Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

zeljko horvat korent / 4.11.2006 16:43

poštovani
molio bi VAS podatke:
1m3 pijeska o-2mm koliko KG
1m3 vlažnog pijeska 0-3mmm = KG
1m3 pijeska koliko se dodaje cementa,vode da bude cementni estrih
vapneno cementni mort( grubi) na 1m3 koliko,vode, vapna,cementa (kojeg), pijesak, (koja granulacija trebam 0-2mm)isto tako za fini mort,redosljed mješanja

ODGOVOR

Tražene podatke o količini možete provjeriti u važećim građevinskim normama gdje je točno za svaku skupinu radova opisan utrošak materijala.
Ili, za vapneno-cementni mort možete koristiti naše gotove mortove za zidanje ili gotove produžne žbuke za žbukanje ili izradu estriha.

Darko Flanak / 31.10.2006 12:02

Poštovani,

u dvorištu sam izgradio parkiralište koje je u uzdužnom padu, tako da s njegove lijeve strane postoji zasjek koji je obložen AB zidom.Kako zid nije na svim mjestima ispao gladak, već ima mjestimično udubine (naročito na mjestima spojeva armaturnih mreža), molim Vas recite mi čime da saniram te udubine i neravnine, a da poslije ne ispucaju, te da se poslije cijeli zid može obojati bojom za beton.

Drugo pitanje odnosi se na izbetonirane ploče oko kuće, širine 75 cm sa poprečnim padom cca 2,5%.
Kako je korištena granulacija agregata za beton bila Ø. 0-16, površina ploča je ostala gruba i neravna.
Čime bih mogao zagladiti površinu ploča, a da debljina novog sloja ne prelazi 1,0 cm i da ne puca.

Srdačan pozdrav,

Darko Flanak

ODGOVOR

AB zid možete sanirati Reparaturnim mortom G u max. debljini 20 mm, kojim možete pokrpati udubine i neravnine. Preporuka je da cijelu površinu preglatate sa reparaturnim mortom te je nakon toga obojite Samoborka bojom za beton - AKROTON po izboru nijanse iz Samoborka akrilatne ton karte. Zid prije upotrebe repararutnog morta očistite i operite te grundirajte Univerzalkoncentrat grundom razrijeđenim u omjeru 2:1 s vodom, neposredno prije nanošenja morta.

2. Preporuka, opcije:
a) možete na površinu betonskh ploča nanijeti Reparaturni mort G u d=10 mm
b) možete izvesti ručni kulir u različitim kombinacijama zrna u d=10 mm.

željko horvat korent / 30.10.2006 21:53

poštovani,
dali postoji adetiv za brzovezanje ( stvrđivanje ) klasične glazure(estriha), koji se zaglađuje sa elektro gladilicom.
PRIMJER: U stroj (PFT G4) stavim glazuru izmješanu na gradilištiu ( cement+pjesak 0-4mm )i transportiram u obliku mase
(slično pumpanom betonu),zbog vlažnosti glazure trebam adetiv za brzo stvrđivanje cc 30 min kao bi mogao zaglađivati sa elektro gladilicom ( poznato mi je da postoji tekući estrih, ali zbog cijene još je neprihvatljiv za naše tržište) dali za moj problem postoji riješenje, ako i izbacimo estrich mašine.

ODGOVOR

Aditiv za brzovezanje gotovih mortova postoji ali ga mi ne prodajemo.
Za aditive se možete obratiti proizvođačima aditiva kao što su npr. BASF, BAYER, MAPEI, WACKER i sl.

antun pavić / 30.10.2006 17:42

što je to estrih, zašto se postavlja, zar ga baš moram raditi

ODGOVOR

Estrih je njemačka izvedenica namaza za pod koji je čvrst, sadreni i nabijen. Estrih se postavlja da bi se lakše premostile visinske razlike u objektu i oko objekta.
Estrih ne morate raditi ako ste drukčije riješili razlike visine prostorija te ako imate riješenu dobro toplinsku i zvučnu izoalciju poda.

Miroslav / 29.10.2006 22:27

Poštovani!
Planiram raditi pregradni zid dužine 3.20 i visine 2.60 od siporeksa 62,50*25*7,5 cm.
Molim Vaš savjet kako i koje proizvode koristiti za učvrščivanje i gletanje toga zida i dali treba stavljati impregnaciju prije ili poslije rabiciranja i koju impregnaciju staviti? Molim usput i Vaše mišljenje dali je siporeks dobro rješenje i može li se njega opterećivati (npr: police)?

Sa štovanjem

ODGOVOR

Za zidanje zidova od Ytong bolkova najbolje je koristiti deklarirano Ytong ljepilo za zidanje tih blokova. Gotov zid možete pregletati uz obavezno armiranje staklenom mrežicom za unutarnje radove ili ga možete ožbukati Samoborkinom laganom žbukom VC20L te nakon toga ga pregletati Teranilom i obojati završnom bojom.
Spojeve ziđa različitih materijala obavezno rabicirajte staklenom mrežicom ili poc.punkt.rabicom.
Zidovi od siporeksa dobro su rješenje, što se tiče opterećivanja zidova najbolje se obratiti XELLA - YTONG proizvođaču tih blokova koji u svojim tehničkim podacima imaju deklarirane čvrstoće i opterećenja.

ZDENKO STANIC / 27.10.2006 13:45

KAKO MOZEMO SKINUTI OSTATKE SIILIKONA SA PODNIH NELAKIRANIH PLOCICA,DA LI POSTOJI NEKO HEMIJSKO SREDSTVO?

ODGOVOR

Za skidanje ostataka silikona sa neglaziranih pločica morate se obratiti ili proizvođaču takvih pločica ili proizvođaču silikona kojeg ste kupili, jer vam tu ne možemo pomoći.

tomislav rohrbacher / 4.11.2006 11:32

U opisu sustava Termozol fasade dali ste podadak da su maksimalna odstupanja ravnine zida kao podloge +-1cm.
Molim vas žurno podatak kolika su maksimalna odstupanja završnog sloja ovog sustava, hidroizolacijske žbuke, i to od ravnine i i ili od vertikale ( što nije isto, po mom bi mišljenju trebali dati dozvoljenja odstupanja od vertikale jer ravnina može biti i kosa, a žbuka ipak ne).
Molio bi vas vaše podatke o predmetnome,te gdje su isti propisani, a ako ih nemate onda vaše mišljenje koji bi podaci trebali biti mjerodavni i gdje su propisani.
Unaprijed hvala na razumijevanju potrebe za preciznim i konkretnim podacima.

ODGOVOR

Upućujemo vas na važeće građevinske norme po EN propisima gdje je za izradu fasadnih sustava točno navedeno odstupanje od ravnine zidova.
Ravnina zida prije fasaderskih radova može odstupati -+ 1 cm na dužinu plohe od 4m. Završni sloj, u tome slučaju ako se izravna zid, ne bi smio odstupati.

Vedran Nesnidal / 6.11.2006 19:38

zanima me koliko traje sušenje samonivelirajuće mase koja se nanosi do 2cm i nakon kolko vremena se može na tu podlogu postavljati gotovi parket i isto takvo pitanje za samonivelirajuću masu koja se nanosi u debljini do 5mm?
još jedno pitanje... kada se nanosi smonivelirajuća masa u debljini od 2cm da li se mora nanositi na više puta ili se odjednom nanese 2cm?
Hvala na odgovorima

ODGOVOR

Sušenje samonivelirajuće mase Teraneks debeloslojni debljine do 20 mm je do 28 dana, te je preporuka da prije postavljanja parketa obavezno izmjeri zaostala vlaga u podu koja ne smije biti viša od 2%.
Isto pravilo vrijedi i za Teraneks do 5mm - prije polaganja parkete provjeriti zaostalu građevinsku vlagu u masi.
Teraneks debeloslojni možete nanositi odjednom u debljini do 20mm.

hrvoje večerina / 24.10.2006 22:53

etažu kuće u Rijeci zidane poroterm ciglom 30s razmišljamo ožbukati vašom termo žbukom,zanima me koju bi žbuku preporučili te u kojoj debljini.Da li bi ta žbuka mogla ostati kao završni sloj do proljeća ili bi je trebalo odmah zaštititi završnim slojem

ODGOVOR

"U svom upitu niste naveli da li su betonski dijelovi konstrukcije (serklaži - horizontalni, vertikalni, nadvoji) izolirani ili ne.

Ukoliko su sve betonske površine dodatno toplinski izolirane (primjenom kombi ploča ili dr.) toplinsku izolaciju vanjskih zidova od poroopeke debljine 30 cm preporučamo izvesti toplinskom žbukom - TERATERMO ŽBUKA u debljini min. 4 cm. Primjenom kvalitetnijih toplinskih žbuka - TERATERMO 100 STANDAR ili TERATERMO 100 EKSTRA ostvaruje se znatnija toplinska izolacija, što, obzirom na lokaciju vašeg objekta nije neophodno.

Toplinsku žbuku preporučamo nakon min. 10-14 dana obraditi TERATERMO GLETOM. Tako obrađene površine iznimno, mogu ostati ""otvorene"" do proljeća kada planirate nanositi završni sloj.

Ukoliko betonske površine nisu izolirane, potrebno ih je obložiti toplinsko izolacijskim polistiren pločama debljine 2 cm, prije nanošenja toplinske žbuke, kako bi se ujednačio prolaz topline. U tom slučaju preporuča se i primjena toplinskog sustava TERMOZOL. "

igor begovic / 21.10.2006 12:47

interesira me od kakvog se betona prave vinogradarski stupovi(specifikacija materijala)?

ODGOVOR

Za izradu se koristi MB30.