Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z / 2.7.2015. 23:34:28

Poštovani,
imam problem sa vlagom na vanjskom zidu, odnosno pošto se radi o stambenoj zgradi ,a stan se nalazi na polu katu prizemlja zgrada je visine 9 katova po zimi i u jesen kada padaju često kiše vlaže zid pa mi vlaga prodire u stan, naravno ne mogu raditi nikakvu izolaciju sa vanjske strane zgrade nego samo sa unutarnje, moja namjera je bila staniti stirodur i na pod konstrukciju knauf sa time da između stirodura i zida ostavim zračni prostor a na zidu napravim par kosih rupa za ventilaciju i ispuštanje vlage iz zračnog đepa, molim Vas da me savjetujete što da napravim da se riješim vlage.

unaprijed zahvaljujem na odgovoru
Lp. Zdravko Martić

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi u kakvom stanju je postojeće žbuka na zidovima.
Ako je žbuka loša potrebno ju je maknuti sa zida i očistiti zid. Očišćeni zid premazati hidrozolacijskim premazom HIDROPRETEKT DUOELASTIK te na hidroizolaciju ugraditi ili sanacijsku žbuku SANISIL H ili ugraditi knauf ploče s pomakom tj. na podkonstrukciju.
Što se tiče knaufa na podu, trebate kontaktirati izvođače knauf sistema za podove, te se savjetovati s njima što je najbolje. Hidroizolaciiski
premaz možete koristiti i za zidove i za podove prije ugradnje planiranog sustava.

J K / 25.6.2015. 10:01:08

Kako riješiti otpadanje sloja boje i žbuke unutar kuće zbog vlage?Kuća se nalazi na otoku,dio zida sa kojeg ptpada boja i žbuka je u zemlji.Svi dosadašnji zahvati nisu se pokazali uspiješnim,potraje godinu- dvije i onda sve ispočetka.Taj dio kuće je u kontaktu sa zemljom u susjedovom dvorištu,tako da bi htjela izbijeći bilo kakve radove koji bi trebali biti na vanjskom dijelu tog zida.

ODGOVOR

Ukoliko niste u mogućnosti izvesti hidroizolaciju s vanjske strane objekta, kao i potrebnu drenažu i odvodnju oborinske vode preporučamo otući postojeću žbuku do podloge. Temeljito očišćen i otprašen zid premazati ANTISOLOM sredstvom za blokadu soli, te ožbukati visokoparopropusnom žbukom SANISIL H, uz prethodnu obradu podloge SANISIL ŠPRICOM. Žbuku obraditi filcanjem ili po potrebi FINOM ŽBUKOM F 900 te obojiti visokoparopropusnim premazom kao SILIKATKOLOR.

d c / 24.6.2015. 10:52:22

zbog puknuća cijevi u zidu (zid je od kamena, širine 80cm, ožbukan strojno gipsom) isti je potpuno mokar. zamolio bih Vas da mi objasnite i preporučite proizvode iz Vašeg asortimana na koji način to sanirati. unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Nakon sanacije uzroka vlaženja preporučamo otući postojeću žbuku do podloge kako bi se osiguralo brže isušivanje zida.
Po potrebi koristiti uređaj za isušivanje. Ukoliko nije moguće potpuno isušivanje zida preporučamo primjenu visokoparopropusnih materijala - vezivni sloj SANISIL ŠPRIC, i sanacijsu žbuku SANISIL H.
Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama navedenih proizvoda dostupnih na našim web stranicama.

D B / 17.6.2015. 19:44:14

Imam staru kamenu kuću u Istri čiji temelji od kamena vlaže tj. vuku vlagu iz zemlje. Izvana smo napravili otkop i drenažu do pune dubine temelja ali vlaga ipak nekako ulazi tj. penje se po kamenom zidu, lokalci kažu da taj kamen pije iz dubine. Tu nam je spavaća soba i ljeti se nekako isuši ali u ostalom dijelu godine nije baš ugodno. Radi se o cca 2,5 dužna metra zida na koji se vežu i betonske stepenice koje isto tako prenose vlagu pa se boja s njih ljušti. Kako prekinuti to strujanje vlage i zaštiti ostatak zidova?
Molim za stručnu pomoć i savjet.
Hvala unaprijed.

ODGOVOR

S vanjske strane temelj je potrebno premazati hidrozilacijskim premazom HIDRO PROTEKT, u dva sloja, četkom debljine cca 4 mm.
Na hidroizolaciju po potrebi ugraditi toplinsku izolaciju, čepastu ljepenku, izvesti drenažu i zatrpati zemljom.
S unutarnje strane maknuti žbuku do podloge i minimalno još cca 50 cm od nivoa kote gdje se pojavljuje vlaga. Podlogu očistiti i premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H u potrebnoj debljini.
Osušenu žbuku prefilcati finom žbukom F-900 ili pregletati TARANIL-om i obojati unutarnjom bojom.

s k / 4.6.2015. 9:11:41

Postovani,
Moja kuca je austrougarske gradnje. U haustoru na jednom zidu ima dosta vlage. Postoji li rijesenje? Unaprijed zahvalna.
Lijep pozdrav,
Senada Kopcic

ODGOVOR

Postojeću žbuku potrebno je skinuti do podloge, podlogu očistitI i čistu površinu premazati hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom.
Na to nanijeti sanacijsku žbuku (SANISIL ŠPRIC + SANISIL H ) u potrebnoj debljini.
Osušenu žbuku prefilcati FINOM ŽBUKOM F-900 i obojati silikatnom bojom.

T T / 24.5.2015. 0:01:58

Poštovani,
U kući ( 1970.god.) koju smo kupili prije desatak godina nikada nije bilo problema s vlagom do ove zime. U sobi na SI strani kuće, koja se koristi povremeno pojavila se vlaga ( na cijelom zidu fleke promjera od 1- 2 cm, na spoju poda i zida cijelom dužinom u visini desetak centimetara smećkaste mrlje, a na spoju plafona i zida crne točke tipične za vlagu - posebno u uglu . Na parketu (star gotovo kao i kuća) par puta sam u uglu primjetila da leži voda).. Kada je suprug uklonio parket ( ostao je beton) osjeća se jak miris vlage. Soba se sada suši i vjetri. Molim Vas za savjet što i kako dalje kako bi se oslobodili vlage. Napominjem da smo prije 5-6 godina ugradili plastičnu stolariju

ODGOVOR

Prostor je potrebno što više isušiti od zaostale vlage i smanjiti vlažnost prostora.
Žbuku sa zidova skinuti od nivoa kote vlage još barem 20-30 cm i sušiti zid. Na zid i pod nanijeti hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm i zidove ožbukati žbukom VC 40 a na pod ugraditi podnu oblogu prema izboru. Ako u prostoru imate dovoljnu visinu na postojeću ab ploču poželjno bi bilo ugraditi toplinsku izolaciju npr.ploče elastificiranog stiropora te minimalno 4 cm glazure te suhu premazati hidroizolacijskim premazom i ugraditi podnu oblogu prema izboru.

D M / 11.5.2015. 13:06:27

Imam garažu sa ravnim betonskim krovom. Po rubovima ravnog krova ugrađen je pocinčani lim koji pokriva 15 centimetara krova pa se spušta vertikalno 10 cm, te je na rubu okapnica. Hidroizolaciju bi izvršio sa DUOELASTIK BETONPROTEKT. Mogu li sa DUOELASTIKOM premazati lim, te kako (čime) izvesti spoj između lima i betonske ploče.
Da li DUOELASTIK BETONPROTEKT bolje hvata direktno na betonsku podlogu ili na RESITOL (bitumenski temeljni premaz)?

ODGOVOR

Spoj dva materijala prilikom izvedbe hidroizolacije treba rabicirati upotrebnom staklene mrežice ( spoj lima i betonske ploče) utiskivanjem u prvi sloj hidroizolacije.
Hidroizolacija je polimer cementa te će prionuti na betonsku ploče bez problema.
Na površinu tretiranu resitolom hidroizolacija će prionuti ali postoji mogućnost da se odvoji.

I O / 4.5.2015. 8:32:23

Poštovani,
Na sjevernom zidu suterena se pojavljuje vlaga. Dio prostora je ukopan, ali vlaga se pojavljuje iznad nivoa vanjskog poda. S vanjske strane su stepenice niz koje teče voda s krova iz žlijeba. Stepenice i vanjski zidovi su obučeni u kamen. Da li ima smisla sanirati fuge u kamenu i na koji način? Da li istovremeno s unutarnje strane stavljati novu žbuku, koju i na koji način?
Zahvaljujem

ODGOVOR

Ako se vlaga pojavljuje kroz fuge, može se ponovnim fugiranjem MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M10 spriječiti širenje vlage.
Fuge je potrebno očistiti i ponovno fugirati. Nakon fugiranja poželjno bi bilo kamen premazati silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT razrijeđenim s vodom 1:9.
Premazati kamen u jednom ili dva sloja.
Unutarnju žbuku izvesti po potrebi, ako je u trusnom stanju potrebno je skinuti sloj stare žbuke podlogu očistiti i ponovno ožbukati žbukom VC 50 ili sanacijskom žbukom SANISIL H.

M . / 27.4.2015. 09:20:18

Molim vas za savjet!

Imam problem sa cisternom za vodu kojoj su tri strane ukopane a jedna strana je zid koji ju odvaja od
podruma.Kako je stara počela je puštati i stvara mi veliku vlagu pa je prostor od oko 20 kvadrata gotovo
neupotrebljiv.Saznao sam da ima masa koja se navuče na to područje i zaustavlja suženje i eventualno
curenje.

Molim va ako imate nešto efikasno da mi javite i kolika je cijena za cca 10 kvadrata tog zida.

ODGOVOR

Kako bi riješili problem vlage u podrumu potrebno je izvesti sanaciju cisterne.
Cisternu je nakon pražnjenja potrebno temeljito očistiti te premazati HIDROPROTERKT-om.
HIDROPROTEKT nanositi zidarskom četkom u dva sloja križno. Treći sloj nanijeti četkom ili gleterom.
U koliko se na stijenkama cisterne nađu oštećenja ista je potrebno sanirati REPARATURNIM MORT-om G prije nanošenja HIDROPROTEKT-a.

M D / 19.4.2015. 22:03:04

Pozdrav.htio bih napraviti
hidroizolaciju ab ploče.ali se nebih htio zezati sa ljepenkom i varenjem.
Koji proizvod mi možete preporučiti
kao adekvatna zamjena (i učinkovita)za ljepenku?Hvala

ODGOVOR

Zamjenu za ljepenku nemamo a preporuka je da AB ploču hidroizolirate polimer cementnom hidroizolacijom BETONPROTEKT MONOELASTIK.
BETONPROTEKT se nanosi u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.