Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z K / 25.2.2019. 20:08:48

Na stiropor fasadi na dva mjesta pojavile su se pukotine okomito i vodoravno duzine 20 cm. Stiropor je premazan silikatom. Kako te pukotine najbezbolnije sanirati S postovanjem Zoran Krncevic

ODGOVOR

Način sanacije pukotina na izvedenih fasadnim sustavima ovisi o uzroku njihovog nastanka. U vašem upitu nema dovoljno informacija potrebnih za prijedlog sanacije.

d l / 24.2.2019. 13:53:59

Nakon ovog olujnog nevremena crijep sa krova mi je oštetio silikonsku fasadu na nekoliko mjesta. Silikat je probijen u promjeru dva tri centimetra te se nadzire mrežica.Kako popuniti rupice nastale oštećenjem završnog sloja fasade,čime spriječite prodor vlage u fasadu?

ODGOVOR

Popravke postojećeg fasadnog sustava potrebno je izvesti sukladno oštećenju. Ukoliko je oštećena samo završna žbuka popravak možete izvesti nanošenjem sloja istovrsne žbuke. Ukoliko je došlo i do oštećenja armirajućeg sloja potrebno je izvesti novi armirajući sloj. U svakom slučaju svi mjestimični popravci ostat će vidljivi kao „zakrpe“.

M G / 11.2.2019. 14:30:49

Poštovani, koji sve proizvodi su potrebni za unutarnje oblaganje zidova i stropova EPS polistirenom, od impregnacije do završne žbuke?

ODGOVOR

Toplinska izolacija vanjskih zidova u pravilu se izvodi s vanjske strane. Ukoliko iz nekog razloga to nije moguće, izolaciju je moguće izvesti i s unutarnje strane pri čemu ostaje problem hladnih mostova. Svi elemetni sustava su isti uz pripremu podloge, najčešće klasično gletani unutarnji zidovi, KONTAKT GRUNDOM.

Z N / 8.2.2019. 19:46:35

Ako je zid izoliran sa vanjske strane stiroporom dali se smije unutarnja strana izolirati Multipor pločama. unaprijed hvala

ODGOVOR

Toplinska izolacija vanjskih zidova u pravilu se izvodi s vanjske strane, te ukoliko je već izvedena i dostatna nema potrebe za izvedbom dodatne toplinske izolacije s unutarnje strane istog zida.

Z F / 3.2.2019. 12:07:43

Postovani, kako mi je u kupaonici dosta hladno jer je iznad negrijana prostorija, idlucio sam strop toplinski izolirati, da li u tu svrhu bolje stiropor ili stirodur, treba li impregnirati prije strop, strop je pogletan . Hvala

ODGOVOR

Za toplinsku izolaciju podgleda možete izvesti primjenom i EPS i XPS ploča. Prije lijepljenja ploče potrebno je podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

V / 20.1.2019. 16:12:13

Poštovani. Koji je postupak nanošenja Teraplast a na postojeći stari Teraplast, radi se o obnovi fasade, stari sokl je širine 35cm, novi bi se nanosi na 40 cm širine. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Ovisno o kvaliteti izvedbe postojećeg TERAPLASTa, odnosno ukoliko je fino „zapeglan“ postoji mogućnost nanošenja novog sloja uz prethodnu pripremu temeljito očišćene podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br.65.

M D / 7.1.2019. 13:55:39

Poštovani! Zanima me postoji li temperaturno ograničenje prilikom postavljanja stiropora na vanjske zidove? Radi se o Baumitovom ljepilu, a trnutne temerature zraka su i do -6 C noću. Hvala!

ODGOVOR

Fasaderske radove ne preporučamo izvoditi na temperaturama zraka i podloge nižim od 5 oC.

M / 5.1.2019. 18:28:42

Poštovani... Napravio sam fasadu debljine 10 cm sve je proslo uredu do zavrsnog sloja koji je oprala na nekom dijelovima kisa... Jel bi sad smio samo preko tog nevuci drugi sloj zavrsnog sloja? Ili sta moram??

ODGOVOR

U koliko nije značajno narušena tekstura postojeće završne žbuke moguće je nanošenje novog sloja uz dodatni angažman kod zaribavanja budući da podloga, zbog postojeće teksture, nije fino zaglađena. Kako je najčešće kod ispiranja dijelom oštećena i tekstura žbuke poželjeno je zaglađivanje površine prije nenošenja novog sloja.

T D / 4.1.2019. 17:26:10

Poštovani ima kuću cca 450 m2 fasade u Viškovu kraj Rijeke cca 300 m nadmorske visine. Kuća je ozidana sa poroterm ciglom a izvana požbukana sa:šric,gruba ,fina melta klasična žbuka. Pošto nemam novaca za izolaciju stiropor i slično molio bih vas što biste mi vi preporučili kao predpremaz na moju žbuku i završni sloj (bez stiropora) dali akril ili silikat ili silikatnosilikonski završni sloj zrna od 1.5-2 mm i kolika je potrošnja po m2? Unaprijed hvala na odgovoru. L.p.Tihomir

ODGOVOR

Obzirom na lokaciju i specifične mikroklimatske uvjete preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU Z granulacije 1,5 mm, uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

D V / 4.1.2019. 14:26:06

Dali s može nanijeti završna akril fasad direktno na armirano betonski ogradni zid i koji je postupak, hvala

ODGOVOR

U koliko je površinska obrada AB ogradnog zida pogodna podloga za sitno-zrnate završno dekorativne žbuke, temeljito otprašenu podlogu potrebno je impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nanijeti akrilatnu završnu žbuku TERAKRIL Z granulacije prema vašem izboru. U koliko AB zidovi nisu završno obrađeni na način da zadovoljavaju zahtjeve sitno-zrnatih završno dekorativnih žbuka, preporučamo podlogu prethodno obraditi REPARATURNIM MORTOM F.