Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

l š / 25.7.2018. 9:01:59

Prije 15 godina na stupove za ogradu stavili smo teraplast koji je danas jako oštećen i trebalo bi ga obnoviti. Kako najjednostavnije skinuti teraplast da obojimo stupove? Ako se ne da skinuti kako sanirati? Hvala. Pozdrav.

ODGOVOR

TERAPLAST zagrijati let lampom ili građevinskim fenom i postrugati do podloge. Ako je podloga oštećena pregletati REPRARTURNIM MORTOM F i obojati bojom za beton.

M B / 25.7.2018. 0:26:41

Poštovani, imam u kući koju renoviram navučen sep na zidovima. Sep je vrlo čvrst, ne ljušti se. Na koji način da izravnam zidove da budu glatki?

ODGOVOR

Površinu dobro otprašiti i impregnirati neposredno prije, UNIVERZAKONCENTRAT GRUNDom razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1. Čistu površinu pregletati TERANILOM u dva sloja uz mogućnost armiranja u sloju TERANILA staklenom mrežicom IN 70.

B / 12.7.2018. 12:11:55

Poštovani Da li imate u svom proizvodnom programu nešto čime bih mogao sanirati djelomično roniranu vanjsku betonsku ogradu? Beton je na mjestima djelomično oljušten-roniran od soli i smrzavice preko zime. Hvala

ODGOVOR

Betonsku površinu očistiti i odstraniti sve loše dijelove. Dobro otprašiti i oprati vodom pod pritiskom i površinu popraviti tj. ožbukati cementnom žbukom C80 uz prethodnu obradu cementnim špricom 2 ekstra. Nakon žbukanja po potrebi površinu pregletati REPARATURNIM MORTOM G ili F. Po želji površinu obojati bojom za beton AKROTON.

a l / 11.7.2018. 16:53:50

Poštovani do prije2g smo grijali na drva svaku prostoriju zasebno,a tada smo ugradili centralno grijanje(također na drva).Zimus su u sjevernoj sobi čiji je jedan zid 20tak cm u zemlji izbile plijesnive mrlje(mjestimice bijele a mjestimice crne)neugodnog mirisa koje sa po ljeti gotovc da su nestale same od sebe.Molim savjet.Hvala unaprijed.L.A.

ODGOVOR

Pojava kondenzacije je uobičajna pojava u današnje vrijeme zbog nedovoljne ili nedostatne toplinske ili hidro izolacije , ili obje. Ugradnjom centralnog grijanja manje je izmjene zraka u prostoru te izjednačavanja vanjske i unutarnje temperature. Potrebno je sanirati tako de se mikroorganizmi očiste vodom i posuše, ostrugati glet masu i boju do žbuke i onda žbuku dobro natopiti biocidinim sredstvom za sprječavanje daljnjeg razvoja TERACID. Ako je zaraza veća postupak treba ponoviti. Nakon tretiranja TERACID-om površinu pregletati i obojati unutarnjom bojom sa dodatkom biocida.

B F / 5.7.2018. 1:41:32

Poštovani, U sobi sam imao vlažan zid (prodor oborinskih voda izvana i to je sanirano) sa kojeg sam skinuo staru žbuku sve do cigle i koji sam isušio. Želio bih na njega staviti toplinsku izolaciju (stiropor ili nešto slično). Zanima me da li mogu „teranilom ekstra“ koristiti za izravnavanje zida (cigla) kako bi kasnije na taj zid mogao lijepiti izolacijske ploče? Ili mi možete preporučiti neki drugi vaš proizvod.

ODGOVOR

U koliko je riješen izvor navlaživanja zida isti preporučamo izravnati žbukanjem vapneno-cementnom žbukom VC 50, uz prethodnu obradu podloge s CEMENTNIM ŠPRICEM ili predšpricem od VC 40.

Z S / 4.7.2018. 20:29:57

Poštovani ! Da li se industrijsko vapno može koristiti za krečenje zidova. Čuo sam da se pri krečenju dodaje sol i ljepilo za drvo.

ODGOVOR

Za ličenje zidova preporučamo gotovu VAPNENU BOJU U. Za istu namjenu možete koristiti i VAPNENO BJELILO, odnosno „klasično“ mljeveno gašeno vapno uz napomenu da čisto gašeno vapno nema karakteristike unutarnje boje i „sklono“ je brisanju. Zato ga maleri znaju „ojačati“ dodatkom ljepila za drvo.

d h / 4.7.2018. 11:02:50

Predmet: Sanacija dijela vikendice – ploče ravnog krova iznad spremišta Opis predmeta sanacije Spremište je namijenjeno za razne alat i strojeve potrebne pri vikendici (kosilice; samohodna i flakserica, lančana pila, škare za živicu, …), površina ploče iznosi oko 10 m2, dimenzije (okvirno – nisam točno izmjerio) cca 4,6 m x 2,1 m. Spremište je građeno između (ne znam točno) 1971. i 1974. Gradivo ploče (također pretpostavljam) armirani beton. Materijali (opet pretpostavljam): beton miješan ručno agregat riječni šljunak vezivo portland cement u vreći, mješavina 4:1 (MB 15-17), armatura glatki čelik (GA240-360) φ8(10)/15 x φ8(10)/15. Ploča je odozdo obložena polistiren pločama debljine 2 cm (?), odnosno iznutra na stropu spremišta. Navedena ploča je godinama služila i kao mjesto spremanja drvene građe, gredice, letve, daske, fosne, te raznih drugih materijala koje ponekad trebaju na vikendici (željezno, plastično, …). Zadnjih godina daske su složene u hrpu a ista se redovito prekriva vodonepropusnim platnom (kao šatorsko krilo). Oštećenje predmetne ploče koje treba sanirati: Ploča je u značajnoj površini (tamo gdje nije drvena građa, kante …) obrasla mahovinom koja raste u gustom sloju procjena debljine 1 cm ≥ d ≤ 5 cm. pitanja: 1. Koji iz game reparaturnih mortova jest primjeren našoj sanaciji ? 2. Je li površinu nakon detaljnog čišćenja uključujući odprašivanje potrebno prethodno pripremiti i premazom impregnacije (? Npr. „Kontakt grund“), odnosno možda neki drugi premaz koji bi sadržavo fungicid ili koje sredstvo protiv mahovine ? 3. Je li nakon obrade površine betona reparaturnim mortom nužno potrebno nanijeti sloj novoga betona, ako da u kojoj debljini, ili je možda bolje postaviti tipsku oblogu (npr. kulir ploče, ili Samoborkine ploče od prešanog betona), ili ne treba ništa ?

ODGOVOR

Sanaciju betonske ploče spremišta preporučamo sanirati kako slijedi: 1. mehanički odstraniti mahovinu, kao i sve evntualno slabo držeće dijelove površinskog sloja betona 2. cijelu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom 3. nakon sušenja (nakon najmanje 2-3 dana ovisno o vremenskim uvjetima) podlogu tretirati TERACIDOM 4. nakon najmanje 2 dana na podlogu laganu navlaženu vodom nanijeti REPARATURNI MORT G i zafilcati NAPOMENA : U sloju REPARATURNOG MORA preporučamo izvesti odgovarajaući pad kako bi se spriječilo zadržavanje oborinske vode 5. preporučamo cijelu poršinu dodatno hidroizolirati polimer-cemetnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK, te po izboru obojiti AKROTONOM

A A / 2.7.2018. 13:31:26

Poštovani,radi se o novogradnji,zidovi su u 10 mj. prekriveni cementno-vapnenom žbukom (nije stavljen fini završni sloj), u 2. mj. gletanje 2 ruke Teranil-om i oličeni (nije stavljena impregnacija između gleta i boje). Prije 20-tak dana pojavile su se vertikalne i horizontalne pukotine (cca. 1 mm) preko skoro svih zidova.Pomnijim pregledom ustanovljeno je da je ispucala žbuka. Ostali stanovi su žbukani gips-vapnenom žbukom i tamo nema niti jedne pukotine. Možete li predložiti način sanacije jer izvođač želi samo pregletati i ofarbati pukotine?

ODGOVOR

Prije svega bilo bi dobro utvrditi razlog nastanka pukotina. U većini slučajeva, ovisno u uzroku, sanacija se provodi dodatnim gletanjem TERANILOM uz armiranje staklenom mrežicom IN 70.

D B / 1.7.2018. 13:30:51

Poštovani Na betoniranim površinama oko objekta: stazama, stepenicama, terasi, cisterni postavljen je riječni prani kulir. Betonaža je izvršena u srpnju mjesecu 2016 a postavljanje pranog riječnog kulira u srpnju 2018. Objekt je u Mrkoplju -Gorski Kotar. Nakon otapanja snijega u veljaći 2018 g. pojavile su se pukotine i to na južnoj i zapadnoj strani objekta. Na nekim dijelovima su makropukotine i došlo je do odvajanja cijelih površina kulira od podloge a ima masu mikropukotina, koje su vidljive kada i dok je podloga mokra. Kada se podloga - kulir osuši mikripukotine nisu više vidljive osim onih od 2 mm i više. Koji je Vaš prijedlog sanacije: 1. dijelova koji otpadaju, 2. tamo gdje su pukotine od 2 mm i veće i 3. one mikropukotine vidljive kada je kulir mokar ( ravna podloga je osušena a voda je ostala u pukotini ). Zahvaljujem LP

ODGOVOR

Djelomičnu sanaciju površina postojećeg pranog kulira nije moguće izvesti bez vidljivih spojeva. Obzirom da se kod izvođenja pranog kulira obvezno izvode dilatacije, preporučamo temeljito pregledati površine te odstraniti cijelu površinu pranog kulira unutar dilatacija i izvesti novi, bez obzira na stupanj oštećenja.

D B / 27.6.2018. 19:54:08

Napravio sam punu ploču debljine 12cm i dali trebam na tu ploču metati stiropor ili samo poravnati betonom to je potkrovlje

ODGOVOR

Ukoliko planirate prostor potkrovlja koristiti kao stambeni preporučamo toplinsku izolaciju izvesti unutar krovne konstrukcija. U tom slučaju na betonskoj ploči preporučamo izvesti plivajući estrih prvenstveno zbog zvučene izolacije između dvije etaže. Ukoliko se prostor potkrovlja ne koristi za stanovanje, te ne izvodite toplinsku izolaciju krova, preporučamo da na betonsku ploču postavite toplinsku izolaciju i istu na odgovarajući način zaštitite ovisno o planiranom opterećenju, (npr. ploče ekspandiranog polistirena + OBS ploče)