Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V P / 2.1.2019. 10:02:55

Poštovani, uz postojeću kuću odlučio sam se za nadogradnju garaže. Zanima me način na koji bih mogao izolirati spoj zida kuće sa zidom garaže te isto tako i gornji spoj ploče garaže i ploče terase ?!

ODGOVOR

Na mjestu spoja kuće i garaže potrebno je izvesti radnu dilataciju! Toplinsku izolaciju preporučamo izvesti XPS pločama.

B R / 9.12.2018. 17:50:15

Poštovani,planiram na kuću staru 40 godina staviti toplinsku izolaciju.U prizemnoj zoni je prani kulir,visok 90 cm.a fasada je hirofa u vrlo dobrom stanju.Koje ljepilo da koristim za ljepljenje stirodur ploće debljine 6 cm na prani kulir i trba li ga prethodno impregnirati ?

ODGOVOR

Za lijepljenje toplinsko-izolacijskih ploča i izvedbu armaturnog sloja preporučamo SAMOTERM F. Prije lijepljenja ploča potrebno je skinuti vrhove postojeće HIROFE, temljito očistitii cijelu površinu pročelja uključujući i prani kulir.

Z B / 29.11.2018. 8:44:28

Zanima me koliko dugo stiropor moze stajati postavljen na vanjske zidove prije nego se na njega nanese zbuka ali kad je mali uv indeks?

ODGOVOR

Preporuka proizvođača je izvedba cjelovitog ETICs sustava. Ukoliko se planira izvedba završne obrade s određenim vremenskim odmakon, prvenstveno zbog nepovoljnih vremenskih prilika, potrebno je obvezno izvođenje armaturnog sloja!

T S / 28.11.2018. 0:19:29

Napravio sam impregnaciju svih zidova i plafona sa sn vezom i sad planiram ljepit stiropor. Znam da treba čekat minimalno 24 sata prije ljepljenja., al ne znam koji je rok da poljepim sve? Npr ako sutra srijeda zaljepim zidove a plafon ostavim za ponedjeljak jel to ok ili impregnacija više neće vrijediti?

ODGOVOR

Vrijeme sušenja temeljnog premaza/impregnacije ovisi o tipu impregnacije koju koristite. Klasične SN veze, u pravilu se nanose neposredno prije izvdebe novih slojeva. Temeljni premazi za slabo upojne podloge moraju biti potpuno suhi prije nanošenja novih slojeva. Preporučamo pridržavati se uputa primjene navedenih na pakiranju proizvoda koje namjeravate koristiti!

I L / 24.11.2018. 16:10:00

Poštovani, radimo termoizolaciju fasade i ravnog krova. Atika krova je visine otprilike 60 cm i izolirat će se njezina vanjska strana i kapa. Na krov ide 15 cm izolacije što će pokriti donji dio unutarnje strane atike, a preostali dio unutarnje strane (cca 45 cm) ostat će neizolirano, jer nam projektant tvrdi da je to nepotreban trošak. Zanima me hoće li ovakva izvedba izolacije prouzročiti toplinski most, odnosno kakve probleme možemo očekivati ako ostavimo tako? Unaprijed hvala na odgovoru, srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Preporučamo izvesti i toplinsku izolaciju unutarnje strane atike u cijeloj njenoj visini kako bi se izbjegao hladni most!

p o / 17.11.2018. 13:23:31

Poštovani, molim Vas za savjet. Na kući građenoj 1962 prizemlje tri su sloja SEP fasade, dograđen kat 1987 dva sloja SEP fasade, PVC stolarija ugrađena 2003. Pitnje - dali je dovoljna debljina stiropora od 5 cm po tvrdnjama majstora za postavu fasade. Unaprijed HVALA !!

ODGOVOR

Potrebna debljina toplinske izolacije određuje se računski i ovisi o toplinskim svojstvima izolacijskog materijala, o slojevima konstrukcije vanjskog zida, lokaciji objekta i dr. Na temelju vašeg upita nije moguće utvrditi da li je debljina od 5 cm toplinske izolacije dostatna.

Đ P / 14.11.2018. 18:32:25

Dvoumim se koji stiropor staviti grafitni od 6cm ili bijeli od 8cm. Kažu da se grafitni hoće izbaciti a mi smo na moru i južna strana.Kuća je stara 15 godina, sa silikatnom fasadom.

ODGOVOR

Kod pravilne izvedbe toplinskog sustava i primjenu propisanih komponenti nema opasnosti od „izbacivanja“ toplinsko-izolacijskih ploča od ekspandiranog polistirena s dodatkom grafita.

C O / 14.11.2018. 12:05:23

Stavljao sam stiropor na strop od kupaonice te se jedan dio odljepio i spustio malo i sad je naslonjen na bojler...zanimame kako to mogu vratit tj pricvrstiti natrag a da ne skidam sve?

ODGOVOR

Ukoliko se radi o toplinsko izolacijskim pločama na kojima je izveden armirajući sloj moguće je dodatno mehaničko pričvršćivanje odgovarajućim vijčanim pričvrsnicama tipa Pričvrsnica PSV, te izvedba novog armirajućeg sloja. Preporučamo prethodno utvrditi uzrok odvajanja ploča od podloge (nepravilno lijepljenje, nedostatna priprema podloge, neodgovarajuće ljepilo i sl.) kako bi se isključila mogućnost novih odvajanja!

L / 12.11.2018. 11:45:28

POštovani! Ima SEP fasadu već 20 godina.Išla bi na stavljenje nove fasade.Koja vrsta fasade najviše odgovara Hvala

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je temeljito oprati vodom pod tlakom, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM te zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Na tako pripremljenu podlogu moguće je nanošenje novog završnog sloja tipa SILIKATNA ŽBUKA, SILIKONSKA ŽBUKA ili akrilatna žbuka TERAKRil teksture i granulacije prema vašem izboru, uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Ukoliko želite poboljšati i energetska svojstva objekta preporučamo izvedbu jednog od toplinskih sustava iz naše ponude!

K T / 12.11.2018. 8:14:55

Poštovani! Zanima me da li prvo trebam staviti fasadu, pa onda keramiku na terasu i ulazno stepenište ili može keramika pa poslje fasada? hvala

ODGOVOR

Ukoliko se radi o fasadnom toplinskom sustavu idealno bi bilo izvesti lijepljenje XPS ploča u zoni „sokla“ i izvesti armirajući sloj prije postave keramičke obloge, dok završni sloj preporučamo izvesti nakon postavljanja keramike, kako bi se spriječilo prljanje izvedenih površina ljepilom.