Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K B / 8.7.2019. 8:39:40

Poštovani, uredila bih balkon/lođa na moru (4m X 1,5) na način da bih na fasadu (samo žbuka farbana prije 20-tak godina) stavila grafitni stiropor najviše tri cm debljine, da ne gubim na prostoru a potom nakon mrežice i podletala te pofarbala površinu. Zanima me da li je prije lijepljenja stiropora potrebno stavljati neki od vaših premaza za impregnaciju ili bi to bilo dobro staviti na kraju? Hvala

ODGOVOR

Podlogu je prije lijepljenja topl.izolacijskih ploča potrebno temljito otprašiti, po mogućnosti oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

V V / 1.7.2019. 14:15:59

Poštovani, molio bi vašu stručnu pomoć vezano uz obnovu fasade na privatnoj kući. Radi se o dijelu fasade koja je obojana fasadnim premazom za fasade na finoj cementnoj žbuci, i drugom dijelu fasade ožbukanom sa finim cementnom žbukom. Obzirom da je na većem dijelu kuće fasada terabona i koja nije u tako lošem stanju, i koju za sada ne bi dirao, molio bi vaš savjet za odabir fasadnog premaza, a koji bi se mogao kasnije primjeniti i na terabonu. Takođe molim u kratko tehnologiju rada. LP

ODGOVOR

Bojanje fino zaglađenih fasadnih površina možete izvesti akrilnom fasadnom bojom TERATON V ili silikonskom bojom SILIKONKOLOR. Obzirom na veću paropropusnost silikonske boje i planirane buduće obnove Terabone preporučamo SILIKONKOLOR. Radove izvesti kako slijedi: - Temljito ispitati cijelu površinu i mehanički ukloniti sve eventulano slabo držeće dijelove boje (mjehurići, ljuskice i sl.) - očistiti površine pranjem vodom pod tlakom - nakon najmanje 48 sati (vrijeme sušenja) podlogu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (1dio UKG:2 dijla vode) - nakon 24 sata nanositi SILIKONKOLOR u dva naliča, drugo nalič nanositi na potpuno osušeni prvi

I P / 18.6.2019. 15:08:08

Poštovani, odlučili smo se za postavljanje stiropor fasade na zgradu izgrađenu prije 30 god. Trenutno je na njoj malter fasada i nema gljivica ni plijesni pa me zanima dal je potrebno prije ljepljenja stiropora izvršiti pranje i grundiranje. Hvala

ODGOVOR

Prije izvedbe ETICS sustava preporučamo pranje fasade, eventualno saniranje zaraženih površina biocidnim sredstvom TERACID, te impregnaciju podloge PREMIUM GRUNDOM.

D Š / 17.6.2019. 16:23:39

Na obiteljskoj kuci imam bijelu fasadu,dobro izgleda,ja bih je osvjezio bijelom bojom,molom postupak

ODGOVOR

Fasadu je potrebno temeljito oprati (najbolje čistačem pod tlakom – miniwashem) i pustiti da se osuši. Tako pripremljenu ju možete osvježiti fasadnom bojom. Vrsta boje ovisi o vrsti podloge na koju ju nanosite. S obzirom da taj podatak niste naveli, preporučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V 3000 (bijelu) u dva naliča.

J K / 26.5.2019. 22:40:16

Poštovani, Napravili smo stiropor fasadu ( zaljepljen je stiropor i zagletana je mrežica), ali zbog nedostatka financija nemožemo napraviti završnu žbuku. Zanima me dali je potrebno premazivanje nekom impregnacijom s obzirom da će fasada prezimiti bez završnog sloja? Bojim se da fasada ne upije vodu i da se ne smrzne i uništi naneseno ljepilo. Hvala.

ODGOVOR

Polimer-cementni mortovi za izradu armaturnog sloja ETICS sustava u našoj ponudi su materijali niske površinske kapilarne vodoupojnosti i kao takvi mogu „prezimiti“ bez nanošenja završnog sloja. U svakom slučaju preporučamo izvedbu cijelog sustava u kontinuitetu u koliko je to moguće.

J M / 21.5.2019. 08:05:41

Poštovani, Trebam obnoviti staru SEP fasadu (2 mm) novim slojem zaribane zbuke. Molim vas za upute što upotrijebiti i koji su postupci. Treba postići kompaktnost sloja i otpornost na uvjete uz jadransku obalu (kiša, vjetar i smrzavanje). Postojeća fasada je dosta 'isprana' i ostavlja trag na dlanu. Zahvaljujem i lijepo pozdravljam,

ODGOVOR

Fasadu treba temeljio ispitati, odtsraniti sve slabodržeće dijelove, oprati ivodom pod tlakom, nakon sušenja impregnirati PREMIUM GRUNDOM te zagladiti FINOM ŽBUKOM ESKTRA. Na tako pripremljenu podlogu moguće je nanositi novi završni sloj iz bogate ponude Samoborkinih završno dekorativnih žbuka, prema vašem izboru uz obveznu pripremu podloge odgovarajućom impregnacijom.

M / 16.5.2019. 21:52:45

Dobar dan ljepil sam stiropor xps na temelj kuce ljepilom za stiropor prvi da ok drugi dan ok treci dan se sve odvojilo a ljepilo se mrvi i puca nije se pošteno primilo ni na beton ni na stiropor gotovo ne ostaje trag ljepila ni na betoni ni na stiroporu hvala na odgovoru

ODGOVOR

Ukoliko je riječ o glatkoj betonskoj podlozi istu je potrebno impregnirati napr. KONTAKT GRUNDOM te lijepljenje izvesti odgovarajućim ljepilo – SAMOTERM F u odgovarajućim vremenskim uvjetima.

R M / 14.5.2019. 17:18:47

Molim vas za mali savjet, naime na novoj fasadi na zgradi, 10 cm stiropora i silikonski završni sloj, izvedene u 2 puta, 5cm i završni sloj prije 6 god i 5 cm i završni sloj prošli mjesec prilikom montaže klima uređaja krivo je izbušeno 4 rupe fi 25 mm, kroz sve slojeve i još u zid cca 10 cm. Molim vas za savjet, tj način sanacije.

ODGOVOR

Preporučamo „rupe“ zapuniti slabo ekspandirajućom pur pjenom, te izvedbu armirajućeg sloja i nanošenje završne obrade .

M A / 5.5.2019. 20:44:33

Poštovani radili bi fasadu na stambenoj zgradi,stara je zgrada u pitanju,biće tu i podzidavanja sa siporexom ispod prozora ( veličina 15 cm )dali ima razlika ( osim u cijeni )između stiropora i grafitnog stiropora.Hvala

ODGOVOR

Toplinsko-izolacijske ploče ekspandiranog stiropora s dodatkom grafita u pravilu su i 30- 40 % skuplje od EPS ploča. Također se razlikuju i u tehničkim karakteristikama – grafitne ploče imaju nižu toplinsku provodljivost te time u istoj debljini sloja osiguravanju veću toplinsku zaštitu.

T P / 25.4.2019. 8:10:41

Zanima me da li se prilikom ljepljenja stiropora ljepilo može nanositi na cijelu površinu ploče? Ako da onda zupčastim gleterom ili nečim drugim? Ujedno da li je pametno unutar ploče gdje nije ljepilo popuniti sa pur ljepilom ili je najbolje samo klasično nanošenje ljepila!?

ODGOVOR

Kod izvedbe toplinskih sustava ljepilo se na toplinsko-izolacijske ploče ekspandiranog polistirena preporuča nanositi trakasto uz rubove ploča i točkasto po sredini kako je prikazano na slici .