Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V G / 11.2.2019. 17:00:30

Poštovani! Čitala sam dosta upite i odgovore na Vašoj stranici ali nisam našla konkretno za svoj slučaj. Naime, u planu je izrada ograde- betonirat će se parapet i stupići. Problem nastaje oko odabira završnog materijala na istome. Ja bih voljela da se to sve obuče u kulir - nekoliko majstora je reklo da bez problema, da je on vodonepropusan i da je idealan za oblačenje ograde, ali da se mora staviti prvo stiropor od 2 cm. Drugi mjstori kažu da nikako ne preporučuju kulir jer ako i mala kapljica vode prodje u neku sitnu rupicu i zaledi se, kulir jako brzo puca, te savjetuju SEP. S obzirom da kuliru vizualno nema premca, a opet ne bismo voljeli raditi sada nesto a da nam ne potraje.. Zanima me Vaš savjet- da li da stavimo kulir ( gore na stupove bi isle ploče od granita ) ili da samo navučeno SEP, zbog dugotrajnosti i izdržljivosti ( iako sam naisla na info da SEP jako upija vodu) ? Molim za odgovor! Hvala puno!

ODGOVOR

Mineralna žbuka SEP nije pogodna za završnu obradu površina direktno izloženih prskanju vodom (soklovi, ograde i sl). Površine betonskih ograda i stupova možete ožbukati SOKL ŽBUKOM, obraditi pranim kulirom. TERAPLAST, na koji ste vjerojatno mislili pod pojmom „kulir“ može se primijeniti na podlogama prethodno obrađenim polimer-cementnim hidroizolacijama (BETONPROTEKT MONOELASTIK) ili polimer-cementnim mortom tipa SAMOTERM F ili UNITERM koji će produljiti trajnost TERAPLASTA na podlogama izloženim djelovanju kapilarne vlage (ne izolirani dijelivi betonske ograde u tlu). U svim slučajevima obavezna je izvedba kapa i klupčica sa okapnicama na horizontalnim površinama ograde.

Z Z / 5.2.2019. 18:01:12

Poštovani,imam kuću staru preko 50 godina kod koje temelji nisu do danas obrađivani niti zaštićeni .Buduči da je beton malo oslabio i krhak od vremenskih neprilika zanima me dali postoji neka masa ili tekućina sa kojom bi se to moglo malo ojačati i očvrstiti po mogučnosti i malo dublje ili samo površinski da bude stabilnije i jače jer planiram staviti neki završni sloj dali xps ploče pa na njih teraplast ili samo teraplast direkno naravno uz prethodno poravnavanje temelja ,pločice ,kamen ili nešto drugo.Temelji na mjestima su i do 1 metar visine je kuća nije na ravnom terenu.Molim za Vaše mišljene.Unaprijed hvala.Pozdrav.

ODGOVOR

Ukoliko se radi samo o površinskom oštećenju betona preporučamo uklanjanje svih slabodržećih dijelova, temeljito otprašivanje podloge te izravnavanje REPARATURNIM MORTOM G ili REPARATURNIM MORTOM R4 250 , ovisno o potrebnim debljinama sloja, odnosno žbukanje cementnom žbukom c 80, uz pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM.

S F / 3.2.2019. 11:07:58

Napravljena nova betonska ploča na garaži koja je ispucala i sada vlaži kroz nju, interesira me neko sredstvo za popunu ti pukotina kako ploča više ne bi puštala, pozdrav!

ODGOVOR

Način sanacije AB ploče ovisi o uzrocima nastanka pukotina. Nakon odgovarajuće sanacije pukotina (ukoliko nisu uzrokovane statikom) REPARATURNIM MORTOM ili sl, te po potrebi izvedba padaova, potrebna je punoplošna obrada BETONPROTEKTOM MONOELASTIK kako bi se osigurala vodonepropusnot.

L Č / 20.1.2019. 12:10:32

Molim Vas da li se na stiropor i jedan nanos emulzije moze staviti hirofa.U cijeloj kuci je podno grijanje,a zavrsetak fasade s termo zbukom mi je preskupo.

ODGOVOR

HIROFA nije pogodna za završnu obradu toplinskih sustava!

M . / 14.1.2019. 21:01:05

Poštovani lijepo molim uputu o odabiru reparatur morta i hidroizolacije, a radi se o slijedećem: Rekonstruiram kuću staru cca 80 godina, otukli smo žbuku sa zidova i obloge na podovima. Ostala je neravna betonska podna podloga koju bi sanirala (izravnala) reparatur mortom u maksimalnoj debljini od 80 mm, preko reparatur morta išla bi dvokomponentna hidroizolacija, zatim stirodur 4 cm i na stirodur ljepilo plus keramičke pločice. obzirom na vašu ponudu, koji bi mort i hidroizolacija bili najprikladniji? hvala

ODGOVOR

Izravnavanje betonske podne podloge možete izvesti različitim materijalima ovisno o potrebnoj debljini sloja. Preporučamo provjeru visina u svakoj pojedinoj prostoriji te izravnavanje kako slijedi: - Za debljine do 5 mm (TERANEKS – samonivelirajuća masa) - Za debljine od 3 do 15 mm REPARATRUNI MORT G - Za debljine od 3 do 40 mm REPARATURNI MORT R45 250 (za veće debljine nanošenje u dva sloja) - Ukoliko postoji mogućnost minimalne debljine od 20 mm preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20 Kako ste u upitu naveli da planirate na svim podlogama izvedbu topinske izolacije u debljini 4 cm preporučamo slijedeće: - Eventualno potrebno izravnavanje podloge „na nulu“ izvesti sukladno gore navedenom - Postava toplinske izolacije XPS ploče debljine 2 cm - Postava polietilenske folije - Izvedba glazure minimalne debljine 2-3 cm CEMENTIM ESTRIHOM 20 - Izvedba hidroizolacije HIDROPROTEKTOM DUOELASTIK (alternativno HIDOROELASTIK 2K) Ljepljenje keramičke obloge fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS

D T / 14.1.2019. 11:49:24

Balkon propušta vodu kroz pločice postavljene na površini. Ispod balkona se na stropu vide tragovi vode i mrlje. Namjera je skinuti sve pločice s balkona, počisiti prašinu na podlozi, premazati balkon nekim hidroizolacijskim premazom, zalijepiti nove pločice nekim fleksibilnom ljepilom i pofugirati ih s nekom fleksibilnom masom kako voda ne bi opet prodirala kroz pločice. Da li bi to bio preporučljiv postupak i koje materijale je potrebno koristiti ?

ODGOVOR

Postojeću keramičku oblogu potrebno je u potpunosti ukloniti, te podlogu temeljito očistiti do čvrste i nosive podloge. Eventualna izravnavanja izvesti ovisno o potrebnim debljinama sloja REPARATURNIM MORTOM G ili CEMENTNIM ESTRIHOM 20. Ukoliko podloga nije izvedena u padu u izravnavajućem sloj potrebno je izvesti i odgovarajući pad. Na tako pripremljenu podlogu staru najmanje tri tjedna nanijeti polimer-cementnu hidroizolaciju HIDROPROTEKT DUOELASTIK prema tehničkoj uputi. Keramiku lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS, te fugirati TERAFILOM FLEKS.

D M / 10.1.2019. 9:32:23

Poštovani, Da li se može akrilatna mozaik žbuka nanositi na knauf? Hvala. LP

ODGOVOR

Podlogu od GK ploča potrebno je impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM najmanje dan prije nanošenja TERAPLASTA.

D J / 1.1.2019. 10:00:11

Poštovani, Htio bih na betonske stupove i gredu nadstrešnice navući završni fasadni sloj od silikatne žbuke. Na koji način i kojim vašim materijalima bih trebao predhodno obraditi navedene betonske površine i koju završnu žbuku preporučate? LP

ODGOVOR

Betonske površine preporučamo obraditi SAMOTERM GLETOM ili REPARATRUNIM MORTOM F. Za završnu obradu možete koristiti bilo koju završno dekorativnu žbuku koja teksturom odgovara onoj na ostalim fasadnim površinama

s r / 18.12.2018. 13:56:42

Poštovani, molim Vas informaciju za slijedće: Za Vaš proizvod - ljepilo Teratekt F piše da je potrošnja 3-4 kg/m2. Zanima me za koliku debljinu nanosa ljepila je to potrošnja. Meni treba debljina nanosa cca 5 mm. Kolika mi je u tom slučaju potrošnja? Srdačan pozdrav

ODGOVOR

U koliko nanosite ljepilo u debljini cca 5 mm očekivana potrošnja je cca 6-7 kg/m2..

N B / 11.12.2018. 19:46:06

Poštovani, ispred ulaza u kuću imam betonirno dvorište. Površina betona je gruba, na nekim mjestima puca i zahvaćena je algama. Čime zaštiti površinu betona?

ODGOVOR

Betonsku površinu potrebno je oprati vodom pod tlakom uz primjenu odgovarajućih sredstava za uklanjanje mikroorganizama i ostalih onečišćenja. Nakon temeljitog sušenja, na podlogu površinski navlaženu vodom nanijeti izravnavajući sloj REPARATURNOG MORTA G. Nakon najmanje dva tjedna cijelu površinu dodatno zašititi BETOSILOM.