Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M K / 8.12.2010 23:45

Postovani zanima me dali postoji neka impregnacija koja bi sprijecila prodor vlage iz glazure prije ljepljenja parketa. Glazura je stara 4,5mj ali sam nekih 2 kvadrata nedavno izravnao nivelir masaom debljine od 1,5 mm do nule pa se bojim da mi to nebi pravilo problem nakon ljepljenja. Ako imate prijedlog molim javite sto prije. Unaprijed hvala

ODGOVOR

"Ukoliko ste koristili ""klasične"" nivelir mase, parket možete postavljati nakon 28 dana. Kod korištenja brzoveznih masa za izravnavanje, kod izvedenih debljina do 2 mm, parket možete postavljati već nakon 3 dana, ovisno o vremenskim uvjetima (temperatura i vlažnost zraka).
Proizvođači drvenih podnih obloga, ovisno o vrsti materijala od kojih su izrađene, u pravilu, deklariraju i max. vlažnost podloge prije postavljanja parketa. Preporučamo mjerenje vlažnosti podloge prije postavljanja parketa.
"

R Ć / 7.12.2010 8:18

Poštovani,
sada mi se suši glet na fasadi,do koje temperature se smije nanositi silikatna žbuka i da li je bolje čekati proljeće.Unaprijed Hvala.Robert!

ODGOVOR

SILIKATNE ŽBUKE nanose se na podloge stare najmanje 21 dan, dan ranije impregnirane odgovarajućim SILIKATGRUNDom. Prilikom primjene i sušenja temperatura podloge i zraka ne smije biti niža od +5°C, što u pravilu znači da bi dnevna temperatura trebala biti iznad 8°C, a noćna ne bi smjela padati ispod 0°C. Također ne preporučamo nanošenje SILIKATNE ŽBUKE u uvjetima visoke vlažnosti zraka.
Obzirom na doba godine i očekivane vremenske uvjete preporučamo odgodu izvođenja radova.

a / 6.12.2010 14:37

Postovani,
po vasem misljenju dali bi gotik zbuka odgovarala vizuelno na jednom zidu kamene kuće. Naime tri zida kuće su kamena a lice je od matuna, i tu bi na kraju stavio tu žbuku, i po vasem mišljenju koja bi boja najbolje pristajala uz kamen i dalmaciju..
Isto tako koliko je potrebno za cca zid 6*10m

ODGOVOR

Sve žbuke „.klasične“. teksture (filcane, „.pod žlicu“., šerane, zaribane i sl.), uključujući i GOTIK ŽBUKU, dobro se uklapaju uz kamen.
Izbor boje žbuke uvelike ovisi o vrsti i boji kamena. Pozivamo Vas da posjetite naš prodajno informativni centar kako bi dobili uvid u raspoložive teksture i boje završnih žbuka.

D M / 6.12.2010 14:20

"Poštovani,

Pročitao sam ""pitanja/odgovore"" koje se tiču primjene Teraplasta u zoni sokla, no malo me zbunjuje potreba hidroizoliranja sokla bitumenskom ljepenkom u kontestu kapilarne vlage.
Zanima me mora (!) li se sokl hidroizolirati i u slučaju kada se na njega ljepe xps ploče, a potom mrežica i Teraplast?
Koristi li se neko posebno ljepilo za ljepljene xps ploča na bitumensku ljepenku?

Hvala!

Pozdrav,
Dražen Mlakar"

ODGOVOR

Vezano na izvedbu vertikalne hidroizolacije, uobičajeno je „.podizanje“. hidroizolacije u zoni tzv“.holkera“. (najčešće 15-tak cm iznad visine tla) koja spriječava prodor vode u toj zoni. Nije potrebna izvedba vertiklne hidroizolacije na cijeloj visini sokla. Takovi detalji definirani su samim projektom i potrebno ih je izvesti sukladno tomu.
XPS ploče se u zoni sokla ljepe uobičajenim ljepilima za tu namjenu kao npr. SAMOTERM-om i dodatno pričvršćuju pričvrsnicama (uglavnom u gornjoj zoni sokla).

J / 4.12.2010 23:03

Postovani, interesuje me da li kulirplast moze da se stavlja u prostorije kao sto je kuhinja, konkretno mislim umjesto plocica. Lijepo izgleda u dekorativnom smislu, ali me interesuje kako se odrzava? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

TERAPLAST nije pogodan za obradu zidova u kuhinji, barem ne onih direktno izloženih mogućem špricanju vode (iznad sudopera) kao ni iznad ploče štednjaka (špricanje ulja, visoka temperatura „.omekšava“. naneseni TERAPLAST) .

M M / 1.12.2010 16:55

Poštovani,želio bih navuči F-900. Zanima me mogu li koristiti pigmente da dobijem određenu boju ili moram poslije koristiti boju za fasade.

ODGOVOR

"Fina žbuka F 900 podložna je žbuka za fino zaglađivanje produžnih, laganih i toplinskih žbuka, kao podlogu za zavšno-dekorativnu obradu fasadnim bojama - MINERALKOLOR, SILIKATKOLOR, SILIKONKOLOR ili TERATON V.
""Suhe"" žbuke u pravilu je moguće pigmentirati oksidnim pigmentima, ali zbog samog načina nanošenja i obrade žbuka nije moguće postoći ujednačenu obojenost površine.
"

i b / 30.11.2010 19:26

kako da najlakse skinem bavalit sa zida,imam samo 3 kvadrata

ODGOVOR

BAVALIT je dvokomponetna mineralna žbuka proizvođača JUB i možete je ukloniti isključivo mehanički - struganjem žičanim četkama ili sl.

m r / 30.11.2010 15:33

na postoječu fasadu bi stavio termofasadu sa stiroporom od 5cm,koji mi akrilni silikatni sloj preporučujete,kolor kontakt i ljepilo za dletenje i ljepljenje stiropora.

ODGOVOR

Prije ljepljenja toplinsko-izolacijskih ploča potrebno je pripremiti podlogu - postojeću fasadu. Ukoliko je postojeće fasada zavšno obrađena nekom od mineralnih žbuka (SEP, HIROFA, šerane fasade) potrebno je površinu dobro oprati vodom pod tlakom. U koliko je postojeća završna obrada silikatna ili akrilatna žbuka ili boja, potrebno je otvaranje površine žičanim četkama i pranje vodom pod tlakom, te nakon sušenja impregniranje KONTAKT GRUNDOM.

Za ljepljenje ploča preporučamo SAMOTERM, kojim se izvodi i prvo gletanje. Za drugo gletanje preporučamo SAMOTERM GLET.
Za završnu obradu možete koristiti mineralne, silikatne, akrilatne ili silikonske žbuke.
Detalje primjene možete naći na našim web stranicama www.samoborka.hr .

D B / 27.11.2010 19:09

"Poštovani,
nakon nanošenja silikatne žbuke(siva i crvena boja) na novu kuću pala je kiša nakon 2-3 sata, te na mjestima isprala djelomično boju...vidi se da se na mjestima boja cijedila...molim Vas što napraviti...da li ponovo nanositi silikatnu žbuku preko ove ""isprane"" ili postoji neko jedako kvalitetno jeftinije rješenje.
Hvala"

ODGOVOR

Ukoliko je na mjestima ispiranja žbuke tekstura zadovoljavajuća (ravnomjerna i ujednačena) preporučamo cijelu površinu tog dijela pročelja prebojati SILIKATKOLOROM u istom tonu. Prilikom naručivanja boje potrebno je obavezno naznačiti datum proizvodnje ugrađene žbuke, koji je otisnut na kantama.
U koliko je došlo do ispiranja zrna, potrebno je nanošenje novog sloja žbuke.

n / 25.11.2010 10:14

Poštovani
Dali se teraplast može prebojati i ako da molim naziv proizvoda

ODGOVOR

"Odgovor na vaše pitanje se korištenjem Traži-lice na našim web stranicama, može naći u već postavljenim pitanjima i odgovorima:
http://www.samoborka.hr/pitanja_view.asp?p=1020"