Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S H / 6.9.2017. 16:22:24

Koji je proizvod najbolji za izravnavanje poda?

ODGOVOR

To ovisi koji je tip poda, da li su unutarnji ili vanjski radovi i što se želi, može se upotrebljavati CEMENTNI ESTIH 20, REPARATURNI MORT G ili F ili samonivelirajuće mase TERANEKS.

I H / 5.9.2017. 18:01:38

Poštovani, imam par pitanja.. Imam staru kuću iz 50tih od pune cigle s betonskim temeljima. 1.) Temelji su betonski ali na jednoj strani cca 4m dužine 0,50 visine beton se runi (previše šodera,malo cementa) te na nekim mjestima nedostaje do 7-8cm cca pola metra kvadratnog a inače oko 3-4cm. Dobio sam savjet otkopati cca 10cm u zemlju, ostrugati loši dio betona, nanjeti cementni špric te dalje zažbukati s vc 40. Što mislite o tome? Kasnije bi tako ostala žbuka, bez farbanja i fasade do daljnjega. 2.) Fuge između cigala su zapunjene nekim lošim pješčanim mortom (tad se šparalo, pa se mort runi) i horozontalno je ok zapunjen a vertikalno 80% nije. Kojom žbukom zažbukat zidove izvana, u kojoj debljini te je li potrebno oprat cigle tj zid i impregnirati prije? Također ne bi farbao žbuku ni radio fasadu.. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Betonski temelj potrebno je obavezno podbetonirati , a ne žbukati s VC 40. VC 40 je žbuka samo za unutarnje radove žbukanja. Ako je potrebno, kada se izbetonira temelj ožbukati sa cementnom žbukom C 80 ili SOKL ŽBUKOM u d=2 cm, te može ostati završna. Reške između opeke zapunite MORTOM ZA ZIDANJE M5 ili sanacijskom žbukom SANISIL H. Impregnacija se ne upotrebljava ni kod podbetoniravanja niti kod žbukanja već samo CEMENTNI ŠPRIC 2 ili 4.

M I / 4.9.2017. 19:38:03

Postovani, Koja je razlika izmedju teranila i betonfixa? Imam jedno i drugo pa me zanima koji je bolji za gletanje? Lp

ODGOVOR

BETONFIKS je gips vapnena masa namijenjena za izravnavanje i gletanje betonskih i ostalih unutarnjih zidova i stropova u debljini do 20 mm. TERANIL je vapnena masa za gletanje unutarnjih površina do debljine cca 5 mm. Oba proizvoda su dobra za gletanje. BETONFIKS je primjereniji ako imate gipsanu žbuku na zidovima, dok TERANIL može na ići na svaki tip žbuke - gipsane i vapneno cementne.

S V / 31.8.2017. 19:24:24

Može li se na TERATERMO ESTRIH polagati električno podno grijanje u sloju ljepila ispod keramike. Ima li u sastavu tog estriha mrvljenog stiropora ili sličnih polimernih materijala.

ODGOVOR

TERATERMO ESTRIH je suhi mort sa dodatkom granuliranog ekspandiranog polistirena kao laganog agregata. Karakteristike podloge definira vrsta I način postavljanja podnog grijanja. Ukoliko je riječ o grijaćoj mreži, preporučamo istu postaviti u prethodno punoplošno naneseni sloj fleksibilnog ljepila tipa TERATEKT FLEKS, te naknadno postavljanje keramike istovrsnim ljelipom.

v / 31.8.2017. 14:14:40

Na staru kamenu kuću na moru prije 9 godina ručno nanesena VC 60 i odmah podljetana sa ytong ljepilom. Izvrsno drži iako ima nešto tankih šprungova što je normalno je nije zidana cementom. Pitatnje:Molim kakav završni sloj tj. boju staviti.

ODGOVOR

Za završnu obradu vanjskih zidova preporučamo visokovodoodbojne završne žbuke kao TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z, teksture I granulacije prema vašem izboru. Podlogu je potrebno temeljito ispitati, te ukoliko nisu potrebne dodatne intervencije, impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Obzirom na spomenute tanke “šprungove” ne preporučamo samo bojenje. Ukoliko želite glatku površinu prije nanošenja fasadne boje tipa TERATON ili SILIKONKOLOR potrebno je podlogu dodatno obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA.

S H / 31.8.2017. 12:13:55

Poštovani, Na terasi mi sa temelja otpada teraplast te djelomično i žbuka koja je služila kao podloga teraplastu. Planiram sve dobro skinuti sa temelja te nanijeti novi sloj teraplasta. Da ne moram ponovno ravnati temelje nekom masom vidio sam da se mogu koristiti nekakve ploče. O čemi je riječ i kako se te ploče učvrščuju na temelje? Hvala.

ODGOVOR

Ukoliko su oštećeni samo Teraplast I površinski slojevi podložne žbuke u debljini ne većoj od 10 mm, ili ukoliko planirate potpuno uklanjanje svih slojeva do podloge, sanaciju sokla možete izvesti lijepljenjem ploča ekstrudiranog polistirena XPS željene debljine, na kojima je potrebno izvesti armirajući sloj SAMOTERMOM F I staklenom mrežicom PRIMAFAS 160., te završnu obradu TERAPLASTOM uz impregnaciju podloge MINERALKVARCGRUNDOM OBOJENIM.

H / 29.8.2017. 11:58:57

Prije 8 godina stavili smo na kuću završnu Terakril Z žbuku. Nažalost na mnogim dijelovima stvaraju se mjehuri. Vjerojatno nije bila dobra impregnacija. Što učiniti, kako najbezbolnije sanirati te mjehure koji polako pucaju?

ODGOVOR

Uz opisani problem niti jedan tip impregnacije neće spriječiti daljnje stvaranje mjehura , odvajanje i pucanje. Naime kada se žbuka počne odvajati potrebno ju je skinuti, površinu lagano prešmirglati i po potrebni nanijeti novi sloj SAMOTERM GLET-a u d= 1-2 mm. Kada se osuši impregnirati MINERALKVARC GRUND-om i nanijeti novi sloj žbuke.

Ž B / 29.8.2017. 9:35:46

Poštovani, imam vikend kuću na otoku te me zanima koji vrstu fasade bi preporučili s obzirom na veliku količinu soli u zraku. Hvala.

ODGOVOR

Ugradite akrilatnu žbuku TERAKRIL Z ili SILIKONSKU ŽBUKU Z u boji po izboru.

m / 21.8.2017. 13:57:39

pozdrav.. zanima me fasadna boja teraton v nijanasa 3233 . koji je njen hbv ''????i dali se moze nanositi na ljepilo i stiropor vani???

ODGOVOR

Fasadnu boju nije primjereno nanositi na polimer cementno ljepilo već završno dekorativnu žbuku minimalne granulacije 1,5 mm. Faktor refleksije za ton 3233 je 13.

T H / 18.8.2017. 9:25:43

Poštovani, renoviram stan površine 55m2 i trenutno imam neravnu staru cementnu glazuru. Na sitnorebričastoj konstrukciji je sloj nabijenog pijeska od cca 3cm i na tome je neka suhasta cementna glazura od cca 3 cm (neravna). Trebao bi odlučiti da li razbijati postojeću glazuru i raditi novu ili je ići ravnati. Neujednačenost postoji do 3cm. Molio bi Vas preporuku prozivoda s kojim bi mogao raditi eventualna izravnavanja i uputu da li se može stvar izravnati u jednom nanosu ili je potrebno ravnati u više slojeva i čekati međusušenje slojeva. Hvala i pozdrav, TH

ODGOVOR

Površinu izravnajte upotrebom gotove cementne glazure CEMENTNI ESTRIH 20 , u potrebnoj debljini. Izravnati možete u jednom sloju , nije potrebno u više slojeva.