Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I / 12.3.2012 4:22

Poštovani, imam problem sa vlagom koja probija korz vanjski zid prema unutra, sa unutrašnje strane zid je izoliran ali svejedno propušta vlagu, vanjski zid je žbukan i na njega je nanesen sloj boje neznam točno koja, htio bi nekako spriječiti ili ublažiti prodor vode i vlage kroz zid,cime je najbolje izolirati vanjski zid. Hvala

ODGOVOR

Na vanjski zid najbolje bi bilo staviti toplinsku izolaciju u toplinskom sustavu s pločama/lamelama kamene vune ILI sa stiroporom.
Kondenzacija se javlja zbog prevelike razlike u temperaturama između vanjskog i unutarnjeg prostora.
Naime, izolirali ste zid s unutarnje strane, toplina se zadržava u prostoru, i ne širi prema van, dok s vanjske strane zid nije izoliran te se javlja velika razlika u temperaturama između slojeva vanjskog zida i unutarnjeg izoliranog zida.
Pošto ne znamo čime je zid s vanjske strane obrađen, predlažemo vam da površinu premažete polimernom masom koja je namijenjena za gletanje vanjskih i unutarnjih zidova TERAFAS KIT.
Pogodan je za sanaciju lasastih pukotina, podloga premazanih sintetskim i disperzivnim bojama.

Napominjemo da sanacijom neće biti isključena pojava vlaženja, ali će se smanjiti

d / 9.3.2012 12:38

dali je potrebno strugati fasadnu boju koja je na vodenoj bazi ako se površina želi pregletati teratermo gletom uz utiskivanje staklene mrežice

ODGOVOR

Prije stavljanja bilo kakvih novih slojeva potrebno je postojeće slojeve skinuti tj .ostrugati bez obzira da li se radi o vodenoj bazi ili ne.
U našim tehničkim uputama stoji da prije gletanja ili bilo kakvih drugih vrsta radova obavezno je skidanje postojećih slojeva.
Postojeću boju što je više moguće treba mehanički ostrugati, podlogu oprati vodom pod pritiskom, očetkati mekim četkama da se skine sva prašina i prljavština, te nakon sušenja podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDom dan ranije.
Nakon toga možete nanijeti TERATERMO GLET s rabiciranjem staklenom mrežicom u sloju gleta.

J V / 9.3.2012 12:21

Postovani!
Radi se o unutarnjem zidu kojem sam otukao finu, i sad mi se zbuka runi..dal je potrebno otuci svu zbuku do cigle ili postoji neka impregnacija prije nanosenja vc 40..hvala!

ODGOVOR

Ako vam se žbuka „.runi“. potrebno je žbuku kompletno skinuti s podloge jer ona više nema potrebnu čvrstoću, te sve što ćete naknadno stavljati na površinu može vam se odvojiti i imat ćete još veću štetu od postojeće.
Niti jednom impergnacijom ne možete učvrstit žbuku, jer impregnacija ne služi za učvršćivanje podloge već povećava prionjivost podloge za proizvod.
Preporučamo vam skidanje kompletne žbuke i ugradnju nove, npr. VC 40 u debljini do 2 cm.

M / 6.3.2012 8:34

Molim vas da mi date detaljan savjet kako da riješim problem pojave vlage i gljivica na zidu.Radi se o vanjskom zidu od betonskog bloka koji je ožbukan sa pijeskom koji u sebi sadrži puno zemlje.Planiram skinuti svu žbuku do bloka i staviti gips ploče,a da pritom izgubim što manje prostora,jer mi je i onako mali prostor.Treba li premazati blokove sa nečim i što staviti između bloka i gips ploča? Hvala!

ODGOVOR

Bez kvalitetne toplinske zaštite betonskog bloka s vanjske strane teško ćete se riješiti prisutne vlage te smjesa kojom je zid ožbukan dodatno privlači vlagu na sebe.
Obavezno treba skinuti svu žbuku, oprati površinu vodom pod pritiskom, te pustiti da se neko vrijeme zid osuši prirodno koliko je god to moguće (radove izvoditi u suho ljetno vrijeme).
Nakon sušenja, zidove tretirati sredstvom za spriječavanje razvoja mikroorganizama TERACID, u jedan do dva sloja.
Ako želite postaviti knauf ploče, obavezno ih ugradite s pomakom od 5 cm od zida i s toplinskom zaštitiom staklenom ili kamenom vunom od barem 5 cm, po potrebi ugraditi i parnu branu.Za detaljnu ugradnju i obradu knauf ploča obratite se direktno firmi KNAUF koji će vas savjetovati kako da ugradite ploče i izvedete toplinsku zaštitu.

M / 5.3.2012 19:33

Da li za vanjska gazišta imate samo ove dvije varijante koje ste priložili u odgovoru na ranije pitanje ili imate i u drugim bojama

ODGOVOR

Gazišta prodajemo u izvedbi glatki beton i pjeskareni, te obložen zrnom –. riječno zrno, crveno zrno i kombinacija bijelo i crno zrno.
Gazišta se rade samo u dvije dimenzije 80x40x6 i 80x35x8 cm.

A V / 5.3.2012 9:48

Postavljao bih parket na betonsku podlogu pa bih to trebao malo izravnati s obzirom da nema glazure, što bi mi preporučili i koliko je sušenje? Hvala

ODGOVOR

Ako je debljina izravnavanja od 0-5 mm upotrijebite TERANEKS, od 5-20mm TERANEKS UNILEVEL (DEBELOSLOJNI), od 3-10 mm TERANEKS RAPID (BRZOVEZNI).
Sušenje TERANEKSA i TERANEKSA UNILEVEL je do 28 dana, dok je TERANEKSA RAPID 7 dana.

M / 5.3.2012 9:00

Postovani,kuća je građena blok opekom i nije stavljena fasada.Zanima me dali postoji neki nacin da sprijecim vanjsko vlazenje zidova bez fasade,a da kasnije mogu na to nalijepiti stiropor. Nisam u mogucnosti staviti fasadu pa bi djelovao preventivno.

ODGOVOR

Ne preporučamo vam da bilo što stavljate na zidove prije postavljanja fasade.
Jedino čime možete spriječiti vodoupojnost je da površinu premažete u jedan do dva sloja silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.

B < / 4.3.2012 7:52

Dobar dan,

Trebao bih prevuc beton u dvoristu (200 m2) sa smjesom od maximalno 10 mm ali tako da dobijem ipak estetski izgled. Estetski izgled kulira me privlaci ali nisam sigurad da je pogodan za tu namjenu. Napomena: dvoristem prolaze auta a sluzi i za parkiranje auta.Molim odgovorite dali se kulir upotrebljava za podove dvorista i dali ima neki slican proizvod uzimajuci u obzir estetiku.
Unaprijed zahvaljujem na preporuci.

Srdacan pozdrav,

ODGOVOR

Prani kulir se na vašu površinu može izvesti, ali ga u zimskom vremenu ne smijete posipavati solima.
Ako je betonska podloga dobro i kvalitetno napravljena tj.u padu kulir se može izvesti i podnijeti će težinu auta, samo neka vam to rade majstori koji imaju iskustava s tim poslom.
Prani kulir se najčešće primjenjuje na vertikalnim površinama, ali se može primijeniti i na horizontalnim.
Ostali proizvodi koji se koriste su za popločavanje su betonski opločnici, keramika, obojeni beton i sl.

g / 3.3.2012 19:01

kako presložiti kamin zidan keramičkim gahlama te koje materijale najbolje koristiti dali:ilovaču,šamotno brašno i staklenu vodu ili nešto drugo

ODGOVOR

Ne bavimo se prodajom niti proizvodnjom kamina.
Obratite se pećarima ili firmi KODRIĆ SILEX koja se time bavi. Oni će vas najbolje savjetovati što napraviti i koje materijale koristiti.

Z J / 8.3.2012 20:27

Preuređujem sobu u staroj kući u Vlaškoj ulici u Zagrebu (kuća stara preko 100 godina). Ostrugao sam sve stare boje, na plafon sam nanio univerzalkoncentrat grund, pa na njega Teranil ekstra. Na plafonu su se međutim pojavile žute fleke- u velikim količinama. Čime to sada tretirati, prije nanošenja bijele boje, a da poslije nanošenja boje ne izbiju ponovno žute fleke.
Uz pozdrav, unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pojave žutih fleka nakon gletanja TERANILom EKSTRA do sada nismo imali reklamirane, jer je nakon gletanja TERANILom podloga izražajno bijela.
Možda su slojevi boje koje ste skidali, bili na bazi otapala, pa je sve to ostalo u podlozi te se reflektiralo na glet masu.
Žute fleke mogu upućivati na žbuku koja u sebi ima žutog pijeska, te kemijskom reakcijom podloge i gleta došlo do pojave fleka ili je podloga prije gletanja bila vlažna, te dok se ne osuši fleke će i dalje biti prisutne.
Pojava žutih fleka moguća je i zbog podloge koja je možda zasićena nikotinskim dimom koji je u podlozi.
Za sada gletanu podlogu ostavite da se osuši što je više moguće, pa tek nakon cca 20 dana prebojite disperzivnom bojom, npr. TERAPOL, u dva nalića.