Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A B / 10.4.2019. 15:11:45

molim vas lijepo za savjet koju fasadnu boju staviti na fasadu žbuka stara 20godina ,kuća se nalazi u karlobagu , s obzitom na buru ipadavine sa burompri brzini od 100 i više kilometara

ODGOVOR

Preporučamo visoko vodoodbojnu fasadnu boju tipa silikonska boja SILIKONKOLOR ili akrilatna boja TERATON V.

R P / 10.4.2019. 13:10:14

Poštovani, Sjeverna strana kuće je ožbukana 70.ih i već godinama imamo probleme sa vlagom. Odlučili smo napraviti novu fasadu sa stiropolom debljine 8 cm. Prije radova smo visokoltačnim peračem oprali cijelu površinu zida, uklonili gljivice i otkrili dosta pukotina. je li potrebno prije stiropola napraviti hidrizolaciju i koju vrstu bi preporučili. Hvala!

ODGOVOR

Prije izvedbe toplinskog sustava podlogu je potrebno impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Ne preporučamo nanošenje hidroizolacijskih premaza.

D S / 30.3.2019. 8:58:31

Postovani Molio bih vas savjet vezan uz proizvod kojim bih napravio poravnavanje (gletanje) fasade (stare nekih 25 godina) na terasi koju sam zatvorio i pretvorio u sobu. Dakle to od vanjskog postaje unutarnji prostor pa sam htio fasdu pregletati ljepilom za fasade bez mrezice i po susenju glet masom za unutarnje zidove. Molio bi vas misljenje je li to dobar pristup ili prijedlog alternativnog rjesenja. Unaprijed hvala Domagoj

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno o kojem tipu završne žbuke se radi , pa taklo ni o potrebnim debljinama sloja za izravnavanje. Preporučamo površinu temeljito otprašiti, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM, izravnati TERATERMO GLETOM. Tako pripremljenoj podlozi izvesti gletanje TERANILOM i bojenje unutarnjom bojom TERAPOL.

S P / 26.3.2019. 16:43:44

Poštovani, završni sloj silikon/silikaat navucen na stiropor 10 je na nekim mjestima poceo bubriti. Fasada je 5 godina stara. Da li je dovoljno da se taj dio odstrani i ponovno navuce ili su potrebni jos neki dodatni zahvati? Zahvaljujem

ODGOVOR

Eventualno potrebni dadatni zahvati ovise o uzrocima „napuhivanja“ žbuke te samom stupnju oštećenja. Minimalno potrebni zahvat uključuje uklanjanje žbuke na mjestima oštećenja, „krpanje“ oštećenih mjesta UNITERMOM u ravnini sa postojećom žbukom, nanošenje novog sloja završne žbuke punoplošno, ukoliko postojeća tekstura to omogućuje. U protivnom, potrebno je cijelu površinu pregletati prije nanošenja završnog sloja. U svakom slučaju preporučamo utvrditi uzrok ošetećenja i isti ukloniti prije sanacije.

E V / 24.3.2019. 18:30:08

Poštovani, Mogu li i kojom kamenom vunom izolirati strop u stanu iznad kojeg se nalazi drugi stan koji se povremeno grije. Sve radove mogu napraviti samo u svom stanu. Zanima me može li se izolacija riješiti na način da se ne radi spušteni strop gips pločama ili na sličan način, već da se direktno na vunu nanese malter ilinešto što se kasnije može bojati.

ODGOVOR

Izolaciju stropa možete izvesti uobičajenim toplinskim sustavima tipa TERMOZOL STANDARD!

F A / 20.3.2019. 12:08:13

Postovani, Na obiteljskoj kuci koristena je za zavrsnu obradu fasade Terabona prije 20 god, sad je boja izbljedila I potrebna joj je obnova. Zanima me koja je procedura tj postupak a zelim da ostane ista vrsta I boja završne obrade? Unaprijed hvala Lijep pozdrav

ODGOVOR

Stare mineralne završne žbuke kao što je Terabona preporučamo osvježiti egalizacijskom bojom MINERALKOLOR. Površine je potrebno prethodno temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom. Nakon sušenja od najmanje 2 dana, podlogu, po potrebi, impregnirati vodom razijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4-6 sati prije nanošenja MINERALKOLORA. MINERALKOLOR nanositi u dva naliča.

D K / 18.3.2019. 13:39:39

Poštovani, Na stiropor fasadi gdje je kutija od roleta stvorila su se puknuća na kutevima. Mrežica je postavljena ali svejedno je ispucano. Dali postoji neko sredstvo u boji fasade za ispunit puknuće od 1-2 mm. Hvala!

ODGOVOR

Pukotine su vjerojatno uzrokovane vibracijama, odnosno pomacima do kojih dolazi prilikom korištenja roleta, ili eventualno odvajanjem ploča od podloge. Za zatvaranje pukotina možete koristiti na tržištu dostupne fasadne trajno elastične kit mase.

D K / 18.3.2019. 13:37:16

Poštovani, prije 5 godina radio sam fasadu sa stiroporom od 10cm. Kad je fasada mokra vide se crte, mikro puknuća i crnilo po fasadi. s ćim se može oprat crnilo gljivice na fasadi?

ODGOVOR

Prema vašem opisu riječ je o površinskoj zarazi mikroorganizmima. Preporučamo površinu oprati vodom, nakon sušenja tretirati biocidnim sredstvom TERACID, te osvježiti fasadu bojom SILIKONKOLOR. Alternativno predlažmeo obratiti se specijaliziranim tvrtkama za čišćenje.

D / 28.2.2019. 19:11:49

Pozdrav, molio bih savjet dali izabrati toplinski sustav na bazi EPS-a ili mineralne vune za obiteljsku kuću građenu sa termoblokovima u okolici Zagreba ? Nadam se konkretnom odgovoru . Sa jedne strane je parapropusnost i negorivost a sa druge ekonomičnost. Kada se vuna nađe u sendviču ljepila i završne žbuke može li se govoriti praktičnoj parapropusnosti ? Što je trend ? Otvorenog sam uma. Unaprijed zahvaljujem. Damir

ODGOVOR

U posljednje vrijeme vidljiv je trend primjene toplinsko-izolacijskih ploča mineralne vune (MW). Pored negorivosti te veće paropropusnosti, mineralna vuna ima i bolja toplinsko-izolacijska svojstva (toplinska provodljivost EPS 0,039 W/mK, toplinska provodljivost MW 0,035 -0,036 W/mK). Gledano na posljedične uštede kroz smanjene gubitke, iste ne odgovaraju razlici u cijeni dvaju sustava. Što se tiče praktične paropropusnosti, ona ovisi i o ostalim komponentama sustava (ljepilo, završna žbuka), te mi u pravilu preporučamo paropropusnije završne slojeve. S druge strane sustav MW zahtjevniji je kod izvođenja i zahtijeva dodatnu pozornost kod izvođenja detalja. Možda će vam presudni faktor biti željena boja završnog sloja, obzirom da akrilatna završna žbuka TERAKRIL nudi mogućnost najšireg odabira, odnosno svih 360 boja iz naše tona karte POGLED U BOJU!

N S / 27.2.2019. 14:17:41

Neven S. Postovani, imam manje popravke fasade na obiteljskoj kuci u primorju. Kako imam vasu zavrsnu boju fasade i uspio sam kod vas nabaviti odredjenu kolicinu za te poravke, imam pitanje, postupak nanosenja odnosno pripremu ostecenog zida odnosno,stupova Balkona gdje je otpalo dio zavrsnog sloja s kakvim materijalom to obnoviti prije nanosenja zavrsnog sloja i kojim premazom prije impregnacije je premazati da nebih ponovno otpalo.

ODGOVOR

Ukoliko je riječ samo o oštećenjima završnog sloja, prije krpanja potrebno je podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Nanošenje novog sloja završne žbuke neće biti trajno riješenje ukoliko nije uklonjen uzroka nastanka postojećeg oštećenja.