Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M V / 18.8.2011 9:41

Ispred ulaza u kuču imam betonsku ploću cca 7 kvadrata, ali na jednom dijelu je beton niži (udubina od cca 3mmm)te mi tu stoji voda iako imam dobre padove. Da li postoji u vašem programu samonivelirajuća masa ili nešto slično s čime bi se postigla ravnina na betonu, a da ostanu padovi, te da je sve to otporno na vanjske utjecaje (kiša, snijeg i led)?

ODGOVOR

Korekcije ravnina betonske ploče možete izvesti primjenom REPARATURNOG MORTA G ili F, ovisno o potrebnim debljinama sloja.
REPARATURNI MORTOVI materijali su visoke čvrstoće, vodoodbojni i otporni na smrzavanje. Nanose se metalnom gladilicom (gleterom).
Samonivelirajuće mase ne koriste se za vanjske površine kao ni na površine izvedene u padu.

B M / 17.8.2011 13:36

U kući ne previše staroj nakon rata su počeli pucati zidovi. Sada su te pukotine već dosta široke, a protežu se od spoja zida sa stropom prema dolje (podu). Mislim da se ne mora skidati žuka s kompletnog zida i ponovo stavljati, pa me zanima s kojim se materijalom i kako krpaju te rupe (koje su i po par centimetara)? Hvala!

ODGOVOR

prema vašem opisi i širini samih pukotina možemo zaključiti da je riječ o konstruktivnim pukotinama koje nije moguće površinski sanirati.
Predlažemo otvoriti jednu od pukotina kako bi se utvrdilo da li je do pucanja došlo samo u sloju žbuke, što je malo vjerojatno, ili je došlo po pucanja zida.
Sanacija konstruktivne pukotine moće se izvesti skidanjem postojeće žbuke, eventualnim injektiranjem pukotine, postavljenjem poc.punk.rabica te nanošenje novih slojeva žbuke.
Za debljine do 2 cm koristite VC 40, za debljine veće od 2 cm koristite grube žbuke VC 60 ili VC 20 L.

d r / 6.8.2011 22:26

poštovani da li se vanjski zid obrađenim sa teranil extra može obojati slikonskom bojom.

ODGOVOR

Može se bojati ako se radi o zidu koji je zaštićen i nije fasadni.

m t / 5.8.2011 21:04

Poštovani.
Spremam se raditi fasadu - na već postojeću fasadu - i to ljepljenjem stiropora od 5 - 8 cm.
Zanima me:
* nakon koliko vremena poslije gletanja se može nanositi završni sloj ( ima li kakvo vremensko ograničenje ? )
* koja je razlika između SILIKATNE, AKRILNE I SILIKONSKE FASADNE žbuke za( za završni sloj ? ( svojstva, prednosti, mane ).

S poštovanjem,
M.Tkalčić

ODGOVOR

Završni sloj se na toplinski sustav nanosi nakon 7-10 dana. Razlika završne žbuke je u vezivu koje se koristi prilikom proizvodnje, silikat -vodeno staklo, akrilat - akrilatna disprezija, silikon - silikonsko vezivo.
Ako se radi o sustavu koji se ugrađuje na već postojeći predlažemo vam silikatni ili silikonski završni sloj.

M M / 4.8.2011 18:44

Pozdrav !
Interesira me kako postaviti završni sloj terabone na ploče ventilirane fasade ?
Da li treba grund, kako sa vlaženjem prilikom izvedbe?
Kojom bojom bojiti izvedenu terabonu ?
Ako može neki detalj.
Unaprijed zahvaljujem

Unaprijed

ODGOVOR

Potrebno nam je više informacija da bi vam mogli preciznije odgovoriti npr. kakve ploče za izvedbu ventilirane fasade koristite.
Terabona se nanosi na podložnu žbuku VC 50 ili VC 60 te se podloga samo navlaži vodom, grund se ne upotrebljava.Terabonu možete obojati bilo kojom vrstom fasadne boje - naša preporuka MINERALKOLOR.

M S / 4.8.2011 11:21

Da li postoji kakav premaz za naknadno sprečavanje nakupina sitnih pauka na fasade ?

ODGOVOR

Ne postoji premaz. Potrebno je fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom, očetkati četkom i ankon sušenja premazati fasadnom bojom prema izboru silikat, akrilat, silikon.

N I / 2.8.2011 23:57

"Spoljna fasada je stara 40 god, uradjena je fasadplastom .Radio bih novu fasadu stiropolom . Majstori kazu .stara fasada mora da se skine ""spahlom uz zagrevanje brenerom"".

da ili ne ?
Molim za vase misljenje... Pozdrav.. "

ODGOVOR

Ako se radi o akrilatnoj završnoj žbuci prije ugradnje toplinskog sustava potrebno je postojeći sloj skinuti.
Skidanje žbuke se izvodi tako da se površina zagrije toplinom te se samo gleterom oljušti.
Nakon skidanja završnog sloje možete ugraditi toplinski sustav.

J K / 17.8.2011 11:25

Radio sam betonsku ogradu i naravno kod šalovanja daske se malo izmaknu te na mjestu spoja gube ravninu (cca 5 mm).Koje sredstvo preporučate za izravnavanje takvih i sličnih neravnima(vanjski uvjeti)?

ODGOVOR

"Za izravnavanje neravnina betonske ograde do max. 5 mm preporučamo REPARATURNI MORT F.
Za veće debljine preporučamo REPARATURNI MORT G. Betonsku podlogu temeljito očistiti i otprašiti. Na vodom navlaženu podlogu nanositi REPARATURNI MORT F u debljini do max 5 mm.

Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici ."

A M / 1.8.2011 18:30

Poštovani,
zanima te točna tehnologija postavljanja betonskih ploča na ravni krov.Čitala sam što piše u vašoj tehničkoj dokumentaciji za ploče dim.400x400x38mm, ali vidim da se izvođači radova na zgradi u kojoj stanujem navedenog ne pridržavaju.Misle postaviti ploče direktno na katransku ljepenku isamo između ploča staviti kvarcni pjesak.Kako je površina krova 270m2, težina potrebnih ploča bila bi oko 25000 kg, što baš nije primjereno kući bez betonskih međukatnih ploča.Molim Vas neki savjet, da li je izvođenje navedenom tehnikom moguće, odnosno da li će težina ploča prouzročiti ponovno ošečenje izolacijskog sloja te propuštanje vode.
Unaprijed zahvaljujem,

Andrea Marković, Trg braće Mažuranića 9 , Rijeka

ODGOVOR

Izvedba ravnog krova popločenog pločama mora biti opisana u troškovničkoj stavci u fazi projektiranja.
Izvoditi radove na način koji ste opisali definitivno nije zadovoljavajuće te može doći do opterećenja konstrukcije i kasnije velikih problema.
Najbolje je kontaktirati nadzora, projektanta i statičara koji može odlučiti o izvedbi sustava.

ž d / 15.8.2011 9:59

Molim odgovor, koji mort bi koristio za zidanje pecane, ciglom a da je vatrootporan?

ODGOVOR

Za zidanje pečenjare preporučamo šamotni mort koji možete nabaviti u trgovini KODRIĆ-SILEX u Hrastina 74, Samobor, tel:3380 239.