Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J K / 3.3.2018. 20:39:41

Poštovani, stari dimnjak od opeka u potkrovlju tj. tavanu (nestambeni prostor) mi je obložen od ovog ljeta kamenom vunom, mrežicom i gletom. Kod ovih hladnoća, po vanjskoj stijenci dimnjaka između dimnjaka i kamene vune mi se stvara kondenzat koji curi na betonsku ploču. Također u stambenom prostoru ispod deke mi na zidu, kuda prolazi dimnjak izbijaju ružne fleke od tog kondenzata kao na ovoj slici: https://ibb.co/k7tH7n Pokušao sam problem riješiti presijecanjem i skidanjem izolacije na dimnjaku pri betonskoj ploči na tavanu od nekih 15-ak cm i mazanjem deke oko dimnjaka sa strane tavana onim crnim katranom na koji se lijepi ona crna ljepenka. Ja sam samo izmazao tog katrana po deki oko dimnjaka. Sad mi kondenzat curi na tu crnu katrenu podlogu. Kako ću sanirati žbuku iznad dimnjaka u stambenom prostoru i što da napravim na dimnjaku u tavanskom prostoru da se ne stvara taj kondenzat. Imam sobnu peć na pelet. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Ako ste izveli presijecanje i premazivanje premazom na bazi katrana, a niste zavarili na tom dijelu ljepenku kao da niste ništa napravili i dalje će vam se isti problem javljati. Premaz recitol (na bazi katrana) služi za lakše i bolje prianjanje ljepenke na podlogu a ne za zaštitu. Kondenzat na dimnjaku se ne bi smio javljati ako ste dimnjak toplinski izolirali, te je najvjerojatnije došlo do greške u izvedbi detalja. Smatramo da bi upit trebali poslati npr. Schiedlu ili PGM ili Zagorka, kamini Hoyan koji se bave izvedbom dimnjaka i kamina. Ako je dimnjak zidan opekom s vremenom može doći do propadanja fuga između reški ili je došlo do zacurjevanja na spoju dimnjaka i krova ili ploče. Ukoliko se dimnjak i dalje koristi za grijanje obavezno morate skinuti svu žbuku sa dimnjaka, popraviti reške između opeke ili mortom za zidanje ili vapnenom žbukom. Kada se reške poprave premazati dimnjak mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati vapneno cementnom žbukom ili toplinskom žbukom.

n / 2.3.2018. 11:52:07

Poštovani! Imam problem sa dimnjakom u jednokatnici ,koji je sazidan od pune cigle i koji zbog dugog čekanja na preslagivanje kamina nije imao dovoljnu radnu temperaturu je je procurio.Na katu kuće, u prostoriji kroz koju prolazi dimnjak pojavljuju se tamne mrlje i smola, vrlo teškog i neugodnog mirisa .Majstor koji će sanirati dimnjak, preporučio je skidanje postojeće žuke , toplinsku izolaciju tavanskog djela dimnjaka,kao i preslagivanje kamina. Sve mi zvuči logično,ali molim i vas za savjet. uz to vas molim da mi kažete da li ima neko sredstvo za impregnaciju mirisa sa kojim bi se mazala cigla dimnjaka prije nanošenja novog sloja žbuke i da li postoji termo-izolacijska žbuka koju bi koristili na tavanu da se smanji kondenzacija vlage u dimnjaku. Unaprijed se zahvaljujem!

ODGOVOR

Pitanje biste na prvom mjestu trebali poslati tvrtkama npr. Schiedelu ili PGM ili Zagorka, Kamini Hoyan koji se bave izvedbom dimnjaka i kamina. Mi nismo sigurni da radna temperatura utječe na curenje dimnjaka, već vam je najvjerojatnije došlo do problema među fugama zidanog dimnjaka, ako je dimnjak zidan opekom, te s vremenom može doći do propadanja fuga između reški ili je došlo do zacurjevanja na spoju dimnjaka i krova ili ploče. Ukoliko se dimnjak i dalje koristi za grijanje obavezno morate skinuti svu žbuku sa dimnjaka, popraviti reške između opeke ili mortom za zidanje ili vapnenom žbukom. Kada se reške poprave premazati dimnjak mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati vapneno cementnom žbukom ili toplinskom žbukom. Mirisa čađe se nećete odmah riješiti već s vremenom. Kondenzaciju nećete riješiti upotrebom žbuke već jedino ili preslagivanjem dimnjaka ili ugradnjom npr. Schiedelovog gotovog dimnjaka uz odgovarajući promjer izlaza dimnih plinova. Kondenzacija vam se može pojavljivati i zbog neodgovarajućeg promjera izlaza dimnjaka u odnosu na grijaće tijelo.

I / 28.2.2018. 18:44:51

Poštovani, Molimo Vas Vaš savjet što postaviti na betonski pod za izolaciju s obzirom da jedan zid malo vlaži .Naime na taj pod postavili bismo laminat.Koja je procedura..Neki govore majstori da se na pod stavi samo hidroizolacija (u kantama) a neki ljepenka) Što nam Vi preporučate,da ne bude vlage i da ne bude buke prilkom hodanja po laminatu.Hvala lijepa na odgovoru! Ivan Šimunović

ODGOVOR

Podove je potrebno hidro i toplinski izolirati. Na ab ploču ugrađuje se ljepenka, plivajuća glazura (s toplinskom pločom) minimalne debljine barem 5-6cm, hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUEOLASTIK i završna obloga prema izboru.

j p / 27.2.2018. 19:00:59

Poštovani, trebam savjet koji vaš proizvod uzeti za hidroizolaciju, naime radi se o prohodnoj terasi od 70 m2 koja mi je nedavno pustila vodu,na njoj se nalazi kameni mozaik kojeg ne bih dirao (tj.kopao) već preko njega stavio hidroizolaciju,pošto sada nisam fincijski u mogućnosti staviti hidro izolaciju i preko nje pločice,tražim hidroizolaciju koja može izdržati godinu-dvije dok ne postavim pločice,koja je koliko toliko otporna na gaženje i UV zrake. Dali imate slićan proizvod koji bi meni odgovarao

ODGOVOR

Površinu premažite hidroizolacijskom masom za zaštitu betona, BETONPROTEKT MONOELASTIK, u dva premaza debljine 3-4 mm.

Z V / 27.2.2018. 14:41:03

Postovanje!Zid iznad temelja mi je previse napusten u odnosu na temelj.Stavljai bi stiripor fasadu 10 cm.Tako da bi bila prevelika razlika pa sam mislio uzidat uz temelj red cigle da smanjim razliku.dali bi trebalo hidro izolirat temelj s ljepenkom il s nekim vasum proizvodim prije zidanja uz temelj.I dali se na hidrostop monoelastik moze nanjeti cementni spric i zavrsna zbuka c60.Hvala

ODGOVOR

Prije zidanja, zid se ne hidroizolira već nakon što ga obzidate, ili temelj, poželjno bi bilo temelj premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili MONOELASTIK , u dva premaza debljine 3-4 mm, te nakon toga ugrađivati toplinski sustav po izboru. Na hidroizolacijski premaz može se nanijeti podložna žbuka VC 60, prethodno je potrebno nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA zbog bolje prionjljivosti na polimer cementni hidroizolacijski premaz.

I M / 24.2.2018. 7:37:14

Poštovanje, AB ploča mjestimično vlaži a na nekoliko mjesta prokaplja. Čime i na koji način kvalitetno riješiti taj problem. Zahvaljujem.

ODGOVOR

Na AB ploči potrebno je izvesti hidroizolaciju uz odgovarajuću pripremu podloge, kao i ostale eventualno potrebne radove. Na osnovu raspoložive informacije nije moguće dati konkretniji prijedlog sanacije.

D K / 22.2.2018. 23:05:44

Poštovani, pozvali smo majstore da nam oliče stare zidove u kući. Bili su mjestimično popucali, utvrdili su da na jednom mjestu ima vlage pa su nanijeli reparaturni mort. Nakon toga su gletali s teranil ekstra i odmah krenuli farbati. Sad su se pojavile neke žute mrlje na zidu. Primjetio sam da nisu nanosili nikakvu impregnaciju i nisu sušili dovoljno zidove. Da li su mrlje nastale zbog toga i kako to sad sanirati?

ODGOVOR

Izvedeni radovi nisu tehnički ispravan način sanacije zidova sa prisutnom vlagom. Pojava žutih mrlja može biti posljedica vlage u podlozi. Prijedlog sanacije ovisi o uzrocima pojave vlage u zidu – tj. da li posljedica trajno prisutne kapilarne vlage ili provlaživanja uslijed zacurijavanja.

A K / 16.2.2018. 16:39:53

Postovani, zivim na 6 katu stare zgrade od ukupno 10 katova. Sjeverna fasada je goli betonski zid kojeg zelim hidroizolirati sa vanjske strane. Sa unutarnje strane betonski zid je oblozen redosljedom prema unutra-5cm zuta staklena vuna Ursa Fono-paropropusna plasticna folija-dupla knauf ploca. Strah me da se u tom zracnom djepu izmedju betonskog zida i knauf ploce ne stvori oaza za razvoj plijesni i gljivica. Iz tog razloga zelim betonski zid zastititi od vlage na nacin da na vanjsku stranu zida nanesem hidroizolaciju. Dali je tekuca guma dobar izbor materijala za ovaj moj slucaj? Imajte na umu da je sjeverna strana fasade tesko dostupna te ce zahtjevati industrijski alpinizam tj. izvodjac ce visjeti na konopima dok izvodi nanosenje hidroizolacije. Hvala i lijep pozdrav

ODGOVOR

Ne preporučamo izvedbu hidroizolacijskog premaza s vanjske strane AB zida bez proračuna parodifuzije.

s p / 13.2.2018. 12:39:44

Poštovani Molim preporuku: koju izolaciju i kako izolirati pod tavanskog stana prije popločenja i ugradnje tuš kabine direktno na ploćice bez kade

ODGOVOR

Upotrijebite hidroizolaciju HIDROPROTEKT DUOELASTIK. Premažite u dva sloj debljine 3-4mm. Obavezna je upotreba trake za brtvljenje i manžeta na prodorima vode. Keramiku ljepite ljepilom TERATEKT FLEKS.

G M / 9.2.2018. 13:48:50

Pozdrav. Molim za mišljenje i preporuku o mogućnosti izrade cisterne za vino od Vaših betonskih cijevi unutarnjeg promjera 800 mm. Naime, ideja je da se dvije cijevi postave uspravno jedna na drugu, na betonsko postolje, te time dobije cisterna od oko 1000 litara. ukoliko mislite da je to izvedivo molim preporuku čime spajati cijevi i čime ih završno obraditi izvana, a posebno iznutra zbog karakteristika sadržaja. Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Ako želite koristiti za vino betonske cijevi , potrebne je kupiti one s oznakom BD. Spoj dvije cijevi zabrtviti HIDROSTOPom , a nakon toga cijelu površinu premazati HIDROPROTEKTom u 2 sloja. 3. sloj je potrebno pregletati. HIDROPROTEKT je zdravstveno ispitan te ne bi smjelo biti nikakvih problema s vinom. Vanjsku stranu cijevi takoder mozete premazati HIDROPROTEKTom u 2 sloja.