Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J M / 28.3.2019. 9:07:10

Poštovani, postoji li mogućnost skidanja boje s betona (dvorište) nekim sredstvom, visokotlačnim čitačem...? Bojanje betona ne bi htjeli ako ne moramo. Hvala. Lp

ODGOVOR

u koliko je betonska podloga zadovoljavajuće čvrstoće, boju s betonskih površina možete ukloniti pranjem vodom pod tlakom ili eventualno nekom drugom metodom (pjeskarenje, brušenje i sl). Preporučamo obratite se specijaliziranim tvrtkama za čišćenje

J P / 27.3.2019. 11:19:48

Na netom strojno ozbukane unutrasnjosti garaze i zagladjene spuzvastom ravnalicom zidovi su savrseno rvni a struktura je sitno zrnata. S cime da to pofarbam,? estetika( glatkoca nija vazna). Da li treba staviti impregnaciju prije bojenja?. ,Ne bi gletao jer smatram da nije potrebno. To je radni prostor i po potrebi garaza.Koliko trebam cekati da se zbuka susi? Okolica Zadra. Hvala J.P.

ODGOVOR

Ukoliko ste zadovoljni teksturom žbuke, za tu namjenu prostora, preporučamo unutarnju perivu boju POLAKRIL na podlogu staru najmanje tri tjedna.

D S / 26.3.2019. 10:48:41

Poštovani Oko kuce je navučen teraplast kao cokla. Koji je oštećen na donjim rubovima uz podlogu. Zanima me da li se može na postojeći tersplast ,nanijeti flex ljepilo i postaviti keramički ciklus?

ODGOVOR

Preporučamo u donjoj zoni uklanjanje TERAPLASTA, izvedbu holkera BETONPROTEKTOM MONOLEASTIK, te nanošenje novog sloja TERAPLASTA na prethodno impregniranoj podlozi. Ukoliko želite izvesti sokl od keramike, isti lijepiti na prethodno izvedeni holker fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS. Kako će u tom slučaju isti biti „stariji“ od ostalog dijela površine spoj keramika-žbuka je potrebno zabrtviti odgovarajućim trajno-elastičnim kitom.

D K / 26.3.2019. 9:46:02

Postovani. Ispred kuce smo napravili betonsku plocu za parkiranje auta. Radili smo sa pijeskom od 0- 16.Omjer cementa 4-1. Medjutim ploca je porozna mrvi se na površini. Zanima me kako zastititi plocu kojim sredstvom je zagladiti da voda ne ulazi u nju. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Nakon što mehanički uklonite sve površinske slabe dijelove betonske podloge površinsku obradu možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G. Ukoliko je beton u punoj debljini niskih čvrstoća preporučamo ga ukloniti ili izvesti dodatni sloj estriha (CE 20) minimalne debljine 3 cm.

D V / 24.3.2019. 9:33:31

Poštovani, na otprilike 15-20cm ispod deke (prizemnica bez korva )imam u cigli horizontalne pukotine, na vanjskom zidu. Na mjestima su pukotine 1-2mm a na mjestima je odlomljen dio (šuplje) cigle. Da li bi preporučili zapunjavanje reparaturnim mortom R4-250 ili nešto drugo? Hvala, lp

ODGOVOR

Za kvalitetnu sanaciju potrebno je prije svega utvrditi uzroke nastanka pukotina te ovisno o njima provesti odgovarajuću sanaciju.

z b / 21.3.2019. 9:57:45

Poštovani, na manjem objektu postavio sam na vanjske zidove stiropor i mrežicu. Namjeravao sam to obojiti adekvatnom bojom. Površina nakon gletanja nije ostala ravna i mislim da bi se te greske vidjele nakon bojanja. Pitanje: dali na tu podlogu mogu nanjeti TERAFAS KIT voljkom i na koji nacin da dobijem reljefnu podlogu. Na to bi nanio zavrsni sloj boje. Objekt je se nalazi na Jadranu. Hvala !

ODGOVOR

Prema važećim smjernicama za izvedbu ETICS sustava za završnu obradu istih preporuča se korištenje sitnozrnatih završno-dekorativnih žbuka tipa TERAKRIL Z / SILIKATNA ŽBUKA Z/ SILIKONSKA ŽBUKA Z, minimalne granulacije 1,5 mm.

Š I / 20.3.2019. 20:58:42

Kuća je na moru i kod jakih vjetrova ponegdje se pojavi malo vlage.Kuća je ožbukana vapnenocementnom žbukom i premazana fasadeksom. Može li se problem riješiti ponovnim premazom žbuke Hvala.

ODGOVOR

Prodor vlage vjerojatno je uzrokovan mikropukotinama na fasadi. Preporučamo mehaničko uklanjanje Fasadeksa, temeljito otprašivanje ili pranje vodom pod tlakom, Nakon sušenja podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, te obraditi punoplošno visoko-vodoodbojnom završno dekorativnom žbukom kao TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z.

S T / 20.3.2019. 09:41:46

Poštovani, Zanima me da li imate ljepilo za pločice koje je pogodno za povišene temperature, kako bih mogao zalijepiti pločice na knaufom obloženi kamin. S poštovanjem

ODGOVOR

Poboljšana ljepila za keramiku tipa TERATEKT F otporna su na temperature do 70oC. Za više temperature preporučamo UNITEKT BAZU miješati sa cementom u omjeru 1:1.

M R / 20.3.2019. 9:33:31

Poštovani, U blizini moga betonskog, golog, stepeništa se nalazi asfaltni put koji se zimi posipa sa solju, tako da mi betonske, nezaštićene, stepenice stradavaju. Šta mi preporučujete za oblaganje tih stepenica, u smislu zaštite od uticaja soli? Da li u ponudi imate gotove obloge za stepenice u kuliru (gazište sa čelom)? I, na koju adresu u BiH po pitanju navedenog se mogu obratiti? Pozdrav

ODGOVOR

Oštećenja betonskih stepenica preporučamo sanirati REPARATURNIM MORTOM G. Nismo u mogućnosti ponuditi vam gotove obloge jer iste nemamo u ponudi. Alternativno možemo ponuditi BETONSKE/KULIR PLOČE , koje nakon polaganja preporučamo dodatno zaštititi BETOSILOM.

M M / 14.3.2019. 8:35:12

Poštovani, molim savjet kako da obradim zidove koji su ožbukani prije 2 g. u staroj seoskoj kući koja ima temelje od cigle. Zidovi do cca 60 cm izgledaju malo vlažni. Želim ih obojiti u bijelo. LP

ODGOVOR

Na dijelu zidova, najmanje 60 cm iznad vidljivog ruba djelovanja vlage, potrebno je ukloniti postojeću žbuku i primijeniti visokoparopropusne materijale SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900. Za završnu obradu, odnosno bojenje, preporučujemo visokoparopropusnu silikatnu boju SILIKATKOLOR.