Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

k k / 11.12.2016. 23:12:06

poštovani, na unutarnji zid stana sam postavio 3 ploče stiropora jednu do druge pričvršćenu ljepilom. zanima me dali se stiropor može samo pregletati teranilom extra bez armirne mreže, jedino na spojevima bi isla armirna traka

ODGOVOR

Toplinsko izolacijske ploče ne mogu i ne smiju se gletati TERANILOM EKSTRA već polimer cementnim proizvodom kao što je SAMOTERM, SAMOTERM F ili UNITERM u koji se u sloju polimer cementnog proizvoda utiskuje staklena mrežica za fasaderske radove PRIMAFAS 160.

p g / 1.12.2016. 21:32:16

poštovani na zgradi zatvaram dio prozora kojemu ne mogu pristupiti izvani..zidao bih sa ytongom.mogu li na ytong direktno zaribati vapneno cementnu žbuku u debljini 0,5 cm.treba li dodati kakav aditiv ? HVALA

ODGOVOR

Vapneno cementna žbuka se ne može nanijeti u debljini 0,5 cm i direktno zaribati . Neposredno prije ugradnje VC žbuke na porobeton treba nanijeti ili CEMENTNI ŠPRIC ili impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om. U gotovu industrijski proizvedenu žbuku ne možete dodavati aditive. S vanjske strane porobeton obradite upotrebom TERATERMO GLETA u debljini od cca 4 mm uz ugradnje staklene mrežice u sloju gleta.

s r / 30.11.2016. 9:13:18

poštovani,zanima me na unutarnje zidove vanjskih zidova novogradnja nanijeli smo na ciglu cementni spric,zatim samoborka termo zbuka unutarnja 3cm,molim vas savjet posto cemo sad radit unutarnje zbukanje cijlog stana na ostale zidove obicna zbuka znaci spric,cementno vapnena gruba i zavrsna fina.Što da nanesemo na ove zidove gdje smo nanesli termo zbuku,dali je potrebno stavljati mrežicu ili je dosta navuci zavrsnu finu zbuku? koji materijal navuci dali se moze bilo koji zavrsni fini,i koliko ruka stavi jednu ili dvije,s obzirom kad se osusila termo zbuka je popucala,dali je to u redu znaci sta navuci preko nje da ne puca na zavrsnoj.tako da nam budu svi isti..lijep pozdrav

ODGOVOR

Toplinsku žbuku kao i ostale zidove koji će biti ožbukani obradite istom glet masom: TERANIL ili TERANIL EKSTRA - za unutarnje zidove i stropove. Ukoliko želite, u sloj glet mase možete utisnuti staklenu mrežicu za unutarnje radove IN 70. Prilikom žbukanja tj. nakon vezanja žbuke pojava lasastih pukotina je standardna pojava te je i poželjno da žbuka lagano ispuca. Bitno je da su pukotine površinske maksimalno 1-2 mm i da je žbuka vezala s podlogom. Gletanje se izvodi obavezno u dva sloja.

M G / 29.11.2016. 11:39:51

Poštovani, radimo fasadu, majstor kaže da koristi vaš fasadni sustav (ne znam koji). Trenutno su temperature oko 0°C (par sutpnjeva u plusu po danu, ispod nule po noći). Stiropor je naljepljen, sad će navodno samo poljepiti mrežicu s nekim od vaših ljepila da zatvore stiropor. S ostalim će pričekati do proljeća. Zanima me je li sigurno ljepiti mrežicu po ovim temperaturama i možemo li očekivati porbleme s ljuštenjem fasade u budućnosti? Hvala

ODGOVOR

U našim tehničkim uputama navodimo UVJETI PRIMJENE SUSTAVA : Temperatura podloge i zraka od + 5°C do +30°C. Bez obzira koji proizvod koristili temperature ne smiju biti niže od 5 °C dnevne, a osobite noćne. Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše. Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi za fasaderske radove.

s j / 25.11.2016. 19:15:05

Poštovani Je li u redu obnoviti površinu starih suhih unutrašnjih zidovana sljedeći način; 1)Struganje loših dijelova piture 2)Dubinska impregnacija 3)Finiranje s F900 4)Farbanje Vidio sam da tako neki rade i izgleda mi bolje nego gletanje.

ODGOVOR

Skidanje svih starih nalića boje je obavezno. Podloga se navlaži vodom i nanosi F 900 žbuka i podloga se filca. Prije upotrebe fine žbuke ne upotrebljava se impregnacija.

I / 21.11.2016. 19:10:03

Poštovani Zagrebao sam autom stup od ograde oštetio kulir na stupu budem trebao kupiti stirodura 1m2, mrežicu kutnu itd. Teraplast - kulir je k5 weberov eh sada moram li kupiti kantu od 25kg ima li negdje za napraviti mjesšati isti ili sličan ili u manjim količinama? lp

ODGOVOR

Samoborka d.d. proizvodi TERAPLAST po vlastitoj ton karti. Usporedba sa Weberom nije moguća. Prodajemo ga u pakiranju od 25 kg.

I / 13.11.2016. 14:11:55

Postovani neko mi je pricao da ima nekakav stiropor za unutarnje radove za termo izolaciju koji vec na sebi ima mrezicu i i zbuku ili tak nesto i da ga treba samo polijepit i pregletat s glet masom pa se pitam jel to postoji kolko bi to. Kostalo msm stavit 3 ili 4 cm pa kolko kuna po m2 ? hvala unaprijed .

ODGOVOR

Za navedene ploče nismo čuli već samo za dekorativne profile koji su namijenjeni za unutarnje oblaganje, te ih nije potrebno dodatno gletati već samo obraditi bojom ili dekorativnom žbukom.

M / 4.11.2016. 8:07:25

Postovani; Do pola zida u hodniku smo imali lamperiju ispod koje je bacen spric, a druga polovina zida je pozbukana (zbuka stara 20 godina, ne zvoni i ne trusi se, u odlicnom stanju). Skinuli smo lamperiju i zelimo pozbukati i donji dio zida. Mestar kaze da bi on pozbukao cijeli zid i da bi na mjestu postojece zbuke samo izgrebao povrsinu i stavio zbuku preko cijelog zida. Zanima me dali je bolje napraviti kako on kaze (zbukati i gornju polovinu zida koja na sebi ima jupol) ili spojiti zbuku mrezicom na polovini zida sa starom i staviti mrezicu na dijelove gdje je postavljena nova elektroinstalacija

ODGOVOR

Sanacija se može napraviti prema uputama izvođača radova, presvlačenjem novog sloja preko postojeće žbuke manja je mogućnost pucanja spoja između nove i stare žbuke. Teško da ćete između dvije žbuke ugraditi pocinčani punktirani rabic, a da se postojeća žbuka ne oštetiti. Ako ćete žbukati samo donji sloj potrebno je spoj stare i nove žbuke rabicirati u sloju gleta. Tamo gdje je postavljena elektro instalacija potrebno je obavezno rabicirati staklenom mrežicom SM 10 R u sloju žbuke.

S / 30.10.2016. 15:59:27

Molim Vas savijet . Imamo staru istarsku kuću. Zidovi su od kamena. Staru unutarnju žbuku smo u potpunosti otukli i sada me zanima koju biste mi žbuku preporučili i da li je potrebno bacati špruc ili žbukamo direktno na kamen. Željeli bismo da u konačnici dobijemo rustikalni izgled zidova ( nikako ne fino zaglađen). Hvala i pozdrav iz Istre :)

ODGOVOR

Na kamene zidove obavezno je nanijeti prethodno špric kao vezivni sloj ispod podložne žbuke. Kamene zidove ožbukajte vapnenom žbukom ili sanacijskom žbukom SANISIL H. Završna obrada žbuke može biti po želji –rustikalna. Na podložnu žbuku možete nanijeti mineralnu žbuku SEP grube teksture Z 5 ili vapnenu žbuku rustik.

D D / 24.10.2016. 14:11:58

Radi se o garaži i betonu u njoj koji se trusi i mrvi .Podovi su non stop prašnjavi beton se non stop trusi i mrvi kad ga dirnes i ima nešto vlage po zidovima.Pitanje je sa čime to riješiti da se više beton netrusi je sam čak i lijepio pločice koje se uopće nisu primile za pod.Dali postoji kakva emulzija sa kojom bi mogao premazati pod pa onda nato staviti ljepilo za pločice .

ODGOVOR

Prema opisanom čvrstoća glazure ili ab ploče je upitna te vam impregnacija neće pomoći riješiti problem. Potrebno je učvrstiti podlogu stoga vam predlažemo da sve slabo držeće slojeve, koji se ljušte, maknete, podlogu dobro očistite i otprašitie i ponovno izravnate upotrebom gotove cementne glazure CEMENTI ESTRIH 20.