Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D T / 6.9.2018. 17:28:11

Pozdrav! Planiram na moru na vikendici obnovu fasade, ista je stara skoro već 50 godina. Dvoumim se da li sad raditi stiropor toplinsku ili običnu fasadu (bez stiropora)? Vikendica je u uporabi od svibnja do listopada, i tada je sve otvoreno (prozori, vrata) te nisam siguran koliko je onda korisno raditi toplinsku stiropor fasadu? Također mi je važno da financijski bude prihvatljivo. Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Toplinska izolacija objekta koji se koriste tijekom ljetnih mjeseci doprinose uštedama na troškovima eventualnog hlađenja prostora! Ekonomska ipslatljivost ili neisplatljivost ovisi o postojećem stanju pročelja i potrebnim radovima sanacije!

V V / 6.9.2018. 13:21:15

Poštovani, kuća sa stanovima koja je izgrađena početak 2015., te ima silikatnu fasadu, cca nakon 2 godine počela se pojavljivati napuhnuta fasada, uglavnom kao horizontalna crta (visina crte cca 1.5-2 cm). Počelo je na jednom balkonu koji ima staklenu nadstrešnicu (čelična konstrukcija ubušena u cigle prije postavljanja izolacije i fasade), cca 20-30cm od poda (od pločica), nastavilo se kod susjeda ispod, na istoj visini otprilike, a njima je također na stropu balkona (donji dio mog balkona) izbila salitra. Isti problem sa napuhavanjem se dalje nastavio cca 7mjeseci nakon, ali ovaj put na predulazu zgrade koja također ima staklenu nadstrešnicu, otprilike na istoj visini od poda. Jedna od ideja uzroka je bila s obzirom da su te pravokutne čelične cijevi od nosive konstrukcije šuplje iznutra, da dolazi unutar njih do kondenzacije te se na dijelu gdje one idu ispod fasade od kondenzacije cijedi (nad mojim balkonom cijevi su imale probušenu 1 rupu otprije i stvarno ima unutra vode koja se ne uspijeva iscjedit, međutim sad kad smo bušili na predulazu (jer nije bilo nikakvih rupa otprije) nije bilo nikakve vode). Jeste li se susretali sa sličnim problemima na fasadi i koji su bili uzroci, ako su bili poznati? Hvala i lijepi pozdrav

ODGOVOR

Opisani problemi mogu biti i posljedica različitih uzroka, između ostalog i provlaživanja na detaljima sokla, hidroizolacije i sl. tako da je na temelju raspoloživih informacija teško definirati uzroke i dat prijedlog sanacije. Ukoliko imate fotografije stanja molim da iste proslijedite mailom na samoborka@samoborka.hr.

M G / 4.9.2018. 12:24:08

Poštovanje,dali je ljepilo Samoterm F za lijepit kamenu vunu? hvala

ODGOVOR

Polimer-cementni mort SAMOTERM F komponentna je certificiranog fasadnog sustava TERMOZOL STANDARD i primjenjuje se za lijepljenje i armiranje kamene vune.

M K / 2.9.2018. 23:05:36

Postoveni, na obiteljskoj kuci stara je zbuka u odlicnom stanju i prosle godine je prebojana standarnom bijelom fasadnom bojom, sada bi stavljali stiropornu fasadu, treba li skidati boju ili se moze lijepiti direktno na nju? Hvala

ODGOVOR

Ukoliko boja ima dobru prionjivost na podlogu, istu nije potrebno u potpunosti uklanjati s podloge. Prije lijepljenja ploča površinu impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

S S / 2.9.2018. 12:10:22

Molim pomoć...prije nekoliko godina na kuću smo postavili izolaciju - stiropor i stavili sve do završne faze - bojanja Sad smo primjetili da nam n površinu izbija zelenilo ( vjerojatno od vlage jer je istaknuto kad pada kiša) Može li se to oprati i kako ? Hvala

ODGOVOR

Pored pranja fasade vodom pod tlakom i tretiranja biocidnim sredstvom TERACID, svakako je potrebno temeljito pregledati sve površine, obzirom na vremenski period od izvođenja, kako bi se utvrdila eventualna potreba sanacije armirajućeg sloja, prije nanošenja završno dekorativne žbuke.

H D / 30.8.2018. 23:19:12

Treba li ukloniti postojeću žbuku sa fasade kuće prije nego se zaštiti toplinskom izolacijom (stiroporom)?

ODGOVOR

Priprema podloge kod izvedbe novog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju ovisi o procjeni stanja postojeće žbuke, te nastavno donosi odluka o eventualno potrebnom uklanjanju iste.

m k / 26.8.2018. 9:21:41

Pozdrav i molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje. Imam staru kucu koja je ozidana od kamena debljina zida 60-70 cm . uradjena fasada sa betono pa je ponegdje od starosti ispucala. Zanima me dali bih postigao sto u toplotnoj izolaciji da stavim stiropol ili da uradim demira samo bez stiropola? unaprijed veliko HVALA1

ODGOVOR

Dodatna toplinska izolacija svakako bi poboljšala energetska svojstva objekta, uz napomenu da se ne preporuča izvedba toplinskog sustava na objektima s trajno prisutnom kapilarnom vlagom.

B B / 22.8.2018. 11:25:09

Poštovani,Molim savjet koju vrstu fasadne boje odabrati za vikendicu na moru koja je prije 12 godina fino ožbukana i tako stoji do danas.lp

ODGOVOR

Preporučamo primjenu visoko vodoodbojnih fasadnih premaza tipa SILIKONKOLOR (silikonska fasadna boja)ili TERATON V (akrilatna fasadna boja). Fasadne površine potrebno je temeljito oprati vodom pod tlakom. Na osušene površine, 4-6 sati prije impregnirane UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, prebojati SILIKONKOLOROM (ili TERATONOM V).

I B / 14.8.2018. 14:18:49

U pitanju je starija kuća građena početkom 60.ih..Dio vanjske fasade se odlomio( do cigle) koji bi sada sanirali.Što preporučate koristiti ?

ODGOVOR

Sanaciju možete izvesti ili sa sanacijskom ili s vapneno cementnom žbukom po izboru, ovisno o debljini postojeće žbuke.

M P / 13.8.2018. 20:09:23

Poštovani rušim stari dio kuće koji je bio do pola zida visine cca 3.5 m novog dijela kuće gdje se nalazi stiropor fasada sa navučenim sepom granulama 2mm i obojan akrilnom bojom.Pošto mi je sada ostao goli zid od cigle kako povezat novi stiropor koji će se stavljat sa već postoječim na fasadi pošto nema mijesta za stavljanje mrežice koja bi ta dva sloja učvrstila i povezala kada se nanese lijepilo.Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Molim da nam proslijedite nekoliko fotografija kako bismo vam mogli konkretno odgovoriti.