Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D Š / 6.6.2018. 8:17:46

Poštovani, Najljepša hvala na odgovoru o hirofi, vrlo ste susretljivi. Molio bih dodatnu informaciju, ako može. Trgovac mi je pokazivao ton kartu, te naglasio da obojene hirofe nema, tj ne može se naručiti u svim bojama. Sada je na kući boja koja se nekad zvala terakota, ne sjećam se kako je točno pisalo, a otprilike boja cigle. Da li takva boja još postoji, ili slična, te gdje se može vidje ton karta za obojenu hirofu, imate li to označeno na web stranici? Hvala, uz srdačan pozdrav

ODGOVOR

HIROFA obojena se naručuje po ton karti (tonovi označeni slovom M) , isključivo po zahtjevu kupca. Ako željene boje nema može se naručiti najsličniji ton i naknadno kupiti fasadna boja u tonu po izboru tj. boja cigle te se fasadna ploha ujednači bojom kako bi sve bilo jednako. Ako ste imali boju cigle ili teracota to je bilo prilično davno,te smo mi u međuvremenu mijenjali ton karte i tonove. Najsličniji ton vašem postojećem možda se može pronaći u novoj ton karti. Ton karta je dostupna na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/upload/dokumenti_i_cjenici/tonkarta_zbukepremazi_v1.1_151838.pdf , ali je preporuka da se tonovi ne biraju po web stranici,nego po ton karti uživo jer dojam tona na ekranu računala može biti drugačiji nego u stvarnosti.

d š / 1.6.2018. 19:42:49

Poštovani. da li se u Vašem, ako ga imate, tvorničkom dućanu, može nabaviti hirofa u boji? Prije puno godina smo tamo i kupovali. Da li imate svih boja, ili se mora naručiti? Na kući je fasada hirofa, i htjeli bismo je obnoviti.

ODGOVOR

HIROFA se i danas proizvodi te se može kupiti i kod nas u krugu tvornice u maloprodajnoj trgovini ili na upit u trgovini u Zagrebu (Adžijina ulica) Bijela HIROFA je uvijek dostupna, a obojena samo po zahtjevu kupca. Rok isporuke 7- 10 dana.

f b / 31.5.2018. 18:32:13

Poštovani Trebam obojiti fasadu koja je napravljena prije tridesetak godina ,nešto kao tarabona rustikalno s rupicama vućeni izgled,koju boju koristiti za istu ,boja je bijela bila i ponovo bih bijelu

ODGOVOR

TERABONA se može obojati bilo kojim tipom fasadne boje: mineralna, akrilatna, silikatna ili silikonska. Preporuka je MINERALKOLOR ILI TERATON V u bijeloj ili boji po izboru. Površinu treba oprati vodom pod pritiskom i osušiti. Impregnacija nije potrebna, boja se direktno nanosi na fasadnu površinu u dva premaza.

K A / 25.5.2018. 12:14:54

Poštovani, Na kući staroj oko 50g izvedena je fasada stiroporom debljine 4 cm, sa završnom silikonskom bojom a ispod je stara SEP fasada (prije cca 10 godina). Prije dvije godine drvena stolarija je zamjenjena PVC stolarijom. Sada imamo sljedeće probleme: 1. u jednoj prostoriji se u visini cca 50 cm pojavile smeđe mrlje, što upućuje na kapilarnu vlagu 2. na plafonu koji se nalazi ispod natkrivene terase u zimskom periodu se pojavljuje kondenzirana voda i crne mrlje, nastale zbog toplinskih mostova. Molim Vas za odgovor kako sanirati navedeno, a da se sanacija izvrši sa unutarnje strane objekta. Hvala unaprijed na savjetima.

ODGOVOR

Prema opisanom debljina izvedene toplinske izolacije nije dostatna te se stvara prevelika razlika između unutarnje i vanjske temperature i pojave kondenzata , a jedan od uzroka je i ugradnja PVC stolarije. Sanacija s unutarnje strane je moguća ali ne dugoročno jer će vam se problem i dalje javljati. Najbolje bi bilo s vanjske strane povećati izolaciju za 4-5 cm. Pošto imate ugrađenu PVC stolariju u zimskom periodu je potrebno češće izmjenjivati razliku u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora. Pri sanaciji s unutarnje strane treba povećati debljinu toplinske izolacije (EPS ploče) ili ugraditi Knauf ploče s parnom branom i toplinskom izolacijom odmaknute od zida 3-5 cm. Prije sanacije neophodno je sa zida ostrugati boju i glet te otprašenu i čistu žbuku dobro natopiti fungicidnim sredstvom TERACID i ostaviti da se osuši. Ako je zaraza mikroorganizmima veća postupak ponoviti. Ako ne želite izvoditi dodatnu izolaciju nakon tretiranja TERACIDom treba pregletati zid i bojati bojom sa dodatkom fungicida.

d l / 20.5.2018. 10:20:42

Bok, Imamo termo fasadu vec nekih 15ak godina. Boja je poblijedila i sad to na kraju dosta lose izgleda. Znaci...vidio sam da Cro Stone ima neke ljepe tamnije nijanse dekorativnog kamena, i svidja mi se ideja da to postavimo kao novu fasadu. Pitanje je dali je opce moguce posto mi vec termo (stiropor) fasadu? Dali se po njoj moze ista lijepiti? To sto smo mi vidli ima svoje stiroporske utore za postavljanje tih plocica. Sto bi na kraju bilo najbolje uciniti? Pozdrav i hvala Vam unaprijed Darko

ODGOVOR

Na izvedeni toplinski sustav može se ugraditi kamena obloga, potrebno je paziti da ukupna težina postojećeg sustava i kamene obloge ne prelazi 35kg/m2. Kamena ploča ne smije biti veće debljine od 15 mm. Lijepiti kamene ploče ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Na stranici HUPFAS imate brošuru kamen i keramičke obloge pa možete vidjeti što je potrebno napraviti prije ugradnje kamena.

M R / 18.5.2018. 9:20:53

Poštovani molim vas savjet kako sanirati vertikalne pukotine na toplinskoj fasadi. Kod izrade iste izgleda da je izvođač štediona materijalu i nije uz prozore postavio dodatna ojačanja komadom mrežice pod kutom 45° pa su se bočno po vertikali između dva prozora pojavile vertikalne pukotine(kutnici su postavljeni) i na zabatu gdje nema otvora od ruba cca1 m i druga na na razmaku od predhodne cca 2,5-3 m sada su već vidljive i s udaljenosti od 15-20 m

ODGOVOR

Pri tome u obzir treba uzeti širinu, izgled i vrijeme nastanka pukotina.Uzroci nastanka pukotina u ETICS-u su u nepravilnoj izvedbi ili su uvjetovani vanjskim mehaničkim i higrotermičkim utjecajima. Najčešće pogreške koje se javljaju kod izvedbe ETICS-a i koje dovode do pojave pukotina su: ■ nepravilno lijepljenje ploča, osobito EPS ploča (npr. samo točkasto lijepljenje, premala kontaktna površina, predebeli sloj ljepila) ■ preširoke fuge između ploča ■ kriva izvedba armaturnog sloja bez ili uz nedovoljno preklapanje staklene mrežice ■ izostanak dijagonalnog armiranja ■ premala debljina armaturnog sloja ■ nepropisni položaj staklene mrežice unutar armaturnog sloja ■ staklena mrežica koja ne odgovara zahtjevima kvalitete ■ nedovoljno sušenje armaturnog sloja ■ miješanje komponenti ETICS sustava različitih proizvođača. Funkcionalnost sustava može biti ugrožena nastalim pukotinama. O procjeni uzroka nastanka pukotina, njihovoj širini i dubini ovisi način sanacije. Ovisno o širini pukotine, sanacija se izvodi na više načina: a) širina pukotina do 0,3 mm- potrebno je sanirati prebojavanjem posebnim premazima predviđenim za tu namjenu; b) širina pukotina iznad 0,3 mm- uz uvjet da je sustav stabilan, potrebna je: ■ izvedba novog završno-dekorativnog sloja ■ izvedba novog armaturnog i završno-dekorativnog sloja. U slučajevima grubog kršenja pravila izvođenja sanacija može podrazumijevati i izvedbu novog ETICS sustava na postojeći, uz obveznu primjenu posebnih pričvrsnica (npr. na pločama koje su lijepljene samo točkasto temperaturne oscilacije uzrokuju prevelika naprezanja koja novi armaturni sloj ne može premostiti).Ukoliko prilikom izvedbe ETICS-a nije izvedeno dijagonalno armiranje, potrebno je kutove dijagonalno armirati te cijelu površinu izravnati mortom za armaturni sloj. Samo djelomično popravljanje uzrokovalo bi vidljive nepravilnosti, kao i razlike u nijansi završnog sloja.

M H / 15.5.2018. 22:29:45

Poštovani Radi se o fasadi rađene 2015 god. 15 cm stiropora,završni premaz akrilni 1.5mm. Za hladna vremena ujutro ocrtava se stiropor i tiple na fasadi,koji nako dizanja temperature polako nestaju. Več sam primjetio tamne crte na spojevima stiropora kao da je na to mjestu fasada prljava. Imam preporuku za sanaciju da se na postoječu fasadu naljepi 2cm stiropora + mrežica+ljepilo+ grund+završni premaz.ili da se samo pregleta sa ljepilom i stavi završni sloj fasade. Po Vama koji bi zahvat bio optimalan i trajan da se stiropor više ne osrtava na fasadi. Hvala Lp

ODGOVOR

Prema opisanom, toplinski sustav nije izveden prema pravilu struke te vam se u periodu hladnog i vlažnog vremena ocrtavaju toplinske ploče i pričvrsnice. Ugradnjom 2 cm toplinskih ploča nećete ništa postići ako će se izvoditi sustav kao što je i sada izveden. Najjednostavnije je da površinu impregnirate, dan ranije, KONTAKT GRUNDom i ponovno pregletate sustav s ugradnjom staklene mrežice. Ukupna debljina novog armatrunog sloja mora biti 3-5 mm. Armaturni sloj predstavlja najvažniji element sustava jer mu daje otpornost na vanjske utjecaje, stoga ga je potrebno nanijeti posebno oprezno, uz strogo pridržavanje pravila struke. Izvođenje armaturnog sloja treba početi najkasnije 14 dana od postavljanja toplinske izolacije. Armaturni sloj se izvodi kao tankoslojni, srednjeslojni i debeloslojni. Armaturni sloj se u pravilu izrađuje u dva koraka. U prvom koraku mort za armaturni sloj treba nanijeti na odgovarajuće pripremljenu toplinsku izolaciju. Preporuča se ovaj sloj svježeg morta pročešljati zupčastom gladilicom jer se na ovaj način osigurava odgovarajuća debljina sloja i pozicioniranje mrežice. Debljina morta i veličina zuba zupčaste gladilice moraju biti takvi da se osigura odgovarajuća debljina armaturnog sloja te pozicija mrežice u gornjoj polovini, odnosno trećini sloja. U svježi mort se umeće staklena mrežica odozgo prema dolje laganim pritiskom gladilicom (u okomitom ili vodoravnom smjeru) uz minimalni preklop od 10 cm. Treba paziti da se tijekom umetanja mrežice ne pojavljuju nabori. Drugi sloj morta za armiranje potrebno je nanijeti najkasnije nakon 24 sata od umetanja mrežice koja mora biti prekrivena barem 1 mm mortom za armiranje. Na površini armaturnog sloja ne smiju se ocrtavati obrisi mrežice. Ako je to ipak slučaj, potrebno je još jednom nanijeti mort za armaturni sloj.

I R / 12.5.2018. 16:52:59

Poštovani. Imam staru fasadu(hirofa) koja je čvrsta. Kuća je niska prizemnica i sada planiram staviti stiropor od 10 cm kao i sve ostalo što je potrebno. Zanima me dali je potrebno stavljati tiple ili je obojenu fasadu dovoljno prije postavljanja stiropora premazati nekom emulzijom. S obzirom da ću radove izvoditi sam i ne mogu cijelu površinu završne žbuke izraditi bez vidljivih prijelaza mislio sam površinu odvajati nekom trakom da dobijem površinu u obliku pravokutnika cca 1 m2. Dali je to izvedivo i kakvom trakom te kada trebam skidati traku da zbog sušenja žbuke ipak dobijem čisti prijelaz a da ne odljepljujem žbuku. Hvala

ODGOVOR

Hirofi je prije ugradnje toplinskog sustava potrebno samo ostrugati vrhove i površinu dobro otprašiti od prašine i oprati vodom. Impregnacija vam nije potrebna prije lijepljenja sustava. Pošto sustav ugrađujete na postojeći sustav dodatno mehaničko pričvršćenje je obavezno, pričvrsnice moraju proći kroz sve slojeve sustave do nosivog zida. Planirane radove izvedbe toplinskog sustava prepustite ovlaštenom izvođaču radova tj. fasaderima. Planirane kvadrate ne izvodite jer ćete estetski narušiti izgled objekta te će vam se sve nepravilnosti vidjeti te ih nećete moći prekriti. Traka koja se upotrebljava u fasaderskim radovima je krep papirnata traka, te se nakon izvedenih radova traka odmah skida.

I L / 5.5.2018. 19:59:02

Postovani, Imam termo fasadu od 5cm stiropora i zbog odredjenih gradjevinskih zahvata (smanjivanje svjetlosnih otvora gradjevinskom opekom koja ce biti jednako izolirana) trebao bih napraviti spoj nove mrezice na staru silikatnu povrsinu. Koje ljepilo koristiti u tom slucaju (direktno na silikat)? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Radove armiranja možete izvesti sa SAMOTERM F ILI UNITERM.

Z V / 28.4.2018. 21:01:03

Postovanje!Tu na Vasim stranicama sam vidio pitanje o toplinskoj fasadi.Covjek ima samo špric na vanjskom zidu.Predlozili ste mu da ozbuka zid prije lijepljenja top.ploca.Dali je to obavezno ili se moze lijepiti stiropor fasada na sami špric?Hvala

ODGOVOR

Ukoliko ne postoji značajnije odstupanje ravnina, žbukanje podloge prije izvedbe povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju nije obvezno.