Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Iva / 11.7.2006 12:16

Poštovani!
Zid na koji će se montirati kuhinja oguljen je do betona. Zanima nas što je najbolje staviti na njega tj. ispod kuhinjskih elemenata( između elemenata će se lijepiti pločice). Vlage u stanu nema.
Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Na postojeći zid od betona možete staviti VC40 (vapneno cementnu) žbuku u d=10-20mm sa obaveznim nanašanjem cementnog šprica dan ranije.
Instalaterske otvore i spojeve mješanog ziđa obavezno rabicirati poc.punkt.rabicom ili staklenom mrežicom sm10r. Prije početka radova postaviti kutne profile Terafiksom.

Šoljić Juraj / 11.7.2006 11:37

Molim da mi pomognete u vezi termo žbuke. Objekt na vanjskim zidovima ima običnu cementnu žbuku sa završnim sep premazom granulacijom 5-6mm stara već 30godina, zbog kondenzacije vlage unutra mislili smo staviti termo žbuku. Postoje više vrsta žbuka kako odabrati najbolju sa najviše termo izolacije i da li staviti samo termo žbuku ili raditi sa pločama stiropora? Što više izolira a trajnije je.Molim hitno odgovor jer smo pred samim radovima.
Ako je važno nalazimo se u primorju.

ODGOVOR

Zbok kondenzacije vašeg prostora ne preporučamo vam stavljanje bilo koje termo žbuke u unutarnje prostore, najbolje bi bilo da stavite TERMOZOL sustav toplinske zaštite sa završnim slojem mineralne ili silikatne žbuke (ploče ekspandiranog polostirena). Pretpostavka je da je kondenzat zbog neizoliranih betonskih dijelova konstrukcije - pojava hladnih mostova. Pošto sa vanjske strane imate cementnu žbuku na kojoj je SEP preporučamo vam da je operete vodom pod pritiskom i prebojate MINERALKOLOROM ili TERATONOM V u željenoj boji po SAMOBORKA ton karti.

Mario Penezić / 3.7.2006 7:50

"Pozdrav!
Htio bi termički izolirati kat na obiteljskoj kući tervolom koji se ljepi građevinskim ljepilom. postoječa je vapneno cementna žbuka koja je pofarbana gašenim vapnom pa me zanima da li bi građevinsko ljepilo ""držalo"" na toj podlozi, tj. da li bi trebalo impregnirati podlogu ili mehanički odstraniti ili isprati taj sloj gašenog vapna. Hvala"

ODGOVOR

"Prije ljepljenja ploča kamene vune SAMOTERMOM, preporučamo čitavu površinu ""otvoriti"" žičanim četkama, te impregnirati KONTAKT GRUNDOM, najmanje dan prije ljepljenja ploča. "

Alen / 1.7.2006 17:03

3 godine stara fasada (sep 2 mm)je odmah nakon stavljanja popucala na spoju cigle i deke. Sada želim staviti na postojeću fasadu silikatnu žbuku 2mm. Preporučite mi postupak postavljanja nove fasade.
Hvala.

ODGOVOR

"Prije nanošenja podložnih žbuka potrebno je rabicirati mješano ziđe, odnosno spojeve opeka-beton, pocinčanim punktiranim rabicom 25x25x0,9 ili eventualno staklenom mrežicom SM 10 R. U slučaju neizvedenog rabiciranja dolazi do pucanja žbuke na spojevima različitih materijala. Kako ste planirali nanositi novi sloj završno dekorativne žbuke preporučamo slijedeće :
- temeljito očistiti postojeću žbuku, žičanim četkama ""otvoriti"" SEP, te cijelu površinu oprati miniwash-om
- TERATERMO GLET nanositi na podlogu neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, u sloju debljine 2-3 mm
- na mjestima pukotina TERATERMO GLET nanositi u dva sloja. U svježi prvi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 26 F. Drugi sloj TERATERMO GLETA nanositi na potpuno osušeni prvi sloj
- SILIKATNU ŽBUKU RZ 2mm nanositi na podlogu staru najmanje 21 dan, 1-3 dana ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM."

Željko Pilipović / 30.6.2006 12:11

Poštovani , molim stručno viđenje , balkon na stanu sam zazidao s rigips pločama -vanjski dio zida s vodonepropusnom pločom, htio bih postaviti hirofu kako ne bi taj dio zgrade ne bi vizualno odudarao .
Prima li se hirofa na glatku i ktomu gipsanu ploču ?
Unaprijed zahvalan Željko !

ODGOVOR

"Način na koji ste zatvorili balkon tehnološki nije korektan.
""Vodootporne"" gips-kartonske ploče su samo površinski impregnirane, tako sa svaki prodor vlage na spojevima, može izazvati odvajanje ploče. U svakom slučaju nije moguće na gips-kartonske ploče nanositi HIROFU.

Preporučamo površinu premazati KONTAKT GRUNDOM, najmanje dan prije nanošenja SAMOTERMA. SAMOTERM nanijeti u debljini 2-3 mm. Ukoliko se ploha sastoji od više ploča, potrebno je izvesti i rabiciranje STAKLENOM MREŽICOM SM 26 F, koju utisnuti u prvi svježi sloj SAMOTERMA. Drugi sloj SAMOTERMA nanositi na potpuno osušeni prvi. Na tako pripremljenu podlogu preporučamo nanositi mineralne završne žbuke (SEP Z 200), SILIKATNE ŽBUKE ili akrilatne žbuke (TERAKRIL).
"

Nina / 7.7.2006 13:58

Poštovani,
namjeravam raditi fasadu koristeći stiropor kao izolaciju, a kuća je novogradnja. Zanima me da li je za tu kombinaciju pogodnija akrilatna ili silikatna žbuka?
Također me zanima da li se npr. akrilatna ili silikatna žbuka granulacije 1,25 mm u praksi može nanesti ravnomjerno ili ipak mjestimično dolazi do odvajanja nule što rezultira mjestimično glatkoj,mjestimično zrnatoj strukturi fasade?
Naime, ja želim imati što glađu fasadu i to silikatnu ili akrilatnu, pa lijepo molim - što mi preporučate?

ODGOVOR

Odabir akrilatne ili silikatne završno dekorativne žbuke za TERMOZOL toplinski sustav Samoborka nije upitan već vaš odabir,razlika između ovih žbuka je u parapropusnosti tj.silikat je parapropusniji od akrilata, i u odbiru boja jer u akrilatu se nudi veći izbor intenzivnijih nijansi.Nanašanjem bilo koje završne žbuke struktura se mora nanositi ravnomjerno gladilicom u debljini najkrupnijeg zrna i zagladiti gladilicom do ujednačene teksture.Ako želite imati glatki završni sli odabir je bojanje fasade. NAPOMENA:Preporuka je da se na termozol toplinski sustav nanaša bilo koji završno dekorativni sloj :mineralni ,akrilatni ili silikatni u pastelnim bojama.

igor kos / 25.6.2006 12:29

Beton na terasi mi je od zime se poprilično oljuštio površinski negdje su i rupe od par cm. Sada smo terasu natkrili i htjeli bi postaviti pločice, pa nas zanima čime bi izravnali taj beton da se mogu gore postavljati pločice i da to drži.Terasa ima oko 30m2.

ODGOVOR

Površinu betona potrebno je temeljito očistiti od svih slabodržećih dijelova, te dobro otprašiti i oprati vodom. Preporuča se pranje miniwashom. Krpanja oštećenih dijelova izvesti REPARATURNIM MORTOM G u debljini do max 2 cm (nanošenjem u 3-4 sloja debljine 4 mm), uz prethodno vlaženje podloge vodom.
Nakon sušenja i očvršćivanja REPARATURNOG MORTA pločice lijepiti TERATEKOM - ljepilom za keramiku.

Melita Budoš / 19.6.2006 14:20

Poštovani,Molim Vas za savjet. Imam kuću staru 5 godina. Sve je bilo u redu dok nismo stavili nadbeton na terasu. Naime kuća je napravljena na način da je najprije napravljen podrum, a onda etaža tako da je dio ostao za terasu. Terasa graniči sa dnevnim boravkom sa velikom staklenom stijenom. Kada je stavljen nadbeton počela se je stvarati velika vlaga u uglu koji graniči sa terasom. Napravljena je izolacija prije nadbetona ali postoji mogućnost da nije dobro spojena sa zidom.Da li imate savjet kako da riješim problem?

Sa poštovanjem,Melita.

ODGOVOR

Na temelju vašeg opisa teško je utvrditi točan razlog pojave vlage u unutarnjem prostoru. Jedan od razloga može biti i loše izvedena glazura (nadbeton) točnije njen pad, kao i nepravilno izvedena horizontalna hidroizolacija na detalju spoja sa zidom. Ukoliko dolazi do zadržavanja oborinske vode u zoni kontakta sa vertikalnom konstrukcijom - zidom, te ukoliko hidroizolacija nije podignuta uz zid - tzv. holker, moguće je da dolazi do zacurijevanja na spoju zid-glazura. U tom slučaju preporučamo fugu zapuniti trajno elastičnim kitom.

Robert Španjol / 19.6.2006 13:20

Gdje se sve stavlja hidroizolacija?

ODGOVOR

Hidroizolaciju je potrebno postaviti na svim mjestima gdje je to projektom predviđeno. Molimo da nam se javite s deatljnijim objašnjenjem koji konstr¸uktivni element objekta želite hidroizolirati, kako bismo vam mogli konkretnije odgovoriti.
Napominjem da Samoborka d.d. u svojoj ponudi nema klasičnih hidroizolacijskih materijala.

branislav miklos / 22.6.2006 15:26

lijepm pozdrav

imao bih pitanje
stavljao bih teraplast u kupaonicu,
kakva su vaša iskustva sa terežna,koliko to cesto ljudi postavljaju,i da li bih mogao u bodocnosti mogao imati nekih problema,sto ciniti da se to odrzi sto duze

hvala
ps.molim cim prije da mi nodgovorite,majstori su mi vec u kupaonici,a ja nisam donio jos konacnou odluku,
pomozite
hvala

ODGOVOR

"Zaštitno dekorativna žbuka TERAPLAST V (vanjski) najčešće se koristi za završnu obradu sokla objekta, dok se TERAPLAST U (unutarnji) najčešće koristi za završnu obradu hodnika, stubišta i sl.
Obzirom na karakteristike materijala, TERAPLAST se može koristiti i u prostorijama sa većim postotkom vlage, ali ga ne preporučamo nanositi na zidne plohe unutar tuš kabina, ili na površine oko ugradbenih kada.
Kako na mjestima spoja kade i zida uvijek postoji opasnost od zacurijevanja vode, može doći do ""napuhivanja"" (odvajanja od podloge) i pucanja TERAPLASTA. Također, tu se pojavljuje i problem kamenca koji je svakako lakše otkloniti sa površine glazirane pločice nego sa površine TERAPLASTA."