Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M M / 23.3.2012 7:23

"Problem na zidovima u garaži. Između temelja i zida garaže napravljena hidroizolacija ljepenkom. Na samoj podlozi u garaži nije izvedena hidroizolacija. Sad se događa to da na onom dodirnom dijelu podloge i zida dolazi do osipavanja žbuke jer vjerojatno vuče vlagu iz podloge koja nije izolirana. Ljušti se do visine nekih 5 cm od podloge. Mislio sam odvojiti podlogu od zida (""ištemati"" kanalić) i zapuniti nekim hidroizolacijskim materijalom, a neznam čime. Molim Vas za preporuku ukoliko sam uspio objasniti problem."

ODGOVOR

Potrebno je skinuti žbuku barem 20 cm iznad visine do koje se žbuka trenutno ljušti, jer je teško utvrditi u kojoj mjeri je vlaga prisutna u zidovima.
Svakako zbog neizvedene hidroizolacije, vlaga čini štetu koju je sada teško sanirati, ali se može spriječiti daljnje širenje vlage i propadanje žbuke. Nakon skidanja žbuke, podlogu oprati vodom pod pritiskom i ostaviti zidove da se prirodno osuše koliko je god to moguće - barem 30 dana.
Podlogu premazati HIDRO ŽBUKOM u dva sloja te obavezno napraviti holker na spoju zida i poda. Nakon 2-3 dana ožbukati s VC 40 u debljini postojeće žbuke.
Žbuku ili prefilcati FINOM ŽBUKOM F-900 ili polimer vapnenom masom TERANIL.
Savjetujemo vam da u garaži obavezno nakon saniranja ugradite tzv.sokl od keramike ili slične podne obloge da se spriječi eventualno zacurijevanje vode.

M S / 22.3.2012 20:56

Poštovani,
htio bi na betonsku terasu zalijepit pločice. Terasa je kompletno natkrita, lijepio bih direktno na beton koji je na zemlji izliven( nema pukotina) zanima me dali če beton vuč vlagu iz zemlje(kapilarno) i time s vremenom odvojit pločice od betona? Dali se mora taj beton izolirat pa na izolaciju lijepit počice?

ODGOVOR

Moguće je da s vremenom kapilarna vlaga stvori probleme odvajanja od podloge.
Predlažemo vam da površinu AB ploče premažete HIDRO ŽBUKOM u dva sloja, četkom, te zatim keramiku obavezno lijepite TERATEKTOM FLEKS-om.