i š / 17.4.2018. 18:47:29

skinula staru boju,namazala sipol impregnacijom u pravilnom razmjeru,pregletala,opet impregnacija ,pa mark pro akrilna fasadna bijela boja,opet impregnacija,pa druga ruka te mark pro boje,uglavnom,hodnik je unutarnji i osjeti mi se,pogotovo zimi,dok grijem,da osjetim da mi zidovi smrde kao po nekoj pišaki...šta da radim,šta????pomoč,savjet kakav,hvala

ODGOVOR

Ako su zidovi tretirani proizvodima koje ste naveli sada ne možete ništa napraviti osim skidanja žbuke i utvrđivanja razloga pojave mirisa (može biti kapilarna vlaga, neadekvatno izvedena hidroizolacija, detalji spojeva i sl.). Jedino što možete premazati postojeće zidove disperzivnom bojom s dodatkom fungicida da se eliminira neugodan miris. Ali ako ste premazivali fasadnom bojom, prije novog premaza stari premaz morate ostrugati, jer u vašem slučaju možete upotrijebiti samo fasadnu boju (jer ste bojali fasadnom bojom) kojoj se može dodati fungicidni dodatak.

G M / 12.4.2018. 22:05:34

Poštovani! Interesira me vasa gps vapnena zbuka (gv10) Potrebna mi je 5tona. Interesira me dali postoji mogucnost dostave. I dali se na gotovinsko placanje nudi popust. Hvala

ODGOVOR

GV 10 možete kupiti u maloprodajnoj trgovini u Samoboru te vam se roba može dostaviti ako ste od Samobora ili Zagreba udaljeni do 30 km. Na gotovinsko plaćanje imate popust 10%.

L G / 12.4.2018. 9:47:14

Poštovani. Radi se o terasi 1m x cca 8m. Kućica je u Gorskom kotaru. Terasa lagano propušta pa se s donje strane odvaja žbuka. Na terasi su stare pločice , najvj. uvaćene cementom direktno. Koju je vaš savjet za sanaciju i dali se preko ploćica može zalijepiti ljepenka, pa na ljepenku ploćice? Dali je bolja ta varijanta ili varijanta sa tekućom hidroizolacijom prije postavljanja ploćica? LP Luka

ODGOVOR

Prema opisanom naš savjet je da kompletno maknete pločice i sanaciju izvedete prvo krpanjem tj. sanacijom betonske ploče, izvedete glazuru, nanesete hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja i ponovno lijepite keramiku ljepilom TERATEKT FLEKS. Samo premazivanje hidroizolacijskim premazom i ponovna ugradnja keramike ne isključuje pojavu istih problema.

D G / 11.4.2018. 8:59:10

Poštovani, Jučer su mi završeni radovi unutarnjeg žbukanja sa Samoborkom VC40 u cjeloj kući. Nakon svakog ožbukanog zida ostavili su da se jedan dan osuši (što je po procesu normalno), a dan nakon toga su letvama skidali višak da se zid poravna. E sad, prvi dio su mi zaribavali (barem pola kuće), a drugi dio jučer ostavili bez zaribavanja te se sada vide pukotine pošto nije fino zaribano vodom i spužvom. Zvao sam majstora nazad ali mi tvrdi da se više nemože zagladiti nastale pukotina te da zbog gletanja nisu išli zaribavati. Odgovorno mi tvrde da Vas kontaktiram i da sa Vama utvrdim da je pucanje svake Vaše žbuke iz ponude normalno i kako zaglađivanje nije nužno unatoč tome da kasnije ide gletanje preko ukotina.

ODGOVOR

Pojava lasastih pukotina na podložnoj vapneno cementnoj žbuci je uobičajna pojava koja nije štetna. Pukotine koje se pojavljuju mogu nastati u procesu izvođenja radova ili zbog prenaglog sušenja ili usljed spuštanja žbuke, skupljanja ili puzanja ili uslijed zaglađivanja ili konstrukcijski uvjetovane pukotine. Nastale pukotine ako se pojave su površinske i važno je da žbuka veže s podlogom i da se pukotine ne šire u podlogu. Daljnjom obradom zidova tj. gletanjem nepravilnosti će se prekriti. Potrošnja gleta će biti nešto veća prilikom prvog gletanja da prekriju eventualno zrno koje je na sada površini žbuke, tj. nije fino zaribano.

m m / 10.4.2018. 14:54:12

Poštovani, imama vanjsklu betonsku terasu koja se koristi za sjedenje. nije baš ravna. na njoj je bilo par pukotina te su iste premazane recitolom i vide se crne fleke. intersira me može li se ista premaazti bojom za beton ili je potrebno prethodno naparviti glazuru. u biti koje rješenje je najoptimalnije ukoliko ne bi lijepio pločice. Lijepa hvala i pozdrav

ODGOVOR

Tamo gdje je beton premazan Recitolom teško ćete nanijeti bilo koji tip boje. Potrebno je Recitol očistiti, pregletati REPARATURNIM MORTom pa obojati bojom za beton AKROTON.

A F / 10.4.2018. 10:07:32

Poštovani, trebala bih sanirati stari betonski ogradni zid i ispraviti, koliko se može, njegovu nagnutost (15-20 stupnjeva). Debljina zida je 15-20 cm. Na jednom je mjestu toliko uništen da je pukotina probila cijelu dubinu zidu, pa je tu nastala rupa u zidu promjera cca 15 cm koju bi trebalo zapuniti. Budući da u tom betonu ima jako puno šljunka koji je s vremenom ispao s vanjske strane, nastala je velika razrovanost, mjestimično dubine po nekoliko centimetara. Za sada je sve očišćeno od mahovine i isprano miniwashem. Koje bi sve korake trebalo poduzeti i koja sredstva koristiti da se dobije koliko-toliko glatka površina koja bi se mogla obojati? Kako izbjeći ljuštenje boje s vremenom? Postoji li boja ili neki prozirni premaz koji bi se mogao prati, jer je udaljenost od ceste samo pola metra? (Pitanje s fotografijama poslala sam i na samoborka@samoborka.hr. Hvala na savjetima. Anita Filipčić

ODGOVOR

Ako vam je ogradni zid nagnut cca 20 % i toliko oštećen teško ćete ga moći izravnati bez novog sloja betona tj. izvesti novo podbetoniravanjem novim slojem betona. Kada se izvede podbetoniravanje i izravnanje zida obradite ga REPARATURNIM MORTOM G ili F te obojite bojom za beton AKROTON. Ljuštenje boje teško ćete izbjeći ako je zid s ulične strane koji se s ulične strane ne održava. Nakon izvedenog novog sloja betona da bi zid zaštitili na duže vrijeme, beton premazati hidroizolcijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva loja četkom na hidroizolacijski sloj pregletati REPARATURNIM MOROM F u debljini 3-4 mm i obojati bojom za beton AKROTON.

T S / 7.4.2018. 21:59:39

Poštovani, prije godinu dana kao završni sloj na čelo balkona su nam stavljeni mozaik silikati, no majstor je ostavio nešto duže pločice kojima je popločio balkon prema van. Na čelu balkona su se pojavile tamnosive crte od vode koja se slijeva s balkona i to ružno izgleda. Molim Vas odgovor lpostoji li nešto čime bi to mogli riješiti. Hvala

ODGOVOR

Površinu oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkom, suhu podlogu premazati fungicidnim premazom TERACID i obnoviti fasadnom bojom. Spoj keramike i čelo balkona potrebno je silikonizirati silikonom ili trajno elsatičnim kitom.

J B / 4.4.2018. 21:47:59

Da li je normalno da se na zidu( opeka ) koji je žbukan strojno sa VC 40 pojave pukotine i nepravilne linije?Što treba napraviti da se to ne dešava i dalje ?

ODGOVOR

Pojava lasastih pukotina na podložnoj vapneno cementnoj žbuci je uobičajna pojava koja nije štetna. Pukotine koje se pojavljuju mogu nastati u procesu izvođenja radova ili zbog prenaglog sušenja ili usljed spuštanja žbuke, skupljanja ili puzanja ili uslijed zaglađivanja ili konstrukcijski uvjetovane pukotine. Nastale pukotine ako se pojave su površinske i važno je da žbuka veže s podlogom i da se pukotine ne šire u podlogu. Daljnjom obradom zidova tj. gletanjem nepravilnosti će se prekriti.

M J / 2.4.2018. 17:17:16

Poštovanje, zanima me koje proizvode imate u asortimanu tj. koje bi preporučili za obradu zida od siporeksa na balkonu, sa unutarnje i vanjske strane?

ODGOVOR

Obrada zidova od porobetona može biti na više načina: gletanje polimer cementnim masama, tankoslojnom žbukom, vapneno- cementnom žbukom ili ugradnjom toplinskog sustava s pločama EPS, MW, MULTIPOR, XPS. Kada definirati što želite tj. kakvu obradu želite, ponuditi ćemo vam adekvatne materijale.