Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d p / 12.1.2011 9:00

postovani na kuci mi je proslo ljeto stavljena stiropor fasada.sada prije par dana sam primjetio bijele fleke na akrilnatoj zbuci koja ruzno izgleda. sto je tome posljedica i kako rijesiti problem. unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Pojava obojenja odnosno fleka na završnoj obradi toplinskog sustava može biti posljedica površinskog zacurijevanja oborinske vode ili zacurijevanja ispod izvedenog sustava.
Za konkretniji odgovor potreban je detaljniji opis –. izgled i raspored fleka na pročelju, kao i dostava fotografija.

D K / 11.1.2011 10:12

Betonske vanjske zidove impregnirali smo KONTAKT GRUNDOM i obradili REPARATURNIM MORTOM F, sve prema specifikaciji proizvođača. Sve betonske površine očišćene su i pripremljene prije nanošenja impregnacije. Nakon nekoliko dana došlo je do lokalnog morta od podloge. Molim za Vaše mišljenje. Gdje smo pogriješili?

ODGOVOR

Odvajanje REPARATURNOG MORTA F od betonske podloge najčešće je uzrokovano djelovanjem vlage u podlozi, bilo da je riječ o zaostaloj građevinskoj vlazi kod nanošenja slojeva na nedovoljno isušenoj podlozi, ili o naknadno navlaženoj podlozi, kao posljedica djelovanja atmosferilija ili zacurijevanja po podlozi neposredno prije nanošenja rep. morta.

S G / 10.1.2011 11:18

"Poštovani, imam problem s soklom na kući, kuća je građena prije 5 godina, i vanjska fasada nije napravljena. Temelji, odnosno sokl kuće su stalno vlažni i ove godine primjećujem da mi se sokl ""LJUŠTI"" komadi do debljine i 3 cm odpadaju. Što savjetujete od vaših proizvoda za sanaciju sokla uz naravno drenažu oko cijele kuće. Htio bih samo reći da problem nisu podzemne vode nego oborinske, naime nemamo u ulici riješen sustav odvodnje oborinskih voda.
Puno Hvala!!"

ODGOVOR

Preporučamo hitnu izvedbu otkopa oko objekta, izvedbu vertikalne hidroizolacije i drenaže oko objekta, uz obaveznu izvedbu holkera koji će spriječiti zacurijevanje oborinske vode.
Obzirom na zasićenost temelja kapilarnom vlagom, isti obraditi visoko paropropusnom vodoodbojnom SOKL ŽBUKOM uz prethodnu obradu SANISIL ŠPRICOM.

I J / 9.1.2011 17:12

pozz!
da bi sprijecio prokisnjavanje jednog objekta koji nema krov nego je samo taraca planiram navuc ljepilo i njega premazat nekim premazom koji bi dodatno to jos zastitio,pa me zanima koji bi proizvod meni bio najbolji? nesto na nekakvoj plasticnoj bazi da mi smanji(ukloni) prokisnjavanje. povrsina tarace je cca 70m2 i po njoj se hoda.

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema u svom proizvodnom programu hidroizolacijske materijale koji bi odgovarali vašim zahtjevima.
Obratite se proizvođačima kao npr. Sika, Mapei i sl.

m r / 9.1.2011 14:33

kako riješit fasadu sa ljepljenim dekoretinim kamenom ako je ploha horizontalna(ispod zaljepit)dal bi se to moglo izvesti a da se sve nakon nekog vremena ne odlijepi

ODGOVOR

Iz vašeg upita se može pretpostaviti da je riječ o površini podgleda balkona ili terase, što nije najpogodnija podloga za oblogu kamenom. Preporučamo eventualno oblogu dekorativnim kamenom manjih dimenzija koji se može lijepiti našim fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.
Trajnost tako izvedene obloge ovisi o kvaliteti izvedenih radova horizontalne izolacije balkona ili terase kao i obradi čela balkona, okapnica i sl.

m / 9.1.2011 11:28

Poštovani,
na temeljima moje vikendice vlaga je napravila veliku štetu.Dijelovi betonskih temelja su doslovce nestali i pojavio se je šoder koji je bio iznutra nasipan.Da li je to moguće sanirati upotrebom mrežice i neke specijalne žbuke ili Vi imate neki drugi savijet,naravno uz naknadnu pravilnu drenažu.Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

"prema opisu postojećeg stanja temelja možemo zaključiti da su isti izvedeni iz tzv ""mršavog"" betona bez armature te su s vremenom ""propali"".
Na žalost nismo vam u mogućnosti, na temelju raspoloživih informacija, dati prijedlog sanacije.
"

M / 8.1.2011 23:52

Poštovani, živim u staroj zgradi koja ima stepenice od glatkog kulira. Sa čim ga premazati da mu se vrati stari sjaj?

ODGOVOR

Preporučamo stari teracco osvježiti novim brušenjem.

A L / 7.1.2011 20:51

MOLIO BIH VAS DA MI ODGOVORITE DA LI VI IMATE NEKI VATROOTPORNI GLET. ZIDAO BI KAMIN SA YTONG BLOKOVIMA PA MI TREBA GLET KOJI IZDRZI VISOKE TEMPERATURE. I TREBAO BI I NEKU BOJU ZA ISTO. HVALA

ODGOVOR

Gotovi ugradbeni kamini u pravilu su i izolirani te je vanjski obzid od porobetona moguće obraditi TERANILOM EKSTRA uz obvezno rabiciranje staklenom mrežicom po cijeloj površini.
U koliko planirate sami zidati kamin preporučamo obratiti se proizvođaču porobetona za savjet oko pogodnosti primjene.

T / 7.1.2011 16:33

Kako sanirati zid vanjskog stepeništa? Stepenice oblozene kamenom nemaju hidroizolaciju pa se voda procjeđuje na nosivi zid tih stepenica i onda otpada žbuka ispod stepenica. Zid je ozbukan silikon-silikatnom zavrsnom zbukom sa vanjske strane a ispod stepenica marmorinom.
Unaprijed hvala na odgovoru!

ODGOVOR

Prije same sanacije završne obrade zida stepeništa potrebno je sanirati stepenice, skinuti postojeće kamenu oblogu, izvesti horizontalnu hidroizolaciju, te kvalitetno izvesti okapnice u svrhu spriječavanja daljnjeg zacurijevanja.

Sanacija zida:
- odstraniti sve slabodržeće dijelove postojeće završne obrade
- po potrebi sanirati podložnu žbuku
- izvesti novi sloj završne obrade, uz prethodnu impregnaciju podloge.

E Ć / 2.1.2011 19:30

Poštovani,
Molim da mi preporučite koju paropropusnu žbuku i završni premaz koristiti u podrumskoj prostoriji s vanjskim zidovima od blok opeke 30cm. Naime, bojim se kapilarne vlage u zidovima.

ODGOVOR

Ako u objektu postoji kapilarna vlaga potrebno je prvo izvršiti sanaciju jer upotreba paropropusne ili vodoodbojne žbuke ne garantira da se vlaga neće nakon nekog vremena ponovo pojaviti.
Za hidroizolaciju zida, ako to nije napravljeno prilikom izgradnje, možete koristiti sanacijsku žbuku SANISIL H , i na kraju obojiti SILIKATKOLOR bojom.