Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z S / 27.10.2006 13:45

KAKO MOZEMO SKINUTI OSTATKE SIILIKONA SA PODNIH NELAKIRANIH PLOCICA,DA LI POSTOJI NEKO HEMIJSKO SREDSTVO?

ODGOVOR

Za skidanje ostataka silikona sa neglaziranih pločica morate se obratiti ili proizvođaču takvih pločica ili proizvođaču silikona kojeg ste kupili, jer vam tu ne možemo pomoći.

t r / 4.11.2006 11:32

U opisu sustava Termozol fasade dali ste podadak da su maksimalna odstupanja ravnine zida kao podloge +-1cm.
Molim vas žurno podatak kolika su maksimalna odstupanja završnog sloja ovog sustava, hidroizolacijske žbuke, i to od ravnine i i ili od vertikale ( što nije isto, po mom bi mišljenju trebali dati dozvoljenja odstupanja od vertikale jer ravnina može biti i kosa, a žbuka ipak ne).
Molio bi vas vaše podatke o predmetnome,te gdje su isti propisani, a ako ih nemate onda vaše mišljenje koji bi podaci trebali biti mjerodavni i gdje su propisani.
Unaprijed hvala na razumijevanju potrebe za preciznim i konkretnim podacima.

ODGOVOR

Upućujemo vas na važeće građevinske norme po EN propisima gdje je za izradu fasadnih sustava točno navedeno odstupanje od ravnine zidova.
Ravnina zida prije fasaderskih radova može odstupati -+ 1 cm na dužinu plohe od 4m. Završni sloj, u tome slučaju ako se izravna zid, ne bi smio odstupati.

V N / 6.11.2006 19:38

zanima me koliko traje sušenje samonivelirajuće mase koja se nanosi do 2cm i nakon kolko vremena se može na tu podlogu postavljati gotovi parket i isto takvo pitanje za samonivelirajuću masu koja se nanosi u debljini do 5mm?
još jedno pitanje... kada se nanosi smonivelirajuća masa u debljini od 2cm da li se mora nanositi na više puta ili se odjednom nanese 2cm?
Hvala na odgovorima

ODGOVOR

Sušenje samonivelirajuće mase Teraneks debeloslojni debljine do 20 mm je do 28 dana, te je preporuka da prije postavljanja parketa obavezno izmjeri zaostala vlaga u podu koja ne smije biti viša od 2%.
Isto pravilo vrijedi i za Teraneks do 5mm - prije polaganja parkete provjeriti zaostalu građevinsku vlagu u masi.
Teraneks debeloslojni možete nanositi odjednom u debljini do 20mm.

h v / 24.10.2006 22:53

etažu kuće u Rijeci zidane poroterm ciglom 30s razmišljamo ožbukati vašom termo žbukom,zanima me koju bi žbuku preporučili te u kojoj debljini.Da li bi ta žbuka mogla ostati kao završni sloj do proljeća ili bi je trebalo odmah zaštititi završnim slojem

ODGOVOR

"U svom upitu niste naveli da li su betonski dijelovi konstrukcije (serklaži - horizontalni, vertikalni, nadvoji) izolirani ili ne.

Ukoliko su sve betonske površine dodatno toplinski izolirane (primjenom kombi ploča ili dr.) toplinsku izolaciju vanjskih zidova od poroopeke debljine 30 cm preporučamo izvesti toplinskom žbukom - TERATERMO ŽBUKA u debljini min. 4 cm. Primjenom kvalitetnijih toplinskih žbuka - TERATERMO 100 STANDAR ili TERATERMO 100 EKSTRA ostvaruje se znatnija toplinska izolacija, što, obzirom na lokaciju vašeg objekta nije neophodno.

Toplinsku žbuku preporučamo nakon min. 10-14 dana obraditi TERATERMO GLETOM. Tako obrađene površine iznimno, mogu ostati ""otvorene"" do proljeća kada planirate nanositi završni sloj.

Ukoliko betonske površine nisu izolirane, potrebno ih je obložiti toplinsko izolacijskim polistiren pločama debljine 2 cm, prije nanošenja toplinske žbuke, kako bi se ujednačio prolaz topline. U tom slučaju preporuča se i primjena toplinskog sustava TERMOZOL. "

i b / 21.10.2006 12:47

interesira me od kakvog se betona prave vinogradarski stupovi(specifikacija materijala)?

ODGOVOR

Za izradu se koristi MB30.

A Č / 20.10.2006 8:58

Zanima me toplinska učinkovitost izvedbe fasade TERATERM 080 u odnosu TERMOZOL, debljine 4-6cm.
Radi se o suterenu kuće sa vanjskim betonskim zidovima debljine 35cm te kamenom izvana.
Postojao je problem hladnih unutarnjih zidova, kondenzata, plijesni i gljivica.
Očekujem da će toplinska fasada pomoći, no u kojoj mjeri jedna odnosno druga izvedba?

ODGOVOR

Veća učinkovitost toplinske izolacije ostvaruje se primjenom TERMOZOL sustava na svim vrstama podloge, budući da je toplinska provodljivost fasadnih polistiren ploča znatno niža u odnosu na toplinsku provodljivost toplinskih žbuka.

Fasadna polistiren ploča EPS 18 kg/m3 toplinska provodljivost 0,042 W/mK
Toplinska žbuka TERATERMO 080 toplinska provodljivost 0,08 W/mK

Na temelju gore navedenog može se uočiti da se kvalitetnija toplinska zaštita objekata ostavaruje primjenom toplinskog sustava TERMOZOL, a time ujedno i veća ušteda u potrošnji enegrenata.

Obzirom da se radi o suterenskom prostoru, ukoliko se grijani prostor nalazi i ispod razine okolnog terena, nije dovoljno izvesti toplinsku izolaciju vanjskih zidova iznad visine terena, već je potrebno izvesti i toplinsku izolaciju betonskih površina ispod razine tla primjenom toplinsko-izolacijskih ploča ekstrudiranog polistirena.

a b / 18.10.2006 2:42

Posjedujem stariju obiteljsku kuču,kod koje je zbog neurađene horizontalne temljne izolacije postojei velika vlaga u zidovima u naročito prizemlju, a i na katu. Molim vas za savjet da li postoji efikasan način sanacije,kako se izvodi i sa kojim sredstvima.

ODGOVOR

Bili bi dobro izmjeriti količinu vlage u zidovima da se može predložiti sanacija zidova pod vlagom.
Oko objekta treba napraviti hidroizolaciju i drenažu.
Prekid kapilarne vlage može se izvoditi injektiranjem ili upotrebom vodoodbojnih žbuka SANISIL.
Zidove prije upotrebe Sanisilnih žbuka možete dodatno premazati i hidroizolirati hidroizolacijskom žbukom u dva premaza.

T B / 17.10.2006 14:43

Postovani,
čime izravnati kosi betonski krov koji je dosta hrapav kako bi smanjio utrosak smjese za hidroizolaciju? Radi se o betonskoj površini na koju namjeravam nanjeti tekucu gumu marke sikaflex.

ODGOVOR

Vaš betonski ravni krov možete izravnati Reparaturnim mortom F ili G.
Tim mortom možete izranati površine i do 20mm debljine uz nanošenje u više slojeva.

K M / 11.10.2006 18:58

Napravio sam stiropor glatku fasadu ovim redosljedom(sav materijal je samoborkin)-Stiropor-samoterm-Samoterm glet-teranil extra(2X)-grund-završna fasadna boja(2X).Fasada je završena prije 4 dana i danas ujutro su se pojavile crte od curenja boje sa fasade,uzrokovane vlagom u zraku po noći.Inače živim u Karlovcu.Pitanje.Da li je problem u fasadnoj boji?.Bi li trebalo fasadu namazati još jednom?I kako če ta boja biti izdržljiva na kišu ako je samo radi vlage došlo do ovih problema.Inače sam soboslikar i ličilac i napravio sam dosta glatkih fasada,ali sa ovim sam se prvi puta susreo,jer sa niti jednom nije bilo ovakvih problema.Unaprijed hvala

ODGOVOR

"Na TERMOZOL fasadni sustav (sustav sa ""stiropor"" pločama) kao završni sloj preporuča se FASADNA ŽBUKA, A NE BOJA. Ne znam koji ste tip boje koristili, ali ako je podloga bila suha i uz kvalitetnu prethodnu impregnaciju boja bi nakon 4 dana trebala biti suha.
Molim da nam se javite telefonom pa da razjasnimo problem."

m h / 13.10.2006 15:49

"htio bih topl.- izolirati vanjski zid, koji je prethodni vlasnik izveo od siporeksa i sa nekakvom tankoslojnom žbukom ili pak običnim gletom. preko toga je premazana ""dulux"" boja. je li postupak izvođenja stiropor-fasade na takvom zidu uobičajen (grund, ljepilo, mrežica, ljepilo, završna žbuka) ili...?"

ODGOVOR

Preporuka: poželjno je skinuti prethodne slojeve prije izvođenja Termozol sustava ili barem postojeću boju, te površinu grundirati Kontakt grundom prije ljepljenja okipor ploča Samotermom.
Poljepljene ploče pregeletati Samotermom utisnuti staklenu mrežicu i ponovno pregletati Samotermom.
Završna dekorativna žbuku po izboru: SEP, SILIKAT ili AKRILAT.