Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m m / 10.4.2018. 14:54:12

Poštovani, imama vanjsklu betonsku terasu koja se koristi za sjedenje. nije baš ravna. na njoj je bilo par pukotina te su iste premazane recitolom i vide se crne fleke. intersira me može li se ista premaazti bojom za beton ili je potrebno prethodno naparviti glazuru. u biti koje rješenje je najoptimalnije ukoliko ne bi lijepio pločice. Lijepa hvala i pozdrav

ODGOVOR

Tamo gdje je beton premazan Recitolom teško ćete nanijeti bilo koji tip boje. Potrebno je Recitol očistiti, pregletati REPARATURNIM MORTom pa obojati bojom za beton AKROTON.

A F / 10.4.2018. 10:07:32

Poštovani, trebala bih sanirati stari betonski ogradni zid i ispraviti, koliko se može, njegovu nagnutost (15-20 stupnjeva). Debljina zida je 15-20 cm. Na jednom je mjestu toliko uništen da je pukotina probila cijelu dubinu zidu, pa je tu nastala rupa u zidu promjera cca 15 cm koju bi trebalo zapuniti. Budući da u tom betonu ima jako puno šljunka koji je s vremenom ispao s vanjske strane, nastala je velika razrovanost, mjestimično dubine po nekoliko centimetara. Za sada je sve očišćeno od mahovine i isprano miniwashem. Koje bi sve korake trebalo poduzeti i koja sredstva koristiti da se dobije koliko-toliko glatka površina koja bi se mogla obojati? Kako izbjeći ljuštenje boje s vremenom? Postoji li boja ili neki prozirni premaz koji bi se mogao prati, jer je udaljenost od ceste samo pola metra? (Pitanje s fotografijama poslala sam i na samoborka@samoborka.hr. Hvala na savjetima. Anita Filipčić

ODGOVOR

Ako vam je ogradni zid nagnut cca 20 % i toliko oštećen teško ćete ga moći izravnati bez novog sloja betona tj. izvesti novo podbetoniravanjem novim slojem betona. Kada se izvede podbetoniravanje i izravnanje zida obradite ga REPARATURNIM MORTOM G ili F te obojite bojom za beton AKROTON. Ljuštenje boje teško ćete izbjeći ako je zid s ulične strane koji se s ulične strane ne održava. Nakon izvedenog novog sloja betona da bi zid zaštitili na duže vrijeme, beton premazati hidroizolcijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva loja četkom na hidroizolacijski sloj pregletati REPARATURNIM MOROM F u debljini 3-4 mm i obojati bojom za beton AKROTON.

T S / 7.4.2018. 21:59:39

Poštovani, prije godinu dana kao završni sloj na čelo balkona su nam stavljeni mozaik silikati, no majstor je ostavio nešto duže pločice kojima je popločio balkon prema van. Na čelu balkona su se pojavile tamnosive crte od vode koja se slijeva s balkona i to ružno izgleda. Molim Vas odgovor lpostoji li nešto čime bi to mogli riješiti. Hvala

ODGOVOR

Površinu oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkom, suhu podlogu premazati fungicidnim premazom TERACID i obnoviti fasadnom bojom. Spoj keramike i čelo balkona potrebno je silikonizirati silikonom ili trajno elsatičnim kitom.

J B / 4.4.2018. 21:47:59

Da li je normalno da se na zidu( opeka ) koji je žbukan strojno sa VC 40 pojave pukotine i nepravilne linije?Što treba napraviti da se to ne dešava i dalje ?

ODGOVOR

Pojava lasastih pukotina na podložnoj vapneno cementnoj žbuci je uobičajna pojava koja nije štetna. Pukotine koje se pojavljuju mogu nastati u procesu izvođenja radova ili zbog prenaglog sušenja ili usljed spuštanja žbuke, skupljanja ili puzanja ili uslijed zaglađivanja ili konstrukcijski uvjetovane pukotine. Nastale pukotine ako se pojave su površinske i važno je da žbuka veže s podlogom i da se pukotine ne šire u podlogu. Daljnjom obradom zidova tj. gletanjem nepravilnosti će se prekriti.

M J / 2.4.2018. 17:17:16

Poštovanje, zanima me koje proizvode imate u asortimanu tj. koje bi preporučili za obradu zida od siporeksa na balkonu, sa unutarnje i vanjske strane?

ODGOVOR

Obrada zidova od porobetona može biti na više načina: gletanje polimer cementnim masama, tankoslojnom žbukom, vapneno- cementnom žbukom ili ugradnjom toplinskog sustava s pločama EPS, MW, MULTIPOR, XPS. Kada definirati što želite tj. kakvu obradu želite, ponuditi ćemo vam adekvatne materijale.

A M / 1.4.2018. 9:08:33

Poštovani, želimo prefarbati crvenu fasadnu ciglu na unutarnjem zidu u dnevom boravku . Željeli bi potpuno prekriti cigle i fuge bijelom bojom. Cigle su čiste i ravne a do tog zida se nalazi i kamin (da li mora biti i termostabilna boja?). Koji postupak predlažete za farbanje i koje proizvode? Hvala unaprijed ,lp

ODGOVOR

Fasadnu ciglu možete prebojati upotrebom fasadne boje TERATON V u bijeloj boji ili u boji po ton karti. Boja se direktno nanosi na čistu površinu i boja u dva sloja bez impregnacije. Prije bojanja potrebno je provjeriti prionjivost novog sloja boje na ciglu, jer fasadna cigla u samoj proizvodnji zna biti zaštićena premazima visoke čvrstoće.

b / 31.3.2018. 16:09:46

Poštovani! Imamo stepenice navučene kulirom več više od 15 godina..ove zime je na par mjesta napuklo (cca 30cm po dužini i 2-3mm širina ) Čime bi mogli napuniti te pukotine da još malo izdrži..puno Vam hvala i lp

ODGOVOR

Pukotine možete zapuniti REPARATURNIM MORTOM F. Mort je potrebno više razrijediti da bude razljevni pa popuniti pukotine. Ukoliko s REPARARURNIM MORTOM nećete moći, probajte UNIVERZALNI SILIKON.

M P / 28.3.2018. 10:59:25

Imam vanjsku terasu, u potpunosti na otvorenom, djelomično zaklonjenu od sunca, veličine cca(5x14) 70 m2. Prilikom sanacije je postavljena ljepenka, stirodur i estrih bez kvarcnog pijeska. Terasa se koristi svakodnevno za sve osim parkiranja vozila. Obzirom da se površina trusi, zanima me da li postoji nekakva masa kao završni sloj koji bi poboljšao mehaničku (može i hidroizolacijsku, nije uvjet) otpornost površine. Opcija s keramikom mi nije prioritet obzirom na klizanje, pa ukoliko je moguće izbjeći pokušao bih. Hvala!

ODGOVOR

Prije bilo kakve sanacije potrebno je utvrditi da li postojeća čvrstoća glazure zadovoljava novi sloj materijala. Ukoliko je čvrstoća dobra, a samo se površinski sloj trusi tj. čvrstoća glazure zadovoljava novi sloj, površinu pregletajte upotrebom REPARATURNOG MORTA G. Podlogu nakon čišćenja impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom , neposredno prije upotrebe reparaturnog morta.

T Š / 26.3.2018. 15:21:59

Poštovani, imam slučaj gdje je na grubu žbuku nanesena boja za unutarnje zidove. Sada bi na te iste zidove nanio finu žbuku. Zanima me koji proizvod preporučate, a da bude najmanje zlo, odnosno da potraje neko vrijeme (fina žbuka, ljepilo...) Inače radi se o garaži. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Postojeću boju potrebno je postrugati što više, površinu dobro odprašiti i unutarnje zidove impregnirati te pregletati unutarnjom glet masom TERANIL. Nakon gletanja prebojati disperzivnom bojom TERAPOL ili POLAKRIL.

V I / 25.3.2018. 0:14:15

Poštovani, Lijepo ozbukana (strojno) donja etaza kuce dnevni boravak i kuhinja. Što mi savjetujete prije farbanja zidova, koji materijal da ne bude puno hrapavo. Unaprijed Vam hvala. Vlado Ivankovic

ODGOVOR

Površinu pregletajte jednom od glet masa TERANIL, TERANIL EKSTRA ili TERANIL MAX. Neposredno prije gletanja, površinu treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om.