Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M M / 18.12.2017. 22:31:11

Planiram raditi termofasadu u skoroj budućnosti na postojećoj kući. Razmišljam o 20 cm FKL (lamelama), FKD-S i FKD-N; te Frontrock CASA, MAX E, MAX PLUS i RENO. Ne znam kakva je razlika između istih. Nadalje, ukoliko je na postojećoj fasadi sep kao završni sloj, mora li se on nužno skidati, ili se fasada može lijepiti direktno na to? U kojim slučajevima se primjenjuje parna brana na zidovima? Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Za sve karakteristike kamene vune terbae se obratiti proizvođačima vune KNAUF INSULATION ili ROCKWOOL, te će vas oni najbolja savjetovati koji tip je najbolja ugraditi. Kod nas možete nabaviti sve ostale komponente koje idu u sustav. Završna žbuka ne mora se skidati ako i dalje dobro veže za podlogu. Potrebno je površinu dobro oprati i očistiti i po potrebi impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije (ovisi o upojnosti fasadne plohe). Koliko je nama poznato parna brana se ugrađuje na unutarnje zidove ili stropove prilikom izvedbe suhomontažnih obloga.

J K / 8.12.2017. 19:53:54

Poz. Imam fasadu 5 cm stiropor sa akrilnim zavrsnim slojem ( vjerovatno, ne sjecam se) uradenu 2003 g na vecem dijelu kuce cca 200 mkv i oko 100 mkv krecni malter. Sada bih na citavu kucu dodatno stavio kamenu vunu 10 cm pa me zanima kako skinuti akrilni sloj i kako vunu sigurno postaviti (nacin izrade). Ne bih tanju vunu pa ima li ikakve mogucnosti. Hvala unaprijed. LP

ODGOVOR

Ne preporučamo izvedbu novog sustava s pločama kamene vune na postojećem sustavu s EPS pločama. Akrilatnu završnu žbuku koja ima dobru prionjivost na podlogu nije moguće odstraniti bez oštećenja podloge.

S M / 4.12.2017. 9:22:52

U prethodnom sam pitanju zaboravio pitati - od kad smo pregletali plafon u coskovima se na vecim hladnocama javljaju kapljice vode od kondenzacije i tako razmacu boju i glat. Cime se moze prevuci glet masa barem po tim coskovima ili cijeli spoj zida i plagona da se to vise ne dogadja? Hvala

ODGOVOR

U koliko imate problem kondenzacije niti jedna vrsta glet mase neće vam riješiti problem. Potrebno je sanirati i utvrditi uzrok pojave kondenzacije (hladni mostovi, nedovoljna ili neadekvatna izolacija, izvedba spojeva i sl.). Nakon utvrđivanja pojave kondenzacije za premaz možete upotrijebiti unutarnju boju TERMOPOL antikondenzacijska boja za ličenje unutarnjih prostora na kojima dolazi do pojačane kondenzacijske vlage kao posljedica nedovoljne ili loše izvedene vanjske toplinske izolacije.

Ž / 29.11.2017. 17:17:02

Imam fasadu od sepa 5, staru preko 15 godina. Zanima da li se može na nju staviti novi sloj sepa manje granulacije, jer je sep pun kapilarnih pukotina.

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je pregletati TERATERMO GLET-om ili SAMOTERM F-om , te na tako pripremljenu podlogu možete nanijeti dekorativnu žbuku po izboru, manje granulacije.

K G / 28.11.2017. 11:27:01

Poštovani zanima me debljina stiropora koja bi trebala iči na kuću građenu osamdesetih od ŠPIČASTIH LJEVANIH BETONSKIH BLOKOVA. HVALA

ODGOVOR

Debljina toplinsko izolacijske ploče određuje se proračunom građevinske fizike gdje se proračunom slojeva dobiva potrebna debljina za energetsku zaštitu i uštedu toplinske energije.

I / 24.11.2017. 13:49:33

Dobar sa, Molim Vas informaciju u vezi ljepila za toplinsku izolaciju i pribor. Ukoliko se lijepi stiropor, a ne pričvršćuje se tiplama, postoji li mogućnost da ljepilo otpusti i stiropor otpadne? I da li se u tom slučaju dobiva garancija od Vas? Hvala

ODGOVOR

Lijepljenje se izvodi gotovim, tvornički pripremljenim polimer-cementnim mortom ili pastoznim disperzijskim ljepilom. Funkcija morta za lijepljenje je osigurati dobru čvrstoću prionjivosti na različitim podlogama i stvoriti čvrstu vezu između podloge i toplinsko-izolacijskog materijala. Ovisno o vrsti toplinsko-izolacijskog materijala, čvrstoća prionjivosti između EPS-a i podloge ne smije biti niža od 80 kPa (prema HRN EN 13499), odnosno čvrstoća prionjivosti između mineralne vune i podloge ne smije biti niža od 60 kPa (prema HRN EN 13500). Ovisno o opterećenju vjetrom i specifičnostima podloge i završne obrade, ETICS sustavi se mogu dodatno mehanički učvrstiti. Mehaničko pričvršćivanje pruža i dodatnu stabilnost u slučaju požara.U Hrvatskoj trenutno ne postoji tehnička regulativa o primjeni pričvrsnica. Podloga mora biti tehnički korektno pripremljena tako da se osigura trajna veza između ploče i podloge ili samo lijepljenjem ili lijepljenjem uz dodatno mehaničko pričvršćivanje. Na ožbukanim podlogama i starogradnji obvezno je, uz lijepljenje ploča/lamela, sustav dodatno mehanički učvrstiti pričvrsnicama. Kod sustava s površinskom masom (izolacija + armaturni sloj + završno-dekorativna žbuka) većom od 30 kg/m2i kod zgrada viših od 22 m potrebno je provesti detaljnu analizu opterećenja i nosivosti sustava. Prilikom miješanja morta za lijepljenje treba se pridržavati uputa proizvođača (tehnička uputa, upute na pakiranju). To vrijedi i za pastozna ljepila za koja proizvođač propisuje dodavanje cementa. Ljepilo se može nanositi ručno i/ili strojno. Prilikom njegova nanošenja treba obratiti pozornost na sljedeće: • između toplinsko-izolacijskog materijala i podloge ne smije doći do strujanja zraka kako bi se izbjegao „efekt dimnjaka“ • toplinsko-izolacijski materijal mora biti jednoliko pritisnut na podlogu po svojoj površini kako bi se izbjegle deformacije (efekt madraca ili jastuka ) Ovisno o toplinsko-izolacijskom materijalu, ljepilo se može nanositi metodom nanošenja trakasto po rubu i točkasto u sredini ili metodom potpuno pokrivnog nanošenja. Samoborka d.d. daje garanciju na kvalitetu svog materijal, a ne na uvjete i način izvođenja radova.

G / 13.11.2017. 13:32:02

Poštovani uradio sam demit fasadu bez završneg sloja samo ljepilo. Stiropol je 10 cm i namazane je hidroizolacija na kraju. Par puta se desilo da se začuje pucanje kao da neko baci kamen u zid. Za nekih 15 dana 3 puta se čulo. da li mi neko može objasniti o čemu se radi. Pozdrav

ODGOVOR

Toplinsko izolacijski sustav se nakon armiranje ne premazuje hidroizolacijskim premazom već se obrađuju dekorativnom žbukom po izboru. O navedenom pucanju vam ne možemo ništa reći.

N M / 6.11.2017. 8:22:27

Molim Vas dali danasnji i slični vremenski uvjeti(kisa i 4-8stupnjevaC) dozvoljavaju izradu fasade bez zavrsne zbuke i kako postojecu zastititi do postavljanja zavrsne zbuke. HVALA

ODGOVOR

Fasaderski radovi se ne izvode u kišnim uvjetima, bez adekvatne zaštite na skeli kojom bi se spriječilo vlaženje površine pročelja kao i eventualna zacurijevanja.

K Š / 18.10.2017. 19:49:00

Imam stiropor na kući i dvije ruke ljepila,stoji tako 10 godina nisam grundiro kad sam napravio izolaciju prije 10 god a inace je u dobrom stanju nije osteceno ni ispucalo.Sad bih stavljao zavrsnu zbuku pa me zanima dali je dovoljno samo grundirat ili bi morao navući jos jednu ruku ljepila,hvala

ODGOVOR

Nakon toliko godina potrebno je provjeriti u kavom stanju armaturni sloj. Ako se sloj dobro i čvrsto drži za toplinske ploče podlogu je potrebno oprati i očistiti od prljavštine, impregnirati i izvesti završno dekorativnu žbuku po izboru. Ukoliko je armaturni sloj ispucao sve loše dijelove maknuti i ponovno pregletati koristeći SAMOTERM GLET ILI SAMOTERM F , impregnirati i izvesti završnu žbuku po izboru.

Ž D / 9.10.2017. 16:01:07

Izgradio sam montažnu kuću koja je oblažena fasadnim panelima (lim+izolacija 5cm+lim). Lim je praktično ravan. Radi se o prizemnom objektu u blizini mora. Zbog same estetike, želio bi da mi fasada ne bude lim. Da li postoji neka mogućnost žbukanja? Unaprijed zahvalan. Žarko Dropulić

ODGOVOR

Limene panele možete impregnirati KONTAKT GRUND-om, te na njima izvesti toplinski sustav tipa TERMOZOL STANDARD ili TERMOZOL EKSTRA. Iznimno, nakon imregnacije, možete limene panele obraditi SAMOTERM F-om , kao podlogom za završnu obradu pri čemu obvezno morate izvoditi radne dilatacije na spojevima panela.