Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Alen Vukelić / 21.7.2006 16:10

Poštovani,
Zanima me kakva je procedura sa nanošenjem Teraplasta na zid koji je premazan nekim tipom mase koja nije vodopropusna. Konkretno, radi se o balkonu, tj. loži. koja dakle mora biti otporna na vanjske uvjete.

Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

U koliko ste kao vodootporni premaz koristili neki od proizvoda na bazi cementa (kao napr. HIDROIZOLACIJSKA ŽBUKA) preporučamo površinu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM, dan prije nanošenja TERAPLASTA V.
TERAPLAST V je vanjska zaštitno dekorativna žbuka koja štiti vanjski zid od utjecaja atmosferilija. Teraplast je akrilatna žbuka vrlo niske površinske vodoupojnosti te stoga nije potrebno ispod TERAPLASTA nanositi vodootporne premaze.
Kod izvođenja podne hidroizolacije balkona i lođa, izuzetno je važno pravilno izvesti tzv. holker (spoj poda i zida) koji se najčešće izvodi kao sokl i oblaže keramikom kojom se oblaže i podna površina. Hidroizolaciju nije potrebno izvoditi iznad visine holkera.

julio / 14.7.2006 10:38

Poštovani,
najprije, sve pohvale vasoj web stranici.

Preuredjujem stan u neboderu, 35 godina starosti.
Podove u sobama sam zatekao u lošem stanju i neravne. Izbacio sam staru šutu i stare ploče od iverice.
Čujem da su STIRODUR ploče dobre za izolaciju. Molim savjet da li i kako na njima napraviti estrih i koji materijal iz svog asortimana preporučate. Ako je moguće, da statičko ukupno opterećenje na kraju bude sto manje.
U sobama bi završna podloga bili parketi ili laminati.
Takodjer molim za savjet za nove podove za hodnik/kupaonu/kuhinju, gdje bih stavio pločice. Može li i to na isti način kao sobe ili ima dodatnih detalja zbog hidroizolacije i povećane vlažnosti prostora?
Imam monogo raskopanih kanala od elektro i vodo instalacija za zatvoriti, pa molim savjet koje materijale i kojim postupkom/redosljedom koristiti.
Kako zavrsno pripremiti zidove za pituranje?
Preporučate li nešto posebno za zatvaranje rupa oko novih prozora, sa unutrašnje i vanjske strane?
Bio bih jako zahvalan na skorom odgovoru, koji bi mi vjerujem jako pomogao u nadzoru ´majstora´.
Koko dobar savjet (uistinu) vrijedi zlata, zanima me i kako bih mogao honorirati vaše savjete i sugestije?
Srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Podove u sobama, kupaoni, kuhinji, hodniku možete riješiti da na očišćeni pod postavite unakrsno ploče stirodura u željenoj debljini(npr.2+1 cm),preko ploča staviti građevinsku foliju, položiti izolacijske trake oko rubova za zvučnu izolaciju te nanijeti CEMENTNI ESTRIH 20 u min.d=3,5 cm. Podne drvene obloge polagati nakon min.28 dana, jer je potrebno prije polaganja podnih obloga kontrolirati zaostalu građevinsku vlagu. Cijevi od instalacija omotati trakama od toplinsko izolacijskih materijala da se izbjegnu zvučni mostovi, te polagati estrih na opisani način.
Zidove obavezno pregletati teranilom masom za gletanje uz obavezno grundiranje neposredno prije nanošenja gleta univerzalkoncentrat grundom. Osušeni teranil prebojati terapolom bojom za unutarnje bojenje po izboru iz Samoborka ton karte. Rupe oko prozora možete zatvoriti žbukom VC40(unutrnji prostor) ili toplinskom žbukom, (vanjski prostor) ako je moguće, ovisno kakva je završna obrada na objektu, te je fino pregletati i obojati.

MILAN SIGURNJAK / 13.7.2006 22:23

šta mi preporučate da nanesem u debljini 2-4 mm kao završni sloj na fasadne dekorativne elemente koje izradim od stiropora ,na webu sam čitao da jedna firma koristi vaš reparaturni
mort ojačan fibrilnim vlaknima u tu namjenu ,molim savjet

ODGOVOR

Za obradu dekorativnih elemenata naš proizvod koji možete koristiti je SAMOTERM ŠTUKATUR. Na nanešeni samoterm štukatur kao završno dekorativni sloj može se nanositi ili fasadna boja TERATON V ili neka od završno dekorativnih žbuka : mineralna, silikatna ili akrilana.
Samoterm štukatur nanijeti u debljini 2-3 mm, po potrebi armirati staklenom mrežicom te još jednom pregletati u d=2-3 mm tako da ukupni sloj bude 4-5 mm.

Emil Mohorić / 26.7.2006 14:35

Poštovanje !
Problem se sastoji u slijedećem : plivajući cementni estrih koji je postavljen na deku nije kvalitetan - prilikom hodanja mrvi se gornji sloj -vjerovatno je rađen sa premalo cementa. S obzirom da se radi o povišenom neuređenom potkrovlju ,koje će se možda jednog dana i uređivati zanima me da li je to moguće sanirati sa samonivelirajućim masama bez da se na njih postavljaju pločice ili nešto drugo ,tj. da li takva masa može ostati kao zadnji sloj po kojem se može hodati .
Pozdrav !

ODGOVOR

"Kod izvedbe cementnog estriha često dolazi do trušenja, odnosno mrvljenja gornjeg sloja, točnije cementne skramice. Preporučamo temeljitije ispitati podlogu, odnosno utvrditi da li se mrvi samo površinski sloj, ili je možda došlo do pregorijevanja materija pri čemu je materijal slabije čvrstoće u cijeloj debljini. Ukoliko je riječ samo o površinskom sloju isti je potrebno odstraniti brušenjem. Tek nakon odstranjivanja sloja slabije čvrstoće može se koristiti neka od samonivelirajućih masa ili postavljati pločice, odnosno podnu oblogu.
Samonivelirajuće mase - TERANEKS, TERANEKS DEBELOSLOJNI zahtijevaju podlogu visoke čvrstoće. U protivno može doći do ""dizanja"" i ljuštenja novog sloja."

Iva / 11.7.2006 12:16

Poštovani!
Zid na koji će se montirati kuhinja oguljen je do betona. Zanima nas što je najbolje staviti na njega tj. ispod kuhinjskih elemenata( između elemenata će se lijepiti pločice). Vlage u stanu nema.
Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Na postojeći zid od betona možete staviti VC40 (vapneno cementnu) žbuku u d=10-20mm sa obaveznim nanašanjem cementnog šprica dan ranije.
Instalaterske otvore i spojeve mješanog ziđa obavezno rabicirati poc.punkt.rabicom ili staklenom mrežicom sm10r. Prije početka radova postaviti kutne profile Terafiksom.

Šoljić Juraj / 11.7.2006 11:37

Molim da mi pomognete u vezi termo žbuke. Objekt na vanjskim zidovima ima običnu cementnu žbuku sa završnim sep premazom granulacijom 5-6mm stara već 30godina, zbog kondenzacije vlage unutra mislili smo staviti termo žbuku. Postoje više vrsta žbuka kako odabrati najbolju sa najviše termo izolacije i da li staviti samo termo žbuku ili raditi sa pločama stiropora? Što više izolira a trajnije je.Molim hitno odgovor jer smo pred samim radovima.
Ako je važno nalazimo se u primorju.

ODGOVOR

Zbok kondenzacije vašeg prostora ne preporučamo vam stavljanje bilo koje termo žbuke u unutarnje prostore, najbolje bi bilo da stavite TERMOZOL sustav toplinske zaštite sa završnim slojem mineralne ili silikatne žbuke (ploče ekspandiranog polostirena). Pretpostavka je da je kondenzat zbog neizoliranih betonskih dijelova konstrukcije - pojava hladnih mostova. Pošto sa vanjske strane imate cementnu žbuku na kojoj je SEP preporučamo vam da je operete vodom pod pritiskom i prebojate MINERALKOLOROM ili TERATONOM V u željenoj boji po SAMOBORKA ton karti.

Mario Penezić / 3.7.2006 7:50

"Pozdrav!
Htio bi termički izolirati kat na obiteljskoj kući tervolom koji se ljepi građevinskim ljepilom. postoječa je vapneno cementna žbuka koja je pofarbana gašenim vapnom pa me zanima da li bi građevinsko ljepilo ""držalo"" na toj podlozi, tj. da li bi trebalo impregnirati podlogu ili mehanički odstraniti ili isprati taj sloj gašenog vapna. Hvala"

ODGOVOR

"Prije ljepljenja ploča kamene vune SAMOTERMOM, preporučamo čitavu površinu ""otvoriti"" žičanim četkama, te impregnirati KONTAKT GRUNDOM, najmanje dan prije ljepljenja ploča. "

Alen / 1.7.2006 17:03

3 godine stara fasada (sep 2 mm)je odmah nakon stavljanja popucala na spoju cigle i deke. Sada želim staviti na postojeću fasadu silikatnu žbuku 2mm. Preporučite mi postupak postavljanja nove fasade.
Hvala.

ODGOVOR

"Prije nanošenja podložnih žbuka potrebno je rabicirati mješano ziđe, odnosno spojeve opeka-beton, pocinčanim punktiranim rabicom 25x25x0,9 ili eventualno staklenom mrežicom SM 10 R. U slučaju neizvedenog rabiciranja dolazi do pucanja žbuke na spojevima različitih materijala. Kako ste planirali nanositi novi sloj završno dekorativne žbuke preporučamo slijedeće :
- temeljito očistiti postojeću žbuku, žičanim četkama ""otvoriti"" SEP, te cijelu površinu oprati miniwash-om
- TERATERMO GLET nanositi na podlogu neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, u sloju debljine 2-3 mm
- na mjestima pukotina TERATERMO GLET nanositi u dva sloja. U svježi prvi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 26 F. Drugi sloj TERATERMO GLETA nanositi na potpuno osušeni prvi sloj
- SILIKATNU ŽBUKU RZ 2mm nanositi na podlogu staru najmanje 21 dan, 1-3 dana ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM."

Željko Pilipović / 30.6.2006 12:11

Poštovani , molim stručno viđenje , balkon na stanu sam zazidao s rigips pločama -vanjski dio zida s vodonepropusnom pločom, htio bih postaviti hirofu kako ne bi taj dio zgrade ne bi vizualno odudarao .
Prima li se hirofa na glatku i ktomu gipsanu ploču ?
Unaprijed zahvalan Željko !

ODGOVOR

"Način na koji ste zatvorili balkon tehnološki nije korektan.
""Vodootporne"" gips-kartonske ploče su samo površinski impregnirane, tako sa svaki prodor vlage na spojevima, može izazvati odvajanje ploče. U svakom slučaju nije moguće na gips-kartonske ploče nanositi HIROFU.

Preporučamo površinu premazati KONTAKT GRUNDOM, najmanje dan prije nanošenja SAMOTERMA. SAMOTERM nanijeti u debljini 2-3 mm. Ukoliko se ploha sastoji od više ploča, potrebno je izvesti i rabiciranje STAKLENOM MREŽICOM SM 26 F, koju utisnuti u prvi svježi sloj SAMOTERMA. Drugi sloj SAMOTERMA nanositi na potpuno osušeni prvi. Na tako pripremljenu podlogu preporučamo nanositi mineralne završne žbuke (SEP Z 200), SILIKATNE ŽBUKE ili akrilatne žbuke (TERAKRIL).
"

Nina / 7.7.2006 13:58

Poštovani,
namjeravam raditi fasadu koristeći stiropor kao izolaciju, a kuća je novogradnja. Zanima me da li je za tu kombinaciju pogodnija akrilatna ili silikatna žbuka?
Također me zanima da li se npr. akrilatna ili silikatna žbuka granulacije 1,25 mm u praksi može nanesti ravnomjerno ili ipak mjestimično dolazi do odvajanja nule što rezultira mjestimično glatkoj,mjestimično zrnatoj strukturi fasade?
Naime, ja želim imati što glađu fasadu i to silikatnu ili akrilatnu, pa lijepo molim - što mi preporučate?

ODGOVOR

Odabir akrilatne ili silikatne završno dekorativne žbuke za TERMOZOL toplinski sustav Samoborka nije upitan već vaš odabir,razlika između ovih žbuka je u parapropusnosti tj.silikat je parapropusniji od akrilata, i u odbiru boja jer u akrilatu se nudi veći izbor intenzivnijih nijansi.Nanašanjem bilo koje završne žbuke struktura se mora nanositi ravnomjerno gladilicom u debljini najkrupnijeg zrna i zagladiti gladilicom do ujednačene teksture.Ako želite imati glatki završni sli odabir je bojanje fasade. NAPOMENA:Preporuka je da se na termozol toplinski sustav nanaša bilo koji završno dekorativni sloj :mineralni ,akrilatni ili silikatni u pastelnim bojama.