Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A J / 7.3.2018. 20:06:46

molim odgovot: je li Teraplast S toplinska žbuka??? Koliko bih trebala uzeti kg, za 300m2 površine? LP Astrid

ODGOVOR

TERAPLAST S nije toplinska već završna zaštitno-dekorativna žbuka za obradu vanjskih i unutarnjih zidova, zaglađene teksture i pogodna za završnu obradu sokla. Nije prikladan za primjenu na vodoravnim površinama . Pastozna masa pripremljena za ugradnju. Osušeni nanos žbuke daje izgled mozaika prirodnog kamena. Potrošnja TERAPLASTa S je 3,5 kg/m2, za 300 m2 potrebno je 1050 kg. Ako vam je potrebna jedna od toplinskih žbuka koje proizvodimo potrebno je 300 vreća.

E A / 7.3.2018. 10:55:57

Postovani Dali je moguce preko unutarnjeg sepa prevuci teraplast i sto je potrebno uciniti da to postane moguce Hvala i lp

ODGOVOR

SEP je potrebno pregletati upotrebom FINE ŽBUKE EKSTRA ili TERATERMO GLETA. Podlogu očistiti i impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije. Na izravnatu podlogu nanijeti impregnaciju i željeni TERAPLAST.

S S / 6.3.2018. 22:53:22

Poštovani u podnoj podlozi tj estrihu su napravljeni šlicevi za cijevi od centralnog grijanja, pokusao sam ispuniti ove sliceve estrihom i doslo je do mrvljenja estriha, vjerovatno jer su cijevi od grijanja bile tople ili sam trebao koristiti neki drugi materijal za ispunu?

ODGOVOR

Za ispunu šliceva možete upotrijebiti CEMENTNI ESTRIH 20. Prilikom izvedbe, grijanje ne bi trebalo raditi jer dolazi prenaglog gubitka vode iz glazure te pucanja i mrvljenja. Upotrijebite ili CEMENTNI ESTRIH 20 ili TOPLINSKU ŽBUKU uz dodatak malo cementa, ali grijanje isključite barem na dva dana.

M Š / 5.3.2018. 13:53:22

Poštovani, na zidovima je od prije navučen kulirplast, relativno su dobri zidovi ali bi trebalo osvježiti boju (naj običnija bijela).Vaš prijedlog za izvođenje..impregnacija pa bojanje ili nešto treće?? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Ako je izvedena akrilatna žbuka, prije bojanja nije potrebna impregnacija. Podlogu je potrebno očistiti i oprati. Akrilatnu žbuku možete obojati samo fasadnom bojom TERATON V u boji po izboru, disperzivnom bojom ne.

A S / 4.3.2018. 15:37:15

Pozdrav...imam problem sa odzacima izbijaju mi zute i crne fleke od cadji sprat je nanovo radjen pitanje sta raditi u toj situaciji dal obiti malter do cigle i postojil neko stredsvo kojim bi premazao ciglu prije malterisanja da bi sprecio ponovo pojavljivanje tih mrlja?molim za pomoc unapred zahvalan

ODGOVOR

Nije nam potpuno jasno vaše pitanje ali ćemo pokušati odgovoriti. Ako se dimnjak koristi za grijanje obavezno morate skinuti svu žbuku s dimnjaka, popraviti reške između opeke, mortom za zidanje ili vapnenom žbukom. Nakon popravka reški, treba premazati dimnjak mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom te ožbukati vapneno cementnom žbukom ili toplinskom žbukom.

H S / 25.2.2018. 13:54:11

Poštovani recimo da znam za tri vrste završnih žbuka i premaza: silikatne, silikonske i akrilne imam pitanje da li dobro razmišljam, naime završni premaz u renovaciji kupaonice bi trebao biti akrilni da cementna podloga, cementni špric na cigli, pa zid s cementno vapnenom grubom žbukom ne bi dobio vlagu. Druga situacija u stanu: vanjski zid s unutarnje strane u stanu trebao bi imati silikatnu žbuku i boju da eventualnu vlagu u zidu od vanjskih utjecaja na dotrajalim djelovima fasade zbog vece paropropusnosti propušta. Da li to znaći da je poanta paropropusnosti više vapna manje ili nimalo cementa? Pitanje: dakle u kupaonici malo ili nimalo vapna za finiš zida i sa kojim proizvodom konkretno, a u drugoj situaciji u stanu finiš sa više vapna a nimalo cementa i sa čime tj koji proizvod konkretno? Lp Hajdi

ODGOVOR

Djelomično ste u pravu. Za obradu unutarnjih zidova žbukanjem danas se uglavnom koriste vapneno-cementne žbuke – VC 40, UNIVA 30 u prostorijama sa većom vlažnosti zraka, te gips-vapnene žbuke- GV 10, u ostalim prostorima. Danas raspolažemo i materijalima koji omogućuju primjenu gips-vapnenih žbuka- INERO 20 u prostorima povećanje vlažnosti. Što se tiče primjene završno dekorativnih žbuka u unutarnjih prostorima preporuka je korištenja materijala mineralnog sastava (mineralne žbuke – SEP Z2, RETRO GOTIK; RETRO RUSTIK, SILIKATNA ŽBUKA Z, R, Š ili VA). Akrilatne žbuke tipa TERAKRIL Z, TERAPLAST primjenjuju se na površinama izloženijim prljanju i mehaničkim oštećenjima, stubišta, hodnici i sl. Nije uobičajena njihova primjena u kupaonicama.

I A / 21.2.2018. 8:03:20

Poštovani,nakon proširenja balkona potrebno je popuniti dio estriha koji nedostaje (debljine 3 cm) tako da prati postoječu keramiku koja ima pad 1% .Preko postoječe keramike i novog estriha postavlja se nova keramika.Kojim materijalom se koristiti i na koji način? Novi estrih je površine 6 m2. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Estrih debljine 3 cm možete izvesti CEMENTNIM ESTRIH-om 20. Prije postave nove keramike preporučamo izvesti hidroizolaciju primjenom dvokomponetnog polimer-cementnog hidroizolacijskog premaza HIDROELASTIK 2K.

T M / 18.2.2018. 14:00:10

Poštovani, imam jedan vanjski zid na kojem je završni sloj silikatna žbuka u žutoj boji. Htio bih ga obojiti u bijelu boju. Moram li koristiti silikatnu fasadnu boju ili mogu bilo koju fasadnu boju?

ODGOVOR

Postojeću silikatnu završnu žbuku možete obojiti silikatnom bojom SILIKATKOLOR, akrilatnom bojom TERATON V ili silikonskom bojom SILIKONKOLOR.

D K / 17.2.2018. 9:41:42

Postovani, obnavljam kucu koja ima staru zbuku. Htio bih lijepiti knauf ploce direktno na zid da ne gubim prostor. Zidovi su dosta neravni. Majstor mi je za probu gletao jedan zid teranilom ali nakon tri ruke jos uvijek nije ravno a on veli da treba gletati sve dok se ne izravna. Problem je i boja na zidovima,ne mogu je skinuti,u dobrom je stanju, jedva da je malo osmirglam. Strah me lijepiti ploce direkt na boju pa sam mislio da osmirglam,grund,jedan sloj teranila pa lijepim knauf. Ima li to smisla,brine me cvrstoca spoja novo na staro. Majstor veli da treba armirati ako bi se jos gletalo a iskreno gubim vjeru da bu to ikada ravno. Na nekim mjestima,npr kod ulaznih vrata ni nemam mjesta da stavim podkonstrukciju . Znaci brine me lijepljenje knaufa na obojani zid. molim vas za savjet Lp

ODGOVOR

Prije lijepljenja GK ploča potrebno je odstraniti slojeve boje kako bi se osigurala odgovarajuća čvrstoća prionjivosti. Kako je potrebno i dodatno izravnavanje zidova preporučamo: - mehanički odstraniti slojeve boje i gleta - cijelu podlogu temeljito otprašiti i po potrebi impregnirati KONTAKT GRUNDOM - GK ploče lijepiti GISPOTEKTOM na način da se ljepilo nanosi na ploče trakasto po rubu i točkasto po sredini - ukoliko koliko odstupanja u ravnini ne prelaze 10-15 mm izravnavanje se može izvesti nanošenjem različitih debljina sloja GIPSOTEKTA - kod veći odstupanja u ravnini izravnavanje izvesti GIPSOGLETOM (OD 0-80 MM debljine). Za sve eventualno dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju!

M / 15.2.2018. 19:14:15

Poštovani, Suprug mi na strop navlači sep sitno zrno,pa me zanima da li bi se moglo to usto napravit na kutijam id knaufa koje je napravio da sakrije cijevi,kaže da se boji da bi sep na spojevima knaufa možda pucao. Hvals i lp

ODGOVOR

Podlogu od GK ploča potrebno je prije nanošenja SEP-a, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Ukoliko su spojevi ploča kvalitetno obrađeni ne će doći do pucanja SEP-a. Spojeve ploha kutija i stropa potrebno je obraditi akrilnim kitom.