Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J D / 8.4.2018. 19:16:24

Poštovani, trebala bih sanirati podnožje fasade na staroj kući. Radi se o sep fasadi iz sredine 1980-ih, a podnožje je bojano tamnosmeđom bojom, koja se na mjestima jako ljušti i otpada. Možete li mi savjetovati na koji način sanirati podnožje nakon uklanjanja sloja koji se ljušti, odnosno koje biste proizvode preporučili. Kuća se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da vam je sokl objekta zasićen kapilarnom vlagom, te vam se zbog prisutne vlage boja ljušti. Potrebno je nakon skidanja boje utvrditi u kakvom je stanju postojeća žbuka i ako je loša kompletno je skinuti sa sokla i premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati SOKL ŽBUKOM u potrebnoj debljini. Sokl žbuku možete obojati fasadnom bojom silikatkolor u boji po izboru. Ako žbuka ima zadovoljavajuću čvrstoću tj. nigdje se ne odvaja, ne zvoni i trusi se i nema vlage možete postojeći sloj nahrapaviti tj. ostrugati barem cca 5 mm i ponovno prefilcati ili F 900 ili VC 50 i obojati fasadnom bojom.

i / 6.4.2018. 18:34:46

Kako popraviti pukotine na staroj sep fasadi? Nemam sredstava za novu fasadu, nego bih htjela rjesiti te pukotine koje su se pojavilena nekoliko mjesta i onda obnviti samo boju.

ODGOVOR

Ako su pukotine promjera do 0,3 mm mogu se prekriti mikroarmiranom fasadnom bojom, ako su pukotine veće potrebno je sanirati površinu ili zapunjavanjem pukotina ili premazivanje diprezivnim kitom i fasadnom bojom.

M B / 27.3.2018. 14:43:49

Poštovani, Lijepo molim savjet. Radi se o vikendici na moru. Izgrađena je 1998. godine. SEP fasada je tijekom godina i vremenskih utjecaja, posebice prilikom južnog vjetra i nevremena, ispirana kišom. Fasada je generalno u dobrom stanju, no od nekadašnje bijele boje pretvorila se u tamno sivu. Budite ljubazni pa mi preporučite što napraviti (oprati fasadu i kako, premazati ili navući novi završni sloj i kojim sredstvima odnosno materijalima to napraviti). Hvala unaprijed na odgovoru! S poštovanjem, Marko Berečki

ODGOVOR

Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom, suhu površinu premažite biocidnim pripravkom TERACID u jednom do dva sloja ovisno o zarazi mikroorganizama. Nakon jedan do dva dana površinu premazati fasadnom bojom TERATON V ili SILIKONKOLOR , u boji po izboru. Impregnacija prije bojanja nije neophodna, ali pošto je fasada već 20 godina stara, poželjno bi bilo da se impregnira UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom prije bojanja.

S D / 21.3.2018. 11:32:35

Poštovani Imam dva pitanja. Na Krku imam kuću na koju je stavljena fasada od termo žbuke i silikonski završni sloj. Nakon deset godinu, na fasadi su se pojavile mikro pukotine, a na dijelu unutarnje strane zida (južna) se oljuštila boja. Planiram obnoviti fasadu tako da nalijepim stiropor debljine 5 cm i opet stavim završnu silikonsku žbuku. Da li se stiropor može direktno lijepiti na silikonsku žbuku ili treba koristiti kakav predpremaz. I drugo pitanje vezano za stepenice. Na vanjskim stepenicama koje vode na kat nalaze se keramičke pločice koje na rubovima imaju aluminijske lajsne, ali nije napravljena izolacija pa pušta vlagu u prostoriju ispod. Ako skinem lajsne (sa čime popuniti rupe),da li na postojeće pločice mogu postaviti hidroizolaciju i na nju postaviti granitne pločice i sa kojim materijalima.

ODGOVOR

Pošto ste ugradili silikonsku završnu žbuku sustav se može ugraditi ali je potrebno prije lijepljenja provjeriti prionjivost i po potrebi čistu površinu impregnirati dan ranije KONTAKT GRUNDOM. Nakon impregniranja sustav lIjepite proizvodom SAMOTERM ili SAMOTERM F. Završna obrada može bez problema opet biti SILIKONSKA ŽBUKA. Nakon skidanja al profila , oštećenja zapunite upotrebom REPARATURNOG MORTA G. Podlogu od keramičkih pločica impregnirati MINERALKVARC ili KONTAKT GRUNDOM dan ranije. Na osušeni grund nanesite u dva sloja četkom, valjkom ili gleterom hidroizolacijski premaz HIDROELASTIK 2K . Na hidroizolaciju ugradite granitne ploče upotrebom ljepila TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

i š / 4.3.2018. 20:49:26

Poštovani,molim vas odgovor u vezi izrade fasade.Da li je vlažno vrijeme pogodno za izradu vanjske fasade stiropolom.Hvala unaprijed.Područje Dslmacije.

ODGOVOR

Temperature podloge i zraka za izvedbu toplinskih sustava treabju biti od + 5°C do +30°C. Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Fasadna žbuka ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu treba obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše. Prilikom izvođenja radova treba se pridržavati važećih građevinskih normi za fasaderske radove.

F D / 1.3.2018. 10:09:54

Postovani Planiram toplinski izolirati kucu u Dalmaciji . Logican izbor bio bi vanjska izolacija ali s obzirom da je kamena kuca steta je prekrit kamen pa sam se odlucio radit umutarnju izolaciju na nacin da se izo materijal nasloni na unutarnju stranu vanjskog zida a s druge strane gradi novi od cigle debljine 8 cm . Znaci radi se o sendvic zidu : vanjski kamen plus beton 30 centimetara izo materijal u sredini (neznam debljinu ) i cigla 8 cm unutra . Pitanje je koji izomaterijal i koju debljinu odabrati . Treba li kakva parna brana ili nesto . Pokusao sam naci odgovor na internetu ali nigdje nije bilo adekvatnog odgovora , stoga molim za savjet Hvala unaprijed Franko Dragojevic

ODGOVOR

Za izvedbu predviđene izolacije sendviča zida potrebno je obratiti se projektantu, koji će na temelju proračuna građevne fizike odrediti koji tip izolacije upotrijebiti, da li je potrebna parna brana i sl.

Đ / 27.2.2018. 9:22:23

Pozdrav, Planiram postaviti dosadni stiroplr pa sam već dobio ponudu za Framgat stiroplr 8 cm....i samoborka akril1.5....pa me zanima jel to silikatna ili mineralna zbuka i jos da li mi mozete preporuciti kako i u kojoj boji obojati fasadu.Imam slike kuće pa ako bi mogli dati koju ideju.Kuca je u Zadru.

ODGOVOR

TERAKIL Z 1,5 mm je akrilatna završna žbuka zaribane teksture na bazi akrilatnog veziva (nije ni silikatna ni mineralna). Za završnu obradu fasadnih toplinskih sustava možete koristiti sve tipove završno dekorativnih žbuka – mineralne (SEP Z2, SEP Z3), SILIKATNE ŽBUKE Z, R, Š ili VA, kao i SILIKONSKE ŽBUKE Z, R, Š ili VA. Za izradu kompjuterskog prikaza fasade molim potražite informacije na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/kompjutorski-prikaz-vase-fasade .

D M / 22.2.2018. 18:53:44

Poštovani imam na kući postojeću fasadu od sepa debljine cca 4 cm. I sad bih stavljao na to fasadu od stiropora. Pa me zanima dal postojeću trebam inpregnirati i sa čime? Ili ju je dosta samo oprati sa minivašem. ( zbog prijanjanja ljepila) Hvala

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je temeljito otprašiti i očistiti – oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja impregnirati temeljnim premazom KONTAKT GRUND ili alternativno MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

A K / 18.2.2018. 11:47:21

Da li stiropor fasada može stajati pogletana ljepilom godinu dvije bez nanešene boje? Te da li je onda potrebno prije nanošenja boje raditi neki dodatni premaz ili gletanje?

ODGOVOR

Svakako preporučamo izvedbu cjelovitog toplinskog sustava, uključujući i završnu žbuku. Ukoliko to ipak niste u mogućnosti realizirati, priprema podloge prije nanošenja same završne žbuke ovisit će o stanju armirajućeg sloja, a koje pak ovisi o kvaliteti korištenih materijala kao i izvedenih radova. Prema dosadašnjim iskustvima naknadno nanošenje završne žbuke najčešće zahtijeva dodatne radove.

F M / 10.2.2018. 4:42:19

Poštovani, Zanimala bi me Vaša preporuka za debljinu fasade (stiropor). Radi se o starini gdje su zidovi (kameni) debeli cca 60cm. Te da li na sve strane kuce stavit istu debljinu ili na strani koja je juzno orjentirana moze ici i tanji sloj za razliku od recimo sjeverne strane. Mjesto gdje se kuća nalazi je izmedju Novog Vinodolskog i Senja, točnije Krmpote.

ODGOVOR

Zidove debljine 60 cm nije potrebno dodatno izolirati jer sama debljina zidova je vec izolator. Ako ih želite izolirati potrebno je napraviti proračun građevne fizike koji će navesti potrebnu debljinu. Za debljinu zidova 60cm potrebna toplinske debljina izilacije je vise od 20cm. Kada se izvodi toplinska izolacija preporuka je da na sve zidove ide ista debljina izolacije , a ne različita.