Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T M / 7.2.2018. 20:42:12

Postovani, Htjeli bi obnovioti fasadu na montaznoj kuci. Zidni paneli montazne kuce su izradjeni od drvenog kostura ( debljine 10 cm ) koji je ispunen keramickom vunom. Sa unutarnje strane nalaze se ploce od iverice ( debljine 10 mm ) i gipsane ploce ( debljine 10 mm ) dok su sa vanjske strane na kostur vijcima postavljene ploce od cementne iverice ( debljine 10 mm ). Na iste ploce je ljepilom navucena mrezica i fasada od sepa sveukupno debljine 3-5 mm. Sada bi htjeli na tu istu fasadu postavli stiropor ploce od 50 mm i navukli novu fasadu iz vaseg programa. Receno nam je da nije dobro da se stiropor ploce fiksiraju vijcima na postojecu fasadu ( zbog pucanja ploca od cementne iverice ) nego samo ljepljenjem. Rijec je o prizemnici visine 3-4 metra. Molimo vas za savijet. Hvala i pozdrav,

ODGOVOR

Ako su slojevi završne zbuke u redu tj. nigdje se ne odvajaju površinu treba oprati vodom i osušiti. Impregnirati dan ranije KONTAKT GRUNDom , zatim ljepiti toplinske ploče SAMOTERMom i izvesti prvi armaturni sloj sa staklenom mrežicom. Drugi sloj pregletati SAMOTERM GLETom. Završna zbuka - po izboru akrilat ili silikon. Pričvršćivanje pričvrsnicama na visinu od 3-4 m nije potrebno. Ploče neće pucati vec će se pričvršćivati u prazan prostor konstrukcije. Pričvrsnica se neće za ništa vezati, a trebala bi u zidu od opeke ili beton.

Ž g / 6.2.2018. 16:31:24

Poštovani, radim novi armirano betonski objekt, 60m od mora. Želim staviti stiropor fasadu 10cm. Stolarija (vrata, prozori) je PVC. Planirano je završiti objekt izvana (stiropor fasada, zatvori, ograda), a ostatak na jesen. Stavljali bismo fasadu 1 mjesec nakon završenih armirano betonskih radova (zidova). Dobila sam informaciju da se to ne preporuča (zbog vlage) i da bi trebalo najprije staviti unutarnje estrihe na podove i ožbukati zidove. Molim Vas informaciju kako trebam postupiti? Srdačan pozdrav i zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Prije izvođenja fasaderskih radova moraju biti završeni radovi kako slijedi: - završen krov s postavljenim žlijebovima i odvodnim cijevima - ugrađeni prozorski i vratni okviri, te postavljene prozorske klupčice - unutarnje žbukanje

M M / 29.1.2018. 8:32:55

Postovani, molim Vas da mi pomognete savjetom u vezi problema s prodorom vlage(kise) kroz fasadu. Vlaga je vidljiva u sobi u visini 15-20 cm od parketa. Fasada je stara 35 god, na sjevernoj strani kuce. Radi se o teraboni, visoko prizemlje koje je iznad konobe oblozene s vanjske strane s tzv pazinskim kamenom. Da li je moguce koristiti samo neki premaz , koliko ici u visinu fasade. Zahvaljujem na odgovoru, Milena M.

ODGOVOR

TERABONA je mineralna prirodna žbuka bez hidrofobnih dodatka, te je nakon toliko vremena i ona podložna starenju. TERABONU, ako je zdrava i nigdje se ne ljušti, je potrebno oprati vodom pod pritiskom i osušiti. Ako se na sjevernoj strani vide mikrororganizmi potrebno ih je eliminirati upotrebom biocidnog sredstva TERACID. Najbolje bi bilo cijelu fasadnu površinu premazati fasadnom bojom MINERALKOLOR ILI TERATON , a ako se ne želi bojati onda premazati transparentnim premazom SILIKOSAM KONCENTRAT.

K K / 25.1.2018. 21:35:53

Molim Vas pomoć oko sanacije fasade. Naime željelio bih ožbukati zid od fasadne opeke (molim pogledajte sliku u prilogu). Objekt se nalazi na području jakih vjetrova i izrazito jake solike. Površina je red veličine oko 80 m2. Molim Vas pomoć pri odabiru optimalnog riješenja fasade. Također Vas molim da za procjenu cijene po m2 kako bih mogao procjeniti investiciju. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ovako uredno napravljenu opeku šteta bi bilo ožbukati žbukom i sakriti ljepotu izvedenih radova. Preporučamo vam da opeku dobro operete slatkom vodom da se skine soli i kada se osuši površinu zaštitite premazom FIKSANIR. FIKSANIR se upotrebljava za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep. FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno s građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli. Proizvod je gotov za primjenu i ne razrjeđuje se. FIKSANIR se primjenjuje prskanjem ili premazivanjem. Važno je nanositi FIKSANIR do potpunog zasićenja podloge. Ako je potrebno nanijeti drugi sloj obavezno je sušenje prvog sloja dva do tri tjedna od nanošenja. Ako ipak želite površinu žbukati potrebno je nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA i ostaviti da veže s podlogom , a zatim podlogu ožbukati žbukom VC 50 do debljine max 2 cm. Završna obrada po želji. Prije žbukanja također površinu oprati slatkom vodom i osušiti prije žbukanja.

R Š / 23.1.2018. 19:58:34

Poštovani! Obnavljam fasadu, već su postavljeni novi prozoru. Imam jako dobru staru fasadu-termo žbuka, ali bi je htjela obnoviti s 10cm kamene vune. Čini mi se da je silikatni završni sloj najprimjereniji, da bi i u završnom sloju zid ''disao'', ali sam u zadnje vrijeme vidjela nekoliko zgrada koje na sjevernoj fasadi imaju u vlažnom dijelu godine mahovinasti izgled. Da li se to može dogoditi sa silikatnom žbukom? I koju žbuku preporučate kao zadnji sloj na kamenoj vuni? Rado bi da završnni sloj ima hrapavi izgled. U očekivanju vašeg odgovora, lijep pozdrav, Š.

ODGOVOR

Pojava mikroorganizama moguća je na bilo kojem tipu završno dekorativne žbuke. Najčešće primjenjivani oblici toplinske zaštite su povezani sustavi za vanjsku toplinsku izolaciju (ETICS sustavi). Tako izvedena toplinska zaštita ima znatan utjecaj na uvjete vlage i temperature vanjske stjenke fasade. Naime, toplinskom izolacijom objekta smanjuje se prolaz topline kroz vanjske zidove, pri čemu se ostvaruje ušteda energije grijanja, ali se istovremeno i znatno smanjuje akumulacija topline relativno tankih slojeva vanjske stjenke. Površina žbuke zbog toga ostaje duže vlažna i stvara se povoljna klima za rast mikroorganizama. Preporuka je ugraditi silikonsku završno dekorativnu žbuku.

N M / 17.1.2018. 12:16:38

Poštovani, molim kako na fasadi, na kojoj je ugrađen ETICS sustav (deblj. stiropora 5 cm) popraviti-sanirati oštećenja koja j enapravio djetlić (zaštićena ptica). naime, na zabatnom zidu, na nivou podrožnice krova kljuca kljunom i pravi rupe u fasadi (i stiropor) promjera i do 10-ak cm, a isto radi i drvenoj podrožnici, koja je van lica zida i to na porečnom presjeku vidljive grede. Značia. kako sanirati, odnosno kako zatvoriti fasadu (nastale rupe u ETICS sustavu) sa tehničke točke gledanja ispravan način. Dodatni problem je što se to događa na znatnoj visini (do 8 m od terena) te je otežan i pregled oštećenja. I još pitanje da li postoji nekakav poznati način zaštite fasade od takvih posjeta, kao preventiva, u smislu građevinske intervencije, ne računajući metodu rastjerivanja ptica (na neki od propisanih načina). Zahvaljujem

ODGOVOR

Ono što je djetlić oštetio može se popraviti samo će se vidjeti razlika u odnosu na ostali dio površine. Potrebno je izrezati veći dio (veću kocku, kvadar) tamo gdje je nastala šteta, ponovno zalijepiti novi dio ploče stiropora i pregletati uz armiranje. Nakon sušenja treba navući završnu žbuku. Ne znamo za neki pouzdani način zaštite fasade od ptica. Probajte „googlati“ riječi: djetlić fasada

M I / 4.1.2018. 13:45:04

Poštovanje, Koja od fasada je najbolja za termičku zaštitu, trajnost i koja bi bila cijena za cca 215 m2 površine po pojedinim tipovima fasade?

ODGOVOR

Svaka fasada ako se izvede prema pravilu struke je dobra, trajna i kvalitetna za toplinsku zaštitu. Cijena ovisi o odabiru toplinske zaštite, debljini odabrane toplinske ploče, završnoj dekorativnoj obradi i ovisno o odabiru TERMO ŽBUKA, SUSTAV SA PLOČAMA EPS, KAMENE VUNE, GRAFITNOG EPS ili MULTIPORA. Cijena se kreće od cca 100,00 kn – 500,00 kn /m2.

B B / 1.1.2018. 13:41:59

Poštovani.Prije 10 godina kuća na moru je klasično ožbukana grubo i fino.Sada bih htio na finu žbuku nanijeti bijelu fasadu boju.Koji postupak, temeljni premaz i bazu boje mi savijetujete obzirom na sol.Hvala.

ODGOVOR

Površinu treba dobro oprati slatkom vodom i osušiti, ako je površina zaražena mikroorganizmima (alge , gljivice, crnilo i sl.) potrebno je nakon pranja osušenu površinu tretirati fungicidnim pripravkom TERACID i dobro je natopiti, ako je zaraza veća, postupak fungicidom ponoviti. Nakon sušenja fungicida od 2-3 dana površinu obojati fasadnom bojom TERATON V ili SILIKONKOLOR u boji po izboru. Impregnacija za boju TERATON V nije potrebna, dok za SILIKONKOLOR koristite UNIVERZALKONCENTRAT GRUND nanešen dan ranije.

V T / 29.12.2017. 20:19:23

Poštovani! Krećemo u obnovu stare istarske kamene kuće. Zidovi debljine 55 cm. Zanima nas kako izolirati kuću. Nije nam bitno da se kamen vidi. Čime izvana izolirati a čime iznutra? Unutra ima i stare žbuke koju treba skinuti i očistiti kao i na nekim vanjskim dijelovima... Hvala

ODGOVOR

Zidove debljine 55 cm nije potrebno dodatno toplinski izolirati jer proračunom građevne fizike toplinska izolacija bi trebala biti debljine 30 cm i više da bi dobili energetski učinkovit objekat. Prema opisanom staru žbuku je potrebno skinuti do kamena, dobro očistiti i ožbukati sanacijskom ili vapnenom žbukom po izboru. Žbuka se može upotrebljavati iza vanjske i za unutarnje radove. Završna obrada prema izboru. strukturna (mineralna žbuka po izboru), glatka.

Z I / 28.12.2017. 18:52:16

Postovani, na obiteljskoj kuci prije 7 godina je postavljena toplinska izolacija od stiropora a zavrsna struktura silikatna (zuta).Ove godine doslo je do izbjeljivanje boje na mjestima koja su izlozena vremenskim utjecajima. Kako je najbolje to sanirati. Uaprijed hvala te svako Vam dobro zelim u godini novoj.

ODGOVOR

Ako je fasadna žbuka izgubila boju tj. posvijetlila je, potrebno ju je samo osvježiti fasadnom bojom. Površinu treba oprati vodom pod pritiskom (minimwash) i očistiti prljavštinu. Ako je na površini zaraza mikroorganizmima (alge , gljivice, crnilo i sl.) potrebno je nakon pranja osušenu površinu tretirati fungicidnim pripravkom TERACID i dobro je natopiti. Ako je zaraza veća postupak fungicidom ponoviti. Nakon sušenja fungicida od 2-3 dana, površinu obojati fasadnom bojom TERATON V ili SILIKONKOLOR u boji po izboru. Impregnacija za boju TERATON V nije potrebna, dok za SILIKONKOLOR koristite UNIVERZALKONCENTRAT GRUND nanešen dan ranije.