Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M / 5.3.2012 9:00

Postovani,kuća je građena blok opekom i nije stavljena fasada.Zanima me dali postoji neki nacin da sprijecim vanjsko vlazenje zidova bez fasade,a da kasnije mogu na to nalijepiti stiropor. Nisam u mogucnosti staviti fasadu pa bi djelovao preventivno.

ODGOVOR

Ne preporučamo vam da bilo što stavljate na zidove prije postavljanja fasade.
Jedino čime možete spriječiti vodoupojnost je da površinu premažete u jedan do dva sloja silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.

Z J / 8.3.2012 20:27

Preuređujem sobu u staroj kući u Vlaškoj ulici u Zagrebu (kuća stara preko 100 godina). Ostrugao sam sve stare boje, na plafon sam nanio univerzalkoncentrat grund, pa na njega Teranil ekstra. Na plafonu su se međutim pojavile žute fleke- u velikim količinama. Čime to sada tretirati, prije nanošenja bijele boje, a da poslije nanošenja boje ne izbiju ponovno žute fleke.
Uz pozdrav, unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pojave žutih fleka nakon gletanja TERANILom EKSTRA do sada nismo imali reklamirane, jer je nakon gletanja TERANILom podloga izražajno bijela.
Možda su slojevi boje koje ste skidali, bili na bazi otapala, pa je sve to ostalo u podlozi te se reflektiralo na glet masu.
Žute fleke mogu upućivati na žbuku koja u sebi ima žutog pijeska, te kemijskom reakcijom podloge i gleta došlo do pojave fleka ili je podloga prije gletanja bila vlažna, te dok se ne osuši fleke će i dalje biti prisutne.
Pojava žutih fleka moguća je i zbog podloge koja je možda zasićena nikotinskim dimom koji je u podlozi.
Za sada gletanu podlogu ostavite da se osuši što je više moguće, pa tek nakon cca 20 dana prebojite disperzivnom bojom, npr. TERAPOL, u dva nalića.

i g / 7.3.2012 22:50

vanjski zid ožbukan klasičnom žbukom(cement,vapno,pjesakn)te obojan fasadnom bojom na vodenoj bazi,nakon nekog vremena pojavile su se pukotine koje su premazane staklenom vodom.kako kvalitetno sanirati zid,mžda tera..gletom i mrežicom hvala.

ODGOVOR

Nikako ne možete sanirati jer ste površinu premazali staklenom vodom.
Staklenom vodom se ne saniraju pukotine na fasadnoj površini. Potrebno je površinu ostrugati tj.mehanički skinuti slojeve do žbuke
.Površinu oprati vodom pod pritiskom i očistiti od prašine.
Nakon sušenja pregletati TERATERMO GLETom uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta.
Pošto je staklena voda sigurno ušla u pore žbuke, upozoravamo vas da su mogući problemi s prionjivošću novog sloja na postojeći.
U tom slučaju potrebno je skinuti i postojeću žbuku i ponovo ožbukati ili ugraditi toplinski sustav.
Nakon sušenja nanijeti završno dekorativnu žbuku prema izboru iz naše ton karte silikat,silikon,akrilat.

F B / 7.3.2012 1:15

"Poštovani,

Uređujem stari stan. Savjetovano mi je da za ""učvršćenje"" postojeće žbuke na zidovima i stropovima, te za sprečavanje pojave lasastih pukotina ( kojih sada ima) postojeću žbuku impregniram fasadnom impregnacijom, armiram staklenom mrežicom sa fasadnim ljepilom te gletujem.
Molim vaš savjet - prijedlog ""učvrščivanja"" stare žbuke sa proizvodima iz vašeg asortimana.

Hvala.

Franko Babić"

ODGOVOR

Ne postoji impregnacija, niti „.savjetovani“. sustav izvođenja radova kojom možete učvrstiti staru i trusnu žbuku.
Potrebno je provjeriti čvrstoću žbuke, te ako ona zvoni žbuku kompletno skinuti sa zida i ponovo ožbukati.
Predlažemo vam ugradnju nove žbuke GV 10 ili VC 40. Žbuku GV 10 nije potrebno dodatno gletati TERANILom, dok je za žbuku VC 40 to potrebno, te nije potrebna staklena mrežica.
Prilikom žbukanja rabiciraju se samo instalaterski otvori i spojevi različitih materijala.

m / 2.3.2012 10:43

Imam staru kuću od pune cigle, ima oronuli izgled. Kako da joj dam izgled engleskih starih kuća da se cigle vide? Problem su fuge između cikle, dali se to može popuniti nekom smjesom.

ODGOVOR

Postojeće fuge treba očistiti u dubinu 2-3 cm i cijelu površinu objekta dobro oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkama svu prljavštinu i prašinu.
Nakon sušenja od nekoliko dana fugirati MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Nakon što ste zapunili postojeće fuge cijelu površinu zaštitite silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT kojom ćete hidrofobirati i zaštiti ciglu od mogućeg daljnjeg propadanja.
Ako je na postojećim ciglama prisutno isoljavanje tretirajte cigle prije fugiranja mortom, ANTISOLom sredstvom za blokadu soli pa tek onda silikonizirajte.

d m / 1.3.2012 21:27

Kako sanirati vlažne kuhinjske zidove na kojima izbija plijesan.Na vanjske zidove kuće stavljena je termo fasada.

ODGOVOR

Sa zidova skinuti boju i glet te zidove oprati vodom.
Nakon sušenja od minimalno 5 dana žbuku do zasićenja tretirati fungicidnim sredstvom za sanaciju mikroorganizama TEARCID.

Ako se radi o većoj zarazi postupak je potrebno ponoviti.

Tretiranu površinu prije obrade gletom i bojom sušiti barem 7 dana.