Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A M / 1.4.2018. 9:08:33

Poštovani, želimo prefarbati crvenu fasadnu ciglu na unutarnjem zidu u dnevom boravku . Željeli bi potpuno prekriti cigle i fuge bijelom bojom. Cigle su čiste i ravne a do tog zida se nalazi i kamin (da li mora biti i termostabilna boja?). Koji postupak predlažete za farbanje i koje proizvode? Hvala unaprijed ,lp

ODGOVOR

Fasadnu ciglu možete prebojati upotrebom fasadne boje TERATON V u bijeloj boji ili u boji po ton karti. Boja se direktno nanosi na čistu površinu i boja u dva sloja bez impregnacije. Prije bojanja potrebno je provjeriti prionjivost novog sloja boje na ciglu, jer fasadna cigla u samoj proizvodnji zna biti zaštićena premazima visoke čvrstoće.

b / 31.3.2018. 16:09:46

Poštovani! Imamo stepenice navučene kulirom več više od 15 godina..ove zime je na par mjesta napuklo (cca 30cm po dužini i 2-3mm širina ) Čime bi mogli napuniti te pukotine da još malo izdrži..puno Vam hvala i lp

ODGOVOR

Pukotine možete zapuniti REPARATURNIM MORTOM F. Mort je potrebno više razrijediti da bude razljevni pa popuniti pukotine. Ukoliko s REPARARURNIM MORTOM nećete moći, probajte UNIVERZALNI SILIKON.

M P / 28.3.2018. 10:59:25

Imam vanjsku terasu, u potpunosti na otvorenom, djelomično zaklonjenu od sunca, veličine cca(5x14) 70 m2. Prilikom sanacije je postavljena ljepenka, stirodur i estrih bez kvarcnog pijeska. Terasa se koristi svakodnevno za sve osim parkiranja vozila. Obzirom da se površina trusi, zanima me da li postoji nekakva masa kao završni sloj koji bi poboljšao mehaničku (može i hidroizolacijsku, nije uvjet) otpornost površine. Opcija s keramikom mi nije prioritet obzirom na klizanje, pa ukoliko je moguće izbjeći pokušao bih. Hvala!

ODGOVOR

Prije bilo kakve sanacije potrebno je utvrditi da li postojeća čvrstoća glazure zadovoljava novi sloj materijala. Ukoliko je čvrstoća dobra, a samo se površinski sloj trusi tj. čvrstoća glazure zadovoljava novi sloj, površinu pregletajte upotrebom REPARATURNOG MORTA G. Podlogu nakon čišćenja impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom , neposredno prije upotrebe reparaturnog morta.

T Š / 26.3.2018. 15:21:59

Poštovani, imam slučaj gdje je na grubu žbuku nanesena boja za unutarnje zidove. Sada bi na te iste zidove nanio finu žbuku. Zanima me koji proizvod preporučate, a da bude najmanje zlo, odnosno da potraje neko vrijeme (fina žbuka, ljepilo...) Inače radi se o garaži. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Postojeću boju potrebno je postrugati što više, površinu dobro odprašiti i unutarnje zidove impregnirati te pregletati unutarnjom glet masom TERANIL. Nakon gletanja prebojati disperzivnom bojom TERAPOL ili POLAKRIL.

V I / 25.3.2018. 0:14:15

Poštovani, Lijepo ozbukana (strojno) donja etaza kuce dnevni boravak i kuhinja. Što mi savjetujete prije farbanja zidova, koji materijal da ne bude puno hrapavo. Unaprijed Vam hvala. Vlado Ivankovic

ODGOVOR

Površinu pregletajte jednom od glet masa TERANIL, TERANIL EKSTRA ili TERANIL MAX. Neposredno prije gletanja, površinu treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om.

S J / 22.3.2018. 9:55:01

Poštovani, da li je TERANEKS UNILEVEL deklariran za podno grijanje?

ODGOVOR

Samonivelirajuća masa TERANEKS UNILEVEL nije deklarirana da se izvodi direktno na podno grijanje. Ako je izvedeno podno grijanje potrebno ga je zaštiti izvedbom CEMENTNE GLAZURE CE 20, a nakon toga po potrebi neravnu glazuru izravnati samonivelirajućom masom.

T K / 21.3.2018. 14:13:50

Pozdrav, u interijeru želim zidati zid od cigle koja je već bila u istom prostoru. Zid bi trebao biti dekorativan. Počeo sam zidati mortom, ali mi se ne sviđa svjetlo sivkasta boja morta u fugama kad se mort osuši. Kako postići izgled tamno sive fuge kao sto recimo ostane kad se koristi lijepilo za keramiku? Trebam li jednostavno za zidanje koristiti to ljepilo ili nesto drugo? Ili se fuge trebaju posebno kasnije tretirati? Kako, čime urediti zid koji sam zidao mortom da cigla bude čista od morta i da dobije svoju crvenu boju i da se ističe od fuge?

ODGOVOR

Za zidanje i fugiranje opeke nudimo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE koji možemo proizvesti obojen po želji. Prilikom zidanja i fugiranja zid je potrebno odmah očistiti od ostatka morta. Ako je mort ostao i vezao teško ćete površinu naknadno očistiti. Opeka se nakon zidanja i fugiranja može premazati silikonskom emulzijom SILIKOSAM da se zaštiti a da ne promjeni boju.

T B / 14.3.2018. 18:31:09

Poštovani, na otvorenoj terasi dimenzije 700 x 250 cm (kat) stavljena je prije 7 god hidro izolacija sa vlaknima ( ne znam koja). Na cca 50% terase se oštetila izolacija zbog kiše. Odvod vode sa terase kao i pad prema odvodu mi ne odgovara (odvod - rigalica je na 1/4 boka terase). Kad postavim letvu na taj V - (pad) dubina iznosi max 17 mm. U planu je napraviti novi pad sa dvije rigalice na kutovima pročelja terase. Na kraju dolazi keramika. Pitanje je, kako i sa čime sanirati pod terase? Je li bi se moglo izvesti sa slojem nove hidro izolacije i fleksibilnim ljepilom za keramiku? Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav Tomislav Babić

ODGOVOR

Može se sanirati sa novim slojem hidroizolacije i debeloslojnim ljepilom za keramiku TERATEKT FLEKS UNILEVEL koji je namijenjen za lijepljenje i izravnavanje površine prije polaganja keramike. Savjetujemo da se prije sanacije posavjetujete sa izvođačem hidroizolacija koji će vidjeti da li je potrebno postojeću izolaciju maknuti ili se može staviti novi sloj preko postojeće.

I K / 13.3.2018. 11:10:33

Koja žbuka ide preko stare žbuke koja je oštećena skidanjem pločica? Na zidu koji je cijeli bio u pločicama sa onim starim ljepilom sada će do polovice visine ići nove pločice, a ostatak do stropa će biti goli zid. Ima li žbuka kojom se može cijeli zid izravnjati bez obzira na završnu obradu ili treba kombinirati dvije žbuke, jedna tamo gdje će ići pločice, a druga gdje će ostati zid? Treba li skidati ostatke starog lijepila ili se smije prekriti tom (ili tim dvjema) žbukama?

ODGOVOR

Prilikom krpanja koristi se jedan tip žbuke, a nije potrebno više njih. Ljepilo treba što više očistiti i skinuti sa podloge i tek onda izravnavati žbukom VC 40, VC 50 ili VC 60 u potrebnoj debljini. Prije izravnavanja podloga se navlaži vodom i nanese se rjeđa konzistencija žbuke - špric.

V K / 12.3.2018. 7:23:37

Poštovani Možete li mi odgovoriti kako da ispunim šliceve u glzauri nakon postavljanja cijevi od centralno grijanja u pod, odnosno kako što bolje povezati staru glazuru sa novom i koliko bi trebala biti minimalna debljina estriha na tim mjestima

ODGOVOR

Instalaterski otvori u podu mogu se ispuniti upotrebom CEMENTNOG ESTRIHA 20 ili TERATERMO ESTRIHA. Stara i novu glazuru možete povezati ali će se na spoju novog i starog materijala uvijek pojavljivati tanka pukotina što je ouobičajna pojava. Minimalna debljina glazure trebala bi biti 3 cm.