Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i g / 7.3.2012 22:50

vanjski zid ožbukan klasičnom žbukom(cement,vapno,pjesakn)te obojan fasadnom bojom na vodenoj bazi,nakon nekog vremena pojavile su se pukotine koje su premazane staklenom vodom.kako kvalitetno sanirati zid,mžda tera..gletom i mrežicom hvala.

ODGOVOR

Nikako ne možete sanirati jer ste površinu premazali staklenom vodom.
Staklenom vodom se ne saniraju pukotine na fasadnoj površini. Potrebno je površinu ostrugati tj.mehanički skinuti slojeve do žbuke
.Površinu oprati vodom pod pritiskom i očistiti od prašine.
Nakon sušenja pregletati TERATERMO GLETom uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta.
Pošto je staklena voda sigurno ušla u pore žbuke, upozoravamo vas da su mogući problemi s prionjivošću novog sloja na postojeći.
U tom slučaju potrebno je skinuti i postojeću žbuku i ponovo ožbukati ili ugraditi toplinski sustav.
Nakon sušenja nanijeti završno dekorativnu žbuku prema izboru iz naše ton karte silikat,silikon,akrilat.

F B / 7.3.2012 1:15

"Poštovani,

Uređujem stari stan. Savjetovano mi je da za ""učvršćenje"" postojeće žbuke na zidovima i stropovima, te za sprečavanje pojave lasastih pukotina ( kojih sada ima) postojeću žbuku impregniram fasadnom impregnacijom, armiram staklenom mrežicom sa fasadnim ljepilom te gletujem.
Molim vaš savjet - prijedlog ""učvrščivanja"" stare žbuke sa proizvodima iz vašeg asortimana.

Hvala.

Franko Babić"

ODGOVOR

Ne postoji impregnacija, niti „.savjetovani“. sustav izvođenja radova kojom možete učvrstiti staru i trusnu žbuku.
Potrebno je provjeriti čvrstoću žbuke, te ako ona zvoni žbuku kompletno skinuti sa zida i ponovo ožbukati.
Predlažemo vam ugradnju nove žbuke GV 10 ili VC 40. Žbuku GV 10 nije potrebno dodatno gletati TERANILom, dok je za žbuku VC 40 to potrebno, te nije potrebna staklena mrežica.
Prilikom žbukanja rabiciraju se samo instalaterski otvori i spojevi različitih materijala.

m / 2.3.2012 10:43

Imam staru kuću od pune cigle, ima oronuli izgled. Kako da joj dam izgled engleskih starih kuća da se cigle vide? Problem su fuge između cikle, dali se to može popuniti nekom smjesom.

ODGOVOR

Postojeće fuge treba očistiti u dubinu 2-3 cm i cijelu površinu objekta dobro oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkama svu prljavštinu i prašinu.
Nakon sušenja od nekoliko dana fugirati MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Nakon što ste zapunili postojeće fuge cijelu površinu zaštitite silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT kojom ćete hidrofobirati i zaštiti ciglu od mogućeg daljnjeg propadanja.
Ako je na postojećim ciglama prisutno isoljavanje tretirajte cigle prije fugiranja mortom, ANTISOLom sredstvom za blokadu soli pa tek onda silikonizirajte.

d m / 1.3.2012 21:27

Kako sanirati vlažne kuhinjske zidove na kojima izbija plijesan.Na vanjske zidove kuće stavljena je termo fasada.

ODGOVOR

Sa zidova skinuti boju i glet te zidove oprati vodom.
Nakon sušenja od minimalno 5 dana žbuku do zasićenja tretirati fungicidnim sredstvom za sanaciju mikroorganizama TEARCID.

Ako se radi o većoj zarazi postupak je potrebno ponoviti.

Tretiranu površinu prije obrade gletom i bojom sušiti barem 7 dana.

B R / 29.2.2012 22:51

Postovani, imam betonsku ogradu dugu 40metara. Stubovi su glatke povrsine dok je temelj gruplje povrsine. Molim vasu preporuku cime ujednaciti izgled ograde (sad ima fleka zbog krpljenja rupica razlicite boje),a da materijal ne otpada sa betona.Moze biti i boja betona,samo da ne otpada i da izgleda jednako na svakom svom dijelu. Inace nema nikakve hidroizolacije niti okapnica. Mogu li se bar sami stubovi obraditi nekako a da izgledaju pristojno i poslije duzeg vremena. Puno pozdrava.

ODGOVOR

Betonsku ogradu pregletajte REPARATURNIM MORTom F u debljini 3-4 mm.

Površinu prije gletanja impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije izvođenja radova.

Površinu betona prije izvođenja sanacije oprati vodom pod pritiskom i sušiti barem 5-7 dana prije getanje REPARATURNIM MORTom.

M / 28.2.2012 10:02

Postovani,

Ove godine stavljamo izolaciju (stiropor)na vanjske zidove kuce koja vec ima staru fasadu. Na juznoj strani kuce, na podnozju je stavljen kulir ( nije bruseni) prije nekih 30 godina. Negdje povrsine 10 metara duzine te 1 metar visine. Kulir je u dosta dobrom stanju, nije nigdje popucao ili da se odvaja od zida jedino sto je malo izgubio na svjezini, boja je malo izbljedjela. Zanima me da li imate neki premaz ili slicno kako bi se osvjezio kulir.
Puno hvala !

ODGOVOR

Postojeći prani kulir možete „.osvježiti“. premazivanjem lanenim uljem.
Obzirom da izvodite toplinsku izolaciju vanjskih zidova, preporučamo toplinski izolirati i zonu podnožja pločama ekstrudiranog polistirena (XPS ploče), kako bi se izbjgeli efekti hladnog mosta.
Za završnu obradu preporučamo TERAPLAST.

S F / 27.2.2012 14:57

Poštovani. Pokušavam rješiti pukotine po unutarnjim zidovima, naime svaki puta prije krečenja istih, na istim mjestima se pojavljuju crte i do sada sam ih krpo sa gipsom, pa nakon toga sa glet masom i odustajem.Pitanje je dali da uzmem mrežicu za fasade i naljepim po cjelom zidu sa ljepilom ili imate kakvu masu za krpanje istih? Unaprjed zahvalan.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno o kakovim se pukotinama radi.
Molim detaljniji opis –. mjesto pojave pukotina, širinu pukotina i sl., kako bismo vam mogli dati konkretniji prijedlog sanacije.

U koliko se radi o sitnim lasastim pukotinama nepravilno raspoređenim po površini moguća je sanacija rabiciranjem STAKLENOM MREŽICOM SM 70 IN u sloju TERANILa.

V P / 24.2.2012 18:15

Poštovani,
imamo pitanje vezano za unutarnje žbukanje stana a vezano za toplinsku izolaciju vanjskih zidova stana.
Zanima nas da li je preporučljiva termo žbuka ili postoji nešto slično tome i kojom debljinom žbukati zid.
Unaprijed zahvaljujemo na pomoći. Pozdrav iz Rijeke.

ODGOVOR

Vanjska toplinska izolacija izvodi se u pravilu s vanjske strane objekta. Ovisno o vrsti ziđa kao i projektnom predviđenom prolasku topline U, toplinska izolacija izvodi se primjenom toplinskih žbuka ili toplinskih sustava.
Npr. na zidu od blok opeke debljine 30 cm preporuča se izvedba povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju sa toplinsko izolacijskim pločama debljine 6 cm, kao TERMOZOL (sa EPS pločama), TERMOVOL (sa pločama mineralne vune) ili TERMOLAM (sa lamelama mineralne vune).
U koliko niste u mogućnosti izvesti toplinsku izolaciju vanjskih zidova, možete vanjske zidove s unutarnje strane, donekle, toplinski izolirati primjenom toplinske žbuke kao npr. TERATERMO. TERATERMO 100 STANDARD u debljini 2-4 cm.

Napominjemo da u tom slučaju ostaje neriješen problem hladnih mostova u zoni vertikalnih i horizontalnih serklaža, gdje može doći i do pojave kondenzata.

N P / 23.2.2012 20:02

Poštovani!!
Imam kamin u dnevnom boravku i trebam ga ofarbati tj. mislim na njega navuči teraplast, pa Vas molim da mi odgovorite dali je to dobra solucija s obzirom na temperaturu.
Inače kamin je oblozen sa simporexom i šamotnim pločama te jedan put pregletan.

ODGOVOR

TERAPLAST se ne primjenjuje na površinama kamina, te je najbolje se obratiti firmama KODRIĆ SILEX, KAMINI HOYAN ili ZAGORKA BEDEKOVČINA koje se bave izradom kamina i kalijevih peći, te vas oni mogu savjetovati kakav materijal se može primijeniti na kaminu.

A B / 23.2.2012 13:42

Postovani,
Na vikendici područje Trogir prije tridesetak godina radio sam klasicnu zbuku na podlozi od cementnih bloketa i cigle i na to sam stavio SEP fasadu.Po mom misljenju zbog nestručno izvedenih radova na potkrovlju kuće prva ruka žbuke (špruc) sa premalo cementa imam vlažne zidove (zima proljeće) Fasada ne otpada i nije puno popucala ali ne štiti kuću od vlage. Na dijelu kuće gdje je žbuka (špruc) sa dosta cementa izvedena na prizemlju kuće fasada nije popucala i zidovi ne vlaže. Molim vas za savjet kako izvesti radove da se riješim vlage i da li moram skidati staru žbuku i fasadu Molim Vaše mišlenje i savjet.
Hvala.

ODGOVOR

Preporučamo vam da postojeću fasadnu površinu pregletate TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta te ugradite završno dekorativnu silikonsku žbuku.
Postojeću žbuku oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama,
Sušiti 2-3 dana, impregnirati KONTAKT GRUNDom dan ranije i nanIjeti TERATERMO GLET u dva sloja.
Nakon sušenja, prema odabiru, ugraditi završnu žbuku.