Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 29.9.2006 9:55

Pozdrav,
Da li smijem staviti samonivelirajuću masu TERANEKS DEBELOSLOJNI ili TERANEX na betonski pod u podrumu na kojem su se uhvatili ostaci prilikom žbukanja stropa i zidova klasičnom žbukom? Neravnine nisu prevelike. Ili moram ipak prije nanosenja mase izbrusiti pod i odstraniti ostatke zbuke ?
Hvala

ODGOVOR

Prije nanošenja Teraneksa pod treba očistiti od ostataka žbuka, pa tek onda vidjeti dali je potrebno površinu izravnati Teraneksom.
Ako i poslije skidanja slojeva ostataka žbuke postoje neravnine poda tada ga možete izravnati samonovelirajućom masom Teraneks. Pod se ne mora brusiti ali se žbuka mora odstraniti.

F M / 29.9.2006 13:05

Poštovani,
molim Vas za pomoć u odlučivanju oko žbukaja zidova.
Krećem u uređenje etaže kuće.
Zanima me da li da koristim termo-žbuku za unutarnje zidove prostorija? Odnosno, ako da, je li potrebno sve zidove ožbukati termo-žbukom, ili samo one na sjevernoj strani? Uz napomenu da se kuća se nalazi u Kastvu (koje je to građevinsko-klimatsko područje?)
Imam još jedno pitanje: kuća ima napravljenu fasadu, jedino nije napravljena na sjevernoj strani. Što preporučate u svrhu maksimalne učinkovitosti glede uštede energije i izolacije?
Hvala unaprijed na Vašim odgovorima....
S poštovanjem.

ODGOVOR

Preporučamo vam da objekat ožbukate s VC40 ili GV10 gotovom žbukom za unutarnje žbukanje, a ne preporučamo vam termo žbuku.
Sjevernu stranu objketa s vanjske strane zaštitite termo žbukom, pločama okipora ili kamene vune - zbog uštede energije i toplinske zaštite.

M / 27.9.2006 20:21

Poštovani!
Napravio sam termozol fasadu, pa me zanima dali je moguće završni sloj izvesti masom Teramil extra .
Hvala

ODGOVOR

Na toplinske sustave sa toplinsko izolacijskim pločama ne preporučuje se glatka završna obrada, stoga ne preporučamo dodatno gletanje TERANILOM EKSTRA. Za završnu obradu TERMOZOL SUSTAVA - sustava toplinske fasade sa toplinsko izolacijskim polistiren pločama preporučamo mineralne, silikatne ili akrilatne tankoslojne završne žbuke.
Ukoliko želite što sitniju teksturu, (što glađu površinu), preporučamo silikatnu žbuku SŽ RZ 1,25 mm, odnosno akilatnu žbuku TERAKRIL Z 1,25mm.

A G / 27.9.2006 19:31

Poštovani,
na stambenom objektu izvedena toplinska fasada do završne fasadne žbuke(ljepilom samoterm naljepljen stiropol i mreža, zatim pregletano samoterm glet)-pitanje: može li objekt prezimiti bez štetnih posljedica za izvedeno?
Koju završnu fasadnu žbuku preporučate?

Napomena: objekt nije imao do sada fasadu,
Karlovačka županija.

ODGOVOR

"TERMOZOL sustav izveden do završnog sloja prema uputama proizvođača i pravilima struke može ""prezimiti"" bez završnog sloja. Do problema može doći samo ukoliko ne zadovoljava kvaliteta izvedenih radova.
Za završnu obradu TERMOZOL sustava možete koristiti mineralne završne tankoslojne žbuke (kao SEP 03, SEP-Z 200), silikatne ili akrilatne žbuke. Obzirom na visoku vodoodbojnost ali i veći broj raspoloživih tekstura i boja (oko 300 tonova) preporučamo akrilatne završne žbuke.
"

r v / 27.9.2006 10:58

Poštovani,

Molio bih Vas za savijet.? Teraplast sam htio staviti na stepenište samo na čela a gazišta benkovački kamen.Majstori mi savjetuju da kombinacija sa teraplastom ne valja nije dovoljno kvalitetan što uraditi?

ODGOVOR

Na vaše stepenice na čela možete bez problema staviti Teraplast jer je Teraplast akrilatna žbuka koja je visoko vodoodbojna i vodoneupojna, te ima visoku mehaničku otpornost.
Kvaliteta je standardizirana i pod stalnim nadzorom IGH Zagreb te se svakodnevno kontrolira u proizvodnji u tvornici u Samoboru.

R E / 27.9.2006 10:36

Poštovani,

molio bih za odgovor kako treba postaviti stazicu do privatne kuće i parkiralište od lomljenog kamena debljine 1-3 cm.Kakva treba biti podloga, od finijeg pijeska ili treba betonska podloga ?
Molio bih vašu preporuku i debljinu slojeva.
Zahvaljujem, Renato

ODGOVOR

"Iz vašeg upita nije jasno da li se radi o granulaciji lomljenog kamena od 1-3 cm ili se radi o pločama od lomljenog kamena te debljine.
Vjerojatno se radi o pločama - u tom slučaju bi se staza prvo trebala uokviriti rubnjacima da vam ploče ne ""bježe"" po dvorištu, a zatim se mogu polagati ploče:
- na betonsku podlogu debljine 3 cm izrađenu u padu, te u takvoj podlozi napraviti otvore za otjecanjem kišnice. Ploče možete na betonsku podlogu ljepiti ili ljepilom za vanjsku upotrebu Teratekt F, ili cementnim mlijekom.
- ILI na podlogu od kamenog materijala za koju se može koristiti drobljenac (cakumpak 0-32mm) u debljini 8-10cm. Šupljine u krupnom agregatu treba izravnati granulatom 2-4mm u debljini do 3cm.
Podloga do kamenog agregata je bolja jer je otjecanje kišnice nesmetano kroz kameni agregat.
Površinu ploča na kraju treba zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). Alternativno fugiranje se može obaviti cementnim mlijekom."

g m / 25.9.2006 21:57

Na staru fasadu Bavalit (ispod je stiropor 2 mm)nanio bi sep granulacije 2 mm bijeli jer stiropor odustaje (lijepilo ne drži više). Stiropor 2 mm čemo pričvrstiti tiplama. Zanima me koji je daljnji postupak i tip za nanošenje impregnacije, ljepila i sep 02. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Preporuka je da vašu bavalit fasadu kompletno skinete do ziđa, te da napravite naš termozol sustav toplinske zaštite sa pločama polistirena u d= 4 ili 5 cm. Debljina stiropora koji trenutno imate na objektu ne zadovoljava toplinski koeficijent jer je pretanak. Na postojeću bavalit fasadu teško će vam se primiti samoterm i postoji mogućnost da se odvoji od podloge. Završni sloj može biti SEP-Z 200 uz impregnaciju mineralkvarc grundom. Preporučamo vam da sep dodatno hidrofobirate i zaštite egalizacijskom bojom mineralkolor po izboru iz samoborka ton karte.

D P / 23.9.2006 22:17

Kupio sam betonske travne rešetke 10cm debljine za parking mjesto.Interesira me priprema podloge,da li stavljati batudu ili cakum pak pa sloj pijeska pa onda zemlju s travom ili kako.može li se postupak pojednostaviti ili tim redom,molio bih upute.Hvala

ODGOVOR

"Postupak ugradnje možete vidjeti objašnjen na našoj web stranici .
Kao i kod ostalih opločnika u pravilu se stavlja pijesak ali je moguće zasipati i zemljom."

J B / 22.9.2006 11:04

Na mojoj kući izvedena je fasada sa završnom obradom sa sepom prije 25 godina. Želja mi je izvesti Termozol fasadni sustav pa vas molim da mi navedete koji je postupak odnosno koji slojevi idu na postojeći sep ili ga je potrebno ukloniti. Koju završnu dekorativnu žbuku predlažete u priobalju.
Jasna
Unaprjed hvala!

ODGOVOR

TERMOZOL fasadni sustav moguće je izvesti na postojeću fasadu. Postojeće fasadne površine moraju biti čvrste i čiste. Fasadni sustav se izvodi kao što je opisano na našim web stranicama. Potrebno je samo mehaničko pričvrstiti sa 8 tipli /m2.Dužina tiple treba biti:debljina izolacijske ploče +debljina postojeće žbuke + 7 cm( za blok opeku). Završna žbuka može biti TERAKRIL (tip po želji, nijansa boje predviđena za TERMOZOL sustav).

M P / 18.9.2006 15:54

Poštovani,
sa stare kamene kuće skinuli smo dotrajalu žbuku.Želja nam je da ostane kamena fasada,ali moramo fugirati pore između kamena kroz koje nam sada prodire voda kad pada kiša.Napominjem da su zidovi iznad zemlje te da je kuća na području Kvarnera gdje su specifični vremenski uvjeti.Molim za savjet čime fugirati te zidove,jer su pore široke i po5-6 cm.Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

"Za ispunu sljubnica kamenog ziđa preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili alternativno TERAMINERAL V-G završnu žbuku. Prije početka radova potrebno je čitavu površinu očistiti žičanim četkama, očistiti fuge 1-2 cm u dubine. Nakon čišćenja površinu temeljito otprašiti i oprati vodom. Na tako pripremljenu podlogu nanositi MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE (ili TERAMINERAL V-G) koje pripremiti prema uputama datim na tehničkom listu koje možete pronaći na tim našim web stranicama.
"