Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

F C / 25.9.2011 18:21

Poštovani,
oko kuće imam betonsku ogradu na kojoj je nabačen špric.Želio bih je presvući sa TERAPLAST G36.Koje vaše materijale mi savjetujete da stavim prije navlačenja teraplasta i na koji način.
Unaprijed hvala

ODGOVOR

TERAPLAST ne preporučamo stavljati na ograde ako podloga nije hidroizolirana i ako nema okapne klupčice.

Pošto ste već stavili špric potrebno je zidove požbukati gotovom žbukom VC 50 do debljine 2 cm .

Nakon sušenja podlogu prvo impregnirati i onda nanijeti TERAPLAST. Upozoravamo vas da TERAPLAST nije trajno rješenja na vašoj betonskoj ogradi.

Z D / 22.9.2011 8:37

"Poštovani, u kući mi je napravljena cementna glazura (ručne izrade) na podu. Još uvijek se suši, ali primjećujem da se svaki dan sve više ""trusi"", tj. sa površine glazure se može pomesti pijesak. Zabrinjava me ta pojava i bojim se da nakon stavljanja laminata u toj prostoriji neću imati puno pijeska i prašine. Glazura na bi trebalo poravnavati, pa me zanima postoji li neki impregnacijski premaz koji bi spriječio tu pojavu?"

ODGOVOR

Ako uskoro namjeravate postaviti laminat, najjeftinije rješenje je premazivanje postojeće glazure UNIVERZALKONCETRAT GRUNDOM.
Grund-impregnaciju razrijedite vodom 2:1 (2 dijela grunda i 1 dio vode). Potrošnja razrijeđenog grunda je 0.35-0,4 lit/m2.

p b / 22.9.2011 5:18

"Postovani,
Trebati cu zbukati kucu u Rovinju, stari grad, blizu mora. Dozvoljena je samo vapnena zbuka,""kak su delali nasi stari"". Sve, ali bas sve okolne fasade novijeg datuma se gule, specijalno prva dva metra od zemlje.
Bez ulazenja u razloge, mene interesira da li postoji aditivi koji se mogu dodati u zbuku protiv morske sole, za koju sumnjam da je jedan od razloga.
Ima oko 100m2 fasade, koji proizvod preporucate?"

ODGOVOR

Samoborka d.d. Samobor proizvodi VAPNENU ŽBUKU G i F za sanacije starih objekata.
Aditivi za desalinizaciju ne postoje. Kada postojeću žbuku skinete, nakon pranja zidove možete tretitati ANTISOLom, sredstvom protiv isoljavanja i nakon sušenja ožbukati zidove VAPNENOM ŽBUKOM.
Ako postoji problem kapilarne vlage potrebno je prvo sanirati vlagu pa tek onda žbukati.
Napomena: prilikom žbukanja koristiti slatku vodu nikako morsku.

M D / 19.9.2011 9:29



Poštovani!

Maloprije sam Vam proslijedio mail sa pitanjima, ali sam zaboravio još jedno, meni bitno pitanje pa šaljem sve ponovo.

U pripremnim sam radovima i htio bi staviti fasadu na kuću. Objekt je prizemlje, kat i potkrovlje na području kod Vodica (Šibenik). Međutim, još nisam odlučio koju fasadu staviti. Predlaže mi se i termo fasada i stiropor fasada. pročitao sam na internetu podosta loših iskustava i za jednu i za drugu. Osobno sam skloniji termo fasadi, ali na mnogim mjestima se spominju problemi vlage i gljivica nakon stavljanja fasade i to na dijelovima gdje su serklaži (okomiti i vertikalni), dok je kod stiropor fasade problem mehanička čvrstoća. Dakle, pitanja su slijedeća:

1. Gdje je greška koda postavljanja termo fasade i kako izbjeći stvaranje gljivica. Da li se može riješiti problem kvalitetnom silikatnom žbukom da vlaga ne bi prodirala iz vani prema unutra?
2. Imam nekoliko primjera da prolazi voda iza stiropor fasade i u kuću, ali i da se slijeva vani u dno objekta. Da li bi bilo bolje na ciglu nabaciti namaz i špric?
3.U slučaju da se odlučim na stiropor fasadu, ima li smisla staviti dva sloja rabic-mrežice i dva sloja građevinskog ljepila u cilju povećanja čvrstoće fasade.
4. Koju debljinu termo žbuke staviti 3 ili 6 cm i koliko čekati sa nanošenjem slijedećeg sloja termo žbuke?


S poštovanjem zahvaljujem
Mario

ODGOVOR

1. Sve AB dijelove prije ugradnje toplinske žbuke potrebno je toplinski izolirati pločama stiropora, pa tek onda ugraditi toplinsku žbuku. Izbor završne žbuke nije uzrok pojave vlage i gljivica.
2. Za ulazak vode kroz stiropor fasadu nije kriv toplinski sustav već izvedba detalja koja nije izvedena prema pravilu.
3. Prilikom ugradnje stiropor fasade glet se armira samo jednom, a ne dva puta, jedino se masa za gletanje stiropor ploča gleta u dvije ruke.
4.Toplinsku žbuku obavezno nanijeti u debljini od 4 cm, a prema potrebni može i 6 cm u dva sloja. Za sušenje je potrebno toliko tjedana koliko je cm debela žbuka (4 cm - 4 tjedna).

D / 14.10.2011 10:51

POtovani, molim savjet. Unutrašnji zidovi su požbukani strojno sa Samoborkinom
GV žbukom. Zidovi su jako ravni i ne vidim estetski razlog za gletanje.Zanime me da li postoji tehnološki razlog za gletanje prije maljanja ili
mogu maljati direktno na GV žbuku.

ODGOVOR

GV 10 je gotova industrijski pripremljena žbuka i nije predviđeno da se na njoj izvodi naknadno gletanje, već samo ličilački radovi unutarnjim disperzivnim bojama.
Ako je žbuka dobro izvedena i zagletana nema potrebe nakanadno gletati.
Gletanje se izvodi kada je ugrađena cementna žbuka VC 40.

Ako se baš želi izvesti gletanje izvodi se TERANILom u jednom sloju.

R M / 20.9.2011 14:48

stavljam vatrootporni knauf kraj špareta te bi na njega ljepila pločice. kakvo ljepilo, kakva fugir masa i jel treba impregnacija prije ljepila i kakva?

ODGOVOR

Knauf ploče impregnirajte KONTAKT GRUNDom dan ranije, pločice ljepite TERATEKT FLEKS ljepilom, te fugirajte TERAFIL FLEKS masom za fugiranje.

T K / 20.9.2011 21:22

Poštovani,trebao bih izravnati (pogletati) betonski zid koji služi kao balkonska ograda. Naime, problem je u tome da je izveden na način da se na njemu nalaze naizmjenično okomita izbočenja i udubljenja duboka 2cm. Ta udubljenja bi trebalo popuniti tako da dobijem ravan zid. Pošto je žbukanje ovakve površine teško izvesti molio bih preporuku koji vaš proizvod koristiti a da se može izvesti gletanjem.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Površinu pregletajte REPARATURNIM MORTOM G kojim možete gletati površine do debljine 2 cm.
Prije gletanja površinu dobro oprati, očistiti i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije ugradnje.
Nakon ugradnje REPARATURNOG MORTA G površinu možete dodatno pregletati REPARATURNIM MORTOM F u debljini 1-2 mm i obojati bojom fasadnom bojom TERATON V , prema izboru iz naše ton karte.

T C / 19.9.2011 8:10

Zanima me dali će se primjetiti razlika u boji kod akrilne fasade s obzirom da nam je majstor ostavio boju da popravimo malo sa kistom ako se negdje nešto ošteti,to smo učinili par puta i nije se ništa primjetilo,međutim jučer smo isto to napravili ali se sad vidi razlika u boji,ovo što smo popravljali je svjetlije nijanse,u čemu je stvar,možda treba sada duže da se posuši,prije je sve bilo u redu i ništa se nije vidjelo.

ODGOVOR

Razlika u boji vaše fasadne žbuke i boje kojom radite popravke biti će više ili manje vidljiva svakim naknadnim popravakom.
Ako je boja naknadno naručena i nije vezana s isporukom fasadne žbuke može se desiti odstupanje izgleda u nekim dozvoljenim granicama.
To jako ovisi i o vrsti fasadne boje koju namjeravate popraviti.
Iako ste popravke već radili bojanjem samo oštećenih dijelova, najbolje je prebojati cijelu površinu.

D K / 17.9.2011 0:20

Poštovani,trebam postaviti betonske rubnjake oko kuće i formirati stazu.Zemlja oko kuće je navažana ove godine teren je podvodan i sve dosta brzo sjeda.Da li raditi rubnjake sada ili sačekati iduće proljeće i ako sada kakva je priprema i izvedba na takvom zemljištu.Teren je ravan.i utravljen.

ODGOVOR

Prema konfiguraciji vašeg terena potrebno je bilo izvesti drenažu tj .prije navoza novog sloja zemlje potrebno je bilo napraviti posteljicu s kamenim materijalom kojeg je potrebno dobro sabiti pa na to navesti zemlju.
Preporučamo vam da pošto dolazi jesen i kiše da pričekate s ugradnjom rubnjaka do proljeća.

R B / 16.9.2011 13:02

Postovani, U kuci je napravljen plafon od ploca iverice. Prvobitno sam ispunio spojeve sa smjesom drvofix-a i gipsa. To je drzalo neko vrijeme a sada su ponovo poceli da se vide spojevi izmedju ploca. Da li ima neki nacin da se ti spojevi trajno zastite. Hvala.

ODGOVOR

U našem proizvodnom programi niti jedan proizvod nije namijenjen za obradu drvenih obloga, te vam ne možemo niti preporučti upotrebu istih.
Najbolje se obratiti proizvođačima drvenih obloga i upitati za savjet.