Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N M / 6.10.2016. 10:45:32

Pozdrav, trebala bi mi vaša preporuka nekih od vaših proizvoda koji bi se koristili prilikom renoviranja stare kamene kuće. Naime, planiram renovirati staru kamenu kuću iznutra, te bih većinu kamenih zidova, tj onih koji su u dobrom stanju, samo fugirao. Međutim budući da ima dijelova koji su u lošem stanju te ih nije moguće fugirati, onda bih te dijelove pokrio žbukom. Tako da bi neki dijelovi bili kombinacija fugiranog prirodnog kamena i žbuke u nepravilnim oblicima (zavisno o obliku tog lošeg djela). Moja situacija je nešto kao na ovoj slici, da si bolje predočite: http://i68.tinypic.com/dfiykk.jpg Moje pitanje se odnosi na ovaj dio koji bi se trebao ožbukati; budući da bih htio da je žbuka što tanja, da se ne strši puno u odnosu na kamen, koje vaše proizvode bi mi preporučili za to, te na koji način i sa kojim vašim proizvodima tretirati tu podlogu, odnosno stari zid, prije nanošenja žbuke? lp

ODGOVOR

Prema poslanoj slici preporučamo vam zidove obradii tj. fugirati i ožbukati VAPNENOM ŽBUKOM 4 ili 2 u potrebnoj debljini. Pred špric je od istog materijala rjeđe konzistencije.

D / 6.10.2016. 5:18:51

Poštovani, Planiram rekonstrukciju stare kamene kuće na Kvarnerskom otoku. Kuća ima originalnu žbuku na kamenu. Koji bi bio najsličniji način izvedbe nove vanjske žbuke, a da se pri tome poštuje tradicionalni izgled kuća na sjevernom Jadranu, a da pri tome ima optimalnu funkcionalnost u klimatskom okruženju 300m od mora, na povišenom vjetrom nezaštićenom mjestu? Istovremeno tražim žbuku koja, uz gore navedene karakteristike, ima sto je moguće manju debljinu - po mogucnosti manje od 2.5cm.? Naime, postojeća originalna žbuka je te debljine, s čime su u skladu postavljene prozorske erte (kameni okviri), pa bi deblja źbuka bila Izdignutija (viša) od kamenih okvira, sto je estetski kompromitirajuće. Molim Vas preporuku u smislu izvedbe i materijala! U očekivanju vašeg odgovora, Srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Potrebno je znati koja je to originalna žbuka na kamenu i o kojem periodu je žbuka izvedena. Sve žbuke koje mi proizvodimo u današnje vrijeme mogu biti adekvatna zamjena za postojeće stare žbuke. Proizvodimo sanacijske, vapnene žbuke, toplinske, lagane, vapneno cementne žbuke. Tehničke karakteristike žbuke niste naveli pa ne znamo točno što želite. Svaka žbuka se može nanijeti u minimalnoj debljini od 5 mm i nekoliko cm ovisno o podlozi i zahtjevima.

T t / 5.10.2016. 9:50:30

Pozdrav, potrebno je ožbukati cca 110 m2 mansarde. Za to bi koristio vašu žbuku VC 40. Interesira me ekonomska isplativost između ručnog mešanja žbuke (cement/vapno/pjesak) i kupovine gotove žbuke. Koja je največa kvadratura, da se ne isplati ručno mješanje žbuke te je bolje kupiti več gotovu žbuku? Pozdrav.

ODGOVOR

Žbukanje gotovom industrijski proizvedenom žbukom je isplativije u odnosu na samostalnu ručnu izvedbu bez obzira na veličinu površine. S gotovom žbukom VC 40 predšpric se može raditi od istog materijala rjeđe konzistencije. Gotove žbuke su ujednačene kvalitete i mogu se izvoditi i ručno i strojno.

m š / 30.9.2016. 16:31:44

Poštovani, molio bi informaciju, koja vrsta grunda ili inmpregnacije se koristi prije nanošenja Teraplasta na betonske podloge? Hvala!

ODGOVOR

Impregnacija je MINERALKVARC GRUND.

B K / 27.9.2016. 17:19:24

Poštovani, imam veliki hodnik koji jeveć 40 godina čiji su zidovi u teraplastu. U super stanju, Ali malo mi je pri dnu zamazano. Imate li savjet kako moprati teraplast. Hvala i s poštovanjem, Branka Kirin

ODGOVOR

Površine obrađene TERAPLASTOM možete očistiti toplom vodom i blagim sredstvo za uklanjanje masnoća, tipa detergenta za suđe.

r r / 25.9.2016. 13:31:24

Postovani, dobar dan. Preko zbuke na vanjskim zidovima je navuceno fleksibilno ljepilo za keramiku bez armiranja. Pojavile su se svugdje pukotine, moje pitanje je, da li se moze preko toga navuci novi sloj ljepila i armirati i nakon toga navuci marmorin? Gospodin ne zeli stiropor ni nesto slicno... I sa kojim od vasih proizvoda je najlbolje obraditi simsove? I koj proizvod mi mozete preporuciti za obradu betonskih stupova? Hvala Vam, LP

ODGOVOR

Postojeće slojeve ljepila potrebno je ukloniti s površine vanjskih zidova. Sanaciju preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA armiranom staklenom mrežicom PRIMAFAS 160, te nanošenje završne žbuke. Istim proizvodom preporučamo obraditi I betonske “simsove” uz prethodnu impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM. Alternativno za obradu simsova I stupova možete koristiti SAMOTERM GLET ili REPARATRUNI MORT F. Sve proizvode primjenjivati prema tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

M S / 23.9.2016. 13:20:32

Poštovani, Obnavljam kupaonu u starijoj zgradi te preventivno mijenjam cijevi odvoda i dovoda koje se nalaze u zidu i podu. Nove instalacije izvoditi će se plastičnim materijalima. Također utvrdio sam da je stanje žbuke u prostorije loše te je izvršeno ukanjanje stare žbuke do cigle. Molim vas vaš prijedlog za sanaciju zida te poda

ODGOVOR

Za krpanje instalacijskih šliceva u podu preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20, a za obradu zidova vapneno-cementnu žbuku VC 40. Detalje primjene možete pronaći na tehničkoj uputi prizvoda dostupnoj na našoj web stranici www.samoborka.hr.

F Š / 20.9.2016. 9:42:44

Poštovani, molim za pomoć oko problema sa vodom u suterenu. Naime, radi se o obiteljskoj kući koja se gradi na kosom terenu te je suteren pozicioniran ispod prednjeg dijela kuće, cijelom širinom. Temeljenje objekta napravljeno je tako da su prvo napravljeni trakasti temelji, zatim betonski nadtemeljni zidovi, a podna temeljna ploča je lijevana između nadtemelja, ne preko njih, tj. izvedena je tzv. plivajuća ploča. Ispod te temeljne ploče nabijeno je cca 15-ak cm tampona. Zidovi suterena izgrađeni su betonskim blokom (između prvog reda bloka i ploče postavljen je katran), a hidroizolacija je napravljena tako što su prvo zidovi premazani resitolom, zatim je stavljen katran V-3 u dva sloja (vertikalno i horizontalno), te je kao zaštita hidroizolacije postavljeno 5 cm XPS-a. Oko suterena je postavljena drenaža. E sada se javlja problem u smislu prodora voda između temeljne ploče i nadtemelja, dakle vlaga, a u slučaju obilnije kiše i voda prodire odozdo na spoju prvog reda blokova i temeljne ploče. Slažete li se sa stavom arhitekta da će se problem riješiti projektiranom hidroizolacijom poda suterena koja bi se izvela postavljenjem dvostrukom sloja ljepenke i njezinim „varenjem“ sa katranom koji se već nalazi između prvog reda bloka i ploče ? Naknadno je na takvu hidroizolaciju projektirano stavljanje 5 cm stiropora, glazura i pločice, ali bih ja prvo postavio samo hidroizolaciju kako bih vidio da li će voda i dalje nadirati, odnosno hoće li podići ljepenku ? Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Vaš upit trebate uputiti proizvođaču ljepenke jer se ne bavimo izvođenjem radova niti dovoljno poznajemo proizvode na bazi katrana. Oni poznaju svoje proizvode najbolje pa će vam isto tako moći i odgovoriti na vaš upit.

M T / 19.9.2016. 13:10:57

Poštovani. U obiteljskoj kući imam stubišni i hodnički prostor ožbukan sepom. Htio bih sada imati glatke zidove. Što mogu uraditi i kojim materijalima

ODGOVOR

Ako je tekstura SEP-a gruba potrebno je što više postrugati da se skinu vrhovi, dobro otprašiti i usisavačem očistiti podlogu. Podlogu treba impregnirati i pregletati glet masom TERANIL ili TERANIL EKSTRA uz mogućnost rabiciranja staklenom mrežicom za unutarnje radove u sloju gleta.

z v / 17.9.2016. 20:49:28

Dio betona na koji mislim lijepit toplinsku fasadu pojavljuje se isoljavanje..Predlozili ste mi da premazem taj dio hidroprotekt duoelastikom ,pa da zatim ozbukam dio radi poravnanja.Zanima me dali trebam prvo premazat tekucinom protiv isoljavanja.hvala

ODGOVOR

Ako je prisutno isoljavanje prije premazivanja hidroizolacijskim premazom potrebno je podlogu tretirati ANTISOL-om i dobro očetkati žičanim četkama.