Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M G / 2.9.2012 18:38

Koji premaz mi preporučujete za pod u garaži površeine 20 kvadrata..problem je što mi sol sa auta zimi uništava pod od betona..hvala..nešto jeftinije

ODGOVOR

Pod u garaži pregletajte REPARATURNIM MORT-om u debljini od 2-3 mm i nakon sušenja obojite bojom za beton AKROTON u dva sloja, u tonu prema izboru iz naše ton karte.

A C / 2.9.2012 10:55

Poštovani,
može li se akrilna žbuka spustiti do razine terena (zemlje) bez posljedica za vodoupojnost fasade ili preporučujete isključivo korištenje teraplasta kao završni sloj cokla?

Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Akrilatnom žbukom može se obraditi i dio koji je predviđen za sokl, te nije nužno ugraditi TERAPLAST.
Bitno je da je podloga pravilno pripremljena tj. pregletana odgovarajućim proizvodom –. npr. SAMOTERM F ili REPARATURNIM MORT

m p / 1.9.2012 19:42

Poštovani,
želio bih ožbukati kuću na moru (otok Brač)unutrašnjom i vanjskom žbukom.
Objekat je zidan blokovima od pečene gline bez bilo kakove vanjske i unutarnje žbuke (goli zidovi) prije pet godina.Na pojedinim mjestima kroz fuge je probila sol (salitra).
Molim savjet kako i sa kojim materijalima ožbukati unutrašnje i vanjske zidove.Koja bi vanjska žbuka bila najpovoljnija (silikatna,silikonska ili dr.)Nadalje molim savjet o fazama rada i potrebnim materijalima pri izvođenju vanjske i unutrašnje žbuke u navedenom slučaju.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Zidove prije žbukanja treba oprati slatkom vodom pod pritiskom i očetkati salitru žičanim četkama.
Sve podloge tretirati tj. premazati minimalno dva puta premazom protiv isoljavanja ANTISOL, te nakon toga možete površine ožbukati.
Unutrašnjost ožbukajte žbukom s GV 10, a s vanjske strane s VC 50 ili VC 20L, i završno obradite silikonskom žbukom prema izboru iz naše ton karte.

B C / 1.9.2012 15:42

Imam terasu od 30 m2 na 1. katu zgrade,koja je procurila ( to je susjedu dio plafona). Imate li sistem za hidroizolaciju na način da ne moramo skinuti stare pločice, nego na njih poslije hidroizolacije nalijepiti nove?

ODGOVOR

Na vašu površinu možete ugraditi DUOELASTIK HIDROPROTEKT u ukupnoj debljini 4 mm ( dva sloja), i nakon 24 sata naistu možete polagati keramiku.

P / 31.8.2012 15:01

"Na kuću na kojoj je bio bijeli sep, toplinski je izolirana, naneseno je 2 sloja ""grundfixa"", zatim 2 puta 3 mm tanka sloja žbuke za izravnjavanje, nakon toga silikatna žbuka u jačoj crvenoj boji marke Roefix. Nakon 2 godine fasada je posvjetlila ali ne jednoliko. Dijelovi izloženi suncu (toplini!)posvjetlili su i sada je fasada ""flekava"". Sada je prošlo 3 godine i sjeverna je strana kuće nejednoliko pobijelila, kao i južna. Pod strehom gdje sunce manje tuče, ostala je tamnija. Budući da nemam račun za reklamaciju i budući da je bilo dosta ""natezanja""oko dogovora da dođu vidjeti i bar dati savjet kako sanirati štetu, malo sam izgubila povjerenje. Molila bih za Vaš savjet kako bih lakše odlučila što učiniti."

ODGOVOR

Pošto je ugrađen ROFIX završni sloj najbolje bi bilo kontaktirati tehnologa u Rofix i zatražiti rješenje reklamacije.
Ono što vam mi možemo predložiti je da objekat probojate novim slojem boje –. dva premaza prema izboru ali vam predlažemo svjetlije nijanse od trenutno odabrane na objektu.
Prilikom odabira boje trebali ste biti upozoreni na moguće promjene intenziteta boje i probleme koji mogu nastati zbog termičkog naprezanja sustava i odabira završne boje.
Prije izvođenja sanacije potrebno bi bilo provjeriti i da li je svugdje jednaka debljina ljepila tj. gleta do 3mm ili i više od 3 mm i s kojim tipom ljepila je izvedeno gletanje.

K T / 30.8.2012 21:14

Poštovani,

U gradnji smo nove kuće. Svi zidovi su ožbukani sa VC40. Prvo cementni špric 2, pa zatim VC40, pa zatim F900. A stropovi su ožbukani sa GV10.
Pa je tako i ožbukan strop u kupaoni sa GV10. Znam da on nije za kupaone, pa me zanima da li je to velik problem. Jer smo još uvijek u mogućnosti skinuti tu žbuku i staviti VC40.
Imam još jedno pitanje u vezi ispucanosti žbuke. Na nekim zidovima je dosta ispucala žbuka. Te pukotine smo sanirali na sljedeći način. Otvorili smo pukotine otprilike 0,5cm širine, ispod pukotine nije bilo šupljina. Zatim smo njih zapunili sa Reparaturnim mortom F. Da li je to dobro ili bi trebalo još nešto.

Unaprijed Vam se zahvaljujem

ODGOVOR

Svakako bi bilo bolje da ste kupaonu ožbukali VC 40 žbukom, no s obzirom da je žbuka već ugrađena može i ostati, ali obavezno često provjetravajte prostor kupaonice, da se ne stvori kondenzacija koja dovodi do napuhavanja i ljuštenja žbuke.
Pukotine u žbuci se ne krpaju REPARATURNIM MORTom jer je REPARATURNI MORT namijenjen za sanaciju betona.
Potrebno je bilo površinske pukotine samo pregletati TERANILom i po potrebi ugraditi staklenu mrežicu za unutarnje radove na pukotine.
Sada kada ste već to napravili s vremenom će se vidjeti da li pukotine pucaju ili ne.

j s / 29.8.2012 9:10

Poštovani,
živim u zgradi sa 5 ulaza. Nosivi, konstruktivni zidovi, su od AC cijevi zapunjenih betonom (to je bio jedan od pokušaja nekadašnjih velikih tvrtki na području Splita da naprave polumontažne konstrukcije). E, sada neki od stanara iz moga ulaza žele postaviti demit fasadu na samo jedan dio. Dakle, žele oblaganje samo dijela sjevene fasade našeg ulaza. Osobno to smatram neučinkovitim, jer zgradu, ako se planira toplinski zaštiti treba obložiti sa svih strana i u kompletu. Osim toga smatram da je svako probijanje AC cijevi radi sidrenja ploča potencijalna opasnost radi prodora vode.
Molim vaše stručno mišljenje.
LP

ODGOVOR

Oblaganje vanjskih fasadnih zidova moguće je izvesti parcijalno, ali u tom slučaju toplinski će se izolirati samo stanovi koji imaju izolaciju (na vanjskim zidovima je manja potreba energije za grijanje zimi, te manja potrošnja energije za hlađenje ljeti-klima uređaj).
Ne znam visinu zgrade, ali izvođač fasaderskih radova treba paziti kako zaštititi gornju stranu izolacijskih ploča(da li do ispod krova, do lima ispod ravnog krova ili što?). Opasnosti od prodora vode kroz sidra nema, jer sidrenje se izvodi prije dva gletanja polimer-cementnim materijalom (npr. SAMOTERM F), a na to dolazi završna fasadna hidrofobna žbuka (npr. TERAKRIL ).

Spoj toplinske fasade (TERMOZOL)i klasične žbuke treba riješiti dilatacijom (dilatacijski profil ili trajno elastičnim kitom).
Da bi se riješio hladni most na dilataciji (ulazu) koji toplinski izolira sjeverni zid, potrebno će biti izolaciju (TERMOZOL fasadni sustav) izvesti cca pola metra sa svake strane(u širinu ) više od dijela sjevernog zida ulaza koji se izolira.
Za sve nejasnoće stojimo na raspolaganju na tel 01/ 3322 833 .

K / 28.8.2012 21:25

Poštovani,
neki dan smo betonirali deku površine cca 35 m2. Na deki su se pojavile tanke površinske pukotine , za koje se ispostavilo da nisu baš površinske,te kada pada kiša sa donje strane lagano slini-kaplje.U budućnosti planiram na deku staviti krov i na deku pločice .Kojim vašim proizvodom bi to mogao sanirati,za ovu zimu da mi ne kaplje u drvarnicu-garažu. Koliko mi treba vašeg proizvoda za površinu 35 m2 i koja bi bila završna cijena.

ODGOVOR

Sanaciju možete izvesti našim proizvodom DUOELASTIK HIDROPROTEKT. Potrebno bi vam bilo cca 5 pakiranja-kompleta (komponenta A 25 kg i komponenta B 12,5 l).
Cijena kompleta u Samoborki dd : 600 kn/komplet +PDV

S H / 26.8.2012 19:10

Trbam pomoč oko završetka fasade stavijo sam stiropor 8cm. Neznam šta da stavim na završni sloj dali silikatnu žbuku ili mineralnu šta vi predlažete šta je bolje i koje marke matrijala.Hvala

ODGOVOR

Kao završne fasadne žbuke za TERMOZOL certificirani fasadni sustav moguće je koristiti neke vrste SEP fasada (mineralne žbuke-cement-vapnene), kao i SILIKATNE žbuke.
Predlažemo da dođete u prodajne centre koji drže našu robu (ako ste blizu možete u Samoborku dd Samobor ili prodajno skladište Samoborke u Zagrebu), te odaberete žbuku koja vam odgovara po boji i strukturi.
Neke bitnije razlike u kvaliteti materijala nema .

A R / 23.8.2012 20:30

Postovani,
dali imate jos u proizvodnji
Betonska ploča 40x40x3,8 NICA
i koje drzi u prodaji u Rijeci

Hvala i pozdrav

ODGOVOR

Ploču NICA i dalje proizvodimo, u Rijeci ju možete kupiti u trgovinama JADRAN, IMPEX, CONCORD, ARCADA, PEVEC.