Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

L / 19.11.2018. 9:54:56

Poštovani, napravljena mi je podloga u stanu prije godinu dana. Sada bi krenuo u daljnje radove sa pločicama i parketima, ali podloga mi se dosta brvi i stvara se prašina. Je li to normalno ili bi htrebao stavljati nekakve vrste impregnacije ili slicno? Ako da, koliko je potrebno?

ODGOVOR

Klasične glazure uobičajeno se „praše“ ukoliko ostanu bez odgovarajuće podne obloge. Ukoliko se glazura površinski mrvi potrebno je prije nastavka radova odstraniti sve slabodržeće dijelove do čvrste i nosive podloge, te po potrebi izvesti izravnavanje odgovarajućom samonivelirajućeom masom TERENEKS prije polaganja parketa. Ako neravnine nisu veće od 10 mm za lijepljenje keramičkih pločica preporučamo TERATEKT FLEKS UNILEVEL. U tom slučaju nije potrebno dodatno prethodno izravnavanje.

Z K / 15.11.2018. 9:11:00

poštovani,u stanu se na cca 50 m2 na zidovima nalazi lak boja(uljana ili sintetična) koju bi trebalo prebojati klasičnom bojom za zidove.Kako i čime pripremiti zidove za to učiniti.Hvala

ODGOVOR

Postojeći lak ili uljanu boju potrebno je u potpunosti mehanički ukloniti prije nanošenja „klasične“ unutarnje boje. Po potrebi, nakon uklanjanja boje, izvesti gletanje TERANIL-om uz prethodnu impragnaciju podloge UNIVERZLKONCENTRAT GRUND-om prema tehničkoj uputi.

B B / 10.11.2018. 21:44:56

Postovani. Prije nanosenja gipsa ili cementa na betonski blok,sto preporucujete kao najbolju vezu?

ODGOVOR

Za žbukanje betonskih blokova preporučamo vapneno-cementne žbuke, kao VC 40 (unutarnje žbukenje) ili VC 50 (vanjsko žbukanje) uz prethodnu pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM 2.

D A / 5.11.2018. 22:39:07

Poštovani, Da li je potreno armirati i navući samoterm f na zelene gips ploče prije gundiranja i nanošenja sepa ili je potreno samo spojeve ploča popuniti? Ako treba samo spojeve sa čime bi bilo bolje? Sa gipsom ili samotermom? Hvala i pozdrav

ODGOVOR

Ukoliko su spojevi ploča kvalitetno obrađeni, mineralnu završnu žbuku SEP Z-200 možete nanijeti na podlogu prethodno impregniranu MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Pretpostavljamo da je riječ o unutarnjim površinama!

I D / 28.10.2018. 21:23:19

Poštovani,unutarnji zidovi su obloženi SEP-om,prošlo je 10 godina od postavljanja.Sad bi htjeli ravne i glatke zidove.Molim savjet šta i kako-gletanje ili.......??? Hvala unaprijed

ODGOVOR

Unutarnje zidove obrađene SEP-om preporučamo zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA., uz prethodnu čišćenje, otprašivanje i impregniranje podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br 65. FINU ŽBUKU EKSTRA moguće je nanositi u sloju debljine do 1 cm .

D / 27.10.2018. 18:47:52

Postovani,postoji li kakvo sredsto za premazivanje brusenog kulira,on je sada blijede cementne boje,zelio bih da bude onako izvorno tamne boje.Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u ponudu ima i poizvode za površinsku zaštitu, odnosno hidrofobiranje, betona koje neznatno utječe i na izgled podloge Preporučamo izvedbu probne površine!

M K / 19.10.2018. 19:11:55

Poštovani! Može li se disperzivna(periva)boja za unutarnje zidove bojati ponovo sa istom ili se mora strugati?

ODGOVOR

Ukoliko periva boje ima dobru prionjivost na podlogu, i nije nanesena na već postojeće prethodne slojeve boja, moguće je nanošenje novog sloja perive boje.

N G / 17.10.2018. 10:40:35

Postovani, Vasim materijalom sam manje vise uradio cijelu kucu i mogu vam reci da sam iznimno zadovoljan i kao investitor a majstori su isto potvrdili. Medzutim jedan od zidova kojeg sam izgleta s extra teranilom nije 100%ravan pa vas pitam za savjet, da li na zid izgletan svjeze staro cca 20 dana mogu nanjeti drugi materijal i koji za izravnati zidove. U ocekuvanju odgovora lijep pozdrav.

ODGOVOR

Pregletani zid teško je naknadnim slojevima gleta izvesti „100 %“ ravno. Napominjem da se neravinne zida vidljive kod oštrog kuta upada svjetlosti ne mogu smatrati nedostatkom u izvedbi i teško se mogu korigirati naknadnim slojevima. Ukoliko se odlučite za daljnje radove, ovisno o odstupanjima ravnine dodatno za izravnavanje preporučamo FINU ŽBUKU EKSTRA ili GIPSOGLET (samo za unutarnje radove), odnosno već korišteni materijal TERANIL EKSTRA.

J D / 16.10.2018. 21:26:10

Poštovanje. Imam jedno pitanje u vezi žbuke. Naime prostorija je zadnji puta ofarbana prije nekih deset godina cak nije nit gletana,pa me sada zanima jedna stvar,žbuka je sitno ispucala i to mrežasto na debljinu kose možda a pošto bih htio u toj prostoriji napraviti drugu kupaonicu ne znam sto da radim sa tom žbukom,naime danas mi je dosao majstor i rekao je da treba svu žbuku dolje skinat i na novo ožbukati,a na kuci je sva žbuka normalna i sva u isto vrijeme rađena tako da nigdje nije ispucana samo u toj prostoriji,Dali postoji kakva impregnacija za ispucanu žbuku?

ODGOVOR

Ukoliko postojeća žbuka „zvoni“ što upućuje na odvajanje od podloge, istu je potrebno u potpunosti odstraniti (minimalno dijelove koji zvone) te izvesti novo žbukanje (ili krpanje kod mjestimičnog skidanja žbuke). Ukoliko žbuka ima dobru prionjivost na podlogu i dovoljnu nosivnost nije potrebno njeno otucanje. U tom slučaju potrebno je mehanički ukloniti sloj boje kako bi se osigurala dobra prionjivost ljepila.

M B / 16.10.2018. 8:41:06

Kako održavati stup od teraplasta koji je zapišan od pasa? Ostaju fleke, do koje temperature vode se smije zaljevati stup? Da li se smiju stavljati kakva kemijska sredstva?

ODGOVOR

Poštovani TERAPLAST možete oprati toplom vodom (30-35oC) i blagim detergentom (detergenta za suđe ili sl). Ne preporučamo primjenu agresivnih sredstava za čišćenje.