Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

BOŽICA BENJAK / 6.6.2006 9:06

KORISTILA SAM SEP Z 200 BOJA 743 MEĐUTIM NISAM ZADOVOLJNA TEKSTUROM.IZVOĐAČ TVRDI DA SEP IMA VEĆA ZRNCA I PREMALO ´MASNOČE´.FASADA IZGLEDA NEUREDNO I FLEKAVO.BOJANA JE U DVA SLOJA MINERALKOLOR ALI JE UČINAK 0.TKO JE KRIV I ŠTA MI JE ČINITI?MOLIM HITNO SAVJET!

ODGOVOR

Vaš upit je proslijeđen kolegi zaduženom za reklamacije kako bi bio upućen u vaš slučaj, a s obzirom da niste ostavili svoj broj telefona, možete ga kontaktirati na broj 01 3322 830 ili 091 3322 833.

Nikica Samirić / 5.6.2006 11:38

na prizemnicu od YTONG-a kako i čime obraditi vanjske i unutrašnje zidove(gletanje ili žbukanje),te da li je cementni estrih potrebno armirati i koji upotrijebiti(AB,hidroizolacija,6cm stirodur,PE).Hvala

ODGOVOR

YTONG sa vanjske strane obradite VC20L laganom žbukom u debljini 2cm, pregletajte TERATERMO GLETOM i po želji stavite završno dekorativni sloj po izboru: MINERALNI, SILIKATNI ili AKRILATNI, u željenoj teksturi, granulaciji i željenoj boji.
Unutrašnji prostor ožbukajte GV10 gips vapnenom žbukom i prebojajte unutarnjom bojom TERAPOL u željenoj nijansi.
Gotov CEMENTNI ESTRIH C20 nije potrebno armirati, već ga lijevate na podlogu koju možete prij pripremiti kako ste naveli u upitu (AB, hidroizolacija, 3+3 cm stirodur unakrsno, PE folija) - cementin estrih 20.

Krešo Kufrin / 19.5.2006 9:46

Pozdrav,

htio bih na pokrečeni zid navući sep, pa bih molio za savjet koje sve predradnje bi bilo pametno napraviti!

Hvala na odgovoru i pohvala za web stranicu

ODGOVOR

"Niste naveli dali su zidovi ""pokrečeni"" vapnom ili su obojeni unutarnjom bojom. U oba slučaja preporučujemo slojeve boje skinuti pranjem vlažnom krpom ili žičanom četkom. Na čistu i otprašenu površinu nanijeti MINERALKVARC GRUND OBOJENI (boja ovisno o odabranoj boji SEP-a).
Nakon najmanje 24 sata nanositi odabrani SEP, preporučamo SEP Z 200 obojeni, metalnim gleterom u debljini najkrupnijeg zrna i odmah zaribati do ujednačene teksture."

Ivan Koren / 19.5.2006 6:28

Postovani,
na balkonu nakon svake kise dio zida mi se napuhne i pocne pucati, probao sam svasta, sada vas trazim za pomoc, znaci sve slojeve gleta mase sam skinuo, i dosao do zbuke, ispod nje je stiropor, sto trebam napraviti, koje impregnacije, mase??? moze pomoc

hvala

ODGOVOR

Poštovani,
Problemi koje ste opisali, uzrokovani su zacurijevanjem oborinskih voda. Razlog tomu može biti loše izveden pad betonske ploče balkona ali i oštećenje hidroizolacijskih slojeva.
Zbog većeg postotka vlage u zidu, kao i nemogućnosti isušivanja zida kroz postojeće slojeve nije preporučljivo izvoditi sanaciju oštećenih zidova prije otklanjanja uzroka oštećenja.
Molimo javite nam se sa detaljnijim opisom slojeva konstrukcije poda i zida.

Damir Ladika / 18.5.2006 12:05

Poštovani
Prije nekoliko dana završio sam fasadu na kuči. Završni premaz bio je Terakril Z, zrno 2 mm. Prevladavajuča boja je 528 a neke površine su u boji 606 (iz akrilne ton karte). Buduči da nisam potpuno zadovoljan tom kombinacijom boja razmišljam o eventualnom prebojavanju površina koje su u boji 606. Zanima me dali je moguče uspješno i u potpunosti (sa bilo kojom bojom iz ton karte)prebojati te površine nekom od vaših završno dekorativnih boja (npr. Teraton V...)

Hvala
Damir Ladika

ODGOVOR

Pokrivnost TERATONA V je vrlo dobra i po provednim ispitivanjima premazivanje bi u potpunosti trebalo biti pokrivno uz obavezno bojanje u dvije ruke.
Iz Samoborka ton karte izaberite željenu boju i premažite. Preporuka je da ne kombinirate otvorene tonove koje ste odabrali u prvoj kombinaciji.

GEC D.O.O. PLEŠCE / 16.5.2006 9:06

Štovani,

molimo vas pomoć pri sanaciji stare fasade. Imamo bavarsku bijelu fasadu koju bi obojili u neku boju, a za cokl imamo neku plastičnu fasadu tamno smeđu. Budući da na nekim mjestima izbija vlaga taj cokl bi odbili i stavili nešto slično budući je kuća odmah uz cestu i dosta se prlja.
molimo vas koje vrste materijala da primjenimo za bojanje fasade a koje za cokl i na koji način.
Lijep pozdrav.

ODGOVOR

Za bojanje fasade upotrijebite TERATON V fasadnu boju u boji po izboru iz ton karte Samoborka.Površinu dobro operite vodom pod pritiskom i pustite da se prirodno osuši.Površinu bojajte valjkom ili četkom u dvije ruke uz obavezu da prvi sloj boje prije drugog sloja bude obavezno suh.Ako je potrebno TERATON V razrijedite sa 10-15% vode. Sokl postojeći skinite površinu oprati i očistiti,ako je potrebno prepraviti površinu upotrijebite VC50 ili F-900 ovisno kakva je podloga ispod.Preporuka sokl premazati HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM, nanijeti VC50 fino zaribati.Suhu podlogu impregnirajte MINERALKVARC GRUNDOM i nanosite TERAPLAST V-G ili V-S u željenoj boji.

Ivan Balestrin / 15.5.2006 13:43

Poštovani
Imam kuću na moru staru 35 godina i stalno na zidu blizu poda dolazi guljenja boje sa zida i žbuke (površinski).Dali vi imate neko rješenje za to.I još nešto iz istog razloga se dižu pločice u kupaoni na zidovim .Što koristiti kao žbuku i ljepilo za pločice a da nije toliko hidroskopno.
Pozdrav
Ivan

ODGOVOR

Do skidanja površinskih slojeva žbuke pretpostavljamo da dolazi zbog neadekvatne horizontalne hidroizolacije spojeva zida i poda.
Zidovi vam kapilarno vuku vlagu iz temelja ili tla.
Bez adekvatne hidroizolacije sa vanjske strane nije preporučljivo sanirati prostorije iznutra.
Kada riješite vanjsku hidroizolaciju iznutra je potrebno skinuti postojeće slojeve,dobro očistitit i oprati površine.Zidove premazati antisolom te nanositi sanacijske žbuke SANILSIL ŠPRIC i SANISIL H žbuku.
U kupaonici možete upotrijebiti za ljepljenje keramičkih pločica TERATEKT F fleksibilno ljepilo kojim ćete riješiti hidroskopnost.

Ivica Crnov / 14.5.2006 21:52

Priprema mineralne podloge za obojenje

ODGOVOR

Ovisno kakva je postojeća podloga takva mora biti priprema za bojenje. Bez obzira kakva je podloga obavezno je podlogu dobro oprati vodom pod pritiskom, četkama očetkati i pustiti da se podloga dobro osuši. Ovisno koju završno dekorativnu boju želite podlogu ćete pripremiti po uputama (mineralna, silikatna ili akrilatna boja).

Mirko Furjan / 13.5.2006 21:39

Postovani!
Prije svega moram pohvaliti vase stranice,koje daju obilje informacija nama samograditeljima,a vjerujem i profesionalcima.
Obzirom na bezobrazno visoke cijene majstora, odlucio sam se da sam napravim termo fasadu i vjerujem da sam to napravio po pravilima struke. Sada mi se pojavio problem zavrsnog sloja,jer s vasim zbukama treba raditi brzo da bi se postivalo pravilo mokro na mokro.Molim vas da mi odgovorite dali ipak postoji nacin da sam izvedem i zavrsni sloj.

ODGOVOR

Preporučamo vam da vam završno dekorativni sloj izvedu ovlašteni izvođači - fasaderi jer određenu plohu treba izvesti u jednom sloju bez prekida tj. navlačenje završno dekorativne žbuke i izvlačenje teksture.
Samostalno možete nanositi SEP ali vam opet treba pomoć oko izvlačenja teksture. Ako ste u mogućnosti sami izvesti željenu završno dekorativnu žbuku želimo vam puno uspjeha ali se pokušajete konzultirati sa ovlaštenim fasaderima.

Željko Brlečić / 12.5.2006 11:04

Ispred kuće imam betonsku ogradu (šalana u glatkoj oplati)te bi na nju htio navući teraplast V S203.Koju podlogu treba staviti prije navlačenja Teraplasta i dali mogu staviti teraplast na horizontalni dio ograde umjesto kapa na stupovima i klupica.Rok isporuke za 60m2

ODGOVOR

Podloga prije navlačenja TERAPLASTA mora biti obrađena sa VC50 ili REPARTATURNIM MORTOM G ili F. Na horizontalni dio ograde umjesto kape i klupčica ne možete staviti TEAPLAST jer teraplast nemože doći na podlogu koja je direktno izložena oborinama i vlazi. Preporučamo vam da obrađenu ogradu obojite u željenoj boji AKROTONOM ili TERATONOM V.