Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J S / 12.6.2006 14:34

Što je to zapravo šerana žbuka? Samo opis završne obrade ili nešto drugo?

Hvala!
janko

ODGOVOR

Šerana žbuka je završno dekorativna žbuka šerane teksture.
SAMOBORKA u svom proizvodnim programu nudi tri tipa šeranih završnih žbuka :
TERABONA - plemenita zaštitno dekorativna žbuka granulacije do 4mm,
TERAMINERAL VG vodoodbojna zaštitno dekorativna žbuka granulacije do 4mm i
TERAMINERAL VF vodoodbojna zaštitno dekorativna žbuka granulacije do 2mm.
Proizvode se u bijele ili obojene prema tona karti MINERALNE ŽBUKE. Šerena žbuke nanose se na grubu (zupčastim gleterom nahrapavljenu) podlogu u debljini 15 mm, izravna H letvom i zagladi gladilicom. Očvrsli mort strugati šerati) zidarskim češljem ili nožem, drugi ili treći od dana nanošenja
(ovisno o temperaturi zraka i podloge).
Nakon šeranja površinu dobro otprašiti. Nakon šeranja debljina žbuke mora biti min. 1 cm, a zajedno sa podložnom žbukom najmanje 2 cm.
Žbuku nanositi kontinuirano mokro do mokrog.


Napomena: vaša email adresa je netočna pa vam odgovor nije mogao biti poslan tim putem.

M M / 7.6.2006 22:01

Poštovani,
Imam kuću u blizini mora na otoku napravljenu od betona i ožbukanu klasično a zavrsni sloj je hirofa koja je davana u više navrata jedna preko druge.Površina kuce je oko 600 m2.
Kako želimo napraviti novu fasadu svakako toplinsku molim vašu preporuku.
Zainteresirani smo za termo žbuke a za stiropor ploče NE.
da li staru fasadu otuci ili postiji i neko drugo riješenje.
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Na vašu postojeću fasadu ne možete staviti TERMO ŽBUKU, već postojeće slojeve morate skinuti pa tek na očišćenu podlogu stavljati TERMO ŽBUKU po izboru (predlažemo TERATERMO 100 EKSTRA), pregletajte TERATERMO GLETOM i kao završni sloj preporučamo vam akrilatnu žbuku TERAKRIL Z 1,25 ili 2mm u željenoj boji po izboru iz Samoborka ton karte.
Preporuka je pošto imate puno betona da objekat toplinski zaštite pločama okipora u d=6 ili 8 cm te pločama ili lamelama kamene vune (sustav TERMOVOL ILI TERMOLAM). Postojeći sloj HIROFE ostružete do žbuke i SAMOTERMOM lijepite ploče i obavezno ih morate tiplati pričvrsnicama.Za završni sloj preporučamo vam akrilatnu žbuku TERAKRIL.

A K / 9.6.2006 14:16

"Kupili smo opločnike za dvorište. Opločnici su dostavljeni drugi dan , dostavio ih je naš građevinar. Opločnici su puni bijelih ""fleka"", građevinar kaže da je od stajanja izbilo vapno. Da li je moguće to nekako oprati, miniwash-om ili slično, jer smo stvarno razočarani (to nema veze s onim što je izloženo kod Vas?
Da li je uopće dozvoljeno prati opločnike miniwash-om.
Nadam se Vašem brzom odgovoru i unaprijed Vam zahvaljujem."

ODGOVOR

"Opće informacije o betonskim opločnicima možete naći na našim stranicama ŠTO TREBA ZNATI O BETONSKIM OPLOČNICIMA.
Dakle, iscvjetavanje opločnika tj. pojava bijelih mrlja na njima je prirodan proces. Obojeni opločnici proizvedeni su iz betona, dakle iz čistog prirodnog proizvoda.
Beton se izrađuje iz pijeska, agregata, cementa i vode, pri čemu se mora znati da se cement dobije pečenjem gline i vapnenca. Kao i sve prirodne
sirovine, podliježe odstupanjima u sastavu. Preko pora u beton prodire voda i kiša, kondenzna voda ili rosa koji djelomično otapaju vapno. Otopina difundira na površinu, voda ispari, a ostaje teško topiva, bijela koprena.
Kemijski proces kojem je podvrgnuto vapno tijekom vremena nije završen izlaskom na površinu opločnika: djelovanjem kiše i ostalih vremenskih utjecaja vapno se lagano razgrađuje odnosno nestaje.
DAKLE NAKON NEKOG VREMENA ISCVJETAVANJE TJ. BIJELE MRLJE SAME NESTAJU.
PREPORUČA SE ISPIRANJE OPLOČNIKA MINIWASH-OM S ČISTOM VODOM."

A Ž / 8.6.2006 8:41

Molimo savjet za sanaciju unutrašnjih i vanjskih zidova od vlage, kao i za brtvljenje pukotine. Zahvaljujemo.

ODGOVOR

Za saniranje zidova od vlage trebali bi znati kolika je količina vlage je u zidovima, da vam možemo adekvatno odgovoriti.
Za sanaciju vanjskih zidova obavezno treba napraviti drenažu oko objekta i hidroizolaciju - pa tek onda vidjeti da li je moguće s vanjske strane staviti SOKL ŽBUKU ili ploče ekstrudiranog polistirena.
Za sanaciju unutarnjih zidova provjeiti količinu vlage u zidovima pa tek onda sanirati sanacijskim žbukama SANISIL ŠPRIC,SANISIL H.
Što se tiče brtvljenja pukotina iz vašeg pitanja nije jasno o kakvim se pukotinama radi,pa vas molimo da nam se javite da vam možemo kvalitetno odgovoriti na vaš upit.

D / 7.6.2006 11:34

Želio bih opločiti bunar (vanjski promjer bet. cijevi = 70 cm) sa opločnikom KLEOPATRA, ali da izvedba bude nepropusna za oborinske vode. Vanjski promjer opločnika fi 180 cm - (minus)unutrašnji fi 84 cm.
Molim savjet.

ODGOVOR

Pretpostavka je da želite opločiti prostor oko bunara opločnikom KLEOPATRA, prostor oko bunara da bude nepropustan za oborinske vode možete riješiti da izbetonirate vodonepropusnim betonom - pumpanim ili lijevanim u obaveznom padu od bunara. Nakon betoniranja opločnike možete položiti na betonsku podlogu lijepljenjem ili u sloj mršavog betona.

B B / 6.6.2006 9:06

KORISTILA SAM SEP Z 200 BOJA 743 MEĐUTIM NISAM ZADOVOLJNA TEKSTUROM.IZVOĐAČ TVRDI DA SEP IMA VEĆA ZRNCA I PREMALO ´MASNOČE´.FASADA IZGLEDA NEUREDNO I FLEKAVO.BOJANA JE U DVA SLOJA MINERALKOLOR ALI JE UČINAK 0.TKO JE KRIV I ŠTA MI JE ČINITI?MOLIM HITNO SAVJET!

ODGOVOR

Vaš upit je proslijeđen kolegi zaduženom za reklamacije kako bi bio upućen u vaš slučaj, a s obzirom da niste ostavili svoj broj telefona, možete ga kontaktirati na broj 01 3322 830 ili 091 3322 833.

N S / 5.6.2006 11:38

na prizemnicu od YTONG-a kako i čime obraditi vanjske i unutrašnje zidove(gletanje ili žbukanje),te da li je cementni estrih potrebno armirati i koji upotrijebiti(AB,hidroizolacija,6cm stirodur,PE).Hvala

ODGOVOR

YTONG sa vanjske strane obradite VC20L laganom žbukom u debljini 2cm, pregletajte TERATERMO GLETOM i po želji stavite završno dekorativni sloj po izboru: MINERALNI, SILIKATNI ili AKRILATNI, u željenoj teksturi, granulaciji i željenoj boji.
Unutrašnji prostor ožbukajte GV10 gips vapnenom žbukom i prebojajte unutarnjom bojom TERAPOL u željenoj nijansi.
Gotov CEMENTNI ESTRIH C20 nije potrebno armirati, već ga lijevate na podlogu koju možete prij pripremiti kako ste naveli u upitu (AB, hidroizolacija, 3+3 cm stirodur unakrsno, PE folija) - cementin estrih 20.

K K / 19.5.2006 9:46

Pozdrav,

htio bih na pokrečeni zid navući sep, pa bih molio za savjet koje sve predradnje bi bilo pametno napraviti!

Hvala na odgovoru i pohvala za web stranicu

ODGOVOR

"Niste naveli dali su zidovi ""pokrečeni"" vapnom ili su obojeni unutarnjom bojom. U oba slučaja preporučujemo slojeve boje skinuti pranjem vlažnom krpom ili žičanom četkom. Na čistu i otprašenu površinu nanijeti MINERALKVARC GRUND OBOJENI (boja ovisno o odabranoj boji SEP-a).
Nakon najmanje 24 sata nanositi odabrani SEP, preporučamo SEP Z 200 obojeni, metalnim gleterom u debljini najkrupnijeg zrna i odmah zaribati do ujednačene teksture."

I K / 19.5.2006 6:28

Postovani,
na balkonu nakon svake kise dio zida mi se napuhne i pocne pucati, probao sam svasta, sada vas trazim za pomoc, znaci sve slojeve gleta mase sam skinuo, i dosao do zbuke, ispod nje je stiropor, sto trebam napraviti, koje impregnacije, mase??? moze pomoc

hvala

ODGOVOR

Poštovani,
Problemi koje ste opisali, uzrokovani su zacurijevanjem oborinskih voda. Razlog tomu može biti loše izveden pad betonske ploče balkona ali i oštećenje hidroizolacijskih slojeva.
Zbog većeg postotka vlage u zidu, kao i nemogućnosti isušivanja zida kroz postojeće slojeve nije preporučljivo izvoditi sanaciju oštećenih zidova prije otklanjanja uzroka oštećenja.
Molimo javite nam se sa detaljnijim opisom slojeva konstrukcije poda i zida.

D L / 18.5.2006 12:05

Poštovani
Prije nekoliko dana završio sam fasadu na kuči. Završni premaz bio je Terakril Z, zrno 2 mm. Prevladavajuča boja je 528 a neke površine su u boji 606 (iz akrilne ton karte). Buduči da nisam potpuno zadovoljan tom kombinacijom boja razmišljam o eventualnom prebojavanju površina koje su u boji 606. Zanima me dali je moguče uspješno i u potpunosti (sa bilo kojom bojom iz ton karte)prebojati te površine nekom od vaših završno dekorativnih boja (npr. Teraton V...)

Hvala
Damir Ladika

ODGOVOR

Pokrivnost TERATONA V je vrlo dobra i po provednim ispitivanjima premazivanje bi u potpunosti trebalo biti pokrivno uz obavezno bojanje u dvije ruke.
Iz Samoborka ton karte izaberite željenu boju i premažite. Preporuka je da ne kombinirate otvorene tonove koje ste odabrali u prvoj kombinaciji.