Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S / 13.1.2017. 19:35:25

Poštovani, živimo u prizemnici od 150 kvadrata. Pola kuće je ispod podruma koji je ukopan u zemlju. Mene zanima s čime izolirati strop u podrumu i pod u potkrovlju pošto gubim dodatnu toplinu? Samo da napomenem da su mi vanjski zidovi obloženi stiroporom od 8 cm, na to stavljena fasada.

ODGOVOR

Strop se može toplinski zaštiti ugradnjom ploča EPS ili mineralne vune, koja se mogu obraditi polimer cementni premazima kao SAMOTERM F ili Knauf pločama. Ako je s vanjske strane izvedena toplinska izolacija prije izvedbe potrebno je konzultirati se s arhitektom da se napravi proračun građevne fizike kako ne bi došlo do pojave kondenzata.

D B / 11.1.2017. 18:09:03

Da li se cementni špric 2 može nabacivati ručno sa ježom

ODGOVOR

Ne preporučujemo izvedbu cementnog šprica 2 špricanjem fasaderskim ježom.

v k / 10.1.2017. 20:17:28

imam stari kuliplast na unutrašnjim zidovima, građevinski je ok, ali je strašno zaprljan, da li se smije prebojati i s čim, ili oprati nekim sredatvom

ODGOVOR

Ako je TERAPLAST u dobrom stanju možete ga samo dobro oprati vodom pod pritiskom i četkama očistiti prljavštinu. Prilikom pranja možete koristiti deterdžent za kućanstvo bez otapala. Ako ga želite obojati nakon pranja i sušenja obojite ga fasadnom bojom TERATON V . Impregnacija nije potrebna.

D J / 5.1.2017. 9:19:09

Poštovani, prije manje od godine dana bojao sam dekorativni kamen bojom za beton. Prije toga sam isti impregnirao akrilnom emulzijom (najjeftinijom na tržištu). Nije prošla ni godina dana, a boja se ljusti, otpada, bubri (ispod nabubrenih dijelova je led). U čemu je problem? Ima li jeftina impregnacija veze s tim? Postoje li u vasoj ponudi proizvodi s kojima bi mogao kvalitetno obaviti posao, a ne da boja ne izdrzi ni godinu dana. Zahvaljujem.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je dekorativni kamen u proizvodnji zaštićen sredstvima zbog lakšeg održavanja, te je prije bojanja trebalo napraviti probu prionjivosti. Teško je sada reći da li impregnacija koju ste koristili može biti uzrok navedenih problema ili boja. Potrebno je slojeve boje i impregnacije skinuti sa kamena i dobro očistiti i bojati bez impregnacije bojom za beton AKROTON direktno na kamen. Ali potrebno je prvo napraviti manju probu na kamenu zbog prionjivosti.

T V / 29.12.2016. 18:33:30

Poštovani, u fazi sam gradnje kuće i trenutno sam u radovima žbukanja unutarnjih zidov. Zidove smo grubo ožbukali i poravnali sa vc 50 materijalom. Sada bi trebao na tu grubo-poravnatu žbuku nanjeti finu žbuku i zafilcat je tako da dobijem zidove spremne za bojanje. Mene zanima dali postoji materijal koji bi mogao koristit da mi gotovi zidovi ispadnu fino glatki bez točkica, kao što se dogodi kada zidove obradim sa vc 50 i zaficam ih sa spužvicom. Dali postoji materijal koji se nanesu u jednoj ruci a da zidovi ispadnu glatki? hvala

ODGOVOR

Površinu impregnirajte UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije i pregletajte glet masom TERANIL ili TERANIL EKSTRA. Gletanje se izvodi u dva sloja, jer s jednim slojem teško ćete postići potpuno glatke zidove. U jednom sloju možete nanijeti gotovu disperzivnu masu TERANIL MAX.

G M / 26.12.2016. 1:28:55

poštovani, molim Vas savjet postoji li riješenje za pucanje žbuke u prostoru... u proljeću je ručno žbukan prostor koji je dugi niz godina već bi izgrađen od betonskih blokova i natkriven.. dakle nije oštećen zid ili natopljen vodom, nismo uzeli strojnu žbuku jer je majstor rekao da je ručna žbuka kvalitetnija i čvršća i dakako puno skuplja ali nismo išli štedjeti... nakom cca 6 mjeseci počele su se pojavljivati pukotine po zidovima, jedan dio prostora je već bio pogletan i pripremljen za bojanje, nakom što sam uočio pukotine odustao sam od bojanja i postrugao sloj gletmase u području oko pukotine i stvarno se uvjerio u pucanje žbuke.. prvotno sam pomislio da je predebeli sloj gletmase nanesen ali defitnivno to nije... ima li mogućnosti da se nakako zapune te pukotine jer me ovakva situacija deprimira. nakon jako puno uloženog novca ja imam osjećaj da je novac ipak bačen u vjetar a ne uložen u moj budući dom... unaprijed vam hvala na odgovoru

ODGOVOR

Izjave izvođača ne bismo uopće komentirali jer tvrdnja o kvaliteti i čvrstoći uopće nije točna. Industrijski proizvedena žbuka nije ništa skuplja od žbuke koja se izvodi ručno, samo je pitanje što je majstor radio da vam je žbuka ispucala i koliko je naplatio to što je izvodio. Žbuka koja se industrijski proizvodi može se izvoditi i ručno i strojno ujednačene je recepture i može se nanašati u jednom ili više slojeva ovisno koji tip žbuke odaberete: gips vapnenu žbuku, vapneno cementnu žbuku, vapnenu ili toplinsku žbuku. Treba provjeriti u kakvom stanju je izvedena žbuka i kako se prostiru pukotine tj. da li su samo površinske ili su kroz cijeli presjek žbuke, koliko se prostiru po površini, da li su pravilne ili su paučinaste i onda pristupiti sanaciji. Ako je žbuka čvrsto vezala za podlogu i ne tzv.“šušti“ pukotine mogu biti uzrokovane uslijed spuštanja žbuke (veća debljina žbuke), pukotine uslijed skupljanja (prebrzo isušivanje), pukotine uslijed puzanja (nepovoljni uvjeti sušenja, loša prionjivost na podlogu, neprimjerenoj vrsti žbuke ili nepoštivanju vremena sušenja), kapilarne pukotine (nastaju prilikom zaglađivanja žbuke – predugo obrađivanje i vezivo ispliva na površinu). Prilikom gletanja potrebno je u sloj gleta utisnuti staklenu mrežicu za unutarnje radove 70 IN i gletati na uobičajen način. Prije bojanja potrebno je sušenje barem 10 dana.

J K / 18.12.2016. 18:04:35

Da li se silikat moze upotrijebiti vise puta kada se kanta nacme ili se stvrdne hvala lijepa

ODGOVOR

Proizvod se može upotrijebiti u roku 24 mjeseca od datuma proizvodnje. Potrebno je kantu dobro zatvoriti i skladištiti u suhom i zatvorenom prostoru na temperaturi iznad 5°C, na paleti.

R P / 13.12.2016. 18:20:02

Poštovani, htio bi izravnati betonsku ploču bazena. Naime, postojeća ploča je neravna i sa nagibom. Neravnine su do max. 2 cm. Na gotovu ploču dolazi filc pa bazenska folija debljine 1,5 mm. Koju bi nivelirajuću masu mogao iskoristiti za izravnanje takvog poda koji će biti opterećen sa vodom u bazenu. Površina poda je 30 m2. Zahvaljujem, Robert

ODGOVOR

Upotrijebite samonivelirajuću masu TERANEKS UNILEVEL ili samonivelirajući brzovezni REPARATURNI MORT RAPID R4 0-1,6 mm.

Z B / 12.12.2016. 19:35:59

Poštovani, Imate li ikakvo ljepilo za vanjske pločice koje se sada može koristiti uz temperature od -5°C do +5°C. Lp,

ODGOVOR

Naši proizvodi mogu se primjeniti na temperaturama višim od +5°C. Nemamo proizvoda namjenjenih za primjenu na nižim temperaturama.

G P / 12.12.2016. 19:13:35

Poštovani, molio bih vaš savjet za izravnavanje unutarnjeg poda prekrivenog podnim pločicama otpornim na mraz, mat , lagano hrapave (69,00kn/m2). Dimenzije za izravnavanje su 2,4mx0,5m. Neravnina je od 0 do 30mm. Na toj površini bih postavio blok kuhinju. Unaprijed se zahvaljujem

ODGOVOR

Pod možete izravnati proizvodom TERANEKS UNILVEL u dva sloja. To je samonivelirajuća masa do 20 mm, a za debljinu od 30 mm potrebno ju je nanijeti u dva sloja, prvi sloj do 20mm, a kada prethodni sloj očvrsne nakon cca 2 dana nanijeti razliku do 30 mm.