Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

r c / 26.4.2012 10:56

kolika je potrosnja ljepila pri izradi stiropor fasade,zapravo koliko je ptrebno za ljepljenje a koliko za gletanje po metru kvadratnom??hvala

ODGOVOR

"Za lijepljenje vam je potrebno 5kg/m2 ljepila, dok za gletanje tj.armaturni sloj vam je potrebno 6-7kg/m2.

Ako vas zanima, na našoj web stranici možete pogledati izračun, kalkulaciju potrebnog materijala za ugradnju Samoborkinih toplinskih sustava."

M B / 26.4.2012 10:18

Poštovani, Da li se GV-10 može nanositi na kameni zid koje je učvršćen-žbukan sa betonom ( torkretni beton)? treba li impregnacija, ili možda bolje odogovara VC-40?

ODGOVOR

Nismo imali puno iskustva s torkretnim betonom odnosno žbukanjem istog, ali mislimo da se može upotrijebiti žbuka GV 10.
Impregnacija prije žbukanja je KONTAKT GRUND kojeg morate nanijeti dan ranije.

M B / 26.4.2012 10:09

Poštovani, Izradio bih striporor fasadu na postojećoj fasadi od čvrste glatke cementne žbuke.Da li treba grundirat prije nanošenja ljepila?
Na jednom djelu kuće nema žbuke samo grublje fugirani kamen. Što treba uradit prije ljepljenja ploča?

ODGOVOR

Tamo gdje vam je cementna žbuka nije potrebno grundirati prije ugradnje povezanog toplinskog sustava.
Tamo gdje je kamen ravan i ne odstupa bez problema možete ljepiti ploče stiropora , a ako je odstupanje veće površinu ožbukajte žbukom VC 60 u debljini 2-3cm.
Ploče stiropora lijepite SAMOTERM-om.

M B / 26.4.2012 10:05

Unutarnje strojno žbukanje kamenih zidova bih izveo sa GV-10. Sa zidova će biti skinuta stara žbuka i kamen ispran sa vodom. Da li trebaju dodatni premazi- grund prije strojnog žbukanja sa GV-10?

ODGOVOR

Nakon skidanja stare žbuke i čišćenja površina ako je kamen upojan impregnirajte UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim vodom u omjeru 1:2 neposredno prije nanošenja GV 10.

I V / 25.4.2012 15:55

"Na staroj drvenoj kući odstranili smo (staru) žbuku sa ""drvene konstrukcije"" (fosne i letvice) i ožbukali (vašom) TERMO-žbukom! Nakon SUŠENJA zidovi su SVI raspucali! KAKO (sa čime sanirati??? MOLIM za uputstvo! (051/275-573, 098/247-099), HVALA, I. Vidmar "

ODGOVOR

TERMO ŽBUKA nije predviđena da se njome žbuka drvena konstrukcija. Pretpostavljam da ste prije žbukanja površinu rabicirali pocinčanim punktiranom rabicom.

Potrebno nam je znati kakve su pukotine, širina, dubina, rasprostranjenost, koliko se prostiru i da li se prostiru kroz cijeli presjek žbuke.

Ako ste u mogućnosti proslijedite nam slike da vidimo o čemu se radi da vam možemo odgovoriti.

L P / 25.4.2012 11:22

Poštovani interesira me razlika u kvaliteti i upotrebi akrilatne silikatne i minerane završne žbuke. Moja je pretpostavka da su silikatne i mineralne prirodnije i kvalitetnije i da bi se upotrebljavale za ekskluyivnije objekte. Zanima i da li postoji razlika potrebnim podlogama za pojedine žbuke.? Da li sve tri mogu ići u etics sustavu?
unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Osnovna razlika između žbuka je u sastavu. Bez obzira radi li se o ekskluzivnim objektima ili bilo kojem drugom objektu odabir žbuke niie bitan tj.žbuka se bira prema zahtjevu odnosno prema odabiru boje.
Svi pastelni svijetli tonovi proizvode se u mineralnim, silikatnim i silikonskim žbukama, dok je veliki spektar boja moguć samo u akrilatnim žbukama.
Ako se radi o povezanim toplinskim sustavima sve žbuke mogu se upotrijebiti za izradu fasadnog sloja, dok je kod sanacije starijih objekata bolje upotrijebiti mineralnu, silikatnu ili silikonsku žbuku.

V L / 24.4.2012 22:29

Poštovani
Uređujem podrum u zgradi iz 1958. godine, podrum nije vlažan (nema znakova vode, nema pljesni, karton ostaje suh), ali se žbuka sa zidova odnosno njen površinski sloj na nekim mjestima ´´trusi´´ na dodir ruke i ponegdje več nedostaje 1 do 2 cm žbuke. Inače žbuka je debljine 4 do 5 cm i prepostavljam da je rađena od sitne granulacije riječnog kamenog materijal i cementa i vapna. Pitanje je kojim proizvodom i na koji način je najbolje sanirati takvu žbuku i dovesti zid u stanje da se može prefarbati nekom bojom?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Prema opisu vaša žbuka bez obzira što nema vlage je dotrajala (stara) i lagano se trusi.
Potrebno je prije izvedbe bilo kakvih radova ispitati čvrstoću žbuke i ako ona zadovoljava tj. ne odvaja se, možete oštećenja pokrpati žbukom VC 60, ako se radi o debljinama većim od 2 cm.
Ako se radi o debljinama do 2cm upotrijebite žbuku VC 40.
Nakon sušenja podlogu impregnirati i pregletati TERANILOM i obojati unutarnjom bojom prema izboru.

A R / 24.4.2012 15:36

Gdje u Splitu mogu kupiti kulir zrna za izradu kulir ploča (prani kulir). Koliko bih trebao kupiti materijala za 100m2, te kako ide postupak miješanja (omjer) kulir zrna i cementa, na kiji način se ispire kulir. Hvala

ODGOVOR

Možemo vam ponuditi gotove ploče s riječnim zrnom koje mogu biti imitacija pranog kulira.
Ploče je moguće u Splitu kupiti Brodomerkur ili Samoborka Split, Baumax, Bauhaus.
Za izradu pranog kulira najbolje je obratiti se izvođačima koji izvode prani kulir, koji znaju omjer miješanja zrna i cementa te način pranja zrna.
Ono što vam možemo ponuditi je bijelo, snježno bijelo, crno, crveno i riječno zrno u vrećama od 25kg i pripremljenu smjesu KULIRMIX kojoj se dodaje zrno za izradu pranog kulira.

s d / 24.4.2012 8:37

Da li postoji mogučnost bojanja opločnika pompej i sa kojom bojom

ODGOVOR

Opločnik POMPEJ možete obojati bojom za beton AKROTON, ali ćete time izgubiti karakteristiku opločnika, jer boja će „.zaliti“. teksturu opločnika.
Bojanje bojom za beton nije trajno rješenje jer se nakon nekog vremena ona može početi ljuštiti.

n / 23.4.2012 13:34

Poštovani,
Puno hvala na dosadašnjim odgovorima. Molim za još jedan.
Naime, uložila sam prigovor na izradu fasade, točnije boju žbuke. Garancija istjeće 26. o4. 2012. godine ( datum da kanti sa žbukom ). Prigovor je poslan 11. 04. 2012. godine. Do sada nije izvršen uvid u stanje. Zanima me dali se nedostaci trebaju otkloniti to isteka garantnog roka ili je bitno da sam podnijela prigovor u roku, a nedostaci se mogu otkloniti i kasnije.

ODGOVOR

Ovisi što je navedeno u ugovoru o djelu i da li je za prigovor napisano u kojem vremenskom roku se prigovor rješava.
Svakako je dobro što se prigovor uložili prije isteka garantnog roka, jer u slučaju sudskog procesa vi ste prigovor uložili na vrijeme i imate pravo na nadoknadu štete tj.izvedbu fasade prema ugovoru.