Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m k / 9.1.2012 14:54

"šta mi preporučujete da ""nabacim"" na unutrašnji zid od cigle a da to bude prva i zadnja ruka.
nešto u stilu brzo i jeftino!!

hvala"

ODGOVOR

Najjednostavnije bi bilo nabaciti produžnu žbuku UNIVA 30 u prosječnoj debljini od 1,5 cm. Žbuku fino zafilcati (istim materijalom drugi dan).
Cijena : 0,91 kn/kg (maloprodajna cijena)
Potrošnja : 21 kg/m2
Nakon sušenja od cca 3 tjedna zidove možete bojati unutarnjom bojom TERAPOL (0,3 l/m2 . 2,34 kn/m2).
Napomena: ukoliko niste zadovoljni filcanom teksturom, zidove možete pregletati prije bojanja glet masom TERANIL.

I Š / 2.1.2012 18:40

Trebala bih postavljati keramičke pločice na zid koji je prethodno (prije nekoliko godina) bio obojan Jupolom. Zanima me da li je potrebno stavljati neki međupremaz ili se pločice mogu direktno postaviti na zid (upotrebljavala bih fleksibilno ljepilo).
Hvala,
lijep pozdrav!

ODGOVOR

Potrebno je skinuti tj. ostrugati premaz od boje koja je na zidovima, pa tek onda možete lijepiti keramičke pločice fleksibilnim ljepilom.
Premaz tj. impregnacija prije lijepljenja pločica nije potrebna već je dovoljno podlogu prethodno samo navlažiti vodom.

A M / 28.12.2011 12:33

Na proljeće planiramo stavljati novu stiropor fasadu. Prvi kat kuće je sagrađen od kamena a drugi od cigle. Da li je potrebno na dio gdje je zidano kamenom stavljati kamenu vunu ili i na taj dio se može stavljati stiropor? Hvala

ODGOVOR

Potrebno je odlučiti se koji sustav želite izvesti - toplinski sustav s pločama ili lamelama kamene vune ili s pločama stiropora.
Nije poželjno ugrađivati dva toplinska sustava s različitim koeficijentima toplinske provodljivosti, jer se nakon nekog vremena može pojaviti kondenzat ili na sustavu ili u unutrašnjosti prostora.
Preporuka: na objekat ugradite toplinski sustav s pločama stiropora u min debljini 8 ili 10 cm.

s i / 27.12.2011 19:08

Poštovani imam pitanje dali je moguče na knauf ploče stavit vaš sep i ako je moguče kakva treba biti priprema? tj. čime impregnirat knauf ploće? unaprijed zahvaljujem. sa štovanjem

ODGOVOR

Na Knauf ploče može se ugrađivati SEP-U koji je namijenjen isključivo za unutarnje radove.
Podlogu je potrebno samo impregnirati dan ranije MINERALKVARC GRUNDOM. Ploče prije ugradnje moraju biti adekvatno pripremljene tj. pregletani spojevi ploča. Nakon nanošenja tj. sušenja SEP–.U možete obojati unutarnjim bojama prema izboru iz naše ton karte.

J B / 28.12.2011 10:15

Poštovani,
na vanjskoj strani, uz krov obiteljske trokatne kuće, pričvrstili smo TV kablove, te vjerojatno kroz te rupice potakli vlaženje unutarnjeg zida na spoju s krovom. Da bi sanirali vlaženje, sada bismo skinuli te kablove.
Molim savjet čime zatvoriti rupice s vanjske strane fasade (izoliranje cijele vanjske fasade nebismo sada radili), te čime sanirati vlaženje unutarnjeg zida?

ODGOVOR

Ako se radi o manjim površinama tj. rupicama možete upotrijebiti brzovezni cementni mort TERAMONT kojim ćete pokrpati oštećenja od kablova.
Ovisno o uzroku vlage saniranje se može izvesti na različite načine . Ako je vlaga uzrokovana kablovima, zatvaranje mortom riješiti će se problem, ali ako se radi o kapilarnoj vlazi sanacija se izvodi sanacijskim žbukama, prekidom kapilarne vlage i sl.

Z v / 18.12.2011 21:20

Postavio sam smeđe fuge na keramičke podne pločice.Nakon sušenja fuge su pobjelile.Kako rješiti problem.

ODGOVOR

Fuge mogu pobijeliti ako se prilikom fugiranja tj.završnog čišćenja provodilo mokrom spužvom tj.s previše vode, te je tom prilikom došlo do ispiranja pigmenta u masi pa je nakon sušenja vidljiva neujednačenost fuga tj. flekavost.
Fuge morate očistiti u dubinu 3 mm te ih ponovno fugirati istom masom koju ste koristili uz pravilno fugiranje.

TERAFIL nanositi gumenom lopaticom ili gumenim gleterom te koso utisnuti u fuge (približno pod kutom od 45° na smjer fuge) pazeći da ne ostanu praznine ili izbočenja. Višak mase ukloniti gumenom lopaticom dijagonalnim prelaskom preko fuga dok je masa još svježa. Kada masa na oblozi izgubi plastičnost (nakon cca. 10 minuta) površinu pločica očistiti tvrdom, vlažnom spužvom, a zatim ispolirati suhom krpom. Ne upotrebljavati za zapunjavanje dilatacijskih fuga na zidovima i podovima.

d i / 16.12.2011 13:20

zidove u kući sam pregletao teranilom extra ali sada to puca u obliku paukove mreže.što raditi,kako sanirati te pukotine?

ODGOVOR

Razlozi pucanja pregletane površine mogu biti višestruki: loše izvedena žbuka, nejednoliko naneseni sloj gleta, sušenje gleta, zaostala vlaga, prenaglo sušenje, impregniranje i sl.
Pukotine koje su nastale na gletu sigurno ih ima i na žbuci. Površinu možete sanirati tako da se glet skine što više tj.“.prešmirgla“., te uz impregnaciju površine UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om nanijeti novi sloj gleta s armiranjem staklenom mrežicom za unutarnje radove u sloju gleta. Nakon sušenja površinu prebojiti unutarnjim disperzivnim bojama kao TERAPOL ili POLAKRIL.

D D / 15.12.2011 8:17

Prije mjesec dana kod susjeda su radili fasadu. Prvo su skinuli staru hirofu i zbuk sve do golog zida, te nakon toga se nanosila nova zbuka, zatim je ta ista zbuka ostavljenja da se osusi 2 tjedna te je nakon toga nanesena hirofa u 3 sloja. Prvi i drugi sloj su naneseni pr i dan te treci sloj drugi dan. Problem je nastao kod susenja fasade, te su se pojavili flekovi po fasadi, tj. Hirofa je na jednom mjestu osusila te na nekom. Ine i tako je nastala hrpa flekova. Fasada je radjena na temperaturi iznad 5 stupnjeva i bilo je vrlo malo magle. Dali ce se ta zarobljenja vlaga ikada osusiti i dali ce hirofa dobiti svoj pravi ton, te akon nece sto je susjedu ciniti da se to popravi. Hvala!

ODGOVOR

Za izvedbu fasadne površine nije primjereno da se izvodi u kasnim jesenskim danima kada je temperatura zraka niža tj još uvijek je primjerena za izvođenje, ali je u zraku prisutan visok postotak vlage.
Prisutna vlaga u zraku uzrokuje probleme prilikom izvođenja radova pogotovo kod mineralne žbuke tj. pojavu flekova i kasnije nejednolikosti površine.
Žbuka se treba sušiti najmanje 21 dan prije završne obrade HIROFom. Sva zaostala vlaga koja se nalazila na površini žbuke prilikom izvedbe prenijela se na HIROFu tako da ona sada izgleda šareno tj.flekavo.
Zaostala vlaga će se s vremenom povući tj.osušiti, ali će površina i dalje biti nejednolika, te je potrebno površinu u primjerenim uvjetima prebojati fasadnom bojom MINERALKOLOR bijelom ili u boji prema izboru iz naše ton karte u jednom ili dva premaza. Prilikom premazivanja objekat je potrebno zaštiti skelskim platnom.

j / 13.12.2011 14:20

na balkonu imam protuklizne pločice bez glazure. naknadno samo radili silikatnu žbuku, te je po coklu pločica ostalo žbuke koju ničim ne mogu ukloniti. mesinganom četkom treba jako dugo trljati, oštećuje pločice, a i dalje ju ne mogu ukloniti do kraja. postoji li neko otapalo kojim bi mogao pokušati?

ODGOVOR

Koliko je nama poznato, sredstvo na bazi otapala moglo bi oštetiti površinu pločice i uzrokovati fleke koje kasnije nećete ničim moći ukloniti.
Možda da provjerite u većim trgovačkim centrima koji imaju velik izbor sredstava za čišćenje da li imaju nešto adekvatno.
Inače, nakon izvođenja radova potrebno je odmah očistiti pločice jer silikatna žbuka u svom sastavu ima vodenog stakla koje se jako teško čisti kada se veže za površinu.
U našim uputama, stoji slijedeća napomena: „.Prije početka radova dobro zaštititi stolariju, staklo i metal i podove.“.

m o / 4.12.2011 17:00

"Peterokatnica 60 god stara , mijenja se fasada (prva iz 1952). Da li postoji propis koji regulira kad se MORA staviti ŠERANA fasada ? Koliko je % šerana fasada skuplja od ""danas uobičajene"" silikatne: zanima me samo informativni postotak (10-20-30%) ako su ostali parametri isti.
Hvala "

ODGOVOR

Ako se vaš objekat nalazi unutar zone zaštite, uređenja i dogradnje u povijesnoj graditeljskoj cjelini, potrebno je poštivati propise tj. dopuštenja koje vam izdaje gradski zavod za očuvanje spomenika kulture.
Ako objekat nije u zoni zaštite može se sanirati prema vašem zahtjevu ili prema važećim propisima o toplinskoj zaštiti zgrada.

Cijena šerane fasade u odnosu na današnje sustave je cca 30% skuplja zbog izvedbe.