Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P M / 24.10.2010 20:33

Molim Vas da mi objasnite razliku između silikatne i akrilatne žbuke. Te koja bi za naše podneblje - Bjelovar- bila po Vašem mišljenu bolja. Hvala

ODGOVOR

Silikatne žbuke su mineralnog prijekla i odlikuju se visokom paropropusnošću. Zbog samog sastava žbuke proizvode se u stotinjak tonova, uglavnom pastelnijim i zagasitijim tonovima.
Akrilatne žbuke su visoko vodoodbojne i podnose sve vrste pigmenata te se proizvode u svih 352 tonova važeće ton karte Samoborke, POGLED U BOJU.
Obje završne, kao i SILIKONSKA ŽBUKA, pogodne su za završnu obradu objekata na vašem području.

M B / 20.10.2010 15:08

Poštovani,
na kući imamo fasadu terabona koja je stara 40 godina ona je jos uvijek u vrlo dobrom stanju, ali se vidi da je vec stara, isprana. Sto nam preporućate? I koliko bi nas sve to koštalo?
Zahvaljujem.

ODGOVOR

Ako je TERABONA zdrava i ne odvaja se površinu dobro operite fasadu vodom pod pritiskom i mekim četkama skinite prljavštinu te suhu prebojite MINERALKOLOR fasadnom bojom u dva premaza.
Nakon bojanja fasada će trajati još toliko godina.
Cijena boje iznosi 24,00 kn/l a potrošnja je 0,35l/m2.

O / 19.10.2010 13:54

Dobar dan,

Razmišljam o sanaciji fasade na obiteljskoj kući u Puli. Fasada je napravljena 1987g, navučen je kao završni sloj bavalit. Na cca 70% površine bavalit se dobro drži za podlogu dok ga na ostatku podloge nema ili je oštećen.
Razmišljam o dvije opcije:
1. Na površinu gdje nema završne dekorativne zbuke ili je oštećena navući novu te kasnije obojiti cijelu kuću u neku boju, ili
2. Na cijelu fasadu navući novu završnu dekoratinvnu žbuku.
Zanima me koju opciju preporučate te koju vrstu boje i temeljnog premaza koristiti ili koju vrstu nove dekorativne žbuke.

Zahvaljujem na pomoći,
O.Grgorinić

ODGOVOR

Tamo gdje se postojeća žbuka odvaja treba je skinuti i pregletati cijelu površinu objekta TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta, te nakon toga navuči novi sloj završne žbuke prema izboru - preporuka akrilat.

d / 19.10.2010 11:51

Poštovanje,
Imao sam višak ljepila za pločice pa sam s tim ljepliom lijepio stirobor na unutrašnji zid. Da li ću imati kakvih problema sto nisam koristio ljepilo za stiropor? Zid je površine 10 m2.
Hvala

ODGOVOR

Sada kada ste već polijepili stiropor s ljepilom za keramiku i ako se ploče stiropora drže nema potrebe išta skidati t ekoristiti ljepilo za stiropor jer će se skidanjem oštetiti.
No mi ne preporučamo ljepljenje ploča stiropora s ljepilom za keramiku.

M P / 18.10.2010 21:24

Poštovanje
Javljam vam se kako bi pohvalio vaše proizvode i ponudio vam ako ste zainteresirani za vaš proizvod proizveden prema vašoj recepturi u Industogradnji u Ličkom lešču 16.9.1982.g. Radi se o špahtl masi i pošto je dobro sačuvana još uvijek je upotrebljiva u što sam se i sam uvjerio isprobavši je. uredno je zapakirana i mislim da bi bio dobar dokaz vaše kvalitete u izložbenom programu. posjedujem dvije vreče takvog proizvoda još uvijek tvornički zapakiran?

ODGOVOR

Ako je proizvod proizveden 1982. god. još uvijek upotrebljiv mislim da će naša služba razvoja biti zainteresirana za njega da ga ispita i možda napravi novu varijantu proizvoda prilagođenu današnjem vremenu.

Vaš email sam proslijedila službi razvoja koji će se nastojati dogovoriti s vama oko primopredaje priozvoda.

g / 17.10.2010 20:32

"Poštovani! Prije tri dana završili smo stiropor fasadu do stadija nanošenja zavšne, dekorativne žbuke. Obzirom na temperature ovih dana (12-13 st.C danju, 4-6 st.C noću) a i kišu koja će najvjerojatnije padati do stedine ovog tjedna, molim Vas za savjet.
Fasada je rađena po napucima (ljepljenje stiropora-sušenje, prvi glet s mrežicom-sušenje, drugi glet)zanima me koliko je kod navedenih vremenskih prilika potrebno sušenje ovako ""kompetirane"" fasade prije nanošenja završnog, dekorativnog sloja. Sljedeće što me zanima jest, opet u okviru temperatura koje navodim a koje se očekuju ovih dana (dnevne max. 13-15 st.C. noćne max. 4-5 st.C), je li uopće prihvatljivo u tim uvjetima stavljati završni sloj? Koje posljedice tako nezaštičena fasada može pretrpjeti tijekom zime ako vremenski uvjeti ne dozvoljavaju ugradnju završnog sloja? Koliko je vrijeme sušenja (kad više ne mogu nastati štetne posljedice)završne dekorativne žbuke u okviru vremenskih uvjeta koje navodim?
Predlažete li mi završni sloj na bazi akrila ili silikata s obzirom da je za izradu fasade korišten stiropor?

Hvala na odgovoru!

Pozdrav"

ODGOVOR

Preporučeno sušenje sustava prije nanošenja završno dekorativne žbuke je minimalno 7-10 dana. Ako su dnevne i noćne temperature koje navodite još uvijek iznad +5°C žbuka se još uvijek može ugraditi. Potrebno je paziti da se temperatura naglo ne spusti ispod 5°C i da jedan - dva dana min. ne pada kiša. Prilikom izvođenja radova potrebno je kontrolirati i vlagu koja se nalazi u zraku jer može loše utjecati na izvođenje radova pojava neujednačenosti i flekavosti žbuke.
Obavezno objekat zaštiti skelskim platno prije izvođenja radova, za vrijem radova i nekoliko dana po izvođenju radova dok se žbuka ne stabilizira na podlozi.
Period hladnog vremena nije primjenjen ni za jednu vrstu žbuke, a na stiropor možete koristiti bilo koju završnu žbuka prema odabiru.

K Š / 15.10.2010 8:37

Poštovani,



Molim Vas za informaciju o eventualnoj mogućnosti rješenja problema loše postavljenih gres keramičkih pločica na vanjskoj terasi na kući na Pagu (površina terase cca 50 m2). Nakon tri mjeseca od postave pločica skoro polovica postavljenih pločica je počela „.šuškati“. po svojim uglovima, što će vjerojatno ubrzo dovesti do njihovog odvajanja ili pucanja. Nijedna od tih pločica nije „.šuplja“. u sredini, nego isključivo na uglovima i rubovima. Pločice koje „.šuškaju“. se nalaze na različitim mjestima na terasi. Interesira me dali postoje ikakva moderna rješenja za ovaj problem, a da se pritom mogu iskoristiti postojeće postavljene pločice, bilo bez njihovog dizanja, bilo da se odvoje, ali (ako je ikako moguće) sačuvaju. Napominjem da je glazura kvalitetno izvedena, tako da je problem očito ili u ljepilu koje je keramičar koristio ili u njegovom nedovoljnom nanošenju. Naročito me zanima dali eventualno postoji ikakva mogućnost skidanja postojećih fuga, pa onda putem injektiranja ili na neki sličan način zapuniti praznine.



Unaprije zahvaljujem uz srdačan pozdrav!



K. Šugar

ODGOVOR

Prema opisu izvođač keramičarskih radova nije postavio pločice prema pravilu struke tj. nije na podlogu nanosio ljepilo punoplošno, nego je najvjerojatnije postavio keramiku kao da postavlja zidnu tzv. kolačić, te ovo što vam se desilo iziskuje nažalost kompletnu sanaciju odnosno skidanje i ponovno postavljanje keramike.
Materijale koji mogu ići na postojeće pločice nemamo, ali se probajte konzultirati u SIKA ili MAPEI koji imaju širok spektar materijala u građevinarstvu te možda oni imaju proizvode koji mogu doći na opisanu podlogu.
Bez obzira na skidanje postoječih fuga problem šuškanja pločica neće se izbjeći.

A B / 14.10.2010 14:52

Stanujem u neboderu starom 40 godina i morao sam staru trokrilnu (3,6m x 1,4m) prozorsku drveninu (jelovina) zamjeniti plastičnim prozorima prije godinu dana.Montažer je učvrstio prozore dugim vijcima za beton a razmak do zidova (1,5cm do 3cm) zapunio je pur pjenom.Zbog povečane kiše ove godine sada prije dva tjedna mi je probila voda uz plastiku.Profil zida iz vana prema nutra izgleda ovako: gruba zrnata žbuka 3 do 4 mm-beton cca 18 cm-oko6 cm stiropora-gips 8 cm.Postoječu pur pjenu moram očistiti sa vanjske i unutarnje strane u dubinu predpostavljam oko 3cm.Pitanje koje postavljam Vama je s kojom masom zapuniti s vanjske strane a s čime sa unutarnje strane kako bi spoj bio vodonepropusni.Vanjsku i unutarnju stranu bih morao obojati bijelom fasadnom bojom a unutarnju sa unutarnjom bojom koja ne bi imala u sudaru sa gipsom promjenu boje ili fleke.Opis je malo duži jer na 80 stranica nisam pronašao puni odgovor.
Unaprijed zahvaljujem.
S poštovanjem

ODGOVOR

Pjenu kojom su fiksirani prozori potrebno je odrezati tj. očistit u ravnini stolarije. S unutarnje strane možda najbolje je krpati knauf pločama, dok s vanjske strane pregletati REPARATURNIM MORT-om i obojati bijelom TERATON V bojom.
Vodonepropusni spoj nije moguće izvesti na način na koji ste ugradili stolariju. U pravilu je montažer stolarije trebao nakon ugradnje nove stolarije napraviti krpanje otvora. Kod spoja dva materijala nije moguće izbjeći razliku u boji kako u vanjskim tako i u unutarnjim radovima

V P / 13.10.2010 17:12

da li je riskantno da mi majstor žbuka oko 20 m2 sa termožbukom pošto je kuća u gorju i noćne temperature su već blizu 0 stupnjeva i što se može dogoditi? hvala

ODGOVOR

Nanošenje bilo kakave žbuke pri temperaturama koje su ispod +5°c nije dozvoljeno, tako da se prilikom izvođenja radova mora paziti na dnevnu i noćnu temperaturu.
Nakon nanašanja žbuke temperatura nebi smjela biti ispod 5°c da ne dođe do smrzavanja žbuke koja kasnije može rezultirati odvajanjem žbuke.
Ako je moguće pričekati bolje vrijeme ili proljeće.

k m / 11.10.2010 13:24

zanima me razlog prljavih fleka ispod klupčica tj.da li odabirom akrilne ili silikatne žbuke to možemo spriječiti

ODGOVOR

Odabir akrilatne ili silikatne žbuke nema veze s pojavom fleka ispod klupčica. Prilikom ugradbe klupčica potrebno je obratiti pažnju na pravilnu ugradnju, silikoniziranje spojeva i spriječavanje zacurijevanja.