Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

p p / 21.2.2012 16:27

Postovani,
molim Vas savjet u vezi zidova u kuci.Zidovi su nedavno ozbukani(pijesak,vapno,cement,voda,lopata,mjesalica,tacka) poprilicno neravno(valovi po cijeloj povrsini)i nanesen je jedan sloj teranila koji naravno nije uspio poravnati udubljenja.Koji proizvod iz vaseg programa mi preporucujete za sanaciju postojece situacije s obzirom da predpostavljam da nanosenje teranila u debljim slojevima nije bas najbolje rjesenje...unaprijed hvala

ODGOVOR

Niti jednom glet masom nećete moći izravnati površinu ako su vam zidovi izvedeni loše.
Potrebno je prvo provjeriti koliko je odstupanje od ravnine, te ako je ono veće od 3-4 mm potrebno je postojeću žbuku skinuti barem cca 1 cm pa gotovom industrijski pripremljenom žbukom VC 40 izravnati površinu tj. ponovno ožbukati do debljine cca 1cm.
Nakon sušenja, žbuku je potrebno pregletati TERANIL-om u maksimalnoj debljini 2 mm.

A P / 15.2.2012 16:14

Zanima me mogu li pregletati ukrasnu žbuku ( puc )u dnevnom boravku i kuhinji. Ili kako je se riješiti najjednostavnije i najpovoljnije??? Hvala.

ODGOVOR

Ako se radi o mineralnoj ukrasnoj žbuci (tipa SEP) tada je potrebno:
- oprati postojeći zid-žbuku vodom i četkom
- impregnirati MINERALKVARC GRUND-om (0,25 l/m2)
- gletanje izvesti glet masom TERANIL u dvije ruke (cca 3 kg/m2 - ovisno o rustikalnosti žbuke)
Ako se radi o drugom tipu ukrasne žbuke javite nam se na telefon 3322 833

M S / 10.2.2012 14:20

Poštovani,
Imam problema sa niskom temperaturom u sobi. Budući da je sve (radijatori i izolacija 10cm) napravljeno u skladu sa projektom, pretpostavljam da mi se hladnoća širi preko balkona (mojeg i kat iznad). Budući da pod i plafon (podgled) balkona nisu toplinski izolirani ideja mi je staviti za početak stiropor sa donje strane oba balkona. Kako je donj strana balkona premazana bojom, zanima me dali mogu i s čime zalijepiti stiropor.
U naprijed hvala!

ODGOVOR

Boju trebate mehanički ostrugati žičanim četkama, oprati vodom pod pritiskom i sušiti nekoliko dana.
Podlogu impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije i ploče stiropora ljepiti SAMOTERM-om.


m c / 6.2.2012 18:14

Oko kuce prije stiropol fasade uradeni su trotoari,zatim je fasada uradena do trotoara.Doslo je do smrzavanja i pucanja fasade u visini 30cm. cjelom duzinom,sigurno zbog podizanja trotoara.U visini koja je popucala navukao sam novu mrezicu sirine 30cm. ali je ponovo cim je dosla zima stvar se ponovila,molim vas za savjet sto uradit ,dali fasadu isjeci na toj visini isto uraditi,Hvala!

ODGOVOR

Ako ste na donju zonu ugradili XPS ploče i ako ste izveli sustav prema pravilu struke do pucanja nije smjelo doći.
Prilikom izvedbe trebali ste prvo napraviti fasadnu površinu, a tek onda uređivati okoliš.
Ono što vam možemo za sada preporučiti bez uvida u stvarno stanje je da sustav odrežete barem 5 cm iznad tzv.“.trotoara“. te provjeriti da li je izvedba okoliša izvedena u padu.
Do smrzavanja može jedino doći kada padovi nisu izvedeni kako treba, tj. oborinska voda slijeva se ispod sustava, te se smrzavaju slojevi koji su ispod stiropora.

Ako ste u mogućnosti molimo vas da nam pošaljete slike da vidimo barem kakve su pukotine, pa vam možemo više pomoći.

M Č / 7.2.2012 14:30

Koju boju preporučujete za prebojati fasadu kojoj je završni sloj sep? Silikatkolor ili mineralkolor?

ODGOVOR

Za bojanje SEPa mogu se koristiti oba proizvoda.
Razlika je u tome što se prije bojanja SILIKATKOLOR-om podloga obavezno impregnira SILIKATGRUND-om dan ranije, dok za bojanje MINERALKOLOR-om impregnacija nije potrebna.
Inače u našem sustavu MINERALKOLOR je boja koja je namijenjena za bojanje mineralnih žbuka stoga vam mi preporučujemo da koristite MINERALKOLOR.
Bez obzira koju boju koristite površina prije bojanja mora biti očišćena i oprana vodom pod pritiskom i očetkana mekim četkama da se skine sva prljavština.
Prije bojanja površina se mora sušiti barem 3-4 dana.

T / 8.2.2012 12:54

Kuća je građena 70. god. od betonskih blokova, na njoj se nalazi sherana fasada no u kući strašno izbija vlaga!Što učiniti? Dali staviti toplinsku izolaciju unutra ili stiropor fasadu van, a da su pritom najmanji gubici toplinske energije, naravno uz kvalitetnu stolariju?

ODGOVOR

Objekt vam je izgrađen od najlošije vrste blokova, te oni sami na sebe privlače vlagu.
Šerana fasada je kvalitetna i trajna, ali za današnje uvjete promjena temperatura i klime betonski blok uopće ne zadovoljava. Preporučamo vam da s vanjske strane ugradite toplinski sustav s pločama stiropora ili kamene vune, ali minimalne debljine 10 ili 12 cm da bi dobili barem dobar toplinski koeficijent. Završnu obradu predlažemo vam SEP-Z 200 + MINERALKOLOR ili silikat ili silikon.

Što se tiče stolarije ugradite kvalitetnu drvenu stolariju koja je s vanjske strane presvučena aluminijem ili plastikom.
S unutarnje strane predlažemo vam da ugradite Knauf ploče s ispunom od staklene vune u debljini od 5 cm.

m č / 6.2.2012 10:31

Želio bih postojeću sep fasadu obojati silikatkolorom. Kakav je postupak?

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom te mekim četkama skinuti svu prljavštinu i sušiti 3-4 dana prije željenog bojanja.
Prije nanošenja boje na površine zaražene algama i plijesnima, obavezno provesti sanaciju podloge TERACID-om.
Dan ranije površinu grundirati SILIKATGRUND-om te drugi dan premazati silikatnu boju u dva sloja. Drugi nalič nanijeti na potpuno osušeni prvi.
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. SILIKATKOLOR se ne smije nanositi na osunčanim površinama i za vjetrovita vremena, na skelu obavezno postaviti zaslon protiv kiše ili sunca. Nanositi kontinuirano na cijelu površinu.

I K / 4.2.2012 13:59

sa čime premazati zid od pune opeke novosazidan?

ODGOVOR

Ako se radi o fasadnoj opeci, premažite je silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT do zasićenja.
SILIKOSAM razrijedite s vodom u omjeru 1:9 i premažite u jednom ili dva sloja. SILIKOSAM je namijenjen za impregnaciju, hidrofobiranje i učvršćivanje upojnih mineralnih građevinskih materijala kao što su: opeka, beton, kamen, bijela i obojena mineralna fasadna žbuka, plinobeton, crijep i premazi na bazi silikata. Posebno je pogodan za zaštitu od prljavštine (čađa, smog). Brzo prodire u podlogu i postiže hidrofobni efekt. Sprječava transport soli, alkalija i vode iz unutrašnjosti na površinu, otporan je na alkalije i koroziju.
Sastav: koncentrirana silikonska mikroemulzija

D J / 2.2.2012 22:23

Poštovani,
zanimaju me slojevi fasade (termo žbuka) na zidu od pune opeke sa kojeg je odstranjena postojeća fasadna žbuka (stara cca 50g. Dali se opeka mora prati prije nanosa cem.šprica? Rabiciranje?
Hvala unaprijed,

ODGOVOR

Prije izvođenja bilo kakvih radova obavezno je čišćenje i pranje podloge vodom pod pritiskom (miniwash). Ako se sanira postojeća podloga, obavezno je čišćenje i pranje podloge, jer ako se ne izvede pranje postoji mogućnost odvajanja novog sloja od prašnjave i trošne podloge.
Rabiciraju se dijelovi instalaterskih otvora ili spojevi različitih materijala.

A F / 1.2.2012 11:04

Renoviramo stan i htjeli bi na stare pločice staviti laminat, problem je što pločice na jednom dijelu vise, da li postoji kakva nivelir masa ili nešto slično da se to izravna, razlika je samo u jednom djelu i to cca 2cm. Hvala

ODGOVOR

Keramičke pločice potrebno je malo “.naštokati“. tj. skinuti caklinu, podlogu dobro očistiti i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvođenja radova, te ugraditi samonivelirajuću masu TERANEKS UNILEVEL (stari naziv: DEBELOSLOJNI).