Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d m / 2.4.2012 8:50

pozdrav!!!
zanima me kako se može očistiti teraplast?

ODGOVOR

TERAPLAST se može prati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama da se skine prljavština i prašina.
Za čišćenje manjih zaprljanja mogu se upotrebljavati deteđenti za kućnu upotrebu koji u svom sastavu nemaju klor ili otapalo i nisu agresivni.

I m / 31.3.2012 16:10

Poštovani, trebala bi mi glet masa za van.. išla bi kao završni sloj... Zidovi na koje bi se nanosila su izloženi kiši, suncu i vjetru... Ta podloga je vec prije gletovana(pred više od 20godina) ali sada je već na dosta mjesta popucala i na nekim mjestima otpada... Zanima me koju bi mi glet masu predložili te čime namazati podlogu nakon šta je očistim, prije nanošenja gleta... najbolje bi mi bilo da je glet bijele boje da ne trebam još poslje i bojati...
Hvala na odgovoru...

ODGOVOR

Preporučamo vam podlogu pregletati TERATERMO GLETom u debljini 2-3 mm, zatim na to obavezno ugraditi dekorativnu žbuku TERAKRIL, SILIKAT ILI SILIKON.
U svom proizvodnom programu nemamo glet masu koja može doći samostalno bez završne obrade.
TERATERMO GLET se isključivo proizvodi u sivoj boji i nije ga moguće proizvesti u bijeloj boji.
Postojeću masu na zidovima, obavezno skinuti do podložne žbuke, navlažiti vodom i nanijeti TERATERMO GLET, te nakon sušenja nanijeti završno dekorativnu žbuku prema izboru.
TERATERMO GLET se ne može bojati fasadnom bojom.

r j / 29.3.2012 23:29

Poštovani, imam namjeru izbetonirati pod u konobici. Podloga je kamena zidovi su od betona,površina 10 m2. Na koji način da to napravim?
Hvala

ODGOVOR

Na podlogu (prethodno samo navlažiti vodom) možete ugraditi cementnu glazuru CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini od 3 cm.

z đ / 29.3.2012 12:21

Kako mogu vratiti sjaj kuliru to je urađeno na terasi al nakon puno godina je izblijedio s ćim ga mogu premazati da njegova površina bude ista kao nekad .Unaprijed hvala.-pozdrav

ODGOVOR

Prani kulir možete osvježiti silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT premazom u jednom ili dva sloja.
Površinu prethodno oprati vodom pod pritiskom i sušiti jedan do dva dana. Silikonsku emulziju razrijedite s vodom u omjeru 1:9. Emulzija ne mijenja boju kulira i nema sjaj, ali je površina kulira osvježena.

j d / 29.3.2012 10:28

pozdrav, u pitanju ja taraca ugostiteljskog objekta radena od betona, zanima me neka samonivelirajuca masa za vanjske prostore, vidio sam da ih imate u ponudi, a pitanje bi bilo sljedece, kako pripremiti podlogu prije stavljanja mase, pretpostavljam da mora bit odmascena i mokra? sljedece me zanima boja te mase i dali je moguce u smjesu staviti nekakav praskasti pigment, ili sto drugo, te dali je moguce izvest da samonivelirajuca masa prati podlogu koja je pod malim padom, moze li se zamijesat malo gusce:) ?
hvala

ODGOVOR

Samonivelirajuću masu za vanjske radove nemamo u svojoj ponudi već samo za unutarnje radove.
Podloga prije ugradnje mase mora biti čista, očišćena od prljavštine i masnoće, suha i čvrsta.
Naše mase su gotovi proizvodi pripremljeni za ugradnju kojima se dodaje samo voda.
Oksidne boje u prahu možete dodavati na vlastitu odgovornost.

d d / 27.3.2012 17:47

poštovani fasada kuće urađena sa baumit silikatnom bojom br. 3131(tamna breskva)na prozore nisam postavio klupice pa uslijed padavina slijevalo se po fasadi, tako da u ostale prljavštine boje čumura pošto sekoristi čumur kao ogrev dali se prljavština može nečim očistiti probao sam vodom neide.

ODGOVOR

Pošto se koristili Baumitov završni sloj, niti mi znamo sastav njihovog proizvoda, najbolje je obratiti se njihovim tehničkom osoblju, koji će vas najbolje savjetovati što učiniti.

a / 25.3.2012 0:05

Poštovani,
u dvorištu imam izbetonirani dio 4x4m. Beton je izliven na zemlji i ima armaturu. Zanima me da li se na njega mogu postaviti betonske ploče 40x40x3.8

da li se mogu npr. zaljepiti ljepilom za pločice otporno na smrzavanje?
ako da koliko debelo staviti ljepak i kakva je onda vjerojatnost da se usljed kiše, zime, vlage... ploča odljepi

Hvala

ODGOVOR

Betonske ploče 40x40x3,8 cm lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL u debljini 5 - 15 mm.
Ako je AB ploča napravljena u padu kiša, zima, vlaga, smrzavanje neće utjecati na tehnička svojstva ljepila.

Z M / 27.3.2012 16:00

Poštovani, kuća je P+2+potkrovlje s tim da se zadnje dvije etaže trenutno nadograđuju, a prizemlje i prvi kat su završeni i ožbukani prije 20-ak godina. Nakon završetka gradnje išlo bi se na uređenje fasade cijele kuće pa me zanima što biste preporučili kako bi se objedinile sve etaže. Napomena je da je kuća uz more te da se NE bi išlo na stiropol dasadu.
S poštovanjem,
Z. MArušić

ODGOVOR

Objekat ožbukajte laganom žbukom VC 20L te izravnajte s postojćom žbukom.
Cijelu površinu pregletajte TERATERMO GLET-om, te ugradite akrilatnu ili silikonsku završno dekorativnu žbuku prema izboru iz naše ton karte.

M M / 23.3.2012 7:23

"Problem na zidovima u garaži. Između temelja i zida garaže napravljena hidroizolacija ljepenkom. Na samoj podlozi u garaži nije izvedena hidroizolacija. Sad se događa to da na onom dodirnom dijelu podloge i zida dolazi do osipavanja žbuke jer vjerojatno vuče vlagu iz podloge koja nije izolirana. Ljušti se do visine nekih 5 cm od podloge. Mislio sam odvojiti podlogu od zida (""ištemati"" kanalić) i zapuniti nekim hidroizolacijskim materijalom, a neznam čime. Molim Vas za preporuku ukoliko sam uspio objasniti problem."

ODGOVOR

Potrebno je skinuti žbuku barem 20 cm iznad visine do koje se žbuka trenutno ljušti, jer je teško utvrditi u kojoj mjeri je vlaga prisutna u zidovima.
Svakako zbog neizvedene hidroizolacije, vlaga čini štetu koju je sada teško sanirati, ali se može spriječiti daljnje širenje vlage i propadanje žbuke. Nakon skidanja žbuke, podlogu oprati vodom pod pritiskom i ostaviti zidove da se prirodno osuše koliko je god to moguće - barem 30 dana.
Podlogu premazati HIDRO ŽBUKOM u dva sloja te obavezno napraviti holker na spoju zida i poda. Nakon 2-3 dana ožbukati s VC 40 u debljini postojeće žbuke.
Žbuku ili prefilcati FINOM ŽBUKOM F-900 ili polimer vapnenom masom TERANIL.
Savjetujemo vam da u garaži obavezno nakon saniranja ugradite tzv.sokl od keramike ili slične podne obloge da se spriječi eventualno zacurijevanje vode.

S / 20.3.2012 21:49

Poštovani, koliko bi koštao 1 odnosno 3 m². opločnika Pompej po shemi PO 1+2+4+5 i je li moguće kupiti tako malu količinu?

Također Vas molim za procjenu potrebne količine šljunka za drenažu, kamenog agregata i suhog pijeska po metru kvadratnom za ugradnju ove vrste opločnika.

Isto tako me zanima je li nužno staviti i rubnjake? Ukoliko jest koje biste preporučili u ovom slučaju?

Unaprijed Vam zahvaljujem.

ODGOVOR

"Opločnici se prodaju u komadima (ili m2), a cijena se izračunava za količinu koju kupujete u m2 (ne zaokružuju se na cijele m2 :-) kao što bi to bilo npr. kod tele operatera)
Cijena ne ovisi o shemi slaganja - osim za opločnike koji se slažu u modulima kao npr. Narcis (u obliku lepeze), Kleopatra (u obliku kruga) i sl.

Cijena ovisi o boji opločnika i visini opločnika. Za opločnike visine 6cm, kao što je Pompej, cijena se kreće od 66,78kn/m2 za sivi opločnik, 74,57kn/m2 za obojeni opločnik i 80,14kn/m2 za opločnik u kreativ verziji.
Cijene su VPC i na njih se obračunava PDV.

Rubnjake nije nužno ugraditi ako se radi o omeđenoj površini, jer bez rubnjaka postoji mogućnost pomaka opločnika.
Najčešće se ugrađuju tzv. parkovni rubnjaci (širina/visina/duljina) 6/20/100 ili 8/20/50 cm, a cijene u sivoj boji su im npr. 17,81 kn/kom ili 12,02 kn/kom +PDV (obojeni su 1kn –. 2kn skuplji /kom) .

Sve cijene možete i sami pogledati na našoj web stranici cjenika .

Za pripremu površne prije ugradnje opločnika potrebno je:
1. Ukloniti sloj humusa (30-40 cm)
2. Nasipati sloj šljunka granulacije 16-32 mm (drenaža)/ 10-15 cm debljine - za lakša opterećenja 15-20 cm debljine - za teža opterećenja
3. Izravnati, dobro nabiti i podesiti padove za odvodnju
4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom
5. Postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem
6. Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge).
7. Površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.
"