Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P R / 23.3.2016. 6:15:25

Poštovani, zašto je Vaš hidroprotekt gotovo 100% skuplji u odnosu na Bauhausov polimercement Probau koji se u centrima može naći za 79 kn vreća od 25kg? Da li i vi imate u planu ponuditi ili je već u ponudi konkurentniji proizvod?

ODGOVOR

Budući da polimercementni hidroizolacijski premaz PROBAU, koji na tržište plasira trgovački centar Bauhaus nije naš proizvod, te da ne raspolažemo njegovom tehničkom uputom, ne možemo ni komentirati karakteristike istog. Na tržištu su dostupni proizvodi iste ili slične namjene koje se uvelike razlikuju osnovnim tehničkim karakteristikama pa time i cijenom. Obzirom na deklarirane karakteristike HIDROPROTEKTA, te njegovu primjenu i na površinama u kontaktu s pitkom vodom (certificiran pri Zavodu za javno zdravstvo) smatramo da je njegova cijena konkurentna cijenama proizvoda iste namjene i karakteristika.

A B / 13.3.2016. 20:59:42

Poštovani, pitanje se odnosi na hodroizolaciju kupaonice koja se renovira. Na podu je nova glazura, a na zidovima ima i nove žbuke i djelova na kojima je stara zidna boja, mjestimično oštećena do stare žbuke. Kako pripremiti takvu podlogu za sloj hidroizolacije ? Hvala, Andrija

ODGOVOR

Oštećene dijelove žbuke potrebno je ponovno ožbukati i na suhu žbuku nanijeti hidroizolacijski premaz. Stare premaze potrebno je mehanički postrugati što više i podlogu oprašiti od prašine.

E M / 8.3.2016. 13:46:57

Poštovani,imamo problem na vanjski terasama,višekatnica je pa su neke natkrivene a neke ne ali kad pada kiša svejedno su mokre.Problem je što se svake godine farba ljušti ispod terase.Dali je to zbog okapnice ili?Koji materijal malo bolji da koristimo kad gledamo i farbamo da ne moramo svake godine isto raditi?

ODGOVOR

Ako se radi o betonskim podgledima balkona tj.terase i ako nije ugrađen okapni profil pretpostavljamo da dolazi do zacurijevanja po ploči. Ovisi i o slojevima iznad vas kako su izvedeni da li je izvedena hidroizolacija, zabrtvljeni spojevi i sl. Ako je površina betonska pregletajte ju REPARATUNIM MORTOM F u debljini 3-4 mm i obojite bojom za beton ili fasadnom bojom. Prije sanacije po potrebi premažite hidroizolacijskim premazom, ugradite okapni profil.

R S / 7.3.2016. 19:29:36

Postavili su mi oplocnjake na betonsku podlogu na koji su stavili pijesak.Kuca od susjeda od mokrog pijeska je navlazena vec do visine od 30 cm i uhvatila se mahovina, mjestimicno vec otpada malter.Nismo stavljali hidroizolaciju jer ja to nisam znala da treba a majstor isto,jedino je znao reci cijenu postavljanja.Molim vas ako mi mozete dati savjet sta mogu sada napraviti da bi sprijecila dalju stetu susjedu.Unaprijed vam zahvaljujem i srdacno pozdravljam.

ODGOVOR

Hidroizolacijski premaz je trebao biti izveden prije postave opločnika ako su se opločnici polagali do objekta. Ako je zbog vlage žbuka na objektu počela propadati potrebno ju je maknuti do podloge tj.zida, izvaditi barem dva do tri reda opločnika te zid i pod betonske podloge premazati hidrozolacijskim premazom u dva sloja (HIDRO PROTEKT). Zid ponovno ožbukati vapneno cementom žbukom VC 50 u potrebnoj debljini.

Ž O / 2.3.2016. 1:36:16

Poštovani, molim vas za savjet kako riješiti problem. Na ab temeljnu ploču u podrumu premazao sam Hidroelastikom 2K i na to sam stavio estriht. Kod jakih kiša i visokog vodostaja vode na ploči na nekim mjestima se primječuje vlaga iz koje polako nastaju male lokvice vode. Vanjska izolacija nije izvedena a sada ju je nemoguće izvesti. Zanima me šta mi preporučujete kako da spriječim prodor vode, jer bi podrumski dio namjenio za stanovanje. Lp

ODGOVOR

Hidroizolacija koju ste ugradili nije primarna nego sekundarna i potrebno ju je bilo ugraditi na estrih prije polaganja podnih obloga. Zbog pretpostavke velikog prodora podzemnih voda sada jedino što možete s unutarnje strane napraviti da premažete hidroelastik 2k u dva sloja estriha i na spojevima zida i poda izvesti holker te utisnuti traku za brtvljenje da bi spriječili prodor vode kroz spoj poda i zida te prodor kroz estrih.

s m / 24.2.2016. 19:26:52

cisterna za vodo betonska 32m2 mi pošta. ne mogu pronači gde pušta. na koji način je mogu sanirati. beton je gladak ali vlažan. mežner

ODGOVOR

Nakon pražnjenja vode iz cisterne, zidove treba premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT, u dva sloja četkom. Premaz je vodoneporpustan i neškodljiv za zdravlja ukoliko je u cisterni pitka voda.

M P / 9.2.2016. 2:30:35

Poštovani,
molim vas za savjet kako riješiti problem vlage u staroj kamenoj kući u nizu (Istra, starost više od 150 godina). U podrumu želimo dijele stijene pustiti bez žbuke, znači da je vidan kamen kojega ćemo fugirati. Ali sada, nakon što smo skinuli staru žbuku sa samog kamena, na tom istom kamenu u vlažnim danima vidi se mokar kamen, doslovce. Na drugoj strani tog kamenog zida morali bi biti temelji susjedne kamene kuće, u nizu.
Dali bi, kada se kamen fugira, ta voda koja se često vidi na kamenu nestala? Ili bi trebalo probati sa kakvim ubrizgavanjem tih nekakvih materijala? Dali je takva, skoro stalna vlaga kamena, opasna za sam kamen (da ne bi došlo do nekog propadanja)? Kako znati dali je to vlaga koja dolazi iz temelja ili je to kondenz? Unaprijed hvala na odgovoru/ima.

ODGOVOR

Ukoliko je u objektu prisutna stalna kapilarna vlaga izvođenjem temelja od betona i fugiranjem kamenih fuga ne možete se u potpunosti riješiti vlage.
Potrebno je utvrditi tj. izmjeriti postotak vlage i onda odrediti tip sanacije. Vlaga koja je prisutna u kamenu uvijek će biti prisutna jer se možda kameni zid nalazi ili na stalnom doticaju podzemnih voda ili se oborinske vode slijevaju niz zid.
Kapilarna vlaga je vlaga koja se skuplja iz podzemnih dijelova objekta ako nije izvedena hidroizolacija, drenaža.
Kondezna vlaga je vlaga koja se skuplja unutar prostora zbog prevelike razlike unutarnje i vanjske temperature, nedovoljne toplinske izolacije, neizvedene hidroizolacije , ugradnjom pvc stolarije i sl.
Ako je objekat izveden prije toliko godina i vlaga do sada nije štetno djelovala na kamen, sanacijom je potrebno dozvoliti daljnje prirodno isušivanje zidova upotrebom adekvatnih materijala.
Fugiranje možete izvesti ili vapnenom žbukom ili mortom za zidanje fasadne opeke.

B B / 13.1.2016. 14:22:23

Nas stan se u suterenu, sa juzne strane u prizemlju. Prije nekoliko godina ostaklili smo verandu, iznad koje se nalazi balkon od gornjeg stana. Imamo stalni problem prodiranja vode sa gornjeg balkons koji susjedi nece da saniraju, mi smo vec tri puta pokusavali rijesiti problem premazivanje sa nase strane ali voda je opet probila. Molim vas, postoji li rijesenje ovog problema.hvala i lijep pozdrav

ODGOVOR

Trajno rješenje problema procurijevanja vode moguće je isključivo sanacijom mjesta samog prodora (ulaza) vode., odnosno sanacijom balkona iznad vas.
Sanacija na mjestu pojave vidljivog provlaživanja može biti samo privremeno rješenje dok voda koja i dalje prodire u konstrukciju „ne nađe novi put“.

Preporučamo obratiti se upravitelju zgrade.

B B / 11.1.2016. 23:38:58

Pozdrav.Nakon zamjene starih drvenih prozora i vrata novim od pvc materijala na izlazu na balkon prema sjevero-istoku očekivao sam da će novi prozori i vrata super pristajati uz novu stiropol fasadu.Fasada je napravljena vrlo dobro možda čak i odlično no prozori i vrata su tragično postavljeni.I nakon četvrtog dolaska profesionalnih montera problem je ostao.Naime skoro svi prozori i vrata krvare vodu na donjim rubovima.Na garaži je toliko dramatično da sam neki dan kad je kišilio promatrao kako voda doslovce teče iz rubova pvc prozora unutar prostorije.Isto je i s vratima s čijeg dna voda se lagano penje uz unutarnji zid do visine četverogodišnjaka.Čini mi se da je problem u gornjem dijelu prozora i to na mjestima gdje dodiruju se dodiruju okvir i zid.Ako imate neki savjet ili neki uvid kako zaustaviti prolaz vode molio bih pomoć.Hvala.

ODGOVOR

Ukoliko se vlaženje pojavljuje isključivo „ispod“ ugrađene PVC stolarije možemo zaključiti da je isto posljedica nepravilne ugradnje.
U pravilu ugradnja prema RAL smjernicama osigurava vodonepropusnost spojeva stolarije i toplinskog sustava. Kod naknadne ugradnje stolarije nije moguća izvedba pravilne RAL ugradnje bez dodatne intervencija na špaletama.

M - / 5.1.2016. 14:18:42

Zanima me da li postoji rijesenje za vec postojece objekte u koje je usla vlaga tj kod renoviranja starije kuce u kojoj vlaga postoji da li je moguce u potpunosti rijesiti problem.

ODGOVOR

Rješavanje problema s vlagom u potpunosti, ovisi o dosta faktora, a neki od njih su npr: kada je objekt izveden, da li je prilikom izgradnja izvedena hidroizolacija i drenaža, na kakvom terenu se nalazi objekt, od čega su izvedeni zidovi, postoji li toplinska zaštita objekta, gdje se pojavljuje vlaga, koliko često se koristi objekt i sl.
Nakon utvrđivanja postojećeg stanje može se procijeniti mogućnost spriječavanja vlage i u kolikoj mjeri.
Ugradnjom proizvoda namijenjenih za zaštitu od vlage moguće je riješiti problem ali možda ne u potpunosti.