Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T M / 27.9.2012. 14:16:10

Poštovani,

Na kući trenutno imam SEP grube granulacije budući je kuća stara 40-ak godina. Na postojeći sep želim staviti novi ali fine granulacije. Molim pomoć što od materijala sve trebam kupiti (naravno u Samoborki).
Dali osim mrežice, ljepila i sepa treba još nešto?

Zahvaljujem na odgovoru,

ODGOVOR

Pri obnovi Vaše fasade trebalo bi:
1. Staru fasadu dobro oprati vodom pod pritiskom
2. Na osušeni stari SEP nanijeti MINERALKVARC GRUND (0,3 l/m2)
3. Pregletati stari SEP TERATERMO gletom u debljini cca 2-3 mm te utisnuti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 (preklop cca 10 cm). Potrošnja mrežice 1,1m2/m2 , te TERATERMO GLET cca 3-4 kg
4. Na osušeni glet nanijeti novi sloj TERATERMO gleta cca 2mm.Potrošnja cca 3 kg.
Nakon cca 14 dana imregnirati podlogu MINERALKVARC grundom (=,2 l/m2)
5. Nanijeti SEP Z-200 u boji po ozboru iz naše ton karte ($ kg/m2)
6. Preporučamo bojanje izvedene SEP fasade egalizacijskom bojom MINERALKOLOR (u tonu kao traženi SEP).Potrpšnja boje 0.3 l/m2.

d đ / 26.9.2012. 21:59:54

poštovani,
zanima me maloprodajna akcijska cijena za silikatnu fasadu 2,5 mm, boja breskva. te cijena za teraplast 1,5 mm, i koliko m2 se napravi od 1 kg teraplasta
hvala

ODGOVOR

SILIKATNA ŽBUKA Z isporučuje se u granulacijama 1,5 ; 2 i 3 mm.
Potrošnja SILIKATNE ŽBUKE Z 2 mm je 3,5 kg/m2.
Pakiranje je kanta 25 kg.
Cijena svih raspoloživih tonova je 13,13 kn/kg.

Potrošnja TERAPLASTA G (1,5 mm) je 4 kg/m2.
Pakiranje kanta 25 kg.
Cijena je 11,63 kn/kg.

D D / 25.9.2012. 15:08:00

Cijenjeni možete li mi odgovoriti dali sa Vašom laganom podložnom žbukom VC20L mogu žbukati sanitarne prostorije i na nju ljepiti keramika.
Hvala.

ODGOVOR

VC 20L ne preporučamo da se primjenjuje u sanitarnim prostorijama zbog stalne kondezne vlage u takvim prostorima.
VC 20L u svom sastavu ima lagane agregate te se nakupljanjem vlage može desiti da se žbuka navlaži, i s vremenom naruši njezina čvrstoća što može utjecati na odvajanje žbuke od podloge ili odvajanje pločica od žbuke.
Za sanitarne prostore upotrijebite VC 40

M C / 24.9.2012. 14:45:09

Poštovani,

da li je moguće primjeniti Samoborka Univerzalkoncentrat grund + Teranil za završni sloj (gletanje) pri obradi gipskartonskih (Rigips, Knauf) ploča? Unutarnje uređenje dakako.
Ako da, u kojem omjeru, pošto vidim da je omjer za klasične žbukane zidove 1 (UKG) : 3 (voda).

Lp,

M.C.

ODGOVOR

TERANIL se može bez problema upotrijebiti za završnu obradu, gletanje gips kartonskih ploča.
Impregnacija UNIVERZALKONCENTRAT GRUND nanosi se neposredno prije gletanja razrijeđen s vodom u omjer 1:2 (1 dio UKG : 2 dijela vode).
Za gletanje gips kartonskih ploča možete upotrijebiti i naše proizvode namjenjene za obradu gips kartonskih ploča GIPSOFIL i GIPSOGLET.
Gipsofil je masa za zapunjavanje i armiranje spojeva gips ploča, dok je gipsoglet namijenjen za gletanje i ispunu pukotina gips ploča do 80mm debljine.

D H / 23.9.2012. 21:27:34

Poštovani, trenutno mi stavljaju novu fasadu prema vašim termozol sustavu na objektu kraj Varaždina. Nije mi jasno koja je razlika između akrilatne i silikatne završne žbuke. Kad se uzima koja žbuka? Osim toga me interesira dali je to istina da tamnije završne žbuke prije isblijede i da sa njima nastanu prije problemi. I na kraju: ima li neko jamstvo na vaše proizvode i koliko pod kojim uvjetima traje?

ODGOVOR

Razlika između silikatne i akrilatne žbuke je u sastavu iz koje je žbuka proizvedena.
Silikat je na bazi vodenog stakla i odlikuje ga parapropusnost, dok je akrilat na bazi polimerne disperzije i odlikuje ga vododbojnost.
Što se tiče granulacije teksture i boje obje žbuke su iste. U akrilatu postoji velik izbor boja, dok u silikatu pastelini tonovi.
Ako se izvodi toplinski sustav, bez problema se mogu ugraditi obje žbuke.
Odabirom žbuke čiji je Y=faktor refleksije manji od 25 postoji mogućnost da žbuka s vremenom izgubi željeni ton za nekoliko nijansi , zbog prevelikog termičkog naprezanja.
Garanciju na naše proizvode dobijate od nas - Samoborka d.d., dok garanciju na izvođenje radova daje izvođač radova.

d K / 22.9.2012. 13:00:59

Poštovani
Na postojeće unutrašnje zidove koji su ožbukani sa riječnom pržinom i obojani samo sa vapnom nastale su male pukotine tj. došlo je do pucanja zbuke na mjestima.Htio bih to pregletati sa Teranilom i rabicirati cijele zidove molim da mi objasnite postupak

ODGOVOR

Ako su pukotine samo površinske, treba ostrugati površinu žičanim četkama od vapnene boje, dobro je otprašiti od prašine, impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije izvođenja radova, te pregletati TERANILom u dva sloja s time da se u prvi sloj utisne staklena mrežica za unutarnje radove.

U koliko se pukotine prostiru kroz cijeli presjek žbuke potrebno je prvo sanirati žbuku, a tek onda možete pregletati TERANILom.

Tehničke upute za upotrebu naših proizvoda nalaze se na našoj web stranici: http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/tehnicke-upute/zbuke-premazi-i-ljepila .

v / 20.9.2012. 18:32:54

Betonski balkon star cca60 godina planiram prevući kulirom debljine oko 20 mm. Beton je očišćen od mehaničkih nečistoća. Čime da tretiram površinu betona prije nanašanja kulira?

ODGOVOR

Majstor koji će vam izvoditi prani kulir najbolje zna pripremiti podlogu.
Podlogu prije obrade pranim kulirom potrebno je samo navlažiti vodom, ako se postojeći beton ne ljušti i ne odvaja.

a b / 20.9.2012. 14:30:31

Poštovani,
imam Schiedel dimnjak obložen bijelom fasadnom ciglom. Dimnjak je preživio požar u ratu zapaljene kuće i naknadnu obnovu kuće. Dimnjak je zidan 1980. god. s vanjske strane kuće (naslonjen na zid kuće ) i fasadna cigla je porozna, po površini su vidljive rupice. Kako sanirati fasadnu ciglu gletanjem vodonepropusnom masom (bez kasličnog žbukanja)? S poštovanjem, Alen.

ODGOVOR

Gletanje fasadne opeke nije moguće jer glet masom nećete moći prekriti fuge između opeke.
Najbolje je dimnjak ožbukati žbukom VC 50 u debljini do 1 cm, te nakon toga podlogu možete pregletati ili TERATERMO GLETom i nanijeti završno dekorativnu žbuku ili
REPARATURNIM MORTom te ili prebojati fasadnom bojom ili nanijeti završno dekorativnu žbuku.

B M / 18.9.2012. 16:58:17

Probušena je rupa u zidu podruma radi kanalizacijske cijevi ispod razine zemlje. Kako to kvalitetno zatvoriti da ne curi voda u podrum?

ODGOVOR

Rupu možete zatvoriti upotrebom HIDROSTOP žbuke kojim ćete ispuniti otvor oko cijevi.
Dodatno, nakon brtvljenja površinu oko cijevi premažite HIDROPROTEKTOM zbog dodatne zaštite od prodora vode.

V / 13.9.2012 15:49

Namjeravam sanirati betonski ogradi zid star 30-tak godina, zid je rađen od riječnog pijeska i na pojedinim dijelovima nedostaju zrna ili dijelovi betona a na pojedinim dijelovima je izrasla mahovina. Mislio sam zid prvo oprati miniwashem a onda ukloniti dijelove betona koji ispadaju te pregletati Teratermo glet masom uz korištenje mrežice i na sve to staviti neku fasadnu boju.

Koje je Vaše mišljenje o načinu sanaciji i odabiru materijala?

ODGOVOR

TERATERMO GLET nije namijenjen za primjenu na betonskim površinama već za gletanje podložnih žbuka.
Betonski zid treba dobro oprati vodom pod pritiskom i nakon sušenja od 2-3 dana površinu tretirati sredstvom za spriječavanje nastanka i razvoja mikroroganizama - TERACID.
Krpanje oštećenih dijelova izvesti CEMENTNOM ŽBUKOM, te nakon sušenja a neposredno prije izvođenja radova površinu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i pregletati REPARATURNIM MORTOM G (do debljine 20mm) ili F (do debljine 5-6 mm).
Nakon sušenja od 15-20 dana , površinu prebojite bojom za beton AKROTON , u tonu prema izboru iz naše ton karte.